napisał(a) ŁukaszCiupa » 22.02.2022 22:33
Byłem w 2016 roku w Grand Hotel Neum. Wówczas chyba świeżo po remoncie, miał 4 gwiazdki. Długo by pisać. Sam hotel ogromny, nowocześnie urządzony jak na 2016 rok, fajny duży basen "wystający" pół na pół na zewnątrz budynku, w razie deszczu chroniony zasuwanym dachem. Przede wszystkim widok spod basenu na zatoczkę robił jak to się mówi całą robotę. Piękny po prostu. Jedzenie z tego co pamiętam, mimo nowoczesnej kuchni, ogromnej jadalni, nie robiło na mnie szczególnego wrażenia. Powiedzmy było na 4 i zawierało sporo pozycji pod muzułmanów, bo było ich bardzo dużo w hotelu. Były tam nawet całe wycieczki autokarowe z Turcji! Ogólnie większość gości na objazdówkach po kilka dni w tym hotelu. My całe 10 dni. 2 dorosłe osoby i córka wówczas 11 letnia. I teraz, aż się łezka w oku zakręci - 10 dni w tym hotelu, druga połowa sierpnia, dojazd własnym autem, jeszcze wysoki sezon - 2 posiłki i pokój 2+1 przeogromny z bardzo dużą łazienką - 5800zł przez istniejącego jeszcze wówczas Neckermanna...Te ceny. już nie wrócą. Z plażą ubogo - jest publiczna gdzie ciężko rozłożyć koc. Pod samym basenem hotelowym też tłoczno i mało miejsca na leżaki. Z tego co wiem to chyba od 2 lat uruchomiono (wybudowano) nowy, zajefajny basen zewnętrzny. Na plażę najlepiej hotelową windą na poziom 0, potem takim fajnym, zrobionym w skale korytarzem kilkudziesięciometrowym z fajnym chłodnym mikroklimatem wewnątrz, następnie kilkanaście schodków i już jest "plaża" hotelowa. Plaży innej niż hotelowa tam nie ma. Tzn. jest ale pod tym drugim hotelem, którego ktoś wyżej opisał. Tamten hotel też ma fajny basen zewnętrzny nad głównym deptakiem. Deptak w Neum mają chyba najdłuższy nad całym Jadranem, może z wyjątkiem tego w Opatija. Nie "zrobiliśmy" go przez te 10 dni do końca bo już nam się nie chciało, a po drugie...niema tam po prostu nic ciekawego. To niby skrawek Bośni, ale widać różnice architektoniczne jak na dłoni w stosunku do Cro. Tu po prostu mamy namiastkę orientu i masę turystów z krajów muzułmańskich, nie tylko z Bośni. Żeby nie zanudzać. Neum to dobra baza wypadowa do Mostaru, Medziugorje, Pocitelji czy Blagaj. Oraz dalej na południe wybrzeża czyli Dubrownik, Peljesać, ruiny muru w Ston, a nawet do Czarnogóry gdzie spokojnei w jeden dzień zrobiliśmy objazdówkę całej Boki Kotorskiej, szybkie zwiedzanie Kotoru, następnie słynna marina Porto Montenegro i powrót na skróty promem przez Bokę. W sumie polecam, ale kompletnie nie wiem jak cenowo wygląda nadchodzący sezon.
Ostatnio edytowano 23.02.2022 11:19 przez
ŁukaszCiupa, łącznie edytowano 2 razy