Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2026? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2026 ツ
Fif22
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fif22 » 13.07.2026 09:21

Jechałem przez Cvetlin wczoraj. Cisza, spokój, żadnych kontroli, policji. Przejście normalnie otwarte. Google nie pokazuje, ale działa.
azrael
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azrael » 13.07.2026 13:38

Fif22 napisał(a):Jechałem przez Cvetlin wczoraj. Cisza, spokój, żadnych kontroli, policji. Przejście normalnie otwarte. Google nie pokazuje, ale działa.

Dzięki
maciek_apo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_apo » 15.07.2026 14:58

Fif22 napisał(a):Jechałem przez Cvetlin wczoraj. Cisza, spokój, żadnych kontroli, policji. Przejście normalnie otwarte. Google nie pokazuje, ale działa.

Też znam to przejście, jechałem nim kilka razy. Faktycznie google tam nie prowadzi, próbuje zawrócić. W każdym razie brak przejścia na oficjalnym wykazie trochę martwi. Jeśli są tablice "UE Citizens" to szafa gra, ale jeśli sami tam namotali i są kamery, to przyjdą kosztowne pozdrowienia z wakacji. Sam mam zgryz, bo nie znoszę płacić tego myta poza latem 2024 kiedy odbiłem na Lublanę wiedząc, że wbiję się w Chorwacje w sobotę rano po 8 smej w lipcu (czytaj korkowe sado maso na własne życzenie), bo wtedy trochę z tej autostrady skorzystałem a nie tylko tych kilkadziesiąt kilometrów. Wtedy robiłem objazd Macelj i jechałem przez Novo Mesto a potem do miejscowości granicznej Vinica. W tym roku jedziemy z niedzieli na poniedziałek, więc atrakcji na odcinku Macelj - Bosiljevo być nie powinno.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 16.07.2026 09:46

maciek_apo napisał(a):

Też znam to przejście, jechałem nim kilka razy. Faktycznie google tam nie prowadzi, próbuje zawrócić. W każdym razie brak przejścia na oficjalnym wykazie trochę martwi. Jeśli są tablice "UE Citizens" to szafa gra, ale jeśli sami tam namotali i są kamery, to przyjdą kosztowne pozdrowienia z wakacji. Sam mam zgryz

jechałem tam wiele razy. Ten "błąd" w googlach może być spowodowany z dwóch powodów, a raczej jeden z drugiego wynika. W czasie pandemii ta granica była zamknięta, a po pandemii lokalne władze zwróciły się do google aby nawigacja tamtędy nie prowadziła z uwagi na dużą ilość aut. Podobna sytuacja jest u mojego kolegi mieszkające przy granicy z Czechami w Skrbeńsku - nawigacja pokazuje zamkniętą drogę do Czech a można tam przejechać legalnie.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 16.07.2026 14:30

Okoliczni mieszkańcy w ubiegłych latach protestowali przed nadmiernym ruchem turystów do przejścia granicznego w Zgornji Lescovec-Cvetlin na drodze 690 i zwiększonym zagrożeniem w ruchu drogowym. Wychodzili na drogę, spacerowali po przejściach dla pieszych i domagali się budowy infrastruktury (chodniki, oświetlenie uliczne) a nawet do ograniczenia przejścia granicznego tylko do ruchu lokalnego.
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 27.07.2026 10:03

endryu napisał(a):Okoliczni mieszkańcy w ubiegłych latach protestowali przed nadmiernym ruchem turystów do przejścia granicznego w Zgornji Lescovec-Cvetlin na drodze 690 i zwiększonym zagrożeniem w ruchu drogowym. Wychodzili na drogę, spacerowali po przejściach dla pieszych i domagali się budowy infrastruktury (chodniki, oświetlenie uliczne) a nawet do ograniczenia przejścia granicznego tylko do ruchu lokalnego.

Hej, mimo wszystko przejście w Zgornji Lescovec-Cvetlin nie jest pokazane na stronie ministerstwa Słowenii jako dostępne dla UE: https://www.gov.si/en/registries/projec ... anji-meji/

Wielokrotnie jeździłem wcześniej przez to przejście, ale obecnie w moim odczuciu objazd SLO przez Spielfeld-Maribor-Starse-Breg-Rogatec jest lepszy.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 27.07.2026 12:06

W/g mnie okoliczności: protestów mieszkańców, braku prowadzenia trasy na mapach googla przez granicę i brak informacji o wymienionym w postach przejściu granicznym Zgornji Leskovec-Cvetlin na stronie słoweńskiej Policji są ze sobą związane aby ograniczyć ruch w tym rejonie i zadowolić mieszkańców. Obecnie obowiązują bez obostrzeń ogólne zasady Schengen co do przekraczania granicy.
Jakby ktoś tamtędy jechał, zrobił fotki oznakowania przejścia słoweńskiego i wrzucił do tematu. :)
maciek_apo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_apo » 06.08.2026 15:11

Mnie w tym roku się nie spieszyło, bo jechaliśmy w nocy z niedzieli na poniedziałek. Także Robiłem objazd Mureck, Lenart, Ptuj ale zamiast na Cvetlin jak kilka razy wcześniej, pojechałem na przejście Granični prijelaz Lupinjak ciut na prawo od Rogatec. Żadnych obostrzeń i tablica "Free passage". Żywego ducha na przejściu.
https://www.google.com/maps/@46.2092253 ... FQAw%3D%3D

Co ciekawe na powrocie w Murecku około 16 stej, zotaliśmy wyrywkowo zatrzymani do kontroli kwitów.
Poprzednia strona

Powrót do Wakacje 2026

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 417
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone