Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojteek75
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojteek75 » 10.07.2025 10:56

czy trasa nr 7 E61 w kierunku Triestu jest platna?
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 10.07.2025 11:06

Samodzielnie już się nie da? wpisałem to pytanie w wyszukiwarkę, odpowiedź padła w ciągu 1 sekundy.
A reszta jest tu https://vignetteslovenia.si/pl/platne-drogi-slowenia/
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.07.2025 13:46

Mesiah78 napisał(a):Analizowałem temat wiele razy i dochodzę do wniosku, że nie opłaca się omijać autostrady. Opłata to promil naszych wydatków a trzeba się nakombinować żeby czasem nie wjechać na płatną. Kiedyś jechałem objazdem (chyba w 2005) i tak interior jest piękny. Teraz jestem chyba za wygodny. Ja osobiście jadę po prostej.
Pozdrawiam.

W 2005 to się też nie opłacało bo Słowenia miała wtedy opłaty na bramkach. Winiety wprowadzili od 1 lipca 2008 roku 8)
azrael
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azrael » 11.07.2025 09:44

Jak zwykle, w Ilzu opuszczę highway, bo jest nudny, interior piękny, lubię kombinować i micha zacna. Powrót w Krapinie :lol:
Dariusz2617
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dariusz2617 » 11.07.2025 10:18

Jadąc 2 tyg. temu do CRO jechałem objazdem Mureck, Ptuj, Rogatec i dzisiaj tez nim wracamy :) Droga fajna, trochę kręta ale polecam. Odskocznia od autostrad. Można też zjeść na tej drodze smaczne jedzenie.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 11.07.2025 10:47

Dariusz2617 napisał(a):Jadąc 2 tyg. temu do CRO jechałem objazdem Mureck, Ptuj, Rogatec i dzisiaj tez nim wracamy :) Droga fajna, trochę kręta ale polecam. Odskocznia od autostrad. Można też zjeść na tej drodze smaczne jedzenie.

Jechałem w 2013r :lol: , fajna ale w dzień, nie wyobrażam żeby jechać nią w nocy jak kierowca jest zmęczony.
To była mój ostatni objazd autostrady w Słowenii. Od tego czasu, za wyjątkiem wyjazdu na Istrie, tylko przez H. Czy to CZ-A-H czy CZ-SK-H lub SK-H, komfort jazdy nieporównywalny, czas ten sam.
Dariusz2617
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dariusz2617 » 11.07.2025 11:05

wielbiciel napisał(a):
Dariusz2617 napisał(a):Jadąc 2 tyg. temu do CRO jechałem objazdem Mureck, Ptuj, Rogatec i dzisiaj tez nim wracamy :) Droga fajna, trochę kręta ale polecam. Odskocznia od autostrad. Można też zjeść na tej drodze smaczne jedzenie.

Jechałem w 2013r :lol: , fajna ale w dzień, nie wyobrażam żeby jechać nią w nocy jak kierowca jest zmęczony.
To była mój ostatni objazd autostrady w Słowenii. Od tego czasu, za wyjątkiem wyjazdu na Istrie, tylko przez H. Czy to CZ-A-H czy CZ-SK-H lub SK-H, komfort jazdy nieporównywalny, czas ten sam.

Teraz bede robił ta drogę około 23 , nie ma tragedii ale jak ktoś nie lubi nocą śmigać to lepiej odpuścić i zrobić za dnia . Super widoki
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 11.07.2025 12:51

Jako, że jeżdżę w dzień i ja przetestowałem kilka razy objazd. Dla zapoznania się, dla widoków... Ale z czasem mi przeszło. Zazwyczaj nocuję koło Zagrzebia i to końcówka całodniowej podróży. Każde dodatkowe 30 czy 40 minut nie są mi potrzebne. Koszt autostrady taki a nie inny, przyjmuję, płacę i mam spokój. Kiedyś korzystałem z restauracji Siwa Czapla ale od czasu kiedy znalazłem doskonałą restaurację przed Zagrzebiem to dałem sobie spokój.
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 14.07.2025 14:55

Z ciekawości zapytam, dlaczego nie wybrałeś drogi Spielfeld-Maribor-Rogatec? Kilkanaście km krócej i kikanaście/kilkadziesiąt minut szybciej.
Dariusz2617
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dariusz2617 » 14.07.2025 18:36

Bo lubię nią jeździć w dzień. Ładne widoki jedzenie itd.
Płatną też jechałem, ale trafiłem raz na korek i ponad 1.5 godziny kwitłem w aucie. Więc jeżdżę objazdem bez korków i problemów. Wiem zaraz będzie o kwocie itd. Ale nie chodzi mi o kasę, stać mnie na krótka słoweńska przejażdżkę. Jednak wolę lokalna drogę :)
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 15.07.2025 14:02

Dariusz2617 napisał(a):Bo lubię nią jeździć w dzień. Ładne widoki jedzenie itd.
Płatną też jechałem, ale trafiłem raz na korek i ponad 1.5 godziny kwitłem w aucie. Więc jeżdżę objazdem bez korków i problemów. Wiem zaraz będzie o kwocie itd. Ale nie chodzi mi o kasę, stać mnie na krótka słoweńska przejażdżkę. Jednak wolę lokalna drogę :)

Spoko, to się trzyma kupy ;-)
Ja do Chorwacji jadę tymi trasami w nocy zatem w sumie widoki odpadają. Częściej w drodze powrotnej jestem tam po południu. Wcześniej jeździłem Mureck-Lenart-Ptuj-Cvetlin (czasem udało się załapać na pizzę w Pri Mici), a ostatnio to właśnie Spielfeld-Maribor-Rogatec. Autostradą tylko raz jechałem w SLO :)
marson102
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marson102 » 18.07.2025 07:01

Witam, ktoś mógłby wrzucić jak ten objazd wygląda na mapie jadąc od Graz. Wielkie dzięki
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.07.2025 10:22

marson102 napisał(a):Witam, ktoś mógłby wrzucić jak ten objazd wygląda na mapie jadąc od Graz. Wielkie dzięki

Mureck - Lenart - Ptuj - Rogatec wygląda tak: https://maps.app.goo.gl/aF4J4wCiEUzLWz2C6
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 18.07.2025 13:25

dids76 napisał(a):
marson102 napisał(a):Witam, ktoś mógłby wrzucić jak ten objazd wygląda na mapie jadąc od Graz. Wielkie dzięki

Mureck - Lenart - Ptuj - Rogatec wygląda tak: https://maps.app.goo.gl/aF4J4wCiEUzLWz2C6

Z ciekawości - dlaczego Roagtec a nie Cvetlin? Lepsza droga? Przez Cvetlin jechałem kilka razy, przez Rogatec nigdy.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.07.2025 13:33

Koenig napisał(a):
dids76 napisał(a):

Z ciekawości - dlaczego Roagtec a nie Cvetlin? Lepsza droga? Przez Cvetlin jechałem kilka razy, przez Rogatec nigdy.

Dlatego że po przywróceniu kontroli granicznych do Słowenii można wjeżdżać tylko wyznaczonymi przejściami granicznym. Przejście w Rogatec jest na tej liście a Cvetlin nie.
Ps. W ubiegłym roku do Chorwacji jechałem przez Cvetlin. Wracałem już przez Węgry.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 414
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone