Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wakacje na wyspie - raczej południe

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 14.01.2007 16:29

rich72 - sorka "stary" wszystko Ok było z tymi mailami! Najzwyklej w świecie mieli zapchane skrzynki stąd były "zwrotki". Dzięki temu, że dałeś namiary telefoniczne mogłem się z nimi skontaktować i dogadać się we wszystkich najniezbędniejszych kwestiach.
Dziękuje wszystkim, którzxy pomogli mi w wyborze miejsca na wakacje 2007, które, mam nadzieję spędzę w Ivam Dolac, na wyspie Hvar w apartamencie Franetovic. Rich, jeśli nie masz nic przeciwko to odezwę się do Ciebie aby mieć jakiś większy pogląd na ludzi i apartament. Albo może napisz mi coś więcej o nich, tak jak Ty to czułeś i widzaiłeś...
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 14.01.2007 17:01

więc co do właścicieli nie było dane zbytnio mi ich poznać a to z takiego względu że oboje pracują (Stari Grad i Jelsa chyba). Gospodarzy widzieliśmy dosłownie kilka razy. Franetovicova - uśmiechnięta bardzo miła babka starająca się aby wszystko było oki, Franetowic - miły aczkolwiek dość oziębły lub smutny gościu. Typ samotnika - czas spędzał raczej na porządkowaniu obejścia niż na pogaduchach z sąsiadami lub gośćmi. Czas zresztą na to mu nie pozwalał bo był w ciągu tygodnia na weekend i 1 dzień po południu. Kwaterka bardzo przyjemna bardzo blisko morza i plaży wyposażona w to co niezbędne, czysta i niedroga. Pierwsze miejsce w Cro w którym stwierdziłem że czasem i tam Off na komary się przydaje. Siedzi to cholerstwo i kluje się w dziurach wymytych przez morze do których napadała woda deszczowa.

Ach ten zapach sosen wieczorem na balkonie :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.01.2007 19:25

To ja się pochwalę,już zarezerwowałem 30.06.07 Hvar, m.Vrboska , 2+2=40E .Biuro Interhome ,to pierwszy raz na wyspie :P
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 14.01.2007 19:34

Szaki - co za cena!! Gratulacje! Dowiedz się tylko czy aby na pewno nie będziesz musiał pomagać w końcówce budowt tegoż apartamentu... :D
A na poważnie - super cena !!! Ja jadę za 46e/d.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.01.2007 19:39

uboot napisał(a):Szaki - co za cena!! Gratulacje! Dowiedz się tylko czy aby na pewno nie będziesz musiał pomagać w końcówce budowt tegoż apartamentu... :D

Nieeee budynek już skończony,a jeszcze do tego TV i klima :D Aha zapomniałem o opłacie klimatycznej +2E
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 14.01.2007 19:52

Hmmm, zapach sosen powiadasz... to miło tym bardziej, że juz od 3 tygodni mam w domu nieziemski zapach jodły kalifornijsjkiej, którą na święta przyniosłem a pachnie równie mocno jak pierwszego dnia.... Co do komarów to ... nie lubię sk....wieli . Ze tez ich cholera tam zagnała :( A nie mają tam jakowychś swoich nieupierdliwych komarów co to turystów lubią? W takim razie wiem od czego pakowanie rozpocznę w tym roku :( Póki co do tej pory w Cro miałem spokój od paskudztwa wszelakiego (nie licząc Czeszek toples w wieku mocno potartacznym)....
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 14.01.2007 19:57

szaki17 napisał(a):
uboot napisał(a):Szaki - co za cena!! Gratulacje! Dowiedz się tylko czy aby na pewno nie będziesz musiał pomagać w końcówce budowt tegoż apartamentu... :D

Nieeee budynek już skończony,a jeszcze do tego TV i klima :D Aha zapomniałem o opłacie klimatycznej +2E

Tyle, że ja sobie założyłem, ze koniecznie muszę w tym roku "zaliczyć" coś od otwartego morza. Dlatego Ivan Dolac! Może w przyszłym roku będę szukał cos w tamtej okolicy, wtedy na pewno odezwę się do Ciebie :)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 14.01.2007 20:04

Uboot - to nie tak do końca. Komary były jak poszedłem posiedzieć z kijem na skałkach. Wystartowały koło 19.30 (zaraz jak słonko znikło) i mnie pożarły. Na tarasie przez tydzień stwierdziłem obecność może 3 czy 4 szt. Wydaje mi się że sprzyjały temu cholerstwu tegoroczne dość obfite opady przez co miały słodką wodę w załomach skalnych i tam siedziały. Dom Franetoviców stoi jakby w sosnowym zagajniku - stąd ten zapach :wink:

Ps. Na którym piętrze masz rezerwację u Franetovica i jakiego app :?:
Tomek kr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek kr » 14.01.2007 20:33

Witam , moge niesmialo polecic jednak wyspe Korcule a konkretnie miejscowosc Lumbarde ok 4 km od Korculi-miasta. Kwater duzo do wyboru , my mieszkalismy w hotelu Borik przez 2 tygodnie w lipcu . Komarow zero, plaze kamieniste, skalki i dwie piaszczyste z lagodnym zejsciem do morza.Lokalizacja doskonala do wypadow np do Dubrownika czy na okoliczne wyspy. Zaleta hotelu Borik jest wliczone w pobyt wyzywienie , nie trzeba wiec tracic czasu na przygotowywanie posilkow...z czego niezwykle zadowolona byla moja przyjaciolka Grazyna. Moge rowniez polecic wspaniale wino ,ktorego unikalny smak to zaleta mikroklimatu Korculi. Prom na Pl. Pliejasic odplywa regularnie co godzine , przeprawa to ok 15 min. Zycze udanych wakacji.Pozdrowiomka i cmokaski
:lol: Tomek i Grazyna-zadowolona
beatusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beatusia » 20.01.2007 11:44

Ja polecam Pag;-))Życzę trafnego wyboru i udanych wakacji;-)
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 04.02.2007 07:40

rich72 napisał(a):Uboot - to nie tak do końca. Komary były jak poszedłem posiedzieć z kijem na skałkach. Wystartowały koło 19.30 (zaraz jak słonko znikło) i mnie pożarły. Na tarasie przez tydzień stwierdziłem obecność może 3 czy 4 szt. Wydaje mi się że sprzyjały temu cholerstwu tegoroczne dość obfite opady przez co miały słodką wodę w załomach skalnych i tam siedziały. Dom Franetoviców stoi jakby w sosnowym zagajniku - stąd ten zapach :wink:

Ps. Na którym piętrze masz rezerwację u Franetovica i jakiego app :?:

Z tych zdjęć co otrzymałem od właścicieli wnioskuję, że chyba będzie to 1 piętro, apartament nr 3 (A3). Pobudziłem się tym sosnowym zagajnikiem i zapachem lasu... Ech jeszcze "tylko" 5 miesięcy. A jeszcze jak sobie pomyśle o moczeniu kija (bez skojarzeń, chodzi o wędkarstwo)... A na co łapałeś i co tam brało? Czy musiałeś wykupić jakieś zezwolenie na wędkowanie? Właśnie do mnie dotarlo czemu ja wcześniej nigdy sprzętu z domu nie brałem ?!?!?!?!?!
Rich, a jak długo płynie prom ze Splitu na Hvar?
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 04.02.2007 08:03

Odpowiem za Richa :D Ok.3 godz. :papa:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 05.02.2007 09:06

wojan napisał(a):Odpowiem za Richa :D Ok.3 godz. :papa:

dokładnie 2 h

a najlepiej biorą na małże lub omółki :wink:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 05.02.2007 09:56

rich72 napisał(a):
wojan napisał(a):Odpowiem za Richa :D Ok.3 godz. :papa:

dokładnie 2 h

4 lipiec 2006 - wypłynięcie z portu w Splicie 14:30
- wpłynięcie do portu w Stari Grad 17:30
Trzy godziny jak nic.Można sprawdzić w mojej relacji.A pisałem ją jeszcze z cieplutkimi wspomnieniami to chyba sie nie rypłem :?: :D :papa:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 05.02.2007 10:54

jakiś wolniejszy prom miałeś :wink:

Obrazek

godz. 10:43 - jak widać jeszcze stoimy w porcie w Starim Gradzie

Obrazek

godz. 11:12 - wypłynęliśmy ze Starigo Gradu

Obrazek

12:48 - dopływamy do Splitu

http://www.jadrolinija.hr/pdfs/stari%20 ... lit.HR.pdf z rozkładu również wynika że 2 h :wink:

Ps. Z tego co wiem na łowienie z brzegu nie trzeba zezwoleń - kiedyś nawet Leon o tym pisał
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wakacje na wyspie - raczej południe - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone