Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto zabierać jedzenie do Chorwacji?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.04.2013 07:59

Wodę jak najbardziej - zawsze biorę bo chorwacka woda nie smakuje mi...jedna zgrzewka na niewiele jednak wystarczy i trzeba kupować...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.04.2013 08:00

FUX napisał(a):Ryba, jagnię, prosiak, mule. My b. mało jemy.

Trzeba to lubieć :lol: moja żona mało je, ale tego co wymieniłeś, nie zje. :idea:
Więc muszę trochę targać :wink: to co lubi :P
Venom555
Cromaniak

Postnapisał(a) Venom555 » 23.04.2013 09:06

:lol: Ceny w sklepach sa porównywalne do naszych :lol:
Gdzie wy sie zaopatrujecie w jedzenie ? W Zagrzebiu ?! Ceny nawet nie sa porównywalne poza sezonem gdzie w sezonie je jeszcze windują. Zobaczcie ile kosztuje u nas kostka np masła a ile u nich. Nie wspomne o przetworach mięsnych czy samym mięsie. 1 litr piwa na nasze to 8 zł - to tez tak samo jak u nas ?
Nie wprowadzajcie "nowych" w błąd. Napiszcie tez ile kosztuje dobra kolacja na 3 osoby z czymś do picia w przecietnej knajpie jakby sie chcieli zywić tak codziennie. Kolacja to nie pizza czy hamburgery oczywiście.

Pozdrawiam
Bolo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Bolo » 23.04.2013 09:40

Venom555 ja to robię tak. Zaraz po przyjeździe biorę od gospodarza skrzynkę z pustymi butelkami na wymianę i kupuję karlovacko, tam gdzie jest najtaniej(do wyboru Getro, lidl, itp.) Wtedy litr wychodzi ok. 6 pln. a to już sam przyznasz od polskich cen różni się niewiele. W knajpach od pewnego czasu jemy tylko pizzę albo przekąski w stylu talerza z prsutem, serem i oliwkami. Nie wychodzi aż tak drogo. Coraz częściej kupujemy świeże rybki na targu i grillujemy. Najdrożej wychodzą orady (50-80 kn/kg)ale sardele i makrelki są już dużo tańsze(20-40kn/kg), Poza tym mule i inne owoce morza. Te pierwsze ostatnio sami łowimy. Do tego butelka wina od gospodarza(20 kn/l) i kolacyjka na tarasie z widokiem na zachodzące nad jadranem słońce -nic dodać nic ująć. Więc nie ma co straszyć nowych, może być w miarę normalnie. Oczywiście każdy ma swój sprawdzony sposób i o to nie ma co się sprzeczać. Pozdrav i udanych wakacji ze smakiem dla wszystkich forumowiczów :D
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Postnapisał(a) PabloX » 23.04.2013 09:46

zbig99 napisał(a):Aktualne ceny w marketach np Konsum lub Studenac i restauracjach:
1. Piwo Karlowac Puszka - 10,90 kun (tzn. 6,35 PLN w przeliczeniu 8) ) czyli. ok 250% drożej w Chorwacji
2. Piwo Ozujsko Puszka 0,5l - 10,20 kun (tzn 5,92 PLN)
3. Jaja 10 sztuk - 14 kun (8,12 PLN) czyli. ok 160% drożej w Chorwacji ale to lepiej kupujcie na miejscu
4. Woda mineralna Studenac 1,5l - 6,5 kun (3,77 PLN) czyli. ok 230% drożej w Chorwacji
5. Piwo w restauracji Omiś 15 kun za Toceno 0,5l (8,70 PLN) w Igrane 17 kun (9,86 PLN)
6. Sok dla dziecka 0,2l w restauracji - 15 kun (8,70 PLN)
7. Ceny w restauracji: 1 Ryba (115 kun, frytki 20 kun, piwo 15 kun w sumie 150 kun za 1 obiad = 87 PLN)
Ceny podałem wyrywkowo

Nie twierdzę, że podałeś nieprawdę - bo rzeczywiście takie ceny TEŻ w Chorwacji są. Ale oprócz takich cen są też i niższe niż podałeś, np.:

- piwo 0,5 l w butelce - od 4,99 kn (Adria) przez 6,50 kn - 7,50 kn (Karlovačko, Ožujsko, Pan), po 9 kn (piwa importowane, które w Polsce też są drogie)
- woda mineralna Jana w butli 5 l - 8,99 kn,
- ryby w konobach i 4-gwiazdkowych hotelach w przedziale 100-130 kn za zestaw (ryba, frytki, warzywo).

Na pewno można i drożej, ale z drugiej strony - nie sądzę np., żebyś w Polsce w lipcu w knajpie z widokiem na morze zapłacił mniej niż równowartość 250 kn za solidny talerz rybny dla dwóch osób (dwie dorady, krewetki, małże, ośmiorniczki, coś podobnego do kraba, ziemniaki, smaczna zielenizna podobna do szpinaku, sosy). Pomijam, że u nas z takiego zestawu świeża byłaby w najlepszym wypadku tylko ryba (i raczej nie dorada, tylko dorsz), a w Cro czekając na podanie zamówienia widziałem, jak kucharka przyniosła małże prosto od rybaka. Innymi słowy - w chorwackich knajpach niektóre dania są drogie, ale biorąc pod uwagę jakość, to są warte swojej ceny. Niektóre ceny nie są też wyższe niż w Polsce.

Dla rodziny 2+3 braliśmy w konobie zwykle 3 drugie dania (albo talerz mięs plus jedno drugie danie), pizzę i zupę/przystawkę/naleśniki, do tego duża woda mineralna, cola/orangina/nestea dla każdego, jakieś kawy i zwykle rachunek mieścił się w 300 kn. Jeżeli braliśmy ryby albo owoce morza, to rachunek był wyższy.

W sklepach na pewno drogie są napoje, przetwory mleczne (szczególnie masło i śmietana), wędliny, jajka, mięso. Ale pieczywo, twaróg, warzywa, owoce, żółte sery (pyszne! 40-60 kn za kilogram) kosztują już zupełnie rozsądnie. Nie mówiąc już o smakach typowo lokalnych, takich jak pršut czy marmolada z dzikiej róży, których szkoda byłoby nie popróbować, kiedy się jest w Cro.

Tak to wygląda, kiedy robi się zakupy w Konzumie i Tommy's. W mniejszych sklepach jest przeważnie drożej, w Lidlu pewnie taniej.
zbig99
Croentuzjasta

Postnapisał(a) zbig99 » 23.04.2013 09:53

PabloX napisał(a):
zbig99 napisał(a):[u]
Nie twierdzę, że podałeś nieprawdę - bo rzeczywiście takie ceny TEŻ w Chorwacji są. Ale oprócz takich cen są też i niższe niż podałeś, np.:
- piwo 0,5 l w butelce - od 4,99 kn (Adria) przez 6,50 kn - 7,50 kn (Karlovačko, Ožujsko, Pan), po 9 kn (piwa importowane, które w Polsce też są drogie)
- woda mineralna Jana w butli 5 l - 8,99 kn,
- ryby w konobach i 4-gwiazdkowych hotelach w przedziale 100-130 kn za zestaw (ryba, frytki, warzywo).
Tak to wygląda, kiedy robi się zakupy w Konzumie i Tommy's. W mniejszych sklepach jest przeważnie drożej, w Lidlu pewnie taniej.

Pytanie dokąd jedziesz.. Jak będziesz w Makarskiej to pewnie Lidla znajdziesz.. ale w mniejszcyh miejscowościach masz tylko mejscowe sklepy, które są zwykle droższe. Przyznam się, że nie znalazłem piwa w cenie 4,99 kun za puszkę, to albo jakiś sikacz bezalkocholowy bo cena nienaturalnie niska..
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Postnapisał(a) PabloX » 23.04.2013 10:05

zbig99 napisał(a): Pytanie dokąd jedziesz.. Jak będziesz w Makarskiej to pewnie Lidla znajdziesz.. ale w mniejszcyh miejscowościach masz tylko mejscowe sklepy, które są zwykle droższe. Przyznam się, że nie znalazłem piwa w cenie 4,99 kun za puszkę, to albo jakiś sikacz bezalkocholowy bo cena nienaturalnie niska..

Małych lokalnych sklepów (poza piekarniami) w miarę możliwości unikam, bo tam rzeczywiście potrafią mieć ceny z sufitu. Póki co dobrze trafiałem - pod nosem miałem albo Tommy's albo Konzuma. W Lidlu się w Cro nie zaopatrywałem, stąd tylko przypuszczam, że tam jest taniej.

Jeżeli interesują Cię tylko piwa puszkowe, to rzeczywiście za 4,99 kn nic nie znajdziesz. Ja przeciwnie - nie piję z puszki ani plastiku, uznaję wyłącznie szkło. 4,99 kn kosztowała Adria - w pełnym tego słowa znaczeniu piwo jasne pełne, sprzedawane w Konzumie. Lekkie i goryczkowe, dla mnie bardzo dobre, ale nie polecam osobom przyzwyczajonym do polskich mocnych i słodkich tzw. "piw".
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.04.2013 10:26

PabloX napisał(a): [...]W sklepach na pewno drogie są napoje, przetwory mleczne (szczególnie masło i śmietana), wędliny, jajka, mięso. Ale pieczywo, twaróg, warzywa, owoce, żółte sery (pyszne! 40-60 kn za kilogram) kosztują już zupełnie rozsądnie. Nie mówiąc już o smakach typowo lokalnych, takich jak pršut czy marmolada z dzikiej róży, których szkoda byłoby nie popróbować, kiedy się jest w Cro. .

Ogólnie zgoda, ale z tymi serami żółtymi to naprawdę przesadziłeś.. w takiej cenie to raczej wyroby seropodobne. Żeby ser żółty był jadalny to musi kosztować 60 - 80 kn/kg.
Co do dżemów też trudno się zgodzić.. może z wyjątkiem tych figowych (te, choć bardzo drogie, są grzechu warte).. dżemy tutaj są drogie i okropnie słodkie; niskosłodzone to prawdziwa rzadkość i ich cena jest jeszcze wyższa.
Pieczywo.. żeby było smaczne też musi kosztować ok 10 - 12 kn za bochenek.
ewwwa
Croentuzjasta

Postnapisał(a) ewwwa » 23.04.2013 10:35

[quote="PabloX"][quote="zbig99"]Aktualne ceny w marketach np Konsum lub Studenac i restauracjach:

3. Jaja 10 sztuk - 14 kun (8,12 PLN) czyli. ok 160% drożej w Chorwacji ale to lepiej kupujcie na miejscu

a ja bym chciała wiedzieć gdzie w Polsce kupuje się takie tanie jajka 8O :papa:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.04.2013 10:40

Venom555 napisał(a):..................

To idź do hurtowni, kup sobie kilka kostek masła i bierz z sobą :lol:
Do czego to już doszło - zabieranie masła z sobą :D :lol:
Do tego zgrzewka Żubra z Biedronki, 20 słoików klopsów i będzie git :oczko_usmiech:
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 23.04.2013 10:46

ewwwa napisał(a):

Ja kupuję ze wsi po 0,6 pln
Gotować na twardo trzeba 10 min, na miękko między 5 a 6... :papa:
zbig99
Croentuzjasta

Postnapisał(a) zbig99 » 23.04.2013 10:50

ewwwa napisał(a):
PabloX napisał(a):
zbig99 napisał(a):Aktualne ceny w marketach np Konsum lub Studenac i restauracjach:

W LIDLu 10 szt. jajek rozmiar "L" aktualna cena 4,99 PLN. 8)
ewwwa
Croentuzjasta

Postnapisał(a) ewwwa » 23.04.2013 10:54

czyli: 6 zł /10 szt + 160% = 15,60. Coś te rachunki ....... 8)
jakby nie liczyć jajka nie są 160% droższe niż u nas :D tak tylko dla przykładu...
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 23.04.2013 10:56

alessandro1977 napisał(a):
Venom555 napisał(a):..................

To idź do hurtowni, kup sobie kilka kostek masła i bierz z sobą :lol:
Do czego to już doszło - zabieranie masła z sobą :D :lol:
Do tego zgrzewka Żubra z Biedronki, 20 słoików klopsów i będzie git :oczko_usmiech:

Nie rozumiem dlaczego odbierasz komuś prawo do własnego zdania ???

N-ty raz podkreślę zabieram z polski na kemping wiktuały bo taki mam smak i takie lubię, przy okazji wychodzi mi taniej. Lodówkę mam na poważnie więc trochę jestem w stanie przechować. Nie sprawia mi przyjemności włóczenie się po konobach jak również obydwoje z małżonką nie znosimy owoców morza :mrgreen: coś w tym złego ?

Jak ktoś zrobi inaczej to jego sprawa i pieniądze :)
Ostatnio edytowano 23.04.2013 11:00 przez bluesman, łącznie edytowano 1 raz
MWN
Cromaniak

Postnapisał(a) MWN » 23.04.2013 10:57

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
PabloX napisał(a): [...]W sklepach na pewno drogie są napoje, przetwory mleczne (szczególnie masło i śmietana), wędliny, jajka, mięso. Ale pieczywo, twaróg, warzywa, owoce, żółte sery (pyszne! 40-60 kn za kilogram) kosztują już zupełnie rozsądnie. Nie mówiąc już o smakach typowo lokalnych, takich jak pršut czy marmolada z dzikiej róży, których szkoda byłoby nie popróbować, kiedy się jest w Cro. .

Ogólnie zgoda, ale z tymi serami żółtymi to naprawdę przesadziłeś.. w takiej cenie to raczej wyroby seropodobne. Żeby ser żółty był jadalny to musi kosztować 60 - 80 kn/kg.
Co do dżemów też trudno się zgodzić.. może z wyjątkiem tych figowych (te, choć bardzo drogie, są grzechu warte).. dżemy tutaj są drogie i okropnie słodkie; niskosłodzone to prawdziwa rzadkość i ich cena jest jeszcze wyższa.
Pieczywo.. żeby było smaczne też musi kosztować ok 10 - 12 kn za bochenek.

Ale powidła śliwkowe są super ... i nie takie słodkie. Fakt - innych nie jem, chyba że zrobi mi żona (malinowe, wiśniowe, śliwkowe).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.