Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BiH - slalom między minami: maj 2023

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
Franz
Legenda
Re: Bośnia i Hercegowina - slalom między minami

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.01.2013 23:04

(Zamieszczam tekst do dwóch ostatnich foto-odcinków. Przy okazji wychwyciłem błąd - pomieszały mi się fakty z dwóch szczytów: Otis oraz Zelena Glava - w związku z czym poprawiłem umieszczony wcześniej tekst.)

W dwóch miejscach zamocowano stalową linę - może mi się przydać podczas schodzenia. Pokonuję zacieniony, czysto skalny fragment, by po chwili znaleźć się na rudo-zielonych trawkach, bogato upstrzonych wystającymi wszędzie głazami. Na jednym z nich napis czerwoną farbą - niestety, mocno nadgryziony przez ząb czasu - za to czerwone kółeczka wyraźne i gęsto rozmieszczone. Wkrótce docieram do wierzchołka - najwyższy szczyt gór Prenj zdobyty!

W puszce przy samym wierzchołku odkrywam księgę wejść - jest dosyć świeża, bo założona w sierpniu tego roku. Figuruje w niej kilka wpisów sprzed dwóch dni, jeden nawet z Australii; przy czym po myślniku dopisane jest Sarajewo, więc to pewnie ktoś tutejszy wrócił na krótko z antypodów. Dokładam swój wpis i chowam księgę, jeszcze przez chwilę sycę wzrok wspaniałymi widokami, rozpościerającymi się na wszystkie strony - dobrze stąd widać Lupoglav, który witał mnie mgłami dwa dni temu - po czym rozpoczynam odwrót.

P0640141.JPG

P0640142.JPG

P0640143.JPG

P0640145.JPG

P0640146.JPG

P0640147.JPG

P0640150.JPG
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 23.01.2013 23:12

No i włoczę się dalej za Tobą :wink:

Pozdrawiam, Aśka :D
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 24.01.2013 12:49

Ja też się włóczę :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.01.2013 15:01

Miecia napisał(a):No i włoczę się dalej za Tobą :wink:

Aguha napisał(a):Ja też się włóczę :)

Dzięki Wam trzem :!: :P nie czuję się taki samotny. ;)

To już przedostatnia góra. Została nam do zdobycia jeszcze tylko ta najwyższa.

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.01.2013 15:22

Franz napisał(a):Przy okazji wychwyciłem błąd - pomieszały mi się fakty z dwóch szczytów: Otis oraz Zelena Glava - w związku z czym poprawiłem umieszczony wcześniej tekst.)

No właśnie nie chciałem nic mówić ... 8)

:oczko_usmiech:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.01.2013 15:36

Maglić też stał na Twojej drodze :?: 8)

Zastanawiam się , czy damy radę z młodzieżą , w wiosennych warunkach ( początek maja ) jednego dnia przejść z Bijeli do Borci przez szczyt Zelenej Glavy .

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.01.2013 17:04

weldon napisał(a):No właśnie nie chciałem nic mówić ... 8)

:oczko_usmiech:

Kartkowałem, ale Twojego wpisu w Księdze Szczytowania nie znalazłem. ;)

piotrf napisał(a):Maglić też stał na Twojej drodze :?: 8)

No i zdradziłem się przedwcześnie. :lol:

piotrf napisał(a):Zastanawiam się , czy damy radę z młodzieżą , w wiosennych warunkach ( początek maja ) jednego dnia przejść z Bijeli do Borci przez szczyt Zelenej Glavy .

Kwestia, jak wiekowa i chętna do wędrówek ta młodzież jest.
Przy czym - to jest prawie 2000m różnicy wysokości. Sporo. Nie myślisz o moim wariancie, z podjazdem na Tisovicę? Chociaż, na początku maja, to nie wiem, czy się da przejechać.
Weź pod uwagę, ze prawdopodobnie będzie jeszcze śnieg u góry.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.01.2013 18:18

Zdaję sobie sprawę z tych dwóch kilometrów w pionie :wink: , jednak mikrobusem na Tisovicę - chyba mało prawdopodobne , zwłaszcza początkiem maja :roll: :lol:

Pewnie znowu konieczna będzie zmiana terminu na wrzesień ( po drodze ) , albo rezygnacja z tej pięknej góry w tym roku , bo " zygzak " się gigantyczny robi :cry:

Pozdrawiam
Piotr
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.01.2013 18:43

Franz napisał(a):Kartkowałem, ale Twojego wpisu w Księdze Szczytowania nie znalazłem. ;)

Bo takie intymne zapiski sympatycznym atramentem wpisuję :lol:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.01.2013 21:03

piotrf napisał(a):Zdaję sobie sprawę z tych dwóch kilometrów w pionie :wink: , jednak mikrobusem na Tisovicę - chyba mało prawdopodobne , zwłaszcza początkiem maja :roll: :lol:

Pewnie znowu konieczna będzie zmiana terminu na wrzesień ( po drodze ) , albo rezygnacja z tej pięknej góry w tym roku , bo " zygzak " się gigantyczny robi :cry:

Zatem tradycyjnie Bałkany. :)

weldon napisał(a):Bo takie intymne zapiski sympatycznym atramentem wpisuję :lol:

Aaa... to wszystko wyjaśnia. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.01.2013 21:13

Mimo pięknej pogody nadal daje się odczuć rześki chłód i rzeczywiście, zachowując maksymalną ostrożność, korzystam z pomocy lin asekuracyjnych na pokrytych nadal cienką warstwą lodu kamieniach, którymi prowadzi zacieniony fragment drogi. Poza tym krótkim odcinkiem, reszta jest zupełnie łatwa i przyjemna, toteż szybko ląduję na przełęczy. Stąd nadal w dół, znaną już sobie ścieżką; mijam bez zatrzymywania się dziury, które mnie tak poprzednio zainteresowały i docieram do rozstajów, skąd na Zieloną Głowę była godzina marszu. Tutaj obieram kierunek na Jezerce, mając komfort świadomości, że ta pętelka w całości jest wyznakowana.

P0640151.JPG

P0640153.JPG

P0640154.JPG

P0640155.JPG

P0640157.JPG

P0640158.JPG

P0640159.JPG

P0640160.JPG

P0640163.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.01.2013 22:29

Ścieżka zakręca najpierw odrobinę w prawo, skąd mam wgląd w górne piętro doliny Boracka draga, którą można dojść do Borci w pobliżu jeziora Boracko, gdzie odpoczywałem poprzedniego dnia. Następnie zatacza niewielki łuk w lewo, wracając pod niezbyt wysokie skały. Miejscami jej ślad zanika, jednak czerwone kółeczka dotrzymują mi cały czas towarzystwa i nie ma problemu z utrzymaniem właściwego kierunku.

P0640166.JPG

P0640168.JPG

P0640171.JPG

P0640177.JPG

P0640178.JPG
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 31.01.2013 22:34

Wiesz Wojtku......tak się zastanawiam :roll:

Czy Tobie zdarza się trafić w niepogodę :roll: :?: :wink:

Pozdrawiam :D

Aśka
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 01.02.2013 15:50

Miecia napisał(a):Wiesz Wojtku......tak się zastanawiam :roll:

Czy Tobie zdarza się trafić w niepogodę :roll: :?: :wink:

Pozdrawiam :D

Aśka

:) o tym samym pomyślałam :)

Pięknie jak zwykle:)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.02.2013 12:44

Miecia napisał(a):Czy Tobie zdarza się trafić w niepogodę :roll: :?: :wink:

Niestety, aż nazbyt często.
Najbardziej deszczowy wyjazd trafił się nam na Maderę przed dwoma laty. Ale nawet w tej relacji jeden cały dzień przesiedziałem w samochodzie, gdyż za oknem szalała ulewa.

Aguha napisał(a):Pięknie jak zwykle:)

Z tym się zgadzam bez zastrzeżeń. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina