Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 11.04.2025 16:04

Orban prąd wyłącza.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 11.04.2025 16:14

AdamSz napisał(a):Sebastian, trochę przeszacowałeś z tym 410... O jakieś 50 parę km. A różnica jest na bank poniżej stówki, jakieś 80 parę

Obrazek Obrazek

Około 140 jakbyś nie chciał różnica :oczko: :oczko: :oczko:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 11.04.2025 16:40

SebastianM napisał(a):Około 140 jakbyś nie chciał różnica :oczko: :oczko: :oczko:

Nie, no Sebastian. O Budapeszcie nawet nie myślę. Od Gyor ścinałem na ten Szekes.... Teraz popatrzyłem w Google Maps...Wyszło ok. 355 km

A ta droga 81 całkiem przyjemna... Prosta kreska w polu, mało utrudnień... Masz jej ok 90 km razem z obwodnicą w Szekes ... do wylotu na szybką ...

Ale w ogóle nie namawiam, bo jeździłem tam poznawczo... Raz tak, raz tak.... Można i tak ?? //

.....
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 11.04.2025 16:47

Ja mówię o różnicy w trasie po autostradzie dookoła Balatonu vs na skróty przez Szombathely .. :) A skąd pomysł na Twoją trasę ?? Widoki, restauracje , bo tam zdaje się jest zwyczajna droga jedno-jezdniowa jak między Szombathely a Letenye...
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 11.04.2025 17:20

Generalnie, to miałem kwaterę w dobrej cenie, lekko na południe od Gyor, to się tak wyrzuciłem na tą trasę. Dokladnie, tak jak mówisz. Jak byś nie pojechał, to i tak się tłuczesz tą prawie stówkę (może nawet tam wiecej) po lokalnych. Mi się tam na ten Szekes.... jechalo dobrze, droga szybko zeszła do tej autobany, nie wiadomo kiedy. A ta trasa wzdluż Balatonu jest ciekawa wizualnie
Ten kierunek od Szombathely, to mi się cholerka dłuży. Jeździłem na Vasvar, na Nagi Nagi ;) na Lenti... Ale jak nie ma większej potrzeby, to trzymać się starej nitki. Chyba że jakaś presja poznawcza. "nie cel lecz droga" heh :)

....
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 11.04.2025 20:58

Dla zwolenników term dobra informacja. Można połączyć na przykład tranzytowy nocleg z odpoczynkiem w Terme Tuhelj. Wczoraj otwarto obiekt na europejską skalę. Wpompowano w to 27 mln ojro.
berserk1908
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) berserk1908 » 15.04.2025 12:40

Cześć wszystkim.

Nie chce zakładać nowego tematu więc napisze tutaj.

Planuje w tym roku trasę z PL do Dubrovnika przez Słowenie, miałbym w związku z tym pytania jak niżej.

- Jaką drogę polecacie na dojazd z Lublany do E65, czy tylko A2 i 6 przez Nove Mesto, Jurovski Brod wchodzi w grę, czy 216 i 218 przez Crnomelj i Vinice też można spokojnie pojechać?

- Czy macie jakieś sprawdzone miejsca na krótki postój i rozprostowanie nóg na autostradzie miedzy Karlovac a Kobiljača?

- Jak wygląda system opłat za autostrady w HR, czy płaci się od kilometra, czy im dalej tym taniej? Chodzi mi o to, czy zjeżdżając z autostrady np do Splitu i po zwiedzaniu ponowne wskoczenie na autostradę wyjdzie dużo drożej niż pokonanie całej autostrady za jednym zamachem

Dziękuję za podpowiedzi :)
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 15.04.2025 16:03

berserk1908 napisał(a): Jak wygląda system opłat za autostrady w HR, czy płaci się od kilometra, czy im dalej tym taniej? Chodzi mi o to, czy zjeżdżając z autostrady np do Splitu i po zwiedzaniu ponowne wskoczenie na autostradę wyjdzie dużo drożej niż pokonanie całej autostrady za jednym zamachem

Płaci się od kilometra. Tu masz cennik.

edit: jeszcze jeden link
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 15.04.2025 16:49

SebastianM napisał(a):
AdamSz napisał(a):Sebastian, trochę przeszacowałeś z tym 410... O jakieś 50 parę km. A różnica jest na bank poniżej stówki, jakieś 80 parę

Obrazek Obrazek

Około 140 jakbyś nie chciał różnica :oczko: :oczko: :oczko:

Kilka razy jechałem przez Szombi - ale ostatnio jechaliśmy nocą w 2 auta więc pomyślałem że pojedziemy autostradą przy Balatonie , jechało się ok. ale jednak czas się dłużył , ponieważ noc , ponieważ swój wiek i trzeba stawać co jakiś czas , a znajomy pierwszy raz jechał z nami , więc myślę że zeszło nam zbyt długo autostradą . Wracaliśmy w dzień przez Szombi i czas podróży -3 h ... może to fakt że dzień i mniejsze zmęczenie ale jednak dużo krócej .
lukasz144
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz144 » 28.04.2025 06:28

Witam. Czy ktoś z was omijał autostrade na Słowenii między włoską a chorwacką granicą . W tym roku planuje od strony Włoch jechać do Umag. Wracać też chce przez Włochy . 32euro za kilkanaście kilometrów autostrady w okolicy Kopru to przesada. We Włoszech zapłacę 24e za bramki w dwie strony a i tak mam zamiar coś zwiedzić na terenie Włoch.
Z góry Dziękuję za odpowiedźi
Załączniki:
Screenshot_20250428_072205_Maps.jpg
Screenshot_20250428_072216_Maps.jpg
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 28.04.2025 07:10

lukasz144 napisał(a):Witam. Czy ktoś z was omijał autostrade na Słowenii między włoską a chorwacką granicą . W tym roku planuje od strony Włoch jechać do Umag. Wracać też chce przez Włochy . 32euro za kilkanaście kilometrów autostrady w okolicy Kopru to przesada. We Włoszech zapłacę 24e za bramki w dwie strony a i tak mam zamiar coś zwiedzić na terenie Włoch.
Z góry Dziękuję za odpowiedźi

Ja jechałem tak 9 lat temu z Rovinj do Triestu i nazad, tylko że pojechałem przez Bertoki. Ale tak jak tobie pokazuje GM jest jeszcze lepiej, bo mniejsze ryzyko wjechania przypadkiem na płatną.

Przy wjeździe do Słowenii musisz mocno uważać, żeby zaraz na granicy zjechać z ekspresówki - jest oznakowany zjazd na punkt zakupu winiet, ale najczęściej jest tam mnóstwo różnych pachołków, kolorowych barier, znaków, billboardów reklamowych i innych wynalazków i łatwo się zakręcić.
Chyba że przez tyle lat coś tam przebudowali.
lukasz144
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz144 » 28.04.2025 07:34

Jeszcze po stronie włoskiej mam zamiar przez parking przejechać
lukasz144
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz144 » 05.05.2025 20:33

Oficialne stanowisko DARS na temat winiet.

Dear Sir/Madam,

the e-vignette is mandatory from the border / as soon as you enter the motorway. 

A valid e-vignette for the correct toll class is mandatory for all motor vehicles with a maximum permissible weight of up to 3500 kg when entering a toll road. This means that you need to buy an e-vignette and select the start date of its validity before you enter the motorway or expressway.

An e-vignette is required for driving on all motorways and expressways operated by DARS, with the exception of certain sections:

- The Gorenjska motorway (A2) – from the direction of Austria to the Hrušica junction in the direction towards Slovenia, and from the Hrušica junction to the border in the direction of Austria. The toll for this section is paid together with the toll for the Karavanke tunnel and covers the section between the first motorway junctions on both sides of the border (the Hrušica junction in Slovenia; the Podrožca - Rosenbach junction in Austria).

- The Koper expressway (H6) – from the Koper (Semedela) junction to the end of the H6 Koper-Lucija expressway (in both directions). Because the coastal road connecting Koper and Izola has been closed, an e-vignette is not required to use this road section (through the Markovec tunnel).

- Maribor expressway (H2) – between Pesnica and Tezno. Due to road recategorisation into the regional road category, it is excluded from the e-vignette toll collection system.
Mesiah78
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mesiah78 » 26.06.2025 06:02

Analizowałem temat wiele razy i dochodzę do wniosku, że nie opłaca się omijać autostrady. Opłata to promil naszych wydatków a trzeba się nakombinować żeby czasem nie wjechać na płatną. Kiedyś jechałem objazdem (chyba w 2005) i tak interior jest piękny. Teraz jestem chyba za wygodny. Ja osobiście jadę po prostej.
Pozdrawiam.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 26.06.2025 06:26

Mesiah78 napisał(a):Analizowałem temat wiele razy i dochodzę do wniosku, że nie opłaca się omijać autostrady. Opłata to promil naszych wydatków a trzeba się nakombinować żeby czasem nie wjechać na płatną. Kiedyś jechałem objazdem (chyba w 2005) i tak interior jest piękny. Teraz jestem chyba za wygodny. Ja osobiście jadę po prostej.
Pozdrawiam.

Pod warunkiem, że przy standardowym wypadzie do Cro, twój budżet wynosi 135000zl ;)
Ale tak, kombinowanie może być męczące i stresujące.
Jeśli w tym roku pojadę przez Słowenię to z winietą.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 413
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone