Re: granica z chorwacją
napisał(a) Korala » 22.05.2009 20:48
colantes napisał(a):w ponizszym linku jest informacja, że odcinek autostrady o dł 0,6 km Gruskovje - Granica Chorwacji został oddany do użytku w grudniu 2008. czy wg Was oznacza to, iz droga nr 9 z ptuja łączy sie z tym kawałeczkiem autostrady przed samą granicą?
Jechałem z Cro przez Macelj, Gruskovje w drugiej połowie marca 09, żadnych nowych odcinków autostrady nie zauważyłem. Faktycznie odcinek przed samym przejściem (między dawnym sklepem wolnocłowym, a nowym przejściem) trochę poprawili, ale nie przyszło mi do glowy, że to Hitra cesta nie mówiąc już o autostradzie.
Żadnych oznaczeń też nie zauważyłem (jechałem w dzień).
Praktycznie jest to juz obszar przejścia granicznego, gdzie do tego wzdłuz pobocza stoi sznur TIR-ów. Trudno mi sobie wyobrazić, że mogą za to kasować.
Dalej normalnie czyli Ptuj i Lenart do ronda i na Spielfeld.
Odnośnie jazdy na Rogatac - jak jeszcze autostrady w Slo byly "normalnie" płatne a korki na granicy SLO/Cro potężne jechalem autostradą do Slovenska Bistrica i dalej na Rogatac. Od autostrady droga była wąska i kręta, ale mały ruch. Szybkość raczej 50-60. Z tego co pytałem potem na CB zarabiałem w ten sposób w stosunku do stojących w korku w Macelj 1 - 2h!