Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Soczi 2014/Pjongczang 2018/Pekin 2022

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arb
Cromaniak
Re: Soczi 2014/ Kraków 2022?

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 25.03.2014 19:01

anakin napisał(a):
arb napisał(a):Jedyne rozsądne rozwiązanie!
I to nie dlatego że mam coś przeciwko Małopolsce, tylko dlatego - że to się nie dodaje. Tak samo nie dodawało się Euro2012 ale wszystkim na czele z rządem odj#$# na jego punkcie palma niestety. Teraz zostały - puste stadiony (już remontowane cichcem i znów za nasze) a Gdańsk nie może się odpędzić od Hiszpanów - tak tłumnie odwiedzają to miasto. Jedynym efektem Euro są utopione i rozkradzione nasze pieniądze...
Nie ma na lekarzy, nie ma na drogi, nie ma na oświatę, na przedszkola i żłobki, młodzi ludzie muszą wybierać: praca/opieka nad dzieckiem, ale za to na tor dla czterech panczenistów na krzyż ma być. Nóż się otwiera w kieszeni na to wszystko...

Zgadza się.
Jednak przy okazji Euro jakoś takich głosów ze stolycy i środowisk im sprzyjających nie było.

Co nie znaczy że nie było sprzeciwu. Był. I ta grupa społeczna została momentalnie spacyfikowana.
http://img.hopaj.pl/images/a/2/a239b912 ... e80d7d.jpg

My tutaj pierwsi w Poznaniu atakowaliśmy nowy stadion. Jeszcze zanim powstał. Wskazywaliśmy wady, problemy, organizowaliśmy spotkania z projektantem. Wszystko to olano, zamieciono pod dywan. Dzisiaj mamy pękający stadion, z kiepską akustyką, zalewanymi pomieszczeniami podczas pierwszego lepszego deszczu, z niewykorzystaną powierzchnią biurową, deszczem który pada na trybuny (jak to możliwe... przecież według projektanta deszcz powinien padać tylko pionowo). Długo trzebaby pisać. O wielu sprawach, o których teraz rozpisują się pierdołowate gazety (które kilka lat temu stały na czele tego durnego owczego pędu) my mówiliśmy już wcześniej. Koniec końców - to my mieliśmy rację.

Tylko co z tego?
W Poznaniu remont S5 od Nagradowic do Gniezna rozpoczął się pierwszego dnia po otwarciu wstęgi. Ktoś miał możliwość jechać tą nawierzchnią? Jeden wielki szajs. Ale była feta, kit że łamano prawo przymuszając pewne osoby np. z energetyki do podpisywania fikcyjnych oświadczeń aby tylko nie było opóźnień. O stadionie już pisałem. Dworzec - kolejne cudo na patyku. Widzieliście DWORZEC W POZNANIU? Tą wielką jeb#$#ą roladę zwaną galerią handlową, z pincioma kasami wciśniętymi gdzieś pomiędzy Starbucksa i Biedronkę zaprojektowaną tak że trzeba dygać z bagażami prawie kilometr na perony i to przez galerię (może panie tośtając bagaże na pociąg wejdą sobie do Zary po bluzeczkę)? To też wspaniały efekt pt. Infrastruktura na Euro2012. Dobra, co tam jeszcze zostało? Lotnisko. Drugi terminal w Poznaniu, wielkie pieniądze i .... potężny spadek podróżnych. Kiedy w zeszłym roku odlatywałem z Ławicy na środku hali odpraw stało wiadro, z dachu kapało. Jeden wielki szajs.

Próbuję wam uzmysłowić że infrastruktura przyjdzie i dla małopolskiego regionu i dla Was lepiej aby realizowana była normalnym torem a nie pod postacią ZIO. Czego Wam serdecznie życzę!
Wtedy przynajmniej drogi starczą nie do "otwarcia wstęgi" ale trochę dłużej. Poza tym zawsze możecie rozliczyć z tego Waszych osłów z wiejskiej albo wybrać po prostu innych.

Przepraszam, że tak się rozpisałem, ale widzę że wolicie prowadzić ten wątek drogą jakiegoś starcia pt. "Małopolska vs. reszta Polski". Wyjdą z tego kolejne bzdury jak w pozostałych tematach, więc odpadam.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 25.03.2014 19:53

Kiepura napisał(a):Słucham komu jako mieszkaniec Warszawy obciąłeś rękę spowodu wydania 2 miliardów na stadion narodowy ? A może ktoś z Twoich sąsiadów, znajomych ? Jak tam wyszło to referendum w sprawie odwołania jednej z odpowiedzialnych osób za to ? Przypomnij mi bo zapomniałem..

Wtedy nie udało się powstrzymać budowy tej idiotycznej budowli w kształcie koszyka wielkanocnego i jest już po ptakach. Dlatego teraz trzeba działać stanowczo i w zarodku torpedować chore pomysły. NO PASARAN !

Kiepura napisał(a):Jak sobie przypomina nam tym forum byłem jedynym aktywnym przeciwnikiem budowy za dużych stadionów a zwłaszcza narodowego.
Reszta klaskała uszami.

Rozumiem, przeszłość odkreślamy grubą kreską, co dostaliście to Wasze a teraz innym wara.
Jak to się nazywa ? Hipokryzja czy jakoś tak. Może raczej gra interesów.

Po pierwsze nie byłeś jedyny. Zerknij do starszych postów, a przekonasz się, że również zwalczałem zwłaszcza budowę Stadionu Narodowego, ale także budowę tak dużych stadionów we Wrocławiu i Gdańsku. Trzeba było wykorzystać istniejące stadiony Legii i Wisły, a zamiast Narodowego rozbudować Legię lub zainwestować w Śląski zwłaszcza, że jakiś debil dalej ładuje kasę w ten obiekt.

Co do Narodowego? To na garba nam na paskuda i to kosztowna paskuda.
Mądry Polak po szkodzie, warto wyciągać wnioski z EURO choćby, żeby się nie okazało, że i przed szkodą i po szkodzie głupi.
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 26.03.2014 08:44

Kiepura napisał(a):
arkona napisał(a):Przecież jak Kiepura próbujesz tu wszystkim wmówić obiekty te najważniejsze są już gotowe, koszty minimalne, więc nic tylko liczyć zyski.

Niczego nie usiłuje wmówić ktoś zapytał, grzecznie odpowiedziałem.
Rozumiem, że w Polsce prasa i telewizja kłamie, ale mnie chyba możesz uwierzyć na słowo.
Mam głębokie przekonanie graniczące z pewnością, że stadion Wisły jak i inne obiekty o których pisałem istnieją :mrgreen:

Dlatego mówię obiekty istnieją, sam wspominałeś, że mają to być tanie igrzyska to sam Kraków wraz z zainteresowanymi gminami tego nie pociągnie? A jakie zyski mają być? Choć jak wszystkim wiadomo to tak samo jak z mistrzostwami w piłce kopanej. Koszty ponosi organizator zysk trafia do UEFA'y lub FIFA'y. W przypadku IO zysk trafia do Komitetu Olimpijskiego.

Kiepura napisał(a):
arkona napisał(a):Skoro ZIO to taka fajna i przynosząca same profity sprawa to dlaczego Kraków plus gminy, gdzie będą te igrzyska rozgrywane, nie sfinansują przygotowań i przeprowadzenia tej imprezy same.

Jeśli chodzi o obiekty sportowe to pewnie Kraków by je łyknął (zresztą większość tych obiektów i tak będzie miejskich). Problem jest w obiektach infrastruktury typu drogi itd. Tak się składa, że są to inwestycje centralne. Zresztą te inwestycje w ostatnich 10 latach szerokim łukiem omijały Małopolskę, więc z IO czy bez powinny tu trafić.

Co za bzdury piszesz o braku inwestycji drogowych w Małopolsce w ostatnich 10 latach. To dla przykładu autostrada A4 to co to jest?

Nie znam miasta, które organizowałoby IO same. Zwykle jest to inwestycja narodowa.

Spodnie opadły, król jest nagi. Chodzi o to by przetransferować pieniądze z całej Polski ku chwale Krakowa i okolic. Do tego przedstawimy bzdurne kalkulacje, że to będzie takie tanie. Potem budżet się przekroczy parę razy, wyciągniemy ręce po jeszcze więcej pieniędzy i damy radę.

Jakby przyszło co do czego to może nie cały świat ale cała Polska chętnie się przyjdzie ogrzać w tym cieple. Zapewne wówczas usłyszymy tu jakiś głos ze Szczecina czy Gdańska : "Jaką fajną Olimpiadę zorganizowaliśmy".

Czysty populizm. Widać, że masz jakieś kompleksy w stosunku do świata i by się dowartościować potrzebujesz mega kosztowne imprezy organizować.

Akurat poza torem saneczkowym reszta to dość sensowne inwestycje.

Poza inwestycjami drogowymi to nie są inwestycje, na czele ze wspomnianym torem saneczkowym. To konsumpcja. Będą generować tylko koszty by to utrzymać.

Jak sobie przypomina nam tym forum byłem jedynym aktywnym przeciwnikiem budowy za dużych stadionów a zwłaszcza narodowego.
Reszta klaskała uszami.

Widzę, że wujek Alzheimer do Ciebie przyjechał. Także byłeś przeciwnikiem budowy za dużego stadiony Wisły Kraków?
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 26.03.2014 11:36

Kiepura napisał(a):Jakby przyszło co do czego to może nie cały świat ale cała Polska chętnie się przyjdzie ogrzać w tym cieple. Zapewne wówczas usłyszymy tu jakiś głos ze Szczecina czy Gdańska : "Jaką fajną Olimpiadę zorganizowaliśmy".

Pracowałem przy Euro w Gdańsku i w Warszawie, tam pracowali ludzie z całej Polski i kilku państw.
Myślisz, że przy IO w Krakowie będą działać tylko Krakusy i kilku górali 8O

Jeśli Marczułajtis będzie opowiadać brednie, że zakopianką jeździ się lepiej, niż niemiecką autobaną, to wiarygodność regionu będzie słaba.

Pamiętam Twoje argumenty w dyskusji o EURO 2012.
Jak punkt siedzenia może zmienić optykę !
Wtedy wszystkie inwestycje, to wyrzucone pieniądze w błoto, teraz piszesz, że wszystkie te inwestycje są potrzebne, bo będą służyć po ewentualnych IO.

Mimo wszystko ja niezmiennie...
kaszubskiexpress napisał(a):...
Mocno kibicuję Małopolsce, bo obiekty zostaną, drogi również...

No, ale mnie żadne lobby i inni masoni nie atakują podczas snu.
:mrgreen:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.03.2014 12:20

kaszubskiexpress napisał(a):Jeśli Marczułajtis będzie opowiadać brednie, że zakopianką jeździ się lepiej, niż niemiecką autobaną, to wiarygodność regionu będzie słaba.

Slyszałem to niewątpliwie wysokiej klasy wystąpienie w UM. :roll:

Pani Marczułajtis mieszka tutaj:

Obrazek

więc do Krakowa może na piechotę chodzić.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 26.03.2014 12:35

anakin napisał(a):Pani Marczułajtis mieszka tutaj:

No tak, to tak jak ja bym powiedział, że do Dalmacji dojeżdżam w 20 minut.
:oczko_usmiech:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 26.03.2014 18:21

arb napisał(a):Co nie znaczy że nie było sprzeciwu. Był. I ta grupa społeczna została momentalnie spacyfikowana.

To, że była taka grupa to ja wiem. Tego akurat nie musisz mi tłumaczyć. :mrgreen:

arkona napisał(a):Koszty ponosi organizator zysk trafia do UEFA'y lub FIFA'y. W przypadku IO zysk trafia do Komitetu Olimpijskiego.

MKOL pokrywa około 30 procent kosztów organizacji Olimpiady. W przypadku Koreańczyków jest to około 460 mln USD.

arkona napisał(a):Co za bzdury piszesz o braku inwestycji drogowych w Małopolsce w ostatnich 10 latach. To dla przykładu autostrada A4 to co to jest?

Taka na przykład autostrada A4 powstała w części w czasach komunistycznych tak około 30 lat temu.
Druga część powstała w wyniku nacisków Unii by przeprowadzić korytarz do Ukrainy. Może Ci to trudno sobie wyobrazić, ale jest to najbardziej obciążony odcinek dróg w Polsce. Jeszcze kawałek S7. Jakies inne przykłady. Wiesz jak wygląda droga Kraków-Bielsko ? Jeden wielki obszar zabudowany a droga to ta sama co 200 lat temu wyznaczono dla dyliżansów pocztowych kurujących do Wiednia. No, ale rząd woli budować drogę po pustkowiu do Białegostoku. Sprawdź sobie jak wyglądają plany przetargów dróg do 2020 i ile jest tam tych we władaniu GDDKiA w Krakowie.

arkona napisał(a):Spodnie opadły, król jest nagi. Chodzi o to by przetransferować pieniądze z całej Polski ku chwale Krakowa i okolic. Do tego przedstawimy bzdurne kalkulacje, że to będzie takie tanie. Potem budżet się przekroczy parę razy, wyciągniemy ręce po jeszcze więcej pieniędzy i damy radę.

Wystarczy sprawiedliwie dzielić środki centralne. Nie trzeba do tego żadnych dodatkowych pieniędzy.
Budżet GDDKiA w szczytowym momencie to ponad 30 miliardów rocznie, 30 miliardów które w większości ominęły Małopolskę. Tu potrzeba 13 miliardów. Na 6 lat. Wystarczy, że rząd da nam to co nam się należy.

arkona napisał(a):Czysty populizm. Widać, że masz jakieś kompleksy w stosunku do świata i by się dowartościować potrzebujesz mega kosztowne imprezy organizować.

Następny, który wali farmazona o kompleksach. Ludzie co Wy z tym macie ? Wybacz, ale jako mieszkaniec Krakowa nie mam żadnych powodów do posiadania żadnych kompleksów. Wobec nikogo i niczego na świecie.

Poza inwestycjami drogowymi to nie są inwestycje, na czele ze wspomnianym torem saneczkowym. To konsumpcja. Będą generować tylko koszty by to utrzymać.

Przeglądnij sobie jeszcze raz inwestycje i sposób w jaki mają być zagospodarowane po IO.

Widzę, że wujek Alzheimer do Ciebie przyjechał. Także byłeś przeciwnikiem budowy za dużego stadiony Wisły Kraków?

Byłem krytykiem takiego stadionu. Zresztą przyznaje, że w wielu miejscach tej krytyki się myliłem, nawet bardzo. Tylko, że stadion powstał zanim powstał tutaj temat o Euro 2012. Więc o czym było pisać. I ten stadion jest akurat w sam raz. Ponad połowę kosztów utrzymania stadionu ponosi klub. Jak awansujemy do pucharów to więcej. Drugą połowę miasto wyciągnie bez problemu z powierzchni biurowej, imprez itd.

kaszubskiexpress napisał(a):Wtedy wszystkie inwestycje, to wyrzucone pieniądze w błoto, teraz piszesz, że wszystkie te inwestycje są potrzebne, bo będą służyć po ewentualnych IO.

Nie, ja krytykowałem nadmiernie rozbudowane stadiony. Natomiast co do inwestycji walczyłem z propagandową tezą, że powstały one dzięki Euro. Pisałem też, że ich gwałtowne przyspieszenie odbije się czkawką. Po dwóch latach życie przyznało mi rację.

realista2 napisał(a):Po pierwsze nie byłeś jedyny. Zerknij do starszych postów, a przekonasz się, że również zwalczałem zwłaszcza budowę Stadionu Narodowego, ale także budowę tak dużych stadionów we Wrocławiu i Gdańsku. Trzeba było wykorzystać istniejące stadiony Legii i Wisły, a zamiast Narodowego rozbudować Legię lub zainwestować w Śląski zwłaszcza, że jakiś debil dalej ładuje kasę w ten obiekt.

Ok, być może krytykowałeś. Ja czułem się raczej osamotniony.
Co nie zmienia postaci rzeczy, że w referendum tej ręki nie obcięliście.
Czyli jest powszechna akceptacja.

arb napisał(a):Przepraszam, że tak się rozpisałem, ale widzę że wolicie prowadzić ten wątek drogą jakiegoś starcia pt. "Małopolska vs. reszta Polski". Wyjdą z tego kolejne bzdury jak w pozostałych tematach, więc odpadam.

To nie kwestia wątku, to życie. O konflikcie otwarcie się pisze w prasie lokalnej, nawet tej reżimowej. O forach internetowych nie wspominam nawet. Nie widzę powodu, by udawać, że nic się nie dzieje.

W sumie jest proste rozwiązanie. Doprowadzić do końca te rozmowy z Katowicami, zaprosić do projektu jeszcze Podkarpackie i zrobić tak modne teraz referendum.

I żegnaj Gienia :papa:
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 26.03.2014 20:44

Kiepura napisał(a):MKOL pokrywa około 30 procent kosztów organizacji Olimpiady. W przypadku Koreańczyków jest to około 460 mln USD.

Co nie zmienia faktu, że zyski z tej imprezy będzie ciągnął MKOL, choć w mniej ordynarny sposób niż UEFA czy FIFA. Także nie zmienia to faktu, że chcesz transferować pieniądze z całej Polski do Krakowa i okolic.

Taka na przykład autostrada A4 powstała w części w czasach komunistycznych tak około 30 lat temu.
Druga część powstała w wyniku nacisków Unii by przeprowadzić korytarz do Ukrainy. Może Ci to trudno sobie wyobrazić, ale jest to najbardziej obciążony odcinek dróg w Polsce. Jeszcze kawałek S7. Jakies inne przykłady. Wiesz jak wygląda droga Kraków-Bielsko ? Jeden wielki obszar zabudowany a droga to ta sama co 200 lat temu wyznaczono dla dyliżansów pocztowych kurujących do Wiednia. No, ale rząd woli budować drogę po pustkowiu do Białegostoku. Sprawdź sobie jak wyglądają plany przetargów dróg do 2020 i ile jest tam tych we władaniu GDDKiA w Krakowie.

Przecież wcześniej pisałeś, że nic nie wybudowali przez ostatnie 10 lat, a teraz okazuje się, że jednak wybudowali, więc bzdury pisałeś i zgrabną bajką próbujesz się wyłgać. I nie płacz, że tak mało, bo u nas w województwie wybudowali jeszcze mniej. Mogę też Ci napisać sprawdź sobie jak wyglądają plany przetargów dróg do 2020 i ile z nich przypada na Zachodniopomorskie.

Wystarczy sprawiedliwie dzielić środki centralne. Nie trzeba do tego żadnych dodatkowych pieniędzy.
Budżet GDDKiA w szczytowym momencie to ponad 30 miliardów rocznie, 30 miliardów które w większości ominęły Małopolskę. Tu potrzeba 13 miliardów. Na 6 lat. Wystarczy, że rząd da nam to co nam się należy.

Ciągniesz wątek drogowy i ciągniesz myśląc, że w innych województwach jest lepiej? To zainteresuj się np jak jest u nas, a zdziwisz się jeszcze bardziej. Nic nie napisałeś o kosztach obiektów sportowych, organizacji i ochrony igrzysk to mam mniemać, że to wszystko sfinansujecie sobie sami? Czy może też wyciągniecie ręce do całej Polski.

Następny, który wali farmazona o kompleksach. Ludzie co Wy z tym macie ? Wybacz, ale jako mieszkaniec Krakowa nie mam żadnych powodów do posiadania żadnych kompleksów. Wobec nikogo i niczego na świecie.

Farmazony to Ty walisz o jakiś o jakiś hipotetycznych pochwałach z całego świata za organizację igrzysk, używając tego jako argumentu w dyskusji.

Przeglądnij sobie jeszcze raz inwestycje i sposób w jaki mają być zagospodarowane po IO.

To jeszcze raz. Czy te wszystkie inwestycje w obiekty sportowe, będą generować dochód czy straty, które trzeba będzie pokrywać?

Byłem krytykiem takiego stadionu. Zresztą przyznaje, że w wielu miejscach tej krytyki się myliłem, nawet bardzo. Tylko, że stadion powstał zanim powstał tutaj temat o Euro 2012. Więc o czym było pisać. I ten stadion jest akurat w sam raz. Ponad połowę kosztów utrzymania stadionu ponosi klub. Jak awansujemy do pucharów to więcej. Drugą połowę miasto wyciągnie bez problemu z powierzchni biurowej, imprez itd.

W sam raz? Przecież on był projektowany z założeniem średniej frekwencji w wysokości 22 tys. widzów. W zeszłym sezonie średnia wyniosła ciut powyżej 10 tys. Co nie jest nawet połową tego co zakładano i stanowi nawet nie 1/3 całkowitej pojemności, a Ty mówisz, że jest w sam raz? Nawet w tym sezonie jak na razie średnia frekwencja nie stanowi połowy całkowitej pojemności stadionu i patrząc na to co się dzieje wokół klubu lepsza nie będzie. Stadion nie jest rentowny, skoro miasto Kraków musi dokładać do utrzymania stadionu 2 mln złotych. Wynika to właśnie z niewystarczającej frekwencji, a co z tym się wiąże ze słabych przepływów finansowych generowanych przez stadion. Dlatego też Wisła renegocjonowała umowę by przerzucić część kosztów na podatników. Jeżeli do igrzysk w Krakowie masz takie samo podejście jak do stadionu to wszystko tłumaczy.
Ostatnio edytowano 26.03.2014 20:50 przez arkona, łącznie edytowano 1 raz
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 26.03.2014 20:47

.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 26.03.2014 22:43

Łomatko.... :roll:

Po kolei.

To jeszcze raz. Czy te wszystkie inwestycje w obiekty sportowe, będą generować dochód czy straty, które trzeba będzie pokrywać?

Prosiłem, żebyś przeczytał gdzie będą imprezy.

Kraków Arena - obiekt istnieje, olimpiada będzie tam przy okazji. Na ten rok, koncerty, mecze siatkówki, MŚ w siatkówce itd. Myślisz, że nie zarobi na siebie ?

Wioska Olimpijska - mieszkania w centrum Krakowa raczej się zwrócą.

Expo - (obiekt istnieje, normalnie użytkowany jako centrum targowe) centrum prasowe. Obiekt prywatny. Kto będzie do niego dokładał ?

ICE - obiekt istnieje. Centrum Kongresowe, plan imprez zamknięty na najbliższe dwa lata. Myślisz, że nie zarobi na siebie ?

Stadion Cracovii - jest. Nie orientuje się w realiach tamtego klubu.

Nowa Hala Wisły - Wisłą ma starą hale, nikt do niej nie dokłada. Czemu ktoś miałby dokładać do nowej o zbliżonych gabarytach.

Kolna - obiekt istnieje, będzie rozbudowany, może miasto będzie dokładać do centrum sportowego dla swoich mieszkańców, może będzie się samofinansować. Uważasz, że miasto nie ma takich obowiązków ?

Stadion Wisły - będzie niżej.

Tor łyżwiarski - będzie obiektem wielofunkcyjnym na potrzeby AWF. Uważasz, że uczelnia sportowa nie może mieć hali sportowej ?

Skocznie w Zakopanem - są, bez komentarza.

Trasy biegowe, biathlonowe, snowbordowe nie mam pojęcia. Ale Polska powinna mieć choćby po jednym takim obiekcie. I tak powstaną, czy będzie olimpiada czy nie ?

Pozostaje nieszczęsny tor bobslejowy. :roll: Do rozbiórki i sprzedać chińczykom :D

arkona napisał(a):Ciągniesz wątek drogowy i ciągniesz myśląc, że w innych województwach jest lepiej?

W niektórych jest znacznie lepiej. I nie chodzi tylko o drogi. O inwestycje centralne i centralnie przydzielane dotacje z UE. I jeżeli nawet rządowe prasa (krakowskie dodatki lokalne) pisze o tym, to chyba coś jest na rzeczy i nie jest to wymysł Kiepury. Ja już tu pisałem o dotacjach z UE itd. Nawet mi się nie chce powtarzać.

arkona napisał(a):I nie płacz, że tak mało, bo u nas w województwie wybudowali jeszcze mniej.

Wiem o tym. Walczcie o swoje.
Zważ jednak na jedną rzecz:

śląskie – 374 os./km2
małopolskie – 221 os./km2
mazowieckie – 149 os./km2
dolnośląskie – 146 os./km2
łódzkie – 139 os./km2
pomorskie – 125 os./km2
podkarpackie – 119 os./km2
kujawsko-pomorskie – 117 os./km2
wielkopolskie – 116 os./km2
świętokrzyskie – 109 os./km2
opolskie – 107 os./km2
lubelskie – 86 os./km2
zachodniopomorskie – 75 os./km2
lubuskie – 73 os./km2
warmińsko-mazurskie – 60 os./km2
podlaskie – 59 os./km2

Ale skoro można z Warszawy do Białegostoku autostradę budować to tym bardziej do Was.

Do nas nie muszą i nie chcą. W końcu to przecież normalna sprawa, że z mojego domu w drugim co do wielkości mieście w Polsce szybciej dojadę do trzech stolic innych krajów niż do Warszawy. :roll: :lol:

arkona napisał(a):W sam raz? Przecież on był projektowany z założeniem średniej frekwencji w wysokości 22 tys. widzów. W zeszłym sezonie średnia wyniosła ciut powyżej 10 tys. Co nie jest nawet połową tego co zakładano i stanowi nawet nie 1/3 całkowitej pojemności, a Ty mówisz, że jest w sam raz? Nawet w tym sezonie jak na razie średnia frekwencja nie stanowi połowy całkowitej pojemności stadionu i patrząc na to co się dzieje wokół klubu lepsza nie będzie. Stadion nie jest rentowny, skoro miasto Kraków musi dokładać do utrzymania stadionu 2 mln złotych. Wynika to właśnie z niewystarczającej frekwencji, a co z tym się wiąże ze słabych przepływów finansowych generowanych przez stadion. Dlatego też Wisła renegocjonowała umowę by przerzucić część kosztów na podatników. Jeżeli do igrzysk w Krakowie masz takie samo podejście jak do stadionu to wszystko tłumaczy.

Proszę Cię :roll:

Frekwencja 2011/2012 – 16 126
Frekwencja 2012/2013 – 12 912 (dobrze wiesz, że był bojkot).
Frekwencja 2012/2013 - 14 430.
W tym sezonie na dwóch meczach komplet.

Jest w sam raz, bo może się samosfinansować. Miasto do niczego nie musi dokładać, ma powierzchnie biurową do wynajęcia itd. Wisła się wycofała, z administrowania bo po co dublować struktury jakie ma miasto. Na przykład biuro festiwalowe.

Nic nie napisałeś o kosztach obiektów sportowych, organizacji i ochrony igrzysk to mam mniemać, że to wszystko sfinansujecie sobie sami?

Trzy miliardy to koszty organizacji IO. Tyle co koszty za dużych stadionów. Wolałbym nie wydawać jednych i drugich.

arkona napisał(a):Także nie zmienia to faktu, że chcesz transferować pieniądze z całej Polski do Krakowa i okolic.

Nic nie chce. Prawdę mówiąc mam tą olimpiadę centralnie w doopie. Do szczęścia mi nie potrzebna, choć uważam, że dla Polski pożytek z niej byłby większy niż z Euro (licząc nakłady/korzyści).

Chcę tylko tyle co nam się należy z budżetu i nic ponadto.

Plus wyrównanie za ostatnie 10 lat republiki kolesi.
Może być, choć nie musi w formie tych trzech miliardów na olimpiadę :mrgreen:

To dużo ?
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 27.03.2014 18:01

No i życie przyniosło szybszą puentę niż się spodziewałem :evil:

http://www.dziennikpolski24.pl/artykul/3380265,nie-bedzie-przetargu-na-s7-z-lubnia-do-rabki,id,t.html?cookie=1

O S7 w Małopolsce.

Od tej deklaracji minęły ponad trzy miesiące. Przetargu do tej pory nie ogłoszono, stanowisko stracił Jacek Gryga, ale co najważniejsze - z centrali w Warszawie przyszły wytyczne, by wstrzymać przygotowania do tej inwestycji. To nieoficjalna informacja, ale od kilku tygodni wiedzą o niej przedstawiciele samorządu Krakowa i Małopolski.

- Już na początku marca uzyskałem informację, że ta inwestycja zostanie zawieszona na dwa lata - potwierdza Krzysztof
Adamczyk, dyrektor Wydziału Planowania i Monitorowania Inwestycji w Urzędzie Miasta Krakowa. Według niego najprawdopodobniej zabrakło pieniędzy na finansowanie budowy odcinka z Lubnia do Rabki. Gdy w Krakowie czekano na przetarg, w innych rejonach Polski je ogłaszano.

We wrześniu ubiegłego roku rząd zadeklarował dołożenie 9 mld zł na dokończenie obwodnicy Warszawy. I wtedy pojawiły się sygnały, że przez to pieniędzy zabraknie na inne inwestycje drogowe. Ówczesny minister transportu Sławomir Nowak zaprzeczał.

Czekam na kolejne "śmieszne" posty o dobrych życzeniach dla Małopolski i innych masonach.

Ps. A dobrotliwy minister z Warszawy rodem z Wrocławia dziś zadeklarował, że możemy sobie przez Wisłę kładkę przerzucić. Oczywiście za nasze
:lool: :lool: :lool: :lool:

Że też niektórzy wstydu nie mają.

Był jeden aksamitny rozwód, może być i drugi.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 27.03.2014 19:04

Kiepura napisał(a):
Od tej deklaracji minęły ponad trzy miesiące. Przetargu do tej pory nie ogłoszono, stanowisko stracił Jacek Gryga, ale co najważniejsze - z centrali w Warszawie przyszły wytyczne, by wstrzymać przygotowania do tej inwestycji. To nieoficjalna informacja, ale od kilku tygodni wiedzą o niej przedstawiciele samorządu Krakowa i Małopolski.

To czerwone też ważne.

W tej Waszej Gdace to pracują ci z lobby, czy z Waszego regionu ?
Rzeczniczka GDDKiA w Krakowie Iwona Mikrut przyznaje jedynie, że są opóźnienia. - Inwestycja nadal jest w Programie Budowy Dróg Krajowych na lata 2014-2020 - zapewnia. I podkreśla, że trwa analiza warunków, jakie pojawią się w ogłoszeniu o przetargu.

Do 2 kwietnia GDDKiA ma bowiem czas na uzupełnienie wniosku o pozwolenia na budowę S7 na odcinku Lubień - Rabka. Dokumenty złożone w lutym w Urzędzie Wojewódzkim były niekompletne.

Kiepura napisał(a):Czekam na kolejne "śmieszne" posty o dobrych życzeniach dla Małopolski i innych masonach.

Ja życzę Małopolsce, nie Tobie, bo jak zorganizujecie IO, to będziesz płakał, że nie ma na co narzekać, bo drogi zrobili.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 27.03.2014 19:27

Przestań, proszę Cię.

Dokumenty na wiele inwestycji mają braki. Uzupełnia się i po sprawie.

Przyszła dyrektywa, żeby wstrzymać przygotowania i tyle. Gdyby była wola zrobienia tej inwestycji GDDKiA dawno by te braki uzupełniło. Brak zgód będzie tylko pretekstem. Tak trudno to zrozumieć ?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 27.03.2014 20:06

Obrazek

A tak w ogóle to:

Obrazek

Za chwilę będzie można zamknąć wątek. :smo:
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 28.03.2014 13:38

Kiepura napisał(a):

Kraków Arena - obiekt istnieje, olimpiada będzie tam przy okazji. Na ten rok, koncerty, mecze siatkówki, MŚ w siatkówce itd. Myślisz, że nie zarobi na siebie?

Parę uwag:
1. To, że coś się będzie w tej hali odbywać to jeszcze nie znaczy, że na siebie zarobi. Roczne koszty utrzymania hali, to w zależności od źródeł, wahają się między 8 a 10mln złotych.
2. Sam przyznasz, że jak na obiekt, który kosztował 357 mln złotych, stawianie wymogu by tylko pokrył koszty swojego funkcjonowania jest po prostu śmieszny. Taki obiekt powinien przynosić dodatni zwrot z inwestycji inaczej jest to zwykłe marnotrawienie zasobów.
3. Jak wygląda sytuacja z koncertami to można sobie przeczytać tutaj:
http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/3356953,krakow-arena-bez-imprez-promotorzy-gwiazd-nie-dostaja-gwarancji-wystepow-brak,id,t.html
4. Jedyne pewne na ten moment wydarzenie to MŚ w siatkówce, które i tak są dotowane z budżetu państwa, czyli dołożą się do tej imprezy wszyscy podatnicy.
5. Ile będzie kosztowało przystosowanie hali do zawodów odbywających się tam podczas ZIO.

Wioska Olimpijska - mieszkania w centrum Krakowa raczej się zwrócą.

Coś duże te centrum macie, bo nie wiedziałem, że Czyżyny, gdzie ma być ta wioska to centrum Krakowa. Poza tym najprawdopodobniej Wioska Olimpijska przekształcona byłaby w mieszkania komunalne.
http://wiadomosci.onet.pl/krakow/wioska-olimpijska-zio-2022-w-czyzynach/qs7l7

Expo - (obiekt istnieje, normalnie użytkowany jako centrum targowe) centrum prasowe. Obiekt prywatny. Kto będzie do niego dokładał ?

Jak obiekt prywatny to mnie nic do tego, niech właściciele się martwią o swój biznes.

ICE - obiekt istnieje. Centrum Kongresowe, plan imprez zamknięty na najbliższe dwa lata. Myślisz, że nie zarobi na siebie ?

Jak donosi Dziennik Polski:
Założenie urzędników jest takie, że na działalności ICE pod koniec tego roku uda się zarobić 500 tys. złotych. Dzięki temu w 2015 roku na Centrum trzeba będzie wydać 9,5 mln zł. Władze miasta szacują, że wpływy będą się zwiększać co roku. W 2015 roku wyniosą 5 mln zł, czyli rok później miasto dopłaci do Centrum 5 mln zł, a w 2017– 3 mln zł.
Szczegóły tutaj:
http://www.dziennikpolski24.pl/artykul/3364533,centrum-kongresowe-kolejna-skarbonka-dla-krakowa-zdjecia,id,t.html
Skoro sami urzędnicy szacują, że do ICE trzeba będzie dokładać, to moja odpowiedź na Twoje pytanie jest jedna. Nie nie zarobi na siebie, o zyskach już nie wspominając.

Stadion Cracovii - jest. Nie orientuje się w realiach tamtego klubu.

Sytuacja podobna jak ze Stadionem Wisły. Cracovia próbuje przerzucić koszty utrzymania stadionu na miasto.
http://www.dziennikpolski24.pl/artykul/3299204,cracovia-ostrzega-opuscimy-stadion,id,t.html

Nowa Hala Wisły - Wisłą ma starą hale, nikt do niej nie dokłada. Czemu ktoś miałby dokładać do nowej o zbliżonych gabarytach.

Z pełnym przekonaniem uważam, że w takim Krakowie powinno się jeszcze z 10 hal sportowych postawić. Wszystkie będą nie tylko same się utrzymywać, a wręcz przynosić zyski. Ludzie będą walić drzwiami i oknami by oglądać wszystkie imprezy jakie będą się tam odbywać, a koniki będą miały raj na ziemi.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.