Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
de Zoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) de Zoo » 11.08.2025 13:44

endryu napisał(a):
de Zoo napisał(a):Widzę, że ostatnio popularny jest objazd płatnych odcinków przez Rogatec.
A czy ktoś jechał ostatnio przez Bad Radkensburd - Gmina Središče ob Dravi/Trnovec? Czy dalej przejazd jest bezproblemowy i nie trafia się na płatne odcinki?

https://www.google.pl/maps/dir/46.68463 ... FQAw%3D%3D
Co prawda nie jechałem tym odcinkiem, ale po analizie mapy jest to droga bezpłatna, krajoznawcza. Jadąc od Ilz można rozważyć taki przejazd. Standard drogi podobny jak przez Rogatec (odpowiednik naszej drogi wojewódzkiej.

Walor krajoznawczy wybieram świadomie :coool: Już kiedyś jechałem tą drogą. Pytam, bo może coś tam się dzieje i warto jechać przez Rogatec. Ale dzięki za analizę :proszedzieki:
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 02.09.2025 10:22

bonovox75 napisał(a):Kiedyś przez Cvetlin przykładowo GM nie prowadził, ale inne Navi już tak. Ale od czasu przywrócenia kontroli granicznych w SLO przez Cvetlin nie można jechać jak to wspomniano wyżej.

Wchodzę w ten wątek po roku czasu, myśląc że nic mnie nie zaskoczy a tu takie coś!
Czy ktoś może to potwierdzić? Z tego co mi wiadomo to Shnegen otwiera wszystkie przejścia i nawet te wcześniej dla lokalnych stają się ogólno dostępne. Mi osobiście się wydaje, że jest to jeszcze pozostałość po Covid kiedy granica była zamknięta. Ja będę tam w piątek ok 01:00 i zastanawiam się co tam spotkam.
Czy ktoś może to potwierdzić?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.09.2025 11:02

rocker napisał(a):
bonovox75 napisał(a):Kiedyś przez Cvetlin przykładowo GM nie prowadził, ale inne Navi już tak. Ale od czasu przywrócenia kontroli granicznych w SLO przez Cvetlin nie można jechać jak to wspomniano wyżej.

Wchodzę w ten wątek po roku czasu, myśląc że nic mnie nie zaskoczy a tu takie coś!
Czy ktoś może to potwierdzić? Z tego co mi wiadomo to Shnegen otwiera wszystkie przejścia i nawet te wcześniej dla lokalnych stają się ogólno dostępne. Mi osobiście się wydaje, że jest to jeszcze pozostałość po Covid kiedy granica była zamknięta. Ja będę tam w piątek ok 01:00 i zastanawiam się co tam spotkam.

Słowenia, tak jak kilka innych państw UE przywróciła czasowo kontrole graniczne. W ubiegłym roku jechałem przez Cvetlin ale w kierunku Chorwacji, bez problemu. W przeciwnym kierunku już tam nie jechałem.
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 09.09.2025 15:15

dids76 napisał(a):
rocker napisał(a):

Słowenia, tak jak kilka innych państw UE przywróciła czasowo kontrole graniczne. W ubiegłym roku jechałem przez Cvetlin ale w kierunku Chorwacji, bez problemu. W przeciwnym kierunku już tam nie jechałem.

Hej, na stronie Ministerstwa Spraw Wewnętrznych Słowenii na liście możliwych przejść granicznych nie wskazano tego w Zgornji Leskovec - Cvetlin:

https://www.gov.si/en/registries/projec ... anji-meji/

Obrazek

Także aktualnie to jest przejście wewnętrzne, dla małego ruchu przygranicznego, ale nie dla turystów z EU. Owszem, pewnie można przejechać i nie złapać żadnej kontroli, ale z formalnego punktu widzenia jest to jazda na "nielegalu" ;-)
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 09.09.2025 15:21

Pewnie dlatego wybrał to przejście w drodze do Cro. W Chorwacji Słoweńcy nikogo nie złapią ;)
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 14.09.2025 10:38

mała aktualizacja, tydzień temu tam przejeżdżałem. Cvetlin jest otwarty. Nie ma żadnych znaków mówiących o jakichkolwiek ograniczeniach, a na dawnych budkach strażników widnieje standardowy znak: flaga UE z napisem w środku "EU Citizens".
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 416
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone