Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto zabierać jedzenie do Chorwacji?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zoohha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 02.06.2008 17:57

Tak jest Majeczko. Święte słowa.
Jeżeli ktoś będzie MUSIAŁ !! mieć coś ze smaków naszych marketów, to znajdzie np. w Splicie :
"Liedla" www.lidl.hr/cro/home.nsf/pages/c.o.pc.index
"Kauflanda" http://www.kaufland.hr/Site/start.htm
"Billę" www.billa.hr/eurobilla_hr/
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2008 18:09

Janusz Bajcer napisał(a):Po 1.06. będzie tak samo jak 31.05. :lol: :lol:

Janusz, po tej dacie świat już nie będzie taki sam jak był :mrgreen: :lool: :mrgreen:
Pozdrav :papa:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 02.06.2008 18:50

Miejmy nadzieję, że jednak niewiele się zmieni :lol: :lol: :lol:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 02.06.2008 19:14

Uwaga 8O
Ogorkow kiszonich (w soli) w Chorwacji w ogole nie ma :( szkoda :cry:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.06.2008 19:33

mirko napisał(a):Uwaga 8O

Mirko - przecież można zrobić samemu ne ma problema :wink: :lol: :papa:
zbynek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbynek » 02.06.2008 20:54

ct77 napisał(a):[ (gazirana - gazowana, negazirana - niegazowana)...
fajnie brzmi; po czesku też fajnie: preliva i n(i)eperliva
Ok! Ale mam jeszcze pytanie co do lodówek turyst. Jeśli toto potrafi przetrzymać temp. tylko 36 godzin, to jest trochę mało. Ja się pytam co dalej? Nikt nie jedzie do Cro na 36 godzin. Jeśli zostawię samochód na upale z konserwami to jaką mam gwarancję, że zamiast mielonki Turystycznej nie zjem jadu kiełbasianego. CZy ktoś kiedyś jadł przez 2 tyg. konserwy, które wcześniej pociły sie w bagażniku?

Witam!
Proponuję Ci lodówkę turystyczną z zasilaniem. Mieliśmy taką w Chorwacji, będąc pod namiotem i spełniła swoje zadanie. W drodze podłączona do zapalniczki, na miejscu (na kampingu) zamówiliśmy sobie dostę do energii za kilka kun i podłączyliśmy do sieci (Ważne: trzeba zabrać ze sobą przedłużacz, najlepeij taki pomarańczowy do kosiarki). I było OK.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.06.2008 22:20

zbynek napisał(a):
Ok! Ale mam jeszcze pytanie co do lodówek turyst. Jeśli toto potrafi przetrzymać temp. tylko 36 godzin, to jest trochę mało. Ja się pytam co dalej? Nikt nie jedzie do Cro na 36 godzin. Jeśli zostawię samochód na upale z konserwami to jaką mam gwarancję, że zamiast mielonki Turystycznej nie zjem jadu kiełbasianego. CZy ktoś kiedyś jadł przez 2 tyg. konserwy, które wcześniej pociły sie w bagażniku?

Witam!
Proponuję Ci lodówkę turystyczną z zasilaniem. Mieliśmy taką w Chorwacji, będąc pod namiotem i spełniła swoje zadanie. W drodze podłączona do zapalniczki, na miejscu (na kampingu) zamówiliśmy sobie dostę do energii za kilka kun i podłączyliśmy do sieci (Ważne: trzeba zabrać ze sobą przedłużacz, najlepeij taki pomarańczowy do kosiarki). I było OK.

Sam kabel do kosiarki nie wystarczy - na większości kempingów potrzebna jest jeszcze specjalna wtyczka do podłączenia się do skrzynki z prądem.
zbynek
Globtroter
Rozporządzenie o wwozie żywności

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbynek » 02.06.2008 22:23

Pozwolę sobie przytoczyć info o rozporządzeniu w całości, ale według mnie nie do końca trzyma się to kupy. Niby rozporządzenie dotyczy produktów pochodzenia zwierzęcego,a dalej jest info o tym, że dotyczy to też makaronów, mąki i przypraw. Ponadto jeszcze tan tekst:"Osoby, które nie spełnią podanych warunków, zostaną pozbawione produktów, które zostaną zutylizowane na ich koszt. Co więcej dane osobowe tych osób będą przekazane do odpowiednich urzędów UE.
Czyli co, poskarżą się do naszej Inspekcji Sanitarnej, że wiozłem jedzenie? Myślę, że to ściema...

"Dnia 1 czerwca 2008 r. wchodzi w życie rozporządzenie Ministers
twa Rolnictwa, Rybołówstwa i Rozwoju Wiejskiego Republiki Chorwacji o warunkach wwozu produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach bagażu osobistego - poinformował Wydział Opieki Konsularnej Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

Określone towary zwierzęce będą podlegać kontroli weterynaryjnej w miejscu ich wwozu do Chorwacji. W celu legalnego wwozu do Chorwacji produktów wwożący powinien posiadać przewidziane prawem dokumenty weterynaryjne (fitosanitarne). Rozporządzenie ma zastosowanie także do przesyłek tych produktów dla osób fizycznych.

Kontroli granicznej będą podlegać: produkty mięsne, praktycznie w każdej postaci i podroby, wszystkie produkty mleczne, tłuszcz wieprzowy i tłuszcz drobiowy, oleje pochodzenia zwierzęcego, wędliny, makarony w każdej postaci, warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, sosy, przyprawy, mąka i grysik, zupy i buliony zawierające mięso lub mleko, produkty używane do karmienia zwierząt, lody i inne wyroby mrożone, zawierające mleko i kakao.

Jedynymi produktami zwolnionymi z kontroli są mleko w proszku i pokarm dla niemowląt, ale pod warunkiem, że nie wymagają przechowywania w lodówce przed spożyciem, a opakowania są nieuszkodzone i posiadają znak zastrzeżony producenta.

Osoby, które nie spełnią podanych warunków, zostaną pozbawione produktów, które zostaną zutylizowane na ich koszt. Co więcej dane osobowe tych osób będą przekazane do odpowiednich urzędów UE.

Rozporządzenie realizuje zalecenia Komisji Europejskiej Nr 745/2004 z 16 kwietnia 2004 r., w których określone zostały warunki wwozu produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do osobistej konsumpcji. Celem nowych przepisów jest zapobieganie szerzeniu się chorób zakaźnych u chorwackich zwierząt.'
zbynek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbynek » 02.06.2008 22:28

Janusz Bajcer napisał(a):
zbynek napisał(a):

Witam!

Sam kabel do kosiarki nie wystarczy - na większości kempingów potrzebna jest jeszcze specjalna wtyczka do podłączenia się do skrzynki z prądem.

Oczywiście, ale takie coś dostaliśmy od obsługi campingu po zapłaceniu za możliwość podłączenia do prądu.(camping Mareda w Novigradzie)
zbynek
Globtroter
Wwożenie żywności

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbynek » 02.06.2008 23:08

Tak jak pisałem to straszenie było na wyrost. Zgodnie z zaleceniami Unii:

http://www.wetgiw.gov.pl/files/3051_2004_745.pdf
Chorwacja wprowadziła rozporządzenie w związku z jej stowarzyszeniem z UE. Owo rozporządzenie dotyczy osób wjeżdzających z krajów trzecich (czyli spoza Unii). Więc wszyscy chcący jechać z jedzeniem do Cro mogą spać spokojnie... :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.06.2008 23:27

zbynek napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Sam kabel do kosiarki nie wystarczy - na większości kempingów potrzebna jest jeszcze specjalna wtyczka do podłączenia się do skrzynki z prądem.

Oczywiście, ale takie coś dostaliśmy od obsługi campingu po zapłaceniu za możliwość podłączenia do prądu.(camping Mareda w Novigradzie)

No to trafiliście na jeden z nielicznych kempingów, gdzie Wam dano taką wtyczkę - na większości kempingów trzeba mieć swoją.

Ps. Wtyczka była użyczona , czy trzeba ją sobie było kupić :?: :?:
zbynek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbynek » 02.06.2008 23:33

zbynek napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Sam kabel do kosiarki nie wystarczy - na większości kempingów potrzebna jest jeszcze specjalna wtyczka do podłączenia się do skrzynki z prądem.

No to trafiliście na jeden z nielicznych kempingów, gdzie Wam dano taką wtyczkę - na większości kempingów trzeba mieć swoją.

Ps. Wtyczka była użyczona , czy trzeba ją sobie było kupić :?: :?:

Użyczona, do zwrotu.. Jedeny problem był z tym, że do tego ustrojstwa nie bardzo chciała pasować wtyczka od tego przedłużacza ogrodowego i musieliśmy ją trochę zmodyfikować lekko nacinając plastik.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.06.2008 23:43

Moja wtyczka jest TU - po przeróbce za radą JackaL :lol:

Polecam wątek - może jakiś patent przyda się do wykorzystania :lol:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 03.06.2008 05:22

mirko napisał(a):Uwaga 8O

Mirko - przecież można zrobić samemu ne ma problema :wink: :lol: :papa:

Janusz, dziekuje za przepis, na pewno go sprobuje :roll:

:papa:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.06.2008 07:06

wojtek51 napisał(a):
woka napisał(a):Kolega był w tamtym roku w Turcji, 2 tyg. hotel 5 gwiazd,all incl. - koszt na dwie osoby, z wycieczkami raptem 4600 zł. ( tyle ogółem wydał).

Czy można prosić o namiary na ten hotel?

Nie ma problemu ( kupował w biurze siostry). Jednak nie przesadzajmy, to żadna tajemnica. Oferta z półki a nie spod lady.
Po prostu idź do biura ... nawet znajdziesz coś tańszego. Przeciez nie musi być full wypas ( dla mnie osobiście nie musi). :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.