Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

zieloma karta jadąc przez Neum

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 27.05.2008 15:15

Penelopa napisał(a):Witam mam pytnko mój mąż zadzwonił wczoraj w sprawie zielonej karty i otrzymał taką odpowiedź że jest mu nie potrzebna bo to co jest mu wszystko potrzebne i znajduje sie na zielonej karcie on ma to na swojej polisie z drugiej strony.Faktycznie jest napisane ze cokolwiek sie stanie tam polisa to pokrywa nieszczęśliwe wypadki holowanie samochodu itd na drugiej stronie są wymienione wszystkie państwa europejskie po których niby możemy z tym dokumentem przejechać HDI .Mam pytanie czy to prawda i czy już ktoś jechał na takiej polisie czy mimo wszystko powinniśmy wyrobić tą zielona kartę by nie mieć żadnych problemów :?: czekam na wasze wypowiedzi za co z góry dziękuję.
Zielony papierek to zielony papierek i dla świetego spokoju lepiej go mieć przy sobie. :D
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 27.05.2008 15:46

Penelopa napisał(a):Witam mam pytnko mój mąż zadzwonił wczoraj w sprawie zielonej karty i otrzymał taką odpowiedź że jest mu nie potrzebna bo to co jest mu wszystko potrzebne i znajduje sie na zielonej karcie on ma to na swojej polisie z drugiej strony.Faktycznie jest napisane ze cokolwiek sie stanie tam polisa to pokrywa nieszczęśliwe wypadki holowanie samochodu itd na drugiej stronie są wymienione wszystkie państwa europejskie po których niby możemy z tym dokumentem przejechać HDI .Mam pytanie czy to prawda i czy już ktoś jechał na takiej polisie czy mimo wszystko powinniśmy wyrobić tą zielona kartę by nie mieć żadnych problemów :?: czekam na wasze wypowiedzi za co z góry dziękuję.

ZK to takie OC ale działa za granicą i tak jak OC nie służy "do holowania" :)
Ta zagranica to już niewiele państw europejskich ale BiH się do nich zalicza.
Penelopa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penelopa » 27.05.2008 17:34

gospodarz napisał(a):

ZK to takie OC ale działa za granicą i tak jak OC nie służy "do holowania" :)
Ta zagranica to już niewiele państw europejskich ale BiH się do nich zalicza.
Dzięki bardzo za info chociaż na tym naszym papierku pisze że zalicza sie tez holowanie ale pewnie że nie zamierzam sobie psuć wakacji z powodu czegoś co nic u nas nie kosztuje jeszcze dzisiaj zadbamy o zielona kartę.Pozdro!!!
Penelopa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penelopa » 27.05.2008 17:35

samart napisał(a):@ Penelopa
Lepiej mieć niż nie mieć - dla świętego spokoju i dla niedouczonych
policjantów, pograniczników i innych.....
To nic nie kosztuje....a spokój i dobre samopoczucie jest bezcenne :-)

pzdr.samart
Dzięki bardzo za info:)
matylda-m
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) matylda-m » 29.05.2008 21:02

Niestety lepiej mieć. Przekonałam się o tym podczas ubiegłych wakacji kiedy to będąc w Chorwacji postanowiliśmy wybrać się na wycieczkę do Dubrownika a później do Czarnogóry. Na granicy najpierw z uśmiechem na ustach sprzedali nam informatory turystyczne, a później zażądali zielonej karty. Oczywiście nie mieliśmy jej więc kazali nam kupić. Zawróciliśmy, bo nie chodziło juz o te pieniądze za zieloną kartę, ale o to, ze potraktowali nas bardzo nieładnie, wręcz ordynarnie. Na cholere nam były te informatory????
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.05.2008 21:09

A nie wypadałoby wiedzieć coś na temat przepisów kraju do którego ma sie zamiar wjechać?
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 30.05.2008 05:45

Sławomir Wocial napisał(a):A nie wypadałoby wiedzieć coś na temat przepisów kraju do którego ma sie zamiar wjechać?
, ale o co chodzi...,
ps przez neum mozna sie wybrać bez zielonej karty, ale w kieruku na sarajewo, np do medzugorje - nie.
pozdrawiam
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 30.05.2008 07:01

bogdan63 napisał(a):, ale o co chodzi...,
ps przez neum mozna sie wybrać bez zielonej karty,

Taaak..?
To przetestuj brak ZK przy, odpukać, kolizjiz Twojej winy. Jak ubezpieczyciel wypnie sie na Ciebie to zobaczysz, co to jest konieczność posiadania międzynarodowego ubezpieczenia OC.

Pozdrawiam
Rafał
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 30.05.2008 07:19

matylda-m napisał(a): Na granicy najpierw z uśmiechem na ustach sprzedali nam informatory turystyczne, a później zażądali zielonej karty. Oczywiście nie mieliśmy jej więc kazali nam kupić. Zawróciliśmy, bo nie chodziło juz o te pieniądze za zieloną kartę, ale o to, ze potraktowali nas bardzo nieładnie, wręcz ordynarnie. Na cholere nam były te informatory????

Hmmmmm nieładnie się zachowali mówisz :?:

A skąd ci pogranicznicy mogli wiedzieć, że NIE MACIE ZK sprzedając Wam informatory?. Sprzedali a potem zażądali dokumentu wjazdowego wymaganego w ich kraju, co w tym dziwnego czy ordynarnego :?:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.05.2008 19:34

kulka53 napisał(a):
matylda-m napisał(a): Na granicy najpierw z uśmiechem na ustach sprzedali nam informatory turystyczne, a później zażądali zielonej karty. Oczywiście nie mieliśmy jej więc kazali nam kupić. Zawróciliśmy, bo nie chodziło juz o te pieniądze za zieloną kartę, ale o to, ze potraktowali nas bardzo nieładnie, wręcz ordynarnie. Na cholere nam były te informatory????

Hmmmmm nieładnie się zachowali mówisz :?:

A skąd ci pogranicznicy mogli wiedzieć, że NIE MACIE ZK sprzedając Wam informatory?. Sprzedali a potem zażądali dokumentu wjazdowego wymaganego w ich kraju, co w tym dziwnego czy ordynarnego :?:

I o to mi właśnie chodziło , że należałoby wiedzieć coś na temat kraju do którego mamy zamiar wjechać.
Jacy32
Autostopowicz
zielona karta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacy32 » 15.06.2008 18:15

Witam i pozdrawiam wszystkich

mam pytanie orientujecie sie czy mozna kupic zielona karte na granicy Cro BH i ile ew. kosztuje na jeden dzien.
u mojego ubezpieczyciela niemam takiej mozliwosci przed wyjazdem
a to za dwa dni.mam wiec trze opcje- u innego w polsce -,na granicy bosniackij lub zrzygnowac z wyjazdu do bosni
Chojraki123
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chojraki123 » 15.06.2008 18:36

Z Wlasnego doświadczenia mowię tak, jest potrzebna nie tylko w przypadku kolizji ale tez wlamania do samochodu ... co mi sie przydazylo w BiH spędzenie 4 godzin na komisariacie w celu przesluchania w sarajevie zrobiło swoje a Policja w BiH bardzo miła częstują papierosami i pocieszają nie martw sie Polak maszyny nie pobrali ...

caja2 napisał(a):Czy ktoś się orientuje, czy przejezdżając prez kawałek BiH-u w okolicach Neum w kierunku Dubrownika, porzebna jest zielona karta? Zgóry dziękuję za informację.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 16.06.2008 08:33

http://www.pzu.pl/?nodeid=produkt_pzu_s ... od_id=1709

http://gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1 ... 82458.html

Musimy ją mieć także przy samochodowych wyjazdach do: Albanii, Andory, na Białoruś, do Bośni i Hercegowiny, Bułgarii, Iranu, Izraela, Macedonii, Maroka, Mołdawii, Serbii, Czarnogóry (z wyłączeniem Kosowa), Tunezji, Turcji i na Ukrainę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2008 14:52

adamk3 napisał(a):....Musimy ją mieć także przy samochodowych wyjazdach do: ....Bułgarii...

Bułgaria jest w UE :lol: :wink:
Jacy32
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacy32 » 16.06.2008 15:55

Pytam o cene ZK na granicy Cro BiH i czy mozna kupic na jeden dzien
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

zieloma karta jadąc przez Neum - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone