Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto zabierać jedzenie do Chorwacji?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zbig99
Croentuzjasta
Czy warto zabierać jedzenie do Chorwacji?

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 30.04.2008 14:25

Wybieramy się z dziećmi na Południe Chorwacji. Będę miał apartament ale bez wyżywienia. Czy warto zabierać jakieś jedzenie z Polski? Czy coś jest bardzo drogie w Chorwacji albo w granicach naszych cen? Wiem że chleb jest tam beznadziejny ale wozić go w bagażniku 2 dni w upale to pewnie bez sensu - zepsuje się. Mięso w słoikach to chyba w ogóle bez szans? Lodówka turystyczna wytrzyma pewnie maks. 10h. Codziennie na knajpy to pewnie nie będzie mnie stać ale czasem może warto coś upichcić? Proszę o poradę cromaniaków. Z góry dziękuję.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 30.04.2008 15:08

Wiem że chleb jest tam beznadziejny

gdybym nie wiedział, że to kwestia gustu, to napisałbym "bzdury nad bzdurami"!

chorwacki chleb jest bardzo dobry - oczywiście, zależy, czy wolisz żytni, czy pszenny itp, ale ... z resztą - sam zobaczysz ;@)

wozić jedzenie, czy nie? to zależy ... choćby od tego, jakie macie przyzwyczajenia żywieniowe, jak bardzo chce się wam gotować skomplikowane potrawy itp

problem w tym, że to co tam drogie, to do wożenia się nie nadaje - myśle tu o mięsie, wędlinach, serach ...
sądzę, że makaronów i przecierów się wozić nie opłaca, chociaż zaproponowałbym wyjście pośrednie:

oblicz, ile potrzebujecie zabrać jedzenia i ... weź połowę :@) serio serio - będziesz sięczuł zabezpieczony (w razie czego i na pierwsze dni), ale też zmobilizujesz się do wybrania do sklepu i za roku już nie spytasz ;@)

pzdr, K.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.04.2008 15:32

No co do tego chleba to i ja sie podłącze-chlebuś jest super!! Jeśli ktoś taki lubi oczywiście :) Mówimy tu o chlebie białym, bo jest tez cały asortyment innego. Co do słoików to nie wiem na podstawie czego tak sądzisz? Praktycznie zawsze mieliśmy słoiki z mięsem, podsmażone i zalane tłuszczem. Nigdy sie nic ie zepsuło. Są zawekowane przecież. Zawsze braliśmy w lodówkę turystyczna wędlinę paczkowana bo dla mnie ichniejsza jest kiepska i całkiem ina niż nasza. Pancerniki z pasztetem i mieloneczką. Liczyliśmy ile mamy dni np.14, z tego np. 5 to wycieczki czyli knajpy to już zostaje 9, z tego ze 3 razy nie będzie nam sie chciało jeść i spokojnie braliśmy 6 porcji obiadowych, do tego makaron i ryż, nie dlatego, że taniej tylko ,że na wioskę zawsze jeździliśmy i masz jak na dłoni. Na początek braliśmy jedno masło, jakiś serek paczkowany itp. Reszta jest u ich w Konzumie :) Dla mnie , wożenie na wakacje ziemniaków i polskiego browca to beznadzieja. :)
ptasznik5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ptasznik5 » 30.04.2008 15:48

Sprawdziłam ceny w ichniejszym Konzumie i Lidlu. Porównywalne do naszych, więc nie ma sensu zabierać zbyt dożo, chyba,że macie wyjątkowe upodobania kulinarne, albo będziecie mieszkali baaardzo daleko od centrum. Chleb, moim zdaniem, nie najlepszy, taki dmuchany jak z Raela lub Tesco, czy innych supermarketów. Prawdziwego "na zakwasie" nie znalazłam. Ale ichniejszy jest jak najbardziej zjadliwy:)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 30.04.2008 17:48

Ktoś pyta- ktoś odpowiada. Chcesz miec wczasy to z sobą zabieraj ..... środki płatnicze ( karta, gotówka). Żadnego "jedzenia". :!: Ja od lat tam jeżdzę, zawsze (taka jest prawda) zabieram ze sobą 1 szt. konserwę ( na wszelki wypadek) która nie ruszona wraca z powrotem do kraju. Nadal żyję i mam się nieźle. :D :wink:
Moim zdaniem, najgorsze na wczasach to własne gotowanie ( chcesz gotować - nie musisz wyjeżdzać, gotować można i u nas , w kraju).
Jeszcze "kempinowców" mogę zrozumieć..... daleko po zakupy... również sama idea nakazuje samemu sobie gotować. ...... ale to tylko takie moje marudzenie. Ja nie zabieram NIC. Nigdy na wczasach sobie nie gotowałem.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 30.04.2008 19:50

My zabieramy jadzenia z PL na jeden dzien...tyle miesci mi sie w lodowce samochodowej i dobrze,bo w apartamentach sa male lodowki,z malymi zamrazalnikami.Ceny w HR sa bardzo podobne do naszych,no moze wody sa drozsze,ale jedzenie nie,oczywiscie mowimy tu o sklepach..nie knajpach...
bibinjka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bibinjka » 02.05.2008 10:57

My zawsze bierzemy jedzenie. W zeszłym roku we wrześniu było spore przebicie cenowe i często zdarzało się tak, że coś było o 100% droższe niż u nas :/ Ale to też kwestia tego, w jakich sklepach się kupuje. Przez cały czas Chorwaci mówili nam, że najlepiej kupować w Intersparze no to my jak te kołki, bez sprawdzenia innych sklepów kupowaliśmy tam. :P Okazało się, że w Plodine jest o wiele taniej no i Lidle teraz powstały więc ceny podobne do naszych :)
Także, jeśli liczysz na grille to nie bierz jedzenia z PL. Natomiast jeśli chcesz gotować jak w PL to lepiej weź ;) i pamiętaj - zwiedzaj różne sklepy :P
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 02.05.2008 12:09

i pamiętaj - zwiedzaj różne sklepy :P[/quote]

Zwiedzaj---ale raczej zabytki, cudowne miejscowości, podziwiaj przyrodę, do sklepów wpadaj tylko po niezbędne zakupy. Jak zaczniesz zwiedzać okoliczne sklepy to nawet jeśli kupisz coś taniej, nie musi to wyjść taniej po dodaniu paliwa, kosztów parkingów (często płatnych)....
Co osoba to inna opinia--my zabieramy tylko odrobinę tego co było akurat w lodówce, szkoda nam czasu na poszukiwania "taniochy" w Polsce, w Cro kupujemy na okolicznych bazarach, jadamy miejscowe specjały, czasami w knajpkach, czasami gotujemy sami (nie z oszczędności, lubimy "pichcenie").
Dla nas wyjazd do Cro to też jedzenie lokalnych specjałów.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 02.05.2008 13:41

woka napisał(a):Ktoś pyta- ktoś odpowiada. Chcesz miec wczasy to z sobą zabieraj ..... środki płatnicze ( karta, gotówka). Żadnego "jedzenia". :!: Ja od lat tam jeżdzę, zawsze (taka jest prawda) zabieram ze sobą 1 szt. konserwę ( na wszelki wypadek) która nie ruszona wraca z powrotem do kraju. Nadal żyję i mam się nieźle. :D :wink:
Moim zdaniem, najgorsze na wczasach to własne gotowanie ( chcesz gotować - nie musisz wyjeżdzać, gotować można i u nas , w kraju).
Jeszcze "kempinowców" mogę zrozumieć..... daleko po zakupy... również sama idea nakazuje samemu sobie gotować. ...... ale to tylko takie moje marudzenie. Ja nie zabieram NIC. Nigdy na wczasach sobie nie gotowałem.

Mam pytanie, a w jakiej knajpie jesz śniadania. I co polecasz
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 02.05.2008 15:42

daisykf napisał(a):
woka napisał(a):Ktoś pyta- ktoś odpowiada. Chcesz miec wczasy to z sobą zabieraj ..... środki płatnicze ( karta, gotówka). Żadnego "jedzenia". :!: Ja od lat tam jeżdzę, zawsze (taka jest prawda) zabieram ze sobą 1 szt. konserwę ( na wszelki wypadek) która nie ruszona wraca z powrotem do kraju. Nadal żyję i mam się nieźle. :D :wink:

Mam pytanie, a w jakiej knajpie jesz śniadania. I co polecasz

Odpowiadam. Śniadania wykupuję w pensjonacie. 7 euro/osoba. ( obiadów pensjonat nie serwuje). Reszta " w terenie", gdzie mnie głód dopadnie. Co polecam - nic nie polecam, ja jestem wzrokowiec i zamawiam to co wizualnie jest ładne i na co mam w danym momencie ochotę. Do nazw nie przywiązuje najmniejszej uwagi, nie pamietam i nie chcę pamietać. Po co. To tylko "jedzenie".
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 02.05.2008 16:23

my zabieramy ok. 1/2 jedzenia z polski z tych sklepów w których zawsze kupuję nie szukam taniochy - biorę to co się nie psuje
drugą połowę dokupujemy na miejscu /pizza,dania regionalne,pieczywo,masło,jogurty/
mam więcej czasu na zwiedzanie potrzebne artykuły kupuję w najbliższym sklepiku nie chcę być niewolnikiem na wczasach
mich
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mich » 13.05.2008 14:15

na pewno weź herbate bo tam bywa problem z jej dostaniem
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 13.05.2008 14:21

mich napisał(a):na pewno weź herbate bo tam bywa problem z jej dostaniem

:?: :?: :?:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.05.2008 14:42

Problem z herbatą skończył się o ile dobrze pamiętam jakieś 5 lat temu :wink:
ahmed
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ahmed » 13.05.2008 18:47

Jak jest w Chorwacji z kawą? tj. czy mają dobrą w knajpkach czy lepiej swoje zapasy wieść a potem parzyć i pić na kwaterach? Do kawy czasem mam ochotę na mleko, podejrzewam że jak są tam Lidle już to i mleko kupię bez problemu.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.