Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Soczi 2014/Pjongczang 2018/Pekin 2022

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arkona
Cromaniak
Re: Soczi 2014/ Kraków 2022?

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 28.03.2014 13:40

Kiepura napisał(a):Kolna - obiekt istnieje, będzie rozbudowany, może miasto będzie dokładać do centrum sportowego dla swoich mieszkańców, może będzie się samofinansować. Uważasz, że miasto nie ma takich obowiązków ?

Nie nie uważam, że gmina w swoich obowiązkach ma finansowanie wszelkich przejawów, aktywności mieszkańców. Są inne bardziej pożyteczne, potrzebne i przyziemne sprawy niż finansowanie przez miasto któregoś tam z kolei lodowiska z przeznaczeniem na curling.

Tor łyżwiarski - będzie obiektem wielofunkcyjnym na potrzeby AWF. Uważasz, że uczelnia sportowa nie może mieć hali sportowej ?

Co tam uczelnie, każdy klub sportowy powinien mieć swoją własną halę. Dlaczego miasto nie postawi hali sportowej dla Hutnika, Garbarni, Cracovii, Koronie czy Polonii o reszcie nie wspominając.

Skocznie w Zakopanem - są, bez komentarza.

Są, ale potrzeby przebudowy infrastruktury i ich modernizacje wg planowanego budżetu mają pochłonąć 80mln złotych.

Trasy biegowe, biathlonowe, snowbordowe nie mam pojęcia. Ale Polska powinna mieć choćby po jednym takim obiekcie. I tak powstaną, czy będzie olimpiada czy nie ?

Niech powstaną, jeśli są potrzebne. Tylko za prywatne pieniądze, a nie za państwowe. Jeśli za państwe to primo będzie za drogo, secundo będą źle zarządzane.

Pozostaje nieszczęsny tor bobslejowy. :roll: Do rozbiórki i sprzedać chińczykom :D

Jak to Kiepura rozebrać, przecież w Polsce trzeba dać szansę uprawiania każdego rodzaju sportu. A jak pisałeś miasto ma obowiązek zapewnić to swoim mieszkańcom.

Zważ jednak na jedną rzecz:

śląskie – 374 os./km2
małopolskie – 221 os./km2
mazowieckie – 149 os./km2
dolnośląskie – 146 os./km2
łódzkie – 139 os./km2
pomorskie – 125 os./km2
podkarpackie – 119 os./km2
kujawsko-pomorskie – 117 os./km2
wielkopolskie – 116 os./km2
świętokrzyskie – 109 os./km2
opolskie – 107 os./km2
lubelskie – 86 os./km2
zachodniopomorskie – 75 os./km2
lubuskie – 73 os./km2
warmińsko-mazurskie – 60 os./km2
podlaskie – 59 os./km2

Ale skoro można z Warszawy do Białegostoku autostradę budować to tym bardziej do Was.

Szczecin połączenie autostradowe z resztą Europy miał już wtedy, gdy Ciebie jeszcze na świecie nie było. Proponuję Tobie wybrać się do Hamburga, Amsterdamu, Antwerpii czy Rotterdamu i zobaczyć jak wygląda infrastruktura komunikacyjna w tych portach i porównać do tego jak wygląda to u nas.

Proszę Cię :roll:

Frekwencja 2011/2012 – 16 126
Frekwencja 2012/2013 – 12 912 (dobrze wiesz, że był bojkot).
Frekwencja 2012/2013 - 14 430.
W tym sezonie na dwóch meczach komplet.

Swój komentarz zamieściłem opierając się na danych z tej strony:
http://www.ligol.pl/frekwencja/polska/ekstraklasa/2013-14/liga/

Przyjmując, że Twoje dane są prawdziwe, nie wnikając w to jaki ułamek z tej frekwencji stanowią darmowe karty wstępu oraz w to, że nagminną praktyką klubów w Polsce jest wliczanie do frekwencji wszystkich posiadaczy karnetów bez względu na to czy stawili się na stadionie czy też nie, można wyciągnąć podobne wnioski do tych co wcześniej pisałem. Całkowita pojemność stadionu to 33 326 osób, najwyższa średnia frekwencja była w sezonie 2011/2012 - 16 126 osób, które nie wypełniły stadionu nawet w połowie. Czyli ponad pół stadionu było bezużyteczne. W następnych sezonach sytuacja zmienia się jeszcze bardziej na niekorzyść, a Ty dalej się upierasz, że stadion jest w sam raz? Wydanie 600 mln złotych na stadion który zapełnia się kompletem ludzi raz na dwa lata uważam za idiotyzm.

Jest w sam raz, bo może się samosfinansować. Miasto do niczego nie musi dokładać, ma powierzchnie biurową do wynajęcia itd. Wisła się wycofała, z administrowania bo po co dublować struktury jakie ma miasto. Na przykład biuro festiwalowe.
[/quote][/quote]
To po kolei. Jest rok 2012 i Wisła podpisuje pierwszą umowę z miastem. Zgodnie z którą "Z dotychczasowych ustaleń wynika, że będzie płacić co roku 1,3 mln zł (nie zarobi na pomieszczeniach we wschodniej trybunie). Do tego będzie miał obowiązek utrzymywania stadionu w dobrym stanie - rzeczoznawcy ocenili, że kosztuje to ok. 6 mln zł. Gdyby się okazało, że dochody Wisły z zarządzania stadionem znacząco odbiegają od danych wyliczonych przez rzeczoznawców, możliwa będzie renegocjacja umowy. - To nie są złe warunki. Na tle innych miast z dużymi stadionami mamy tę przewagę, że nie płacimy za utrzymanie, więc ostateczny rozrachunek wypada korzystnie - przekonuje Niedziałkowska (dyrektor ZIKiT)." Dodatkowo niektóre wydziały ZIkiT wprowadzają się do pomieszczeń biurowych znajdujących się pod wschodnią trybuną.

Szczegóły tutaj:
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,11559932,ZIKiT_niedlugo_wprowadzi_sie_na_stadion_Wisly.html

Następny akt rozegrał się w 2013 roku. Kiedy Wisła wypowiedziała umowę miastu. "Wpływ miały na to wysokie koszty utrzymania stadionu i problemy finansowe samej Wisły."
Czyli powodem podjęcia takiej decyzji nie było wcale dublowanie struktur w klubie i urzędzie miejskim, a koszty utrzymania obiektu. Obiektu , który nie generuje przepływów finansowych na planowanym poziomie, ani z dni meczowych (zakładana średnio frekwencja 22 tys. osób pozostała na papierze), ani z działalności komercyjnych. Dlaczego z działalności komercyjnej nic nie wychodzi. "Wisła wycofała się z zarządzania stadionem, bo wie dobrze, że obiekt nie jest zbyt atrakcyjny na działalność komercyjną. Ktoś jednak kiedyś zatwierdził taki projekt. Jeżeli nie będzie chętnych na pomieszczenia pod trybunami, to powinny się tam przenieść instytucje miejskie. To może zmniejszyłoby koszty utrzymania - komentuje Józef Pilch (PiS), wiceprzewodniczący Rady Miasta."
http://www.dziennikpolski24.pl/artykul/3298458,stadion-wisly-jak-dziurawa-skarbonka,id,t.html
Skoro te pomieszczenia biurowe są takie fajne to dlaczego jedynym najemcą na stan do końca lutego były biura strefy płatnego parkowania?
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 28.03.2014 19:40

Arkona, proszę Cie. Czy ja muszę tracić weekend by prostować Twoje wypowiedzi. Nie znasz miasta, nie znasz jego specyfiki a wypowiadasz się na podstawie nieaktualnych artykułów prasowych.

Spieszę uspokoić Twoje skołatane nerwy.

Arena Kraków, ICE to są obiekty, które nie powstały z okazji Olimpiady. I Ty nie będziesz do nich dokładał. To, że jak w każdym okresie rozruchowym są kłopoty to oczywiste. To, że będą miały rwanie to też oczywiste. Kraków to pewnie najmłodsze (z dużych) populacyjnie miasto Polski, to są setki tysięcy młodych ludzi którzy chcą się zabawić. Spoko.
Centrum Kongresowe, tu też nie ma obaw. Na kongresy się jeździ by się naoglądać i nażreć za nie swoje. Tu mamy sporo do zaoferowania, brakowało tylko centrum. Nawet jeśli miasto do centrum dokładać będzie niewielką sumę to i tak zarobi gdzie indziej. Hotele, restauracje, itd. Od tego lecą podatki do kasy miasta.

Lodowisko w Arenie Kraków jest stałe, to nie Stadion Narodowy.

Coś duże te centrum macie, bo nie wiedziałem, że Czyżyny, gdzie ma być ta wioska to centrum Krakowa.

No widzisz, dużo rzeczy nie wiesz. To 3,6 km od Rynku Głównego. Ja na przykład mieszkam 10 km od Rynku a do granic miasta mam jeszcze spory kawałek. Inna sprawa, że ta granica to umowna jest, bo i przed i za taka sama gęsta zabudowa.

Z pełnym przekonaniem uważam, że w takim Krakowie powinno się jeszcze z 10 hal sportowych postawić. Wszystkie będą nie tylko same się utrzymywać, a wręcz przynosić zyski. Ludzie będą walić drzwiami i oknami by oglądać wszystkie imprezy jakie będą się tam odbywać, a koniki będą miały raj na ziemi.

8O
Nie trafiona ironia z nowymi halami. Hala powstanie za starą rozsypująca się.

Nie nie uważam, że gmina w swoich obowiązkach ma finansowanie wszelkich przejawów, aktywności mieszkańców. Są inne bardziej pożyteczne, potrzebne i przyziemne sprawy niż finansowanie przez miasto któregoś tam z kolei lodowiska z przeznaczeniem na curling.

To Twój problem. Większość uważa inaczej. Jakoś zwolennicy Korwina nie mogą się przepchać w żadnych wyborach.
Wiesz co to jest Kolna. Ośrodek Olimpijski z torem do kajakarstwa górskiego, basenami hotelem itd. Jedna wielofunkcyjna hala więcej na pewno znajdzie zastosowanie.
Kraków, ma ponad trzydzieści basenów. Ja chodzę na basen dwa razy w tygodniu. Miejski. Późno wieczorem, bo ciężko się dopchać. Dwa osiedla dalej jest następny. Miedzy nimi na osiedlu obok misto buduje kolejny.
Raczej nikt nie protestuje.
Wybacz, mamy w Krakowie inne spojrzenie na rolę miasta jako wspólnoty obywateli.

Co tam uczelnie, każdy klub sportowy powinien mieć swoją własną halę. Dlaczego miasto nie postawi hali sportowej dla Hutnika, Garbarni, Cracovii, Koronie czy Polonii o reszcie nie wspominając.

Hutnik, Korona ma. Garbarnia ma tylko piłkę nożną, hali nie potrzebują. Polonia to sport młodzieżowy, korzystają z hal szkół i Com Com Zone. Cracovia czeka w kolejce.
Każda uczelnia w Krakowie ma dużą hale, jedną lub więcej, co w tym nadzwyczajnego ?

I na koniec co do stadionu Wisły. Przytaczasz nieaktualne artykuły z okresu przepychanek między miastem a klubem. Wiadomo, że w tym czasie nikt nie wynajmie biur. Wyjaśnienie krakowskich zawiłości i dlaczego Cracovia robi to samo co i my zajęło by mi pół dnia.
Sytuacja jest taka. Wisła ma umowę, płaci pół ceny utrzymania. Miasto płaci drugie pół. Tylko, że już prawdopodobnie niedługo. Po zawarciu umowy z Wisłą miasto ma wreszcie wolne ręce. Dopinana jest umowa z firmą Trias. są chętni na powierzchnie biurowe. Do końca roku zapewne wszystko się unormuje i miasto nie będzie dokładać. Dlatego jest w sam raz, bo z jednej strony zapewnia wystarczającą ilość miejsc dla chętnych na topowe mecze a z drugiej nie trzeba będzie do niego dopłacać.
A już na pewno Ty nie będziesz.
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 28.03.2014 20:31

Widzisz jakoś te wredne media wszystko przekręcają tylko dzielny Kiepura wie wszystko lepiej. Wszystko gra i buczy,przestrzeń biurowa nie wynajęta, ale wg Ciebie już za chwileczkę, już za momencik strumień pieniędzy z wyjnajmu popłynie szerokim strumieniem. Stadion w najlepszym okresie średnio wykorzystywany nawet nie w połowie, ale wg Ciebie jest jest w sam raz. Zapytałeś, z przekąsem o ICE, czy zarobi na siebie, a tu okazuje się, że nawet pracownicy magistratu mówią, że przynajmniej do 2017 roku trzeba będzie dokładać do interesu. Co będzie dalej tego nie wiesz Ty, ani ja. I tak jest prawie ze wszystkim o czym mówisz. Jak się bliżej przyjrzeć jest całkiem inaczej. Piękna propaganda, a niedociągnięcia to błędy i wypaczenia, które za chwilę zostaną naprawione. Podziwiam Twój optymizm, ale patrząc jakie kłopoty ma Kraków z budżetem to, mówiąc klasykiem, będzie piękna katastrofa. Czego Ci nie życzę.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 28.03.2014 20:42

Kraków miał problemy z budżetem dwa lata temu. Dług się zmniejszył a sytuacja nie jest zła.
To sprzed pół roku.

http://wiadomosci.onet.pl/krakow/krakow-wychodzi-z-zadluzenia-cos-sie-udalo/dvr5v

Teraz jest jeszcze lepiej.

Ale dzięki za troskę.
Jakbyś jeszcze chciał jakieś wiarygodne informacje z Krakowa to jestem do usług.
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 02.04.2014 13:51

W sprawie olimpiady będzie referendum. Uważacie, że ono jest potrzebne? Przecież już raz w wyniku głosowania radni zostali wybrani. Teraz każdą ważniejszą decyzję trzeba poddawać ponownemu plebiscytowi? Czy demokracja nie powinna też mieć swoich granic tak, aby nie prowadziła do absurdu?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.04.2014 15:59

Referendum lokalne a płacą za imprezę wszyscy.
:/
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.04.2014 16:06

Ale jakie referendum? :roll:

Przecież to już ustalone, że skoro z Krakowa do Zakopca jedzie się 3,5 godziny, to Igrzyska będą urządzone razem z Warszawą, która jest o pół godziny bliżej.

Już nawet pewne przygotowania zostały poczynione 8)
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 02.04.2014 19:41

weldon napisał(a):
Już nawet pewne przygotowania zostały poczynione 8)

Ale to było wczoraj, :D dziś już to nie jest aktualne.
Szkoda, że nas z Anią 25 maja nie będzie (lecimy na urlop z Warszawy :) ) bo byłyby 2 głosy więcej za olimpiadą.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 02.04.2014 22:22

Tomasz W napisał(a):W sprawie olimpiady będzie referendum. Uważacie, że ono jest potrzebne? Przecież już raz w wyniku głosowania radni zostali wybrani. Teraz każdą ważniejszą decyzję trzeba poddawać ponownemu plebiscytowi? Czy demokracja nie powinna też mieć swoich granic tak, aby nie prowadziła do absurdu?

Referendum w ważnych sprawach nie jest absurdem.
To referendum jest absurdem. Dlaczego musi się odbyć napisałem trzy strony temu.
Ale spoko. Prawdopodobnie się nie odbędzie.
Wniosek zostanie wycofany, pewnie już by był, gdyby nie Słowacja.
Nec Hercules contra plures.
W pierwszym poście napisałem, że największym przeciwnikiem IO2022 w Krakowie nie jest Oslo tylko...

Vjetar napisał(a):Referendum lokalne a płacą za imprezę wszyscy.

Tunel lokalny a płacą za imprezę wszyscy.

weldon napisał(a):Już nawet pewne przygotowania zostały poczynione

Obśmiałem się do łez. Za dwa lata jak złożycie aplikacje o letnie igrzyska za 100 miliardów, też taki zrobię. :D

A najbardziej mnie rozbawiły komentarze o torach :lol:

O tu na przykład mamy wyjaśnienie, choć to w innym miejscu

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.04.2014 06:47

Kiepura napisał(a):
Vjetar napisał(a):Referendum lokalne a płacą za imprezę wszyscy.

Tunel lokalny a płacą za imprezę wszyscy.

Ale chyba dostrzegasz różnicę?
To tak jakby zarzucić Warszawie, że metro buduje.

Można to nazwać patriotyzmem lokalnym (spróbujmy wznieść się ponad to) ale ten obiekt zostanie na lata i służyć będzie wszystkim - służyć a nie podupadać i liczyć na coroczne dotacje z miejskiej kasy. Na infrastrukturę drogową wszyscy narzekamy. Każdy z nas ma dość korków. Tunel poprawi ten stan nam i także Wam.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 03.04.2014 07:33

Władze Krakowa uznały, że przeprowadzą referendum, ale nie sprawdzili, że nie mogą tego łączyć z wyborami do Europarlamentu.
To tak trochę jak z tą niekompletną dokumentacją sporządzoną przez małopolską Gdakę.

Ale winnych znajdziemy we Wrocku, w Gdańsku, czy w tym dużym mieście, o którym nie wolno pisać :oczko_usmiech:

Kiepura napisał(a):Wniosek zostanie wycofany, pewnie już by był, gdyby nie Słowacja.

Żeby się nie okazało, ze mimo, że 20 % wydarzeń będzie miało miejsce na Słowacji, to właśnie oni skorzystają najbardziej na promocji, bo turyści dostrzega znacznie lepiej rozbudowana infrastrukturę.

Będą zimowe w Krakowie ok, ale na letnie gdziekolwiek bym się nie obraził.

A i jeszcze jedno, w znacznym stopniu to, że uniknęliśmy recesji ostatnich lat, mimo, że cała Europa i nie tylko w nią popadły było zasługą rozmachu inwestycyjnego związanego z EURO 2012, więc jeśli o mnie chodzi to można wydać 20 mld zł.

Podstawowa wiedza ekonomiczna podpowiada mi, że większość tej kwoty wróci do skarbu państwa.
:hut:
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 03.04.2014 08:13

Podstawowa wiedza ekonomiczna karze mi sądzić, że piszesz bzdury. Podstawową przyczyną była dewaluacja złotówki , a nie inwestycje do których trzeba dokładać na utrzymanie i których zbudowanie zwiększyły dług publiczny. Pokaż mi dokładnie jak te inwestycje na Euro2012 uratowały Polskę.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 03.04.2014 08:59

arkona napisał(a):Podstawowa wiedza ekonomiczna karze mi sądzić, że piszesz bzdury. Podstawową przyczyną była dewaluacja złotówki , a nie inwestycje do których trzeba dokładać na utrzymanie i których zbudowanie zwiększyły dług publiczny. Pokaż mi dokładnie jak te inwestycje na Euro2012 uratowały Polskę.

Czytanie ze zrozumieniem się kłania.
Pisząc o podstawowej wiedzy ekonomicznej, pisałem o tym, że wydane na te inwestycje pieniądze wrócą do skarbu państwa w postaci podatków.
kaszubskiexpress napisał(a):Podstawowa wiedza ekonomiczna podpowiada mi, że większość tej kwoty wróci do skarbu państwa.
:hut:

I nie myl inwestycji z kosztami utrzymania 8O

Inwestycje pobudzają gospodarkę !!!
Europa cięła koszty a my wydawaliśmy coraz więcej i tyle.

Dewaluacja była tylko jednym z czynników.

A Ty walisz tekstami o utrzymaniu obiektów jak sądzę, te są utrzymywane przez samorządy !

Przed Euro 2012 Polska byłą największym placem budowy w Europie, jeśli chodzi o inwestycje drogowe np a z tego co mi wiadomo szacunkowy ruch np na A1 był mocno zaniżony a co za tym idzie zarabia lepiej, niż sądzono.
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 03.04.2014 09:27

kaszubskiexpress napisał(a):Pisząc o podstawowej wiedzy ekonomicznej, pisałem o tym, że wydane na te inwesycje pieniądze wrócą do skarbu państwa w postaci podatków.

To pokaż mi jak pieniądze na stadiony się zwracają w postaci podatków.

I nie myl inwestycji z kosztami utrzymania 8O

Inwestycje są wtedy gdy przynoszą zysk stadiony na Euro to była czysta konsumpcja na cele rozrywkowe.

Inwestycje pobudzają gospodarkę !!!
Europa cięła koszty a my wydawaliśmy coraz więcej i tyle.

Zadłużając się przy tym coraz bardziej czy to nie długi spowodowały zapaść w Grecji, Hiszpanii itd?

A Ty walisz tekstami o utrzymaniu obiektów jak sądzę, te są utrzymywane przez samorządy !

Kasa samorządowa to nie są publiczne pieniądze? Wydane przez samorządy środki powodują, że brakuje ich na inne bardziej potrzebne cele. Powoduje to wzrost podatków i opłat lokalnych oraz wyciąganie ręki po środki z budżetu państwa. Podstawowa zasada państwo (w tym samorządy) by coś komuś dać muszą zabrać pieniądze Tobie.

Przed Euro 2012 Polska byłą największym placem budowy w Europie, jeśli chodzi o inwestycje drogowe np a z tego co mi wiadomo szacunkowy ruch np na A1 był mocno zaniżony a co za tym idzie zarabia lepiej, niż sądzono.

Teraz najważniejsze bo z myśleniem u Ciebie ciężko. Inwestycje drogowe nie były z powodu Euro2012, ale pomimo Euro. Jeszcze raz Ci powtórze POMIMO Euro. Temat kilkakrotnie na tym forum wałkowany.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 03.04.2014 11:26

arkona napisał(a):To pokaż mi jak pieniądze na stadiony się zwracają w postaci podatków.

Ja o inwestycjach w ogóle a ty o stadionach, jak w niekończącej się telenoweli.

Każda złotówka wydana z budżetu na inwestycje wraca w postaci podatków.
Jeśli kupisz worek cementu, to ten obłożony jest podatkami, trzeba go zawieźć, więc podatek z paliwa wraca do kasy państwa, kierowca tego samochodu jak i pracownik cementowni płacą podatki i zusy srusy itd itd.

To naprawdę proste.

arkona napisał(a):Inwestycje drogowe nie były z powodu Euro2012, ale pomimo Euro. Jeszcze raz Ci powtórze POMIMO Euro.

Całymi tygodniami dyskutowaliśmy o tym, że te wszystkie inwestycje zostały mocno przyspieszone na potrzeby Euro.

arkona napisał(a):Teraz najważniejsze bo z myśleniem u Ciebie ciężko.

O widzę, że rozmawiam z typowym katolikiem.
Mniej tv trwam a więcej świeżego powietrza.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.