Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na Istrię, Kvarner autostradami w Słowenii czy w Chorwacji?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lawliet
Croentuzjasta
Re: Na Istrię, Kvarner autostradami w Słowenii czy w Chorwac

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 17.04.2024 11:45

Panowie wytrzymajcie jeszcze trochę, do wakacji już blisko :piwo:
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 10.09.2024 21:01

Wakacje się skończyły i podsumowując, w tym roku znowu dwukrotnie wybrałem E57. Chociaż z roku na rok obserwuję, że jest coraz bardziej zatłoczona, że przydałby się trzeci pas w okresie wakacyjnym, co oczywiście jest nierealne w perspektywie pewnie najbliższych 30 lat albo i dłuższej.
Ja po prostu lubię jeździć przez Słowenię, malowniczości tej trasie nie można odmówić. Jadąc do Chorwacji od Postojnej do Rupy jest odcinek, gdzie można zjeść kolację, w którejś z niewielkich miejscowości nie jadąc już autostradą.
pap81
Globtroter
Trasa Brodnica - Umag na raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pap81 » 19.01.2025 11:52

Cześć w tym roku mam zarezerwowany apartament w miejscowości Umag. Zadanie główne to dojechać w jednym kawałku bez noclegu pokonując ok 1300 km. Trasa zgodnie z Google to standardowo autostrady w Czechach, Austrii oraz Słowenii. Pytanie jest następujące czy istnieją jakieś alternatywy, aby dotrzeć samochodem jak najsprawniej. Czy oprócz Wiednia są jakieś newralgiczne miejsca?
Marlowe1994
Cromaniak
Re: Trasa Brodnica - Umag na raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 19.01.2025 13:39

Zaraz poczytasz, że tylko przez Węgry. Bo tamtędy fajnie :lool:
Wiedeń jak to Wiedeń, może się korkować w zależności od pory dnia. W Czechach mogą być remonty ale to normalna kolej rzeczy, jak to na trasie. 1300km trasy na raz to raczej podziwiania widoków nie będzie, tylko jak najwięcej autostrady i naprzód. W Brnie można ewentualnie w zależności co pokaże mapa, pojechać na Brzecław i dołączyć do A5 w Austrii.
Nie wiem czy ruszacie na noc czy na dzień. 9cio latek chyba spoko da radę na dzień :)
pap81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pap81 » 19.01.2025 15:16

W okolicy Mikulova planuję jakiś obiad, nie chcę jeść przez całą drogę w fast foodach. Polecacie jakiś zajazd/bar z dobrym świeżym jedzeniem?
A jeśli chodzi o rajd przez kraj naszych kochanych bratanków to mówię Köszönöm :oczko_usmiech:
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 22.01.2025 20:13

pap81 napisał(a):Cześć w tym roku mam zarezerwowany apartament w miejscowości Umag. Zadanie główne to dojechać w jednym kawałku bez noclegu pokonując ok 1300 km. Trasa zgodnie z Google to standardowo autostrady w Czechach, Austrii oraz Słowenii. Pytanie jest następujące czy istnieją jakieś alternatywy, aby dotrzeć samochodem jak najsprawniej. Czy oprócz Wiednia są jakieś newralgiczne miejsca?
.
Jest kilka newralgicznych miejsc, które mogą wpłynąć na czas przejazdu.
W Czechach zapewne znów będą remonty i w zależności od dnia i jego pory - może się okazać, że trzeba szukać jakiś bocznych alternatyw. Dla przykładu czasem zamiast klasycznej jazdy Ostrawa - Olomuniec - Brno warto pojechać Ostrawa - Przerów - Brno.
Miejsce, gdzie lubi się czasami korkować to Mikulov, choć zazwyczaj bardziej w kierunku powrotnym. Jeśli będzie google pokazywał więcej niż 20 minut korka - warto pojechać z Brna w kierunku na Bratysławę autostradą nr 2 i zjechać z niej na drogę 55 na Breclav. Dalej 55 wjechać do Austrii i dojechać do 47 do autostrady A5.
W Słowenii trzeba zerkać jak sytuacja w Lublanie - niestety jeżeli będzie to piątek lub sobota popołudniu to korki pewne. Można pojechać górą lub dołem - w zależności od bieżącej sytuacji.
Za Koprem kończy się autostrada i przed miastem masz dwie możliwości, albo zjechać E751 i dalej co granicy w Cro na Dragonja albo dalej prosto na Izolę i Portoroz. Trzeba zerkać na korki i czasy przejazdu, ale to trochę loteria.
Istria to dobry wybór, jak będzisz chciał więcej informacji, służę pomocą.
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 22.01.2025 20:26

pap81 napisał(a):W okolicy Mikulova planuję jakiś obiad, nie chcę jeść przez całą drogę w fast foodach. Polecacie jakiś zajazd/bar z dobrym świeżym jedzeniem?
A jeśli chodzi o rajd przez kraj naszych kochanych bratanków to mówię Köszönöm :oczko_usmiech:

To zależy ile czasu chcesz poświęcić na obiad.
Moja propozycja - zjechać do Mikulova - bo miasto jest warte odwiedzenia. Zaparkujesz na sporym parkingu na ulicy Muchy 6A - trzeba opłacić w parkomacie. Idziesz dosłownie 200 metrów prosto w ulicę Namesti i masz dwa lokale na szybkie ale dobre jedzenie - Bistro 42 i Bistro Drogerka. Dalej prosto 50 metrów jest restauracja na dobry spokojny obiad - Sojka and Spol.
Zalety - króciutki spacer po starówce Mikulova, parkowanie blisko trzech lokali, jak nie będzie czasu to masz dwa bistra, jak zdecydujesz, że restauracja - to też jest.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 22.01.2025 20:45

pap81 napisał(a):W okolicy Mikulova planuję jakiś obiad, nie chcę jeść przez całą drogę w fast foodach. Polecacie jakiś zajazd/bar z dobrym świeżym jedzeniem?

Można się zatrzymać przed groblą na jeziorze,po prawej stronie, przed dawnym słynnym mostkiem :)
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 22.01.2025 22:28

Marlowe1994 napisał(a):Można się zatrzymać przed groblą na jeziorze,po prawej stronie, przed dawnym słynnym mostkiem :)

Tam jest zjazd do Aquaparku i do hotelu... Jest w tym miejscu jakaś restauracja oprócz hotelowej?
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.01.2025 10:28

Jadłem tam kiedyś. Nie pamiętam teraz nazwy ale może sobie przypomnę. Mnie smakowało jedzenie które tam proponowali.
Edit.
Sprawdziłem historię map i wychodzi że byłem w restauracji hotelu Termal Mušov. Restauracja nazywa się U Jezera.
pap81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pap81 » 26.01.2025 08:26

Dzięki za wskazówki, w ubiegłym roku jechałem do Czeskich Budziejowic i Brno kojarzy mi się z gigantycznym korkiem.
pap81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pap81 » 26.01.2025 08:28

Dzięki za cenne porady. Dobrze znać jakieś alternatywy.
pap81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pap81 » 26.01.2025 17:07

Dzięki za cenne porady, faktycznie trasa na Brzecław może być lepszą alternatywą.
Invictus
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Invictus » 23.04.2025 21:19

Hej, nowy rok, nowe weryfikacje :)
Jadę na Istrię z Wrocławia - planowałem standardowo przez Czechy, Austrię, Słowenię.
Kilka pytań do bardziej doświadczonych :)
1. Czy z Wrocławia lepiej przez Ostravę czy na Międzylesie?
2. Słoweńcy nie mają winiet jednodniowych więc muszę kupić miesięczną (wracam po 14 dniach, więc w Czechach i Austrii wyjdzie 2x1dniowa).
Razem z opłatą w Chorwacji wyjdzie jakieś 314zł samych opłat drogowych.
Czy w związku z tym opłaca się jechać inną trasą przez Słowację i Węgry? Jak doradzacie? :)

Pozdrawiam
Jakub
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 23.04.2025 21:41

Myślę, że kupno dwóch winiet jednodniowych w Czechach to zły pomysł. Za miesięczną zapłacisz raptem 40 koron więcej, a nie będziesz stresować się gdy coś się zmieni, opóźni. Pamiętaj, że winiety są dobowe, ale nie 24 godzinne.

Pomysł ze Słowacją i Węgrami IMO bez sensu. Co do trasy przez Kłodzko czy Ostrawę to sam musisz sobie odpowiedzieć na jakim typie drogi czujesz się lepiej i przede wszystkim w jakich godzinach będziesz jechał. Ósemka na tym odcinku to jeśli dobrze pamiętam dość mocno zatłoczona droga i często dochodzi do wypadków?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Na Istrię, Kvarner autostradami w Słowenii czy w Chorwacji? - strona 2...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone