napisał(a) zygfryd » 03.09.2020 21:05
Toranaga napisał(a):zygfryd napisał(a):Dokładanie w jedną stronę 150 km to już nie kwestia kasy za paliwo, a kolejnej godziny (minimum) jazdy.
Wg. Google maps różnica między "moją" dotychczasową trasą (M86, 86), a korytarzem wynosi dokładnie 167 km i
26 minut oczywiście na niekorzyść "korytarza".
A jeżeli chodzi o ryzyko zjazdu z "korytarza" na łącznie kilku kilometrów w niedzielę rano, oceniam na bardzo niskim poziomie.
167 km w 26 min? Sprawdziłem, oczywiście możesz mieć jakiś delikatnie inny przebieg, ale absolutnie najmniejsza różnica to 128 km, w mniej niż godzinę tego nie widzę przy zachowaniu racjonalnej prędkości bezmandatowej.
Toruniak napisał(a):CYTAT zygfryd : "Jechałem wczoraj do CRO standardową trasą - środkiem nocy, żywej duszy nie spotkałem. Polecam."
A powiedz mi, czy korzystałeś z przejścia granicznego Redics - Lendava między Węgrami a Słowenią? Jeżeli tak, to czy granicę obstawiali oprócz Słoweńców także Węgrzy? Jak jechałem dwa tygodnie temu do Chorwacji, to na tej granicy byli tylko Słoweńcy, a korytarze humanitarne niby obowiązywały już od połowy lipca. Tylko Słoweńcy odnotowali wjazd tranzytowy więc przejechałem spokojnie do Murska i tyle.
Teraz obawiam się, że wjadę po staremu z Chorwacji do Słowenii przez Mursko, a później między Słowenią a Węgrami na przejściu granicznym Lendava - Redics pocałuję szlaban bo będą tam ludzie Viktora.
Niestety, Letenye-Goričan.
tranquilo napisał(a):zygfryd napisał(a):. Dokładanie w jedną stronę 150 km to już nie kwestia kasy za paliwo, a kolejnej godziny (minimum) jazdy. Ryzyko jakieś jest (kar nie znam, nigdzie się nie da tego doczytać) - mi się udało - pewnie miałem szczęście - jeszcze to samo w drugą stronę za tydzień

Jak dla mnie to wszystko jest czytelne względem kar. Tak jak kolega wyżej już zauważył, jak cię złapią a nie będziesz miał negatywnego wyniku i rezerwacji na Węgrzech, to zgodnie z rozporządzeniem - kwarantanna. Nie ma potrzeby wprowadzać kary finansowej. Sama kwarantanna już Cię zakosztuje.
Czytelne? Podaj źródło, chętnie poczytam. Nigdzie nie znalazłem co grozi za opuszczenie korytarza. Jeżeli ktoś ma takie informacje, proszę o podanie źródła informacji.
Haweł napisał(a):Rozumiem,ze korytarz humanitarny prowadzi przez M0 obwodnica Budapesztu ? i ze nie mozna jechac przez miasto ?
Dokładnie tak, zakaz wjazdu do centrum, tylko obwodnica autostradowa (swoją drogą jestem ciekaw ilu ludzi przez błąd zjedzie nie tam gdzie trzeba...). Jest wyraźnie zaznaczone w komunikacie, że nie można wjeżdżać do Budapesztu w tranzycie.