Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

zieloma karta jadąc przez Neum

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
caja2
Odkrywca
zieloma karta jadąc przez Neum

Nieprzeczytany postnapisał(a) caja2 » 19.04.2008 18:16

Czy ktoś się orientuje, czy przejezdżając prez kawałek BiH-u w okolicach Neum w kierunku Dubrownika, porzebna jest zielona karta? Zgóry dziękuję za informację.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.04.2008 18:36

Neum to terytorium BiH więc odpowiedź jest oczywista i nie ma tu znaczenia, że to tylko kawałek BiH.
Poza tym ZK generalnie wydawana jest bezpłatnie, więc nie wadzi wyrobić.
Natomiast co do pytania "ale i tak nikt nie sprawdza dokumentów" to 100 % zgody. Ale, ODPUKAĆ, mała kolizja na tym terenie i wtedy policja poprosi i o paszport i o ZK.
Wybór należy do Ciebie :wink:
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 19.04.2008 18:37

W BiH jest potrzebna, ale czy ktoś ją zechce zobaczyć - nie wiem. Zielona karta jest za free. Więc...
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 19.04.2008 22:42

Adam,K napisał(a):W BiH jest potrzebna, ale czy ktoś ją zechce zobaczyć - nie wiem. Zielona karta jest za free. Więc...

W ubiegłym roku jechałem do Mostaru i na granicy CRO / BiH, pogranicznik nic innego mi nie sprawdzał jak właśnie posiadanie zielonej karty.
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 20.04.2008 07:22

Guzior napisał(a):
Adam,K napisał(a):W BiH jest potrzebna, ale czy ktoś ją zechce zobaczyć - nie wiem. Zielona karta jest za free. Więc...

W ubiegłym roku jechałem do Mostaru i na granicy CRO / BiH, pogranicznik nic innego mi nie sprawdzał jak właśnie posiadanie zielonej karty.

No i problem rozwiązany.
darihs
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darihs » 11.05.2008 09:30

Zakładasz Caja, że pojedziesz tylko tą trasą przez Neum i tam rzeczywiście nie sprawdzają dokumentów, ale przecież życie nas często zaskakuje... Wystarczy, że zdarzy się jakiś wypadek na drodze i wtedy policja na pewno zorganizuje jakieś objazdy. Jeśli trzeba będzie przejechać granicę BiH w innym miejscu, to na pewno będą sprawdzać zieloną kartę...
Pisze to z doświadczenia, tzn. że musieliśmy kiedyś jechać długim objazdem i z przekraczania granicy z BiH w różnych miejscach, gdzie ZAWSZE! pytają o zieloną kartę.
Żeby mieć spokojne serce i nie narażać się na niepotrzebne sytuacje daleko od domu rodzinnego, lepiej miej ze sobą tą zieloną kartę.
Szerokiej drogi i jak najpłynniejszego przekraczania każdej granicy!
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 11.05.2008 18:58

W zeszłym tygodniu wróciliśmy szczęśliwe z CRO.
Ale zdarzyła nam się kolizja na terenie Austrii (autostrada za Wiedniem),
gdzie policja pierwsze zaczęła sprawdzać ubezpieczenie i zieloną
kartę. Tłumaczyliśmy im, że zielona karta nie obowiązuje (nie ma obowiązku
jej posiadania), ale kasztany były nieugięte.
Tak wiec radzę na wszelki wypadek ją mieć !!!
Przepisy sobie a przyzwyczajenia, sprzed wejścia do strefy Schengen
pozostają.
caja2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) caja2 » 11.05.2008 19:04

Daris, ja się chciałem dowiedzieć czy jest potrzeba zielona karta przy tranzycie- na granicy jest wydzielony pas, zgadzam się z toba i twoimi wnoskam że jeżeli jest taki wymóg to nie ma co ryzykować, dlatego po informacjach na forum skontaktowałem się ze swoim ubezpieczycielem, pozdrawiam
S.Witkowski
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) S.Witkowski » 18.05.2008 17:50

A czy w chorwacji nie jest potrzebna zielona karta? Przecież nie obowiązuje tylko w krajach UE.
Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.05.2008 18:17

S.Witkowski napisał(a):A czy w chorwacji nie jest potrzebna zielona karta? Przecież nie obowiązuje tylko w krajach UE.
Pozdrawiam.

Nie jest potrzebna, podobnie jak nie jest potrzebny paszport - wg chorwackiego ustawodawstwa dopuszcza się to co wyżej dla obywateli EU
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 18.05.2008 18:46

Piotrek_B napisał(a):
S.Witkowski napisał(a):A czy w chorwacji nie jest potrzebna zielona karta? Przecież nie obowiązuje tylko w krajach UE.
Pozdrawiam.

Nie jest potrzebna, podobnie jak nie jest potrzebny paszport - wg chorwackiego ustawodawstwa dopuszcza się to co wyżej dla obywateli EU

Ale zwsze lepiej mieć i to i to...
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 18.05.2008 19:27

Zielona karta nie we wszystkich firmach ubezpieczeniowych jest gratis,w BiH potrzebna jest.
papafaraon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) papafaraon » 18.05.2008 20:00

W BiH jest konieczna. Kilkakrotnie mi ją sprawdzano, choć nigdy nie zatrzymywano mnie w Neum (co nic nie oznacza).
Penelopa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penelopa » 27.05.2008 10:10

Witam mam pytnko mój mąż zadzwonił wczoraj w sprawie zielonej karty i otrzymał taką odpowiedź że jest mu nie potrzebna bo to co jest mu wszystko potrzebne i znajduje sie na zielonej karcie on ma to na swojej polisie z drugiej strony.Faktycznie jest napisane ze cokolwiek sie stanie tam polisa to pokrywa nieszczęśliwe wypadki holowanie samochodu itd na drugiej stronie są wymienione wszystkie państwa europejskie po których niby możemy z tym dokumentem przejechać HDI .Mam pytanie czy to prawda i czy już ktoś jechał na takiej polisie czy mimo wszystko powinniśmy wyrobić tą zielona kartę by nie mieć żadnych problemów :?: czekam na wasze wypowiedzi za co z góry dziękuję.
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 27.05.2008 14:20

@ Penelopa
Lepiej mieć niż nie mieć - dla świętego spokoju i dla niedouczonych
policjantów, pograniczników i innych.....
To nic nie kosztuje....a spokój i dobre samopoczucie jest bezcenne :-)

pzdr.samart
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone