Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wakacje na wyspie - raczej południe

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 05.02.2007 12:28

Piekna jest cała Chorwacja.od Istrii po Czarnogóre.Lecz kazdy ma inne wspomnienia i inna wrazliwosc.
Jesli chodzi o wyspy. Krk, Brac Hvar http://www.petris.dobrebopolskie.com/ itp.
Moze na poczatek Hvar
bjk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bjk » 16.02.2007 23:41

Witaj petris, oglądałam Twoje fotki, bardzo fajne. W tym roku wybieramy się na Peljesac, czy możesz coś polecić. Wyjazd z małymi dziećmi, cisza i spokój, super widoki ma morze. Bardzo proszę o wskazówki co do trasy, zasatanawiamy się nad przejazdem przez BiH.Z góry dziękuję adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 17.02.2007 12:11

http://httppetris.dobrebopolskie.fajnaf ... afotka.pl/
to sa fotki z Peljeśaca
ja byłam na camp. Perna kolo Orebica,plaze bardzo ładne ,duzo rodzin z dziecmi, jest Hotel Komodor i Bungalowy.
To sa wycieczki http://petris.dobrebopolskie.fajnafotka.pl/
A to powrot przez BiH.Banja Luke, Jajce ,Mostar-przepiekna trasa.
http://httpdobrebopolskie.comdiruserv3m ... lskie.com/ Czesciowo sfotografowana ,jechalismy juz po zmroku. Nocowalismy w Motelu za Banja Luka
Pozdrowienia petris
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.02.2007 13:39

uboot napisał(a):Widzę, że Hvar ma spore grono zwolenników... A jak wyglądają plaże na tej wyspie? Żwir, kamienie, beton czy skały? Myślę, że jeśli wybiorę Hvar to raczej od strony południowe, od otwartego morza....
A jakie macie zdanie o Korculi?

Hvar zdecydowanie najciekawszy do zwiedzania i globalnie najładniejszy ale z kolei plaż na Hvarze prawie nie ma wcale - na tym polu Korczula wygrywa zdecydowanie. Nie można mieć wszystkiego niestety... :?
bemarjo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bemarjo » 18.02.2007 02:17

Ja polecam Korczulę-trochę dalej-ale cisza i spokój.Zwlaszcza w mniejszych miejscowościach.
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 07.04.2007 12:19

Chciałem poinformować wszystkich zainteresowanych, ze na stronie Jadroliniji są już aktualne ceny promów w "Hi season", obowiązuje od 15 czerwca do 16 września...
Ze Splitu na Hvar (Stari Grad) - 5.20 euro/per.;auto (osob. do 1.80m) - 35.47 euro; dzieci 3-12 lat - 50% zniżki, poniżej 3 lat za darmo....
....no to 53.67 euro w jedną strone poszło....... (w moim przypadku) :(

szczegóły:
http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1431
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 07.04.2007 12:58

uboot napisał(a):....no to 53.67 euro w jedną strone poszło....... (w moim przypadku) :(

Ale jaka atrakcja z 3h baraszkowania na promie! ;) Dżemniesz się i z promu zjedziesz jak nowo narodzony - w sam raz na kwaterę i do wody! :)
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 07.04.2007 15:08

dwa pytanka :) :
1) ktore polaczenie promowe wychodzi najtaniej? z tego co pogooglowalem wydaje mi sie, ze "Drvenik - Sućuraj". czy warto oszczedzac na przeprawie, by pchac sie do Drvenika czy lepiej plynac ze Splitu? zalozmy, ze nie wazne jest z ktorej strony Hvaru wyladuje.
2) w ktorych okolicach mozna spodziewac sie przyjaznych zatoczek nie wypelnionych po brzegi ludzmi? /przykladowe zdjecie z albumu cro/
Obrazek
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 07.04.2007 16:14

fokstrot napisał(a):dwa pytanka :) :
1) ktore polaczenie promowe wychodzi najtaniej? z tego co pogooglowalem wydaje mi sie, ze "Drvenik - Sućuraj". czy warto oszczedzac na przeprawie, by pchac sie do Drvenika czy lepiej plynac ze Splitu? zalozmy, ze nie wazne jest z ktorej strony Hvaru wyladuje.
2) w ktorych okolicach mozna spodziewac sie przyjaznych zatoczek nie wypelnionych po brzegi ludzmi? /przykladowe zdjecie z albumu cro/
]

Ad.1. Chyba sobie musisz przekalkulować sam, bo to zależy, z której strony będziesz do promu dojeżdżał - może jedziesz z Dubrovnika, albo przez BiH na przykład (Sarajevo, Mostar - i wtedy na bank lepiej z Drvenika.
Ze Splitu (jesli jedziesz "normlanie") do Drvenika masz jakieś 100 km magistralą, lub częsciowo autostradą. I też musisz sobie zadać pytanie - bo może nie są to koszty wielkie (raptem 8 litrów na oko paliwa - chyba, ze masz jakieś superżerne autko + ewentualnie opłata za kawałek autostrady), to jednak czasowo gorzej wygląda. Wiesz, jakie potrafią być korki. A w upale, to już w ogóle porażka. Jesli to Cię nie wystracha - możesz pędzić do Drvenika :) Prom do Sućuraju płynie pół godziny. A dalej drogi hvarskie, o których na forum już dużo jest :)

Ad. 2. Ne mam pojma, bo nie znam Hvaru :)
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 07.04.2007 17:14

dzieki Plumek :)
ad1) w dalmacji laduje zazwyczaj parenascie km przed Brela, jade przez Sestanovac i czesciowo przez gory. ze spalaniem nie jest tak zle a upaly mnie nie przerazaja wiec wole nadlozyc te km - wypada wiec kierowac sie na Drvenik. obawialem sie jedynie tego, ze warunki przeprawy moga tam byc sporo gorsze niz w Splicie. na szczescie rozwialas moje watpliwosci :)

Udanych Swiat
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 07.04.2007 18:14

Obrazek

1. Korzystniej płynąć z Drvenika niż ze Splitu ( w szczycie sezonu mogą być kolejki - podczas zmiany turnusów tj. w sobotę )

2. Plaża ta znajduje się w Zavali ( jest jeszcze kilka podobnych ).
Polecam również Ivan Dolac , Bojanic Bad , Jagodna - całe połudn. wybrz. za tunelem Pitve.
Piękne plaże są też w rej. Gdinja - połudn. zatoki ( Torac , Srhov Dolac , Veprinova , Kozja , Tvrdni Dolac, Skozanje , Rapak ) .
Pozdrav.
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 08.04.2007 07:38

Obrazek

Odpowiem Ci w ten sposób:
Po to zakładałem ten temat aby m.in. wybrać najlepsze rozwiązania dotyczące wysp m.in. związane z przeprawą. Jeśli dodam do tego "wszystkie rozumy", które zjadłem po wielogodzinnych czytaniach setek postów wiem na pewno :
1) w przypadku wybrania promu z Drvenikapo -po 14-16 godzinach jazdy z Sosnowca do Splitu (daj Boże tylko tyle, bo wyjeżdżam w piątek 22.06, a Croacianie mają akurat wtedy zlepek dwóch świąt narodowych, czyli swój-croaciański długi weekend) mam do przejechania jeszcze ok. 90km do Drvenika. Z mnóstwa relacji znalezionych na forum mogę się liczyć nawet z ... 4 godzinami !!!! Pamiętaj, że trzeba jechać przez riwierę Makarską! W Drveniku, w sobotę też trzeba będzie swoje odstać średnio ok. 2 godziny. W moim przypadku miejscem docelowym jest Ivan Dolac więc czeka mnie jeszcze jazda z Drvenika do I.D. drogą (podobno) lekko adrenalinogenną - 1.5 godziny. Czyli ostatni odcinek, dość niebezpieczny pokonywałbym na największym zmęczeniu. Sumując doszło mi od Splitu ok.7-8 godzin extra !!!!!!!! Plus paliwo ok. 15 litrów(w przybliżeniu ok. 20 euro). Czyli prom ze Splitu robi się już o te 20 euro tańszy :).
2) Prom ze Splitu..... Jestem typem co nie lubi stac w kolejkach i czekać, a to niewątpliwie może mieć miejsce w Splicie w oczekiwaniu na trajekt. Ale będę stał! Z portu niedaleko jest na Stare Miasto, więc oczekiwanie można połączyć ze zwiedzaniem. Co prawda ktoś musi pilnować auta, ale da się jakoś to pogodzić.. Zresztą są też sklepy a jeśli masz jakąś kobietę to wiesz, że one je ubóstwiają .... i już masz ewentualne narzekania z głowy.... Ale posłuchaj też Plumka, przeczytaj co mi odpisał na moje cenowe utyskiwania - ma chłop rację w 100 %. Prom płynie2-3 godziny. On płynie - Ty odpoczywasz! Krótka drzemka jest najlepszym lekarstwem i zamiast na skraju wytrzymałości wpadam na kwaterę jak młody bóg!!! Zmiana sprzętu na podróżnego na kąpielowy i .... niech mnie tylko ktoś wyciągnie z wody. Aaaaaa... najważniejsze! Pierwsze po podrózy to ... BROWAREK !!!! I tu kochani mam problem, reklamowałem już w Cro i Tyskie i Warke i Żywiec i Tatrę... Hmmm, co teraz w tym roku im zareklamować :) ??
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 08.04.2007 22:37

@mkm, uboot
dzieki wielkie za pomoc. jednak zdecyduje sie na Drvenik. dluzsza jazda mnie nie przeraza. rok temu pobladzilem w gorach chcac jak najkrocej jechac magistrala. podroz dlusza o dobre 2h - mimo to nie czulem zmeczenia. wogole zrobil sie lekki kociolek bo oprocz Hvaru biore jeszcze pod uwage Peljesac
ps. ekhm...Plumek chlopem raczej nie jest :P
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 09.04.2007 07:11

ps. ekhm...Plumek chlopem raczej nie jest :P[/quote]

ooops.... :D :D :D sorry...
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 09.04.2007 07:44

uboot napisał(a):
fokstrot napisał(a):ps. ekhm...Plumek chlopem raczej nie jest :P

ooops.... :D :D :D sorry...

:P :P "Ja wiedziałam, ze tak będzie..." :P :P

Uboot po prostu się jeszcze z krakowską bracią nie zintegrował, chociaż na spotkania ma rzut beretem :roll: A tylu Cromaniaków przyjeżdża z tamtych okolic, że nawet w "Drewutni" nie ma znaczenia, czy są ze Śląska czy z Zagłębia :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wakacje na wyspie - raczej południe - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone