Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandre (Pag) - co polecacie zobaczyć na miejscu?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dbh
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dbh » 05.08.2025 07:32

Czołem Załoga
W tym roku postanowilismy zdradzić Trogir (a w zasadzie Seget) i po 6 latach wybór padł na Mandre na wyspie Pag.
Wyjeżdzamy 14/08 - troche się obawiam bo sobie uświadomiłem że 15/08 w Cro mają świeto jak u nas i mogą być korki po drodze z racji długiego weekendu. W drodze do planuję prom żeby młody miał atrakcje, na powrocie 23/08 raczej most bo przy sobocie moga być korki na przeprawie jak to w weekend.
Co polecacie zobczyć na miejscu?
Póki co w jakimś planie są plaże Rucica i Girenica.
Pozdrawiam
piekara114
Opiekun działu
Re: Mandre - Pag

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.08.2025 08:32

Miłej lektury, choćby ostatnich 10 stron:
klub-milosnikow-wyspy-pag-t36028.html
dbh
Globtroter
Re: Mandre - Pag

Nieprzeczytany postnapisał(a) dbh » 05.08.2025 08:58

Dzięki, czekałem aż ktoś odeśle mnie do tego tematu, który przglądnąłem.
Bardziej liczyłem na informacje na temat konrketnie miejscowosci Mandre i najblizszej okolicy,
dbh
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dbh » 25.08.2025 09:30

Odpowiem sobie sam dla potomnych.
Mandre, można powiedzieć miejscowość "na końcu świata" - za górami itp itd. ;)
Nie ma żadnego dużego marketu - Lidl w Trogirze bardzo nas przyzwyczaił swoją obecnością a i Kauflanda odwiedziliśmy. Był Konzum ale wybór raczej mocno ograniczony coś jak nasza Żabka, jest wszystko co jest najbardziej potrzebne. Jest też piekarnia koło Konzuma i przy plaży 2 punkty sprzedające pieczywo i słodkie przekąski oraz piwo :)
Mieszkaliśmy w apartamentach Angelica przy konobie Lanterna więc przy samej plaży praktycznie niestety okno mięliśmy od boku a nie od frontu więc nie było widać morza z balkonu.
Co do samego Mandre to plaże przy głównym deptaku wzdłuż morza zatłoczone ale udawało nam się znaleźć miejsce dla siebie. Nie lubimy tłumów więc szukaliśmy alternatywy i padło na Plaza Misnjak gdzie jest fajna zatoczka i po kilku metrach kamienistego zejścia jest już piaseczek na dnie - przy okazji popłynelismy na wysepkę Misnjak ale nic ciekawego poza kilkoma zdechniętymi mewami i puszkami po piwie nie widzieliśmy. Dodatkowo zaliczyliśmy Rucice gdzie również były dzikie tłumy no ale można było się tego spodziewać bo to przecież taki "must have" jeśli chodzi o plaże na Pagu i zaraz po przyjeździe z racji tego że mieliśmy trochę czasu do zameldowania a nasze lokum było jeszcze w trakcie sprzątania to zaglądnęliśmy na Girenice ale tylko suchą stopą.
Jeśli chodzi o życie nocne to patrząc od Mariny w lewo w (na południe) jest więcej knajp z jedzeniem niż w przeciwnym kierunku. Przeważnie kupujemy "Ribna plata za 2 osoby" i ceny i skład potrafią się bardzo różnić między konobami - w Lanternie chyba 60EUR a w Bistro Lungo Mare chyba poniżej 40E.
Przy samej marinie jest pizzera której nie widać na google więc nie wiem może dopiero wystartowali bo pizze podają w kartonach na pizze a nie na talerzach i piwo w puszkach bez żadnego szkła ale pizza bardzo dobra. Podczas całego pobytu najlepszy stosunek cena / jakośc / ilośc trafilismy w Konoba Brunac w miejscowości Dinjiska w drodze powrotnej z Zadaru - jak najbardziej polecam.
Gdyby ktoś był w Kolan to Konoba Giardin warta odwiedzenia - jedyne miejsce gdzie udało nam się zjeść frytki robione ze świeżych ziemniaków a nie mrożone gotowce co było bardzo fajną odmianą.
Tak jak pisałem w pierwszym poście po 6 latach spędzonych w Seget koło Trogiru była to miła odmiana i raczej następny raz będziemy szukać noclegu w miejscach takich jak Mandre lub jeszcze mniejszych miejscowościach.
W drodze tam zjechaliśmy z autostrady na Senj i wybraliśmy prom a na powrocie miał być most, ale jak obserwowałem codziennie rano co się dzieje na autostradzie w okolicach Zadaru i w tunelach to też popłyneliśmy łajbą. Gdyby ktoś jechał taką trasa to w miejscowości Vratnik proponuję się zatrzymać na parkingu koło punktu widokowego. Są bunkry i też jest zajebiście cytując Laske z Chłopaków nie płaczą
Pozdrawiam
Taramut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Taramut » 26.08.2025 09:07

Cześć,
Super opis :)
Na Pagu melduję się w drugim tygodniu września.
Pozdrav!
Taramut
dbh
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dbh » 27.08.2025 11:26

Plaza Misnjak i nasz tymczasowy domek plazowy ;)
20250818_120247.jpg

20250819_101618.jpg
Plaza Misnjak

20250818_144628.jpg

Plaza Rucica - widok z Beach baru
20250820_144538.jpg

Plaza Girenica
20250815_092848.jpg

Plaza w Mandre przy promenadzie z widokiem na cypel z którego mozna skakać do wody
20250816_140644.jpg

Zapomniałem dodać, że zaliczyliśmy jeszcze plaże Kolanskie Bloto przy której chętni mogą zażyć kąpieli błotnej w lokalnych "bagnach"

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone