Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bieszczadzkie wędrówki

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 20.01.2021 23:03

25.08.2018 Svidnik, Solivar

Zapraszam na kolejną propozycję wycieczki. Tym razem wybieramy się do kopalni soli w Solivarze koło Presova. Po drodze pokonujemy Przełęcz Dukielską, która od wieków stanowiła naturalną granicę. We wrześniu 1944 r. doszło tu do krwawych walk, które były częścią operacji dukielsko – preszowskiej.
Po stronie Słowackiej obecnie walki upamiętniają liczne pomniki oraz sprzęty bojowe.
Tu jeden z takich pomników przy wjeździe do Svidnika.
IMG_6755.jpg

IMG_6756.jpg

W samym Svidniku jest niewielkie Muzeum Wojskowe prezentujące głównie operacje bojowe w Karpatach z okresu I i II WŚ. Wypatrzyłem tam też na jednej z map prezentację zajęcia przez Słowaków fragmentów Spiszu i Orawy, które zajęła Polska w 1938 r oraz dalsze współdziałania z wojskami Niemieckimi gdzie Słowacy doszli do Nowego Targu, Krynicy i Sanoka.
IMG_6709.jpg

IMG_6710.jpg

IMG_6719.jpg

Była też salka kinowa z okopami. W przerwie między filmami światło się rozjaśniało i wtedy było je widać w pełnej krasie.
IMG_6714.jpg

Natomiast na zewnątrz ogólnie dostępne są różne sprzęty wojenne.
IMG_6716.jpg

IMG_6721-002.jpg

Na pobliskim wzgórzu jest Mauzoleum Armii Czerwonej oraz cmentarz poległych żołnierzy.
IMG_6735.jpg

IMG_6736.jpg

IMG_6737.jpg

Zdjęć tam więcej nie zrobiłem ale teren obiektu jest duży. Po bokach stały socrealistyczne rzeźby, które już nie załapały się w ujęciach. Z tyłu za strzelistym pomnikiem też były jakieś elementy.
Muzeum (po prawej) nie wygląda z zewnątrz porywająco ale wewnątrz nas pozytywnie zaskoczyło. Do tego wstęp był tani. Chyba tak jak obecnie dorośli wstęp 1 EUR, emeryci i młodzież ucząca się 0,50 EUR dzieci za darmo.
IMG_6738.jpg
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 21.01.2021 13:46

Dawigs napisał(a):Po stronie Słowackiej obecnie walki upamiętniają liczne pomniki oraz sprzęty bojowe.

Po polskiej stronie jest m.in. cmentarz wojenny w Dukli.
Kiedyś nawet wrzucałem zdjęcie z tego cmentarza do wątku z zagadkami :wink: .
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 21.01.2021 15:37

Nefer napisał(a):
Dawigs napisał(a):Po stronie Słowackiej obecnie walki upamiętniają liczne pomniki oraz sprzęty bojowe.

Po polskiej stronie jest m.in. cmentarz wojenny w Dukli.
Kiedyś nawet wrzucałem zdjęcie z tego cmentarza do wątku z zagadkami :wink: .

Po Polskiej stronie upamiętnień tych wydarzeń znacznie mniej. Może dlatego, że po stronie sowieckiej udział w tej operacji brały korpusy Ukraiński i Czechosłowacki oraz Słowaccy partyzanci. Straty były ogromne.
Nad Duklą jest wzgórze 534, które było ważnym punktem strategicznym. Kto miał wzgórze ten kontrolował szosę Dukla-Nowy Żmigród, mógł ostrzeliwać Duklę i okoliczne szosy. Walki o to strategiczne wzniesienie trwały w dzień i w nocy. Wzgórze kilkukrotnie przechodziło z rąk do rąk. Stoi tam pomnik upamiętniający te wydarzenia ale też tam nie dotarliśmy.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 22.01.2021 21:43

Po militarnej części wycieczki jedziemy do Solivaru obecnie dzielnicy Prešova. Tam chcemy zobaczyć kopalnię soli. Gdy na miejscu wysiadamy na parkingu i zaczynamy rozglądać się po okolicy zaczyna do nas machać przewodnik idący z grupą 5-ciu zwiedzających. Okazuje się, że zwiedzanie jest co godzinę. Jeśli chcemy to możemy już iść z tą grupą a zapłacimy w kasie po powrocie. Szybko ogarniamy się i wyruszamy na zwiedzanie :lol: . Najpierw w górę wzgórza idziemy wzdłuż budynków byłej kopalni soli by zacząć zwiedzanie od szybu Leopold XIX wieku.
Wydobycie soli rozpoczęto w Solivarze w 1572 r. W 1752 r kopalnię zalała woda. Wtedy opracowano metodę uzyskiwania soli z solanki. Jeden z kieratów nad szybem Leopold przetrwał do dziś i jest udostępniony dla zwiedzających. Potem schodząc zwiedzamy po kolei wszystkie budynki: magazyn soli, zbiornik na solankę, kocioł warzelnię, kołatkę i kapliczkę św. Rocha.
Nasza grupa to Słowacy ale jeśli czegoś nie rozumiemy przewodnik tłumaczy nam po Polsku, czasem wspomagamy się językiem angielskim :lol: .
Niestety mimo usilnych starań nie potrafię odnaleźć zdjęć z tej wycieczki w naszych przepastnych archiwach :evil: .
Jednak naprawdę warto tam zawitać.
Swoją drogą byliśmy już w rumuńskiej kopalni soli w Turdzie, po której długo mieliśmy opadnięte szczęki z wrażenia. Kopalnia w Solivarze była druga. Może do trzech razy sztuka i w końcu trafimy do Wieliczki :lol: .
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 23.01.2021 00:38

Nie wiedziałam, że tam jest kopalnia soli, no ale tamtejszych okolic nie znam zupełnie, więc nic dziwnego. W Wieliczce natomiast byłam ponad 40 lat temu, więc dobrze byłoby wybrać się ponownie :) . W 2011 natomiast zwiedziłam kopalnię w rumuńskiej Kaczyce.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 23.01.2021 09:09

Jest jeszcze kopalnia w Bochni :wink: , ale nie o tym chciałem - w pobliżu Preszowa jest kilka ciekawych zamków :
Šariš

DSC05547.jpg

z którego rozciągają się wspaniałe widoki , Kapušany , które informują nas z daleka , że do miasta już tylko kilka minut jazdy :wink: i ukryty w lesie na wzgórzu , na wschód od Przeszowa Zbójnicki zamek w miejscowości Ruská Nová Ves - ruiny , ale bardzo malownicze - fajny spacer , również na rowerze 8)

Pozdrawiam
Piotr
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 23.01.2021 23:36

dangol napisał(a):Nie wiedziałam, że tam jest kopalnia soli, no ale tamtejszych okolic nie znam zupełnie, więc nic dziwnego. W Wieliczce natomiast byłam ponad 40 lat temu, więc dobrze byłoby wybrać się ponownie :) . W 2011 natomiast zwiedziłam kopalnię w rumuńskiej Kaczyce.

Rumuńską kopalnię w Turdzie polecam. Robi wrażenie. To inny rejon niż Kaczyce.

piotrf napisał(a):Jest jeszcze kopalnia w Bochni :wink: , ale nie o tym chciałem - w pobliżu Preszowa jest kilka ciekawych zamków :
Šariš
z którego rozciągają się wspaniałe widoki , Kapušany , które informują nas z daleka , że do miasta już tylko kilka minut jazdy :wink: i ukryty w lesie na wzgórzu , na wschód od Przeszowa Zbójnicki zamek w miejscowości Ruská Nová Ves - ruiny , ale bardzo malownicze - fajny spacer , również na rowerze 8)
Pozdrawiam
Piotr

Dziękuję za kolejne namiary :) .
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 24.01.2021 00:16

22.08.2018 Sanok, skansen.
Skansen w Sanoku, którego oficjalna nazwa to Muzeum Budownictwa Ludowego Park Etnograficzny, odwiedziliśmy w 2018 po drodze w Bieszczady. Jest to największy skansen w Polsce. Znajdują się na jego terenie zabudowania Bojkowskie, Łemkowskie, Podgórzan i Dolinian. Jest też część poświęcona wydobyciu ropy.
Wchodzimy zatem na teren skansenu i trafiamy na pierwszą atrakcję, o której nie wspomniałem wcześniej, a jest nią zrekonstruowany rynek Galicyjskiego miasteczka z przełomu XIX i XX wieku.
Znajdują się tam budynki administracji i różnych profesji.
IMG_6410.jpg

IMG_6412.jpg

IMG_6422.jpg

IMG_6428.jpg

Na środku stoi studnia.
IMG_6417.jpg

Do większości budynków można zajrzeć :) .
IMG_6424.jpg

IMG_6426.jpg
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 24.01.2021 20:49

Dawigs napisał(a):zrekonstruowany rynek Galicyjskiego miasteczka z przełomu XIX i XX wieku

Bardzo ciekawe i ładne miasteczko galicyjskie można jeszcze obejrzeć też w skansenie w Nowym Sączu. Polecam, jeśli ktoś lubi takie klimaty. :)
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 24.01.2021 23:22

Nefer napisał(a):
Dawigs napisał(a):zrekonstruowany rynek Galicyjskiego miasteczka z przełomu XIX i XX wieku

Bardzo ciekawe i ładne miasteczko galicyjskie można jeszcze obejrzeć też w skansenie w Nowym Sączu. Polecam, jeśli ktoś lubi takie klimaty. :)

Byliśmy w ubiegłym roku :lol: . Rynek powstał na bazie nie zrealizowanego projektu rynku w Nowym Sączu :D . Jest mniejszy i inny niż ten w Sanoku. Nie trzeba też wchodzić na teren skansenu bo go zobaczyć ale można połączyć zwiedzanie skansenu z zobaczeniem rynku :lol: . Swoją drogą skansen bardzo nam się podobał :lol: .
P6284531.jpg
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 24.01.2021 23:45

Wychodzimy z rynku.
IMG_6430.jpg

I już po chwili trafiamy na Bojkowskie a za nimi Łemkowskie zagrody.
IMG_6431.jpg

IMG_6439.jpg

IMG_6440.jpg

IMG_6444.jpg

IMG_6445.jpg

IMG_6449.jpg

IMG_6453.jpg

IMG_6456.jpg

IMG_6459.jpg
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 26.01.2021 00:00

Kolejne zabudowania to już Podgórzanie Zachodni oraz sektor naftowy.

IMG_6466.jpg

IMG_6471.jpg

IMG_6472-001.jpg

IMG_6480.jpg

IMG_6493.jpg

IMG_6484.jpg

IMG_6486.jpg

IMG_6491.jpg
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 26.01.2021 12:27

Jeżeli interesują Cię także muzea/skanseny przemysłowe, to polecam wizytę w Bóbrce nieopodal Krosna :) ,
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.01.2021 15:21

Nadrobiłam. Nie miałam poje ia o tej kopalni w Presovo. Już sobie zapisałam.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 27.01.2021 00:02

Nefer napisał(a):Jeżeli interesują Cię także muzea/skanseny przemysłowe, to polecam wizytę w Bóbrce nieopodal Krosna :) ,

Kiedyś wpadało mi w oko to miejsce i jest na liście ale wizyta jeszcze przed nami :lol: .

piekara114 napisał(a):Nadrobiłam. Nie miałam poje ia o tej kopalni w Presovo. Już sobie zapisałam.

Fajnie, że jesteś :D . Kopalnia w Solivarze całkiem odmienna niż inne z uwagi na technologię uzyskiwania soli.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska