To i ja się wypowiem
Byłem wiele razy w BG i ... pierwszy raz w HR ( pobyt lipiec ).
1. Trasa - oczywiście wygrywa Chorwacja, świetny dojazd, już w samej Hr piękna autostrada widokowo.
2. Klimat - tu wolę BG, mój organizm jakoś lepiej czuje się w tamtych temperaturach, tutaj brakowało mi wiatru od morza wieczorami, zapachu morza. Zaznaczam, że świadomie wybrałem pobyt lipcowy - bo wiadomo we wrześniu wiatr pewnie się pojawi

,
3. Plaża - o dziwo fajnie jest na kamieniach - więc HR.
4. Morze - o dziwo BG, wole w samym morzu piasek, lepiej się wchodzi, w BG są fale, na których można poszaleć nie obijając sobie kończyn ( tu były raz i raczej nie było to do końca przyjemne). I największe moje rozczarowanie HR - nurkowanie - nakręciłem się na widoki co najmniej jak na rafie koralowej, a tu owszem rybki są, przy brzegu nawet sporo, ale ogólne widoki... dla mnie to jak nurkowanie w kamieniołomie.
W BG nie ma ryb przy brzegu ( może czasem jakaś zabłądzi ), ale jeśli wie sie gdzie iść nurkować - jest pięknie, są i ryby i ROŚLINY... dużo roślin... mnie tego brakowało w HR.
5. Czystość - ogólne wrażenia - w HR jest czyściej - mówię tu o ogólnym utrzymaniu miasta.
6. Apartamenty - ja w HR znalazłem fajny, ale w BG za tą cenę 50E miałbym duzo fajniejszy, w jeszcze wyższym standardzie, generalnie w BG buduję sie w zawrotnym tempie co nie jest korzystne dla wybrzeża, ale jednocześnie apartamenty sa ładniejsze niż w HR.
7. Owoce - w moim odczuciu jednak BG, znacznie większy wybór, a szczególnie czego brakuje mi w Hr w BG jadąc do wybrzeża mija sie kilometry plantacji brzoskwiń czy winogron, a co za tym idzie można je kupić na straganach prosto "z krzaka" czegoś takiego nie spotkałem nigdzie w HR.
8. Ceny - życie tańsze w BG, pod każdym względem czy to knajpa, stragan, market ... itp.
9. Widoki - oczywiście HR.
10. Przyroda - HR jest przepiękna.
11. Imprezy na mieście - BG szczególnie dla młodzieży jest to raj. W HR jest fajnie, ale dla mnie tak.. poważnie.
12. Ludzie - chyba Chorwaci są bardziej otwarci, uśmiechnięci.
13. Bezpieczeństwo - i tu i tu zawsze czułem sie bezpiecznie, jeśli chodzi o BG nigdy nigdzie nie zostałem oszukany co często jest zarzucane temu krajowi.
cdn.