napisał(a) pat-trick » 23.07.2014 19:38
Witam!
To mój pierwszy post na tym forum, mimo że przeglądam je od kilku lat szukając porad i opinii, to dopiero teraz postanowiłem założyć konto.
Trzeci raz w Chorwacji, trzeci raz Dalmacja. Jakoś na północ mnie nie ciągnie ale może kiedyś.
Tym razem wybór padł na wyspę Ciovo. Po przeczytaniu wielu opinii na temat wyspy obawiałem się trochę o warunki jakie zastanę na miejscu. Jednak zamieszczone tu negatywne opinie, moim zdaniem, nie znajdują potwierdzenia w rzeczywistości, np. problem z wywozem śmieci.
Coś co skutecznie uprzykrza pobyt to komary i muszki. No i pogoda
Ale o tym w kolejnym poście, bo nie chcę w pierwszym narzekać
.
A teraz mały poradnik dla wybierających się na Ciovo, którego mi zabrakło (albo nie znalazłem).
Jeżeli szukacie ciszy i spokoju, kameralnych plaż bez tłumów to Mastrinka, i chyba Arbanija. Nie ma tu kafejek i straganów na plaży (po jednej knajpie i a'la restauracji). Ale bez problemu można tu wypożyczyć łódkę, kajak, rowerek wodny itp. Slatine - nieco większy ruch ale to wciąż nie Międzyzdroje.
Natomiast jeżeli szukacie dłuższej i zadbanej (patrz: mniej dzikiej) plaży z a'la deptakiem, ciągiem knajp i straganów oraz wodnymi placami zabaw i mnóstwem ludzi - powinniście wybrać Okrug Gornji.
Miłego pobytu