Bahama napisał(a):
Łapie nas fotoradar i jesteśmy 50 Euro w plecy , a nie 35Przepraszam taka myśl mnie naszła ...
Co za optymizm
A ja czytając powyższy opis czuję się całkowicie zakręcona
.png)
Dr Seselj napisał(a):ROCHEN napisał(a):Witam wszystkich zainteresowanych![]()
Dostałem odpowiedz z ADAC na moje pytanie dotyczące zaproponowanej
trasy przez Maribor trasą H1.
Sprawa wygląda następująco: obecnie ADAC posiada wiadomość , że
autostrady wiodące przez miasta (i trasy H) będą wyłączone z obowiązku posiadania vinjety.Niestety nie wszystko jest ustalone do końca i zachodzą zmiany. Nadal nie jest też ustalone, czy będzie w sprzedaży vinjeta na 1
miesiąc.![]()
![]()
Na wypadek gdyby jednak na H1 obowiązywała vinjeta zaproponował
mi trase alternatywną przez Lenart.Początek jak poprzednia do ronda przed Mariborem. Stamtąd na 3-ke do Lenart. Tam w lewo na 229 ,przez
Ptuj do 9-tki i nią do granicy. Trasa ta ma 79,8 km czyli jest o 15,6 km
dłuższa od tej przez Maribor.W zamian za to odpada kilkanascie
świateł w Mariborze. W dodatku droga 229 jest na mapie ADAC dla
motocyklistów zaznaczona jako godna polecenia, prawdopodobnie
ze względu na ładne widoki .
W tej sytuacji proponuję żeby Dziekan zdjął ten zamieszczony opis
do czasu całkowitego wyjaśnienia sprawy.Jeżeli cos pewnego się dowiem napisze.![]()
![]()
![]()
![]()
Bardzo mnie cieszy, że zadaliście sobie tyle zachodu, aby otrzymac informację od ADAC.
Tyle, że objazd Mariboru przez Lenart i Ptuj wytyczyliśmy na tym forum chyba z miesiąc temu.
Pozdrawiam serdecznie.
.png)
.png)
joajer napisał(a):Może jednak poczekać ze złościami, przecież może będą winiety kilku-kilkunastodniowe za kilka euro.
.png)
Bierut napisał(a):jdubowski napisał(a):Humorystyczne rozwiązanie problemu słoweńskowinietowego w/g uzytkownika forum SkyscraperCity:
Exstra, planowana opłada za przejazd tym mostem 50 E
.png)
Zmiana zasad poboru opłat na autostradach w Republice Słowenii
Wszystkich zmotoryzowanych udających się do Republiki Słowenii informujemy, że od dnia 1 lipca 2008 r. obecny system poboru opłat na tzw. bramkach zastąpiony zostanie winietami. Obowiązywać będą tylko trzy rodzaje winiet: dla pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 tony roczna o wartości 55 EUR lub półroczna o wartości 35 EUR, oraz roczna o wartości 27,50 EUR dla motocykli.
Winiety roczne ważne będą od dnia 31 grudnia roku poprzedzającego do 31 stycznia kolejnego roku tj. przez 14 miesięcy, natomiast półroczne przez 6 miesięcy od dnia zakupu. Winiety obowiązywać będą także na tych odcinkach autostrad i dróg ekspresowych, na których przejazd dotychczas nie podlegał opłatom.
Dla pojazdów ciężarowych, autobusów oraz innych o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 tony zachowany zostaje dotychczasowy sposób opłat. Infrastruktura obecnego systemu poboru opłat (bramki) będzie wyłączona z użycia z dniem 1 lipca br., z wyjątkiem wydzielonych stanowisk dla samochodów ciężarowych.
Brak winiety lub uchylanie się od obowiązku uiszczenia opłaty drogowej (w przypadku pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej ponad 3,5 tony) zagrożone są mandatami w wysokości od 300 do 800 EUR. Do kontroli i nakładania kar upoważnione są: policja, inspektorat transportu oraz służba celna.
Winiety będą dostępne na stacjach benzynowych w Słowenii i w regionach przygranicznych krajów sąsiadujących, na pocztach i w kioskach, jak też za pośrednictwem klubów i związków motorowych działających w krajach europejskich. W chwili obecnej sieć sprzedaży znajduje się w fazie przygotowań.
Szczegółowe informacje dostępne są w językach angielskim i słoweńskim na stronie http://www.cestnina.si/
.png)

Przy okazji radzę zwrócić uwagę na powstały paradoks.
Za przejazd Šentilj - Macelj zapłacimy jadąc samochodem osobowym 35EUR (winieta) - jadąc samochodem ciężarowym 2,75EUR na bramce w Šentilj - i to wszystko...
I niech nikt nie mówi więcej że Polacy mają monopol na buble prawne i kretynizm urzędowy w ogólności!!!
.png)
Zibuś napisał(a):Przy okazji radzę zwrócić uwagę na powstały paradoks.
Za przejazd Šentilj - Macelj zapłacimy jadąc samochodem osobowym 35EUR (winieta) - jadąc samochodem ciężarowym 2,75EUR na bramce w Šentilj - i to wszystko...
I niech nikt nie mówi więcej że Polacy mają monopol na buble prawne i kretynizm urzędowy w ogólności!!!
Przecież w tym przypadku nie trudno się domyśleć w jakim celu winiety zostały wprowadzone. Słowenia też chce zarobić na turystyce chorwackiej a ciężarówą raczej na wczasy nikt nie jeździ
.png)
FUX napisał(a): zrobili to, co Austriacy z tym, że oni myślą o turystach (winieta 10-dniowa), a Słoweńcy nie bardzo....
.png)
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi