Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto zabierać jedzenie do Chorwacji?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 28.05.2008 10:47

Ta kosztowała 35 kun w 2006 roku na Korculi i też jest coś co raczej przypomina mielonkę ale raczej była pyszna ;)

Obrazek

Pozdrav :papa:
obione
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) obione » 28.05.2008 11:29

Ha ha.. Ale emocje.....

Niektorzy powinnic nabrac dystansu do siebie bo im to wakacje popsuje jak sie beda tak pienic caly czas.

SMACZNEGO MIELONEGO!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.05.2008 11:38

adamk3 napisał(a): swoje doświadczenia i dobre trafienia z restauracjami w Chorwacji oceniam na 50/50 /nawet te droższe/ np. w Dubrowniku pizza /cena koszmar/ z mielonką -
Trogir - 1 od twierdzy /na osobę ca' 40 E/ zjeść się dało ale daleko do doskonałości.

Po zeszlorocznym rajdzie przez Chorwację z dolu do góry mogę z calą odpowiedzialnością stwierdzić, że ceny w knajpkach są zbliżone.
Czy to byl Molunat, Dubrovnik, Zablace, Cavtat, Zivogosce za te same potrawy płaciłem podobnie.
Mule ok. 70 kun/kg, prsut za porcję to samo, stolno wino także, lody koło 4-5 kun, kawa także.

Jak napisała Kasia, wstyd, że starej zasady obieżyświatów nie znasz, że najlepsze jedzenie jest tam, gdzie chadzają miejscowi...
Ale mam nadzieję, że od tej chwili będziesz juz wiedział.
P.S. Porównanie cen nie dotyczy knajp hotelowych; tam nie bywałem....
miqel
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) miqel » 28.05.2008 13:54

Właśnie powiedzieli w radiu, że do Chorwacji będzie nie będzie można wwieźć jedzenia tego lata. Wyjątek mają stanowić: mleko w proszku i pokarm dla niemowląt.

Trochę przegięcie, jadąc na 2 tygodnie chciało by się zabrać kawę, herbatę, piwo (jak byłem 2 lata temu to w Chorwacji trudno było o dobre piwo) i może jakieś awaryjne zupki chińskie.

mick
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.05.2008 14:06

Nie można wwozić jedzenia to fakt (nigdy nie było można, to żadne novum) ..Ale w sezonie nie ma czasu na kontrolowanie.. Trzeba mieć wyjątkowego pecha, by "carina" przystąpiła "do dzieła"... przeważnie nie ma nawet kontroli dokumentów, żeby nie tamować płynności ruchu na granicy (bo ruch ten jest zbyt wielki)...
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 28.05.2008 14:17

I co teraz poczna ludziska, ktore biora worek kartfli, 5kg kielbasy, 3 zgrzewki piwa, 10 sloikow golabkow, bigosu, leczo i 20 chinskich zupek?Po co wogole jechac do Chorwacji z takim prowiantem?Tak ciezko jes wytrzymac 2 tyg. bez naszego zarcia? Pomijam sytuacje wyjatkowe np diety zwiazane z chorobami.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 28.05.2008 14:23

Te inne ludziska poczytali też inne wątki i się dowiedzieli, że zakaz dotyczy produktów GMO. Będą więc dalej takimi samymi 'włóczącymi' się turystami po Bałkanach jak dotychczas :D
gaceq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaceq » 28.05.2008 14:38

Właśnie mówili w radio, że uchwalili coś w Chorwacji tzn. chyba rząd, że będzie zakaz wwożenia żywności ! Można będzie tylko mleko w proszku i pokarm dla niemowląt. Radio złote przeboje to nadało.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.05.2008 15:00

Mieszacie 2 różne sprawy:
Jedno to zakaz importu i handlu na terenie RH żywnością GMO - czyli genetycznie modyfikowaną, a drugie to zakaz wwożenia żywności, której generalnie nie można przewozić (względy sanitarne) przez granice (żadne) w ruchu turystycznym (to samo jest w drugą stronę, kiedy Chorwaci przekraczają granice "schengen"). Pytanie tylko, na ile jest to przestrzegane i pilnowane.
Osobieście jakoś trudno mi uwierzyć, że kontrolować będą ze szczególną pedanterią (z wspominanych juz wcześniej przeze mnie przyczyn). Ale trzeba się liczyć z faktem, że jeśli złapią, to mają prawo zarekwirować...
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 28.05.2008 15:21

A maja Chorwaci jakas dobra, chuda wedline i zubki w torebkach? Wtedy nie musialbym zabierac z domu ;).
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 28.05.2008 15:26

czyli ja jadąc z przyczepą jestem narażona na kontrolę :?:
wiadomo,że mi łatwiej jest zabrać jedzenie niż solówce po coś wlokę tą przyczepę 8O
nie podoba mi się to a gdzie wolność :?:
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 28.05.2008 15:43

Ciekawy jestem ilu zakochanych w Chorwacji forumowiczow, zrezygnuje z wypoczynku w Chorwacji przez te ograniczenia?
keruj7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) keruj7 » 28.05.2008 15:51

Lubuszanin napisał(a):Ciekawy jestem ilu zakochanych w Chorwacji forumowiczow, zrezygnuje z wypoczynku w Chorwacji przez te ograniczenia?

Tobie coś zaszkodziło :?: Naprawdę zakochany w Chorwacji nie zrezygnuje nawet jakby mu na granicy zabierali samochód. Dla Cromaniaka nie ma przeszkód:!:
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 28.05.2008 16:07

keruj7 napisał(a):
Lubuszanin napisał(a):Ciekawy jestem ilu zakochanych w Chorwacji forumowiczow, zrezygnuje z wypoczynku w Chorwacji przez te ograniczenia?

Tobie coś zaszkodziło :?: Naprawdę zakochany w Chorwacji nie zrezygnuje nawet jakby mu na granicy zabierali samochód. Dla Cromaniaka nie ma przeszkód:!:

Mnie nic nie zaszkodzilo! Jezdze tam, bo sluzy mi kimat i dobrze sie czuje.Ale sporo ludzi na forum, otwarcie deklarujacych swoja milosc do tego kraju, juz kreci nosem na ten przepis i wybieraja sie do Wloch, czy Czarnogory. Takie moje pytanie tylko ;).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2008 16:10

Lubuszanin napisał(a):....Ale sporo ludzi na forum, otwarcie deklarujacych swoja milosc do tego kraju, juz kreci nosem na ten przepis i wybieraja sie do Wloch, czy Czarnogory.....

A ile to jest "sporo" :?: :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.