Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto zabierać jedzenie do Chorwacji?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.05.2008 16:28

W Czarnogórze czeka ich to samo (plus podatek ekologiczny - pomiar z wydechu)... link wrzuciałam na jednym z bliźniaczych tematów...
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 28.05.2008 20:08

Lubuszanin napisał(a):Ciekawy jestem ilu zakochanych w Chorwacji forumowiczow, zrezygnuje z wypoczynku w Chorwacji przez te ograniczenia?

Ale czy to takie śmiszne ? Można być zakochanym i jednocześnie zrezygnować po prostu z przyczyn finansowych. Po pierwsze nie zdziwmy się jak paliwo dojdzie do 6 zł, dodatkowe koszty winiet w Słoweni, zakaz wwozu naszej czyli tańszej żywności, nie licząc naturalnego wzrostu cen spowodowanych kryzysem globalnym. Gdzieś kończy sie zdolność finansowa. Tak więc chęć wyjazdu do Chorwacji w takich warunkach jest wystarczającym dowodem sympatii do tego kraju.
Aha, o ile pamiętam zaletą spędzania wakacji w Chorwacji jest szeroko rozwinięta baza prywatnych apartamentów znacznie tańszych niż hotele z dostępem do dobrze wyposażonych kuchni.
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 28.05.2008 20:37

Bierut napisał(a):
Lubuszanin napisał(a):Ciekawy jestem ilu zakochanych w Chorwacji forumowiczow, zrezygnuje z wypoczynku w Chorwacji przez te ograniczenia?

Ale czy to takie śmiszne ? Można być zakochanym i jednocześnie zrezygnować po prostu z przyczyn finansowych. Po pierwsze nie zdziwmy się jak paliwo dojdzie do 6 zł, dodatkowe koszty winiet w Słoweni, zakaz wwozu naszej czyli tańszej żywności, nie licząc naturalnego wzrostu cen spowodowanych kryzysem globalnym. Gdzieś kończy sie zdolność finansowa. Tak więc chęć wyjazdu do Chorwacji w takich warunkach jest wystarczającym dowodem sympatii do tego kraju.
Aha, o ile pamiętam zaletą spędzania wakacji w Chorwacji jest szeroko rozwinięta baza prywatnych apartamentów znacznie tańszych niż hotele z dostępem do dobrze wyposażonych kuchni.

Zgadzam się z Bierutem..

Natomiast wydaje mi się , że pani Kasia ;) dobrze napisała , w sezonie nie ma czasu na sprawdzanie .. kazdego auta , czy przewozi .. Zupki Chińskie

Jak powiedziałem mamusi o całej sytuacji z żywnośćią stwierdziła "Adasiu za tą Chorwację mielibyśmy .. Rodos , Turcję All inclusive" , a gdy zauważyła moją minę oznajmiła .. " no to wszystko rozumiem , za bardzo kochasz Cro , juz nić nie mówię Jedziemy nad Jadran" Volim te =) HRVATSKA MOJA DOMOVINO !! MOJA LJUBAVI :D :lol: :lol: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.05.2008 22:41

W lipcu szykuję sobie słoiczki , kupuję konserwy, zupki z Knorra i Winiar (chińskich nie jadam) pakuję to wszystko wraz z namiotem do auta i jadę w sierpniu do Chorwacji.
Przewoziłem to wszystko 9 razy - to 10 raz też przewiozę :lol:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 29.05.2008 07:41

"Adasiu za tą Chorwację mielibyśmy .. Rodos , Turcję All inclusive"

pytnie tylko, czy mamusia (choć to wszak mamusia :wink: ) miała rację ... jakby tak było, to już bym miał Rodos i Turcję zwiedzoną ...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.05.2008 09:33

W kwestii Turcji, Rodosu, etc.
Parę tygodni temu weszliśmy do Neckermanna.
4 osoby w tym dwoje dzieci. Wyjazd druga polowa czerwca/przełom lipca.
Za 14 dni all incl. wyszlo od 9-12.5kpln
Nie liczę dojazdu na lotnisko, parkingu, wycieczek fak. na miejscu.
Za 9kpl mogę siedzieć w Cro 3-4 tyg.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 29.05.2008 10:12

Janusz Bajcer napisał(a):

W lipcu szykuję sobie słoiczki , kupuję konserwy, zupki z Knorra i Winiar (chińskich nie jadam) pakuję to wszystko wraz z namiotem do auta i jadę w sierpniu do Chorwacji.
Przewoziłem to wszystko 9 razy - to 10 raz też przewiozę :lol:

I bardzo slusznie ;).Ja tez wezme 1kg Krakowskiej, 0,5 kg szynki drobiowej i suszone kabanaski ;).Reszte kupujemy na miejscu i dojadamy w knajpach.
furzyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) furzyk » 29.05.2008 10:18

kolega mi mowil, ze nie wolno wwozic jedzenia do chorwacji - czy to prawda ? Podobno jest to karane konfiskatem i mandatem
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 29.05.2008 10:25

Za 9kpl mogę siedzieć w Cro 3-4 tyg.

no właśnie ... ja co roku sprawdzam oferty biur, bo nie ukrywam, że chciałby raz inaczej, gdzieś indziej ...

no i wychodzi mi - najbardziej dziadowski hotel na totalnym zadupiu Krety, ze śniadaniami - 6-7 tysięcy pln za tydzień (mowa o 4-osobowej rodzinie) :cry:
jacusd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusd » 29.05.2008 12:44

furzyk napisał(a):kolega mi mowil, ze nie wolno wwozic jedzenia do chorwacji - czy to prawda ? Podobno jest to karane konfiskatem i mandatem

Prawda, poczytaj
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=192 ... sc&start=0
Tylko nie bierz za bardzo do siebie
mario_
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario_ » 29.05.2008 23:18

a jak czesto te kontrole sie zdarzaja? ja bym spal spokojnie.
Ostatnio edytowano 29.05.2008 23:33 przez mario_, łącznie edytowano 1 raz
mario_
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario_ » 29.05.2008 23:22

Janusz Bajcer napisał(a):Widocznie nie byłeś w Chorwacji na kempingach i nie wiesz jak tam jest.

Warunki do gotowania - a w zasadzie do podgrzewania posiłków i zmywania naczyń są bardzo dobre, a ceny pobytu na niektórych kempingach są porównywalne z kwaterami.

nie, nie byłem, zawsze co roku jeżdże na kwatery. Skoro kasa porównywalna to nie widzę powodu jechać na kemping.

Janusz Bajcer napisał(a):Ps. Jak nie przepadasz za polskim żarciem to czym się żywisz w kraju. :?:

kuchnia włoska i między innymi chorwacka. Razem z żoną robimy różne cevapi i inne :)
Schabowy to tylko jak teściowa przyjeżdża. ;-)

Poza tym, że nie przepadam nie znaczy że wcale nie jadam. Po prostu jak jestem we Włoszech, jem włoskie specjały, w Chorwacji, wyłącznie ichniejsze. Czy wiesz ile tracą ludzie jedzący polskie mięsko wekowane, bo nie znają "lignje na żaru"?
Gdziekolwiek nie jestem jem miejscowe dania, taki juz jestem typ.
Dla mnie to część nieodłączna podróżowania. I dlatego szczerze nie rozumiem ludzi pijących Żywca czy Wyborową właśnie w Chorwacji a takich ludzi widziałem. Przecież wyborowej moge się napić choćby w tej chwili, kupionej za rogiem. A lozovacy juz nie, bo muszę ja przywieźć (a jade dopiero we wrzesniu) stamtąd a nie polską wódę wieźć tam.
Ostatnio edytowano 29.05.2008 23:39 przez mario_, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.05.2008 23:38

mario_ napisał(a):nie, nie byłem, zawsze co roku jeżdże na kwatery. Skoro kasa porównywalna to nie widzę powodu jechać na kemping.

Skoro nie byłeś , to skąd ta opinia:

mario_ napisał(a):Właśnie kempingowców nie mogę zrozumieć po co chrzanią sie z garami bo:
1. na kempingu są gorsze warunki do gotowania/zmywania

Na kempingu jest większy luzik niż na kwaterze - ale każdy wybiera to co lubi.
Ja wolę kemping, mimo że nieraz cena podobna do kwatery.
mario_
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario_ » 29.05.2008 23:41

Janusz Bajcer napisał(a):
mario_ napisał(a):nie, nie byłem, zawsze co roku jeżdże na kwatery. Skoro kasa porównywalna to nie widzę powodu jechać na kemping.

Skoro nie byłeś , to skąd ta opinia:

mario_ napisał(a):Właśnie kempingowców nie mogę zrozumieć po co chrzanią sie z garami bo:
1. na kempingu są gorsze warunki do gotowania/zmywania

bo bywałem na polskim kempingu ale widze ze faktycznie to znacznie odbiega od tego co znam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.05.2008 23:56

Teraz wiesz :lol:
A co do jedzenia i picia to jeden lubi rybkę a drugi ..... kotleta :wink:

Widziałem na kempingu Holendrów , którzy pili swoje piwo w puszkach, widocznie im chorwackie nie smakowało , bo chyba nie z oszczędności to robili :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.