Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Soczi 2014/Pjongczang 2018/Pekin 2022

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kiepura
Cromaniak
Re: Soczi 2014/ Kraków 2022?

Postnapisał(a) Kiepura » 03.04.2014 22:36

realista2 napisał(a):Bez kierowniczej roli Warszawy jak dzieci we mgle bylibyście ..

:lool:

Chcesz się przekonać ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.04.2014 22:52

Kiepura napisał(a):Dogadać się ze Śląskiem, i Rzeszowem :papa:
10 milionów ludzi to więcej niż Austria, tyle co Belgia. Samowystarczalność energetyczna, trochę niezłego przemysłu, zaplecze intelektualne uczelni, duże tradycje porządnej myśli urzędniczej, świetne tradycje samorządności lokalnej.
Dało by się wyżyć :sm:
No, ale to na razie sfera S-f, ale w przyszłości, kto wie...

Na świętego nigdy ... :wink: :idea:
No i pierwszego kwietna już było :oczko_usmiech:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 04.04.2014 05:59

Kiepura napisał(a):Kraków też płaci nawiasem mówiąc. Choć nie tyle. Bo tyle nie czerpie.

Obciach się przyznawać. To mniej więcej tyle, co na Mazowszu Łosia Wólka i sąsiedzi :D
Kiepura napisał(a):Łącznie z przeprowadzeniem decentralizacji.
Pytałem Cię wielokrotnie czy jesteś za. I nigdy na to pytanie nie odpowiedziałeś.

Przecież masz decentralizację.

W Radomiu siedzi jakaś policja, w Płocku nauczyciele ...

Przeciwko decentralizacji są ci, którzy w ramach protestów musieliby całą Polskę obejść, tocząc opony od Krakowa po Gdańsk (odwrotnie mieliby pod górkę ;)).

A swoją drogą masz jakieś przykłady takiej decentralizacji na świecie?

Tylko nie podawaj za przykład Brukseli :D

Już widzę jacy wszyscy byliby happy, jakby co jakiś czas Polska stawała, bo rząd na posiedzenie jedzie :D

Kiepura napisał(a):Dogadać się ze Śląskiem, i Rzeszowem

Oczywiście nie masz nic przeciwko przewodniej roli Rzeszowa lub ... Sosnowca :lol:
U was nie przejdzie, bo BHP i ekolodzy nie pozwolili by palić opon - i bez tego macie problem ;)

Kiepura napisał(a):Samowystarczalność energetyczna, trochę niezłego przemysłu, zaplecze intelektualne uczelni, duże tradycje porządnej myśli urzędniczej, świetne tradycje samorządności lokalnej.

I takie małe janosikowe płacicie? :roll:
Z czego wy utrzymacie te wszystkie gminy, które chcesz odciąć od mazowieckiego cycka?

Z tych 20 milionów? :roll:

:mrgreen:

Kiepura napisał(a):Już widzę ten temat na forum : Najtańszy objazd MiŚ. :lol:

Przecież ja mam do niemieckich autostrad szybciej, niż do czeskich, a do Modlina to w ogóle 15 minut :)
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 04.04.2014 06:09

weldon napisał(a):A swoją drogą masz jakieś przykłady takiej decentralizacji na świecie?

Niemcy.
Mówimy o decentralizacji urzędów, typu NIK itd.

Długi wywód napisałeś a odpowiedzi na najważniejsze pytanie brak.

Kiepura napisał(a):Szczerze, ale tak szczerze, poczułbyś jakikolwiek żal poza obawą o utracone finanse ?
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 04.04.2014 06:32

Kiepura napisał(a):Szczerze, ale tak szczerze, poczułbyś jakikolwiek żal poza obawą o utracone finanse ?

Za Rzeszowem? :?

:D

Nie wiem jak ty, ale ja miło wspominam 18 rok.
Nie zapominaj, gdzie się znajdują serca tych chowanych na Wawelu ;)

Taki wierszyk znasz?:
10003453_10152272136421955_452800397_n.png

Ze sto lat i nic :D
franko
Cromaniak

Postnapisał(a) franko » 04.04.2014 06:59

Nie chcę się czepiać ale to taka przywara
naszych z południa: ściskają złotówkę ( orzełka), aż się z....ra.
Wprowadźcie wizy, pojedziemy przez Niemcy.
A Smoka Wawelskiego bałem się jak miałem 5 lat,
mieszkałem w tym czasie w Krakowie (Śląska-Wrocławska).
I coś mi się wydaje, że te Z.I.O już są przesądzone na NIE.
PZDR
arkona
Cromaniak

Postnapisał(a) arkona » 04.04.2014 07:17

realista2 napisał(a):
Kiepura napisał(a):Dogadać się ze Śląskiem, i Rzeszowem :papa:
10 milionów ludzi to więcej niż Austria, tyle co Belgia. Samowystarczalność energetyczna, trochę niezłego przemysłu, zaplecze intelektualne uczelni, duże tradycje porządnej myśli urzędniczej, świetne tradycje samorządności lokalnej.
No, ale to na razie sfera S-f, ale w przyszłości, kto wie...

Bez kierowniczej roli Warszawy jak dzieci we mgle bylibyście ..

Nie ma to jak dobry żart z rana potrafisz realista rozśmieszyć.
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 04.04.2014 07:21

Kiepura napisał(a):
Vjetar napisał(a):Każdy z nas ma dość korków. Tunel poprawi ten stan nam i także Wam.

Nam ? 8O 8O 8O

W jaki sposób tunel biegnący przez centrum Gdańska ma nam poprawić stan komunikacji.
W jaki sposób warszawskie metro poprawi standard życia w Krakowie.

Jest dokładnie na odwrót.

Dzięki układom politycznym kasujecie ponad normatywnie forsę z centrali, którą komuś musicie zabrać.
Proste.
Do tej pory myślałem, że to tylko partyjni notable firmują taki proceder.
Teraz widzę, że mają na to pełne przyzwolenie społeczne.

Wam, tak Wam (mogłem dopisać - turystom z kraju).
Może Ty nie jeździsz po innych miastach i Tobie wsio ryba - mnie nie.
I nie trzeba mnie zaraz od starej nomenklatury wyzywać. ( :wink: )

Nie mieszkam na stałe w Warszawie a metro mi wiele razy uratowało życie (czas).
Jak wpłynie to na życie w Krakowie? Jak PKP zrobi modernizację i szybciej dojadę to Ci powiem.
(a tak w ogóle to za zakup Pendolino ktoś powinien siedzieć za kratami)

Dziś my kasujemy forsę z centrali, być może jutro (jak dobry projekt przedstawicie i finansowanie zdobędziecie) padnie na Was. A może już mieliście swoją szansę i ją zaprzepaściliście?
Nie śledzę aż tak wydatków publicznych i nie będę na siłę czegoś szukał na udowodnienie tej ostatniej tezy bo mi się po prostu nie chce.

Uważam, że bez względu na to gdzie taka inwestycja powstaje (tunel, port, etc.) jest to pożytek dla wszystkich.
Jeśli jakaś inwestycja pomaga w rozwoju regionu to jest to pożytek dla wszystkich.
Tak to widzę.

I na sam koniec - niefajne jest to dzielenie na tych co wzięli (my) i na tych, którym zabrano (Wy).
franko
Cromaniak

Postnapisał(a) franko » 04.04.2014 07:30

Właśnie przed chwilą przeczytałem, że Kraków ma najwięcej
w Polsce płatnych miejsc parkingowych a radni zastanawiają się
aby strefa płatnego parkowania obowiązywała na terenie całego miasta???!!!!
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 04.04.2014 08:43

franko napisał(a):Kraków ma najwięcej
w Polsce płatnych miejsc parkingowych a radni zastanawiają się
aby strefa płatnego parkowania obowiązywała na terenie całego miasta

A u nas jest piwo z beczki po 3 złote prawie litr
DSCF9526.JPG

Dobrobyt. Zostało nam po Euro :D
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 04.04.2014 19:39

Vjetar napisał(a):I na sam koniec - niefajne jest to dzielenie na tych co wzięli (my) i na tych, którym zabrano (Wy).

Ja nie dziele, ja opisuje rzeczywistość. Życie dzieli.

Szanuje Twoją postawę, bo jako jeden z nielicznych (a na tym forum chyba jedyny) nie udajesz Greka, nie próbujesz rozmyć tematu, nie walisz głupiego kawału w nadziei, że się może rozejdzie po kościach i w ogóle nie udajesz, że nic nie wiesz tylko piszesz jasno

Vjetar napisał(a):Dziś my kasujemy forsę z centrali

i popierasz takie stanowisko.

Naprawdę duży szacunek.

Kiedyś się mówiło, że im dalej od wojny tym więcej kombatantów. Niesamowite jaki z okazji IO mamy wysyp przeciwników Euro, którzy oczywiście od zawsze protestowali. Za dwa lata się okaże, że wszyscy byli przeciw.
Nawet Weldon. :D
Niesamowity jest ten wysyp "zatroskanych", nietrudno zgadnąć z których miast i bezczelność ich wypowiedzi.
Ostatnio gdzieś wyczytałem, że spowodu Euro już nie pamiętam Gdańsk czy Wrocław tonie w śmieciach.
A Ty turystów zapraszasz i o korki się martwisz :lol:

Ja się pytam na co my te sto miliardów wydaliśmy, bo net jest pełen wypowiedzi ludzi z Gdańska czy Wrocławia, że oni to tylko dołożyli a nic nie zyskali. :lol:

Co do reszty Twojej wypowiedzi to oczywiście zgody żadnej nie ma. Choćbyś nie wiem jak zaklinał rzeczywistość to spowodu tunelu w Gdańsku czy metra w Warszawie w żaden sposób nie polepszy się standard mojego życia.

Vjetar napisał(a): być może jutro (jak dobry projekt przedstawicie i finansowanie zdobędziecie) padnie na Was.

Czekamy od 1945 roku na równe traktowanie. Obawiam się, że nie doczekamy. Jak nie odbudowa Warszawy to "od zawsze poszkodowany Gdańsk" (to niedawny cytat zgadnij z kogo). Dlatego nie widzę powodów by chociaż prawdę prosto z mostu nie pisać.

Tu nie chodzi o jeden tunel mniej czy więcej.
Chodzi o szanse rozwoju cywilizacyjnego z której jesteśmy okradani i której nigdy możemy nie nadrobić.

Vjetar napisał(a):jak dobry projekt przedstawicie i finansowanie zdobędziecie

To jest obecnie standardowa gadka (na tym forum też popularna), że niby nie można w Krakowie dobrego projektu zrobić.
Ciepło się zrobiło, bo nawet rządowe gazety o nierównym traktowaniu piszą to trzeba to jakoś wytłumaczyć.

Vjetar napisał(a):Nie śledzę aż tak wydatków publicznych

Ja bym też nie śledził :D

Służę. Zważ co to za gazeta, ta gazeta i taki artykuł 8O. Takich artykułów jest ostatnio dość sporo. Może to da Ci coś do myślenia. Może to jednak nie Kiepura coś wymyślił, a jedynie przedstawia nastroje w Krakowie czy w Małopolsce.

http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35824,15135368,Dlaczego_rzad_Platformy_Obywatelskiej_lekcewazy_Krakow.html?as=4

KRAKÓW

5,36 mld zł dotacji unijnych, co daje 7 tys. zł na mieszkańca

GDAŃSK

8,84 mld zł dotacji unijnych, co daje 19,2 tys. zł na mieszkańca

Oczywiście standardowa śpiewka o nie dość wytrwałym noszeniu za kimś teczki i wchodzeniu komuś do d...przez krakowskich posłów, no i oczywiście wnioski nie te. :evil:
Czyli sposób na politykę regionalną w polskim wydaniu.

Naprawdę myślisz, że ja dzielę ?
Sven
Cromaniak

Postnapisał(a) Sven » 04.04.2014 20:24

Czytam dyskusję na temat IO w Krakowie.

Chyba jeszcze nikt nie napisał po co naprawdę mają być te "zawody".
Przerzucacie się argumentami kto co.... za ile.. skąd hajsy... kto skorzysta...
No właśnie kto skorzysta...
Ostatni przykład Soczi powinien chyba nawet najbardziej "ślepym" otworzyć oczy...
Pisałem o tym w związku z Ełro w Polsce...
IO Kraków to nie impreza organizowana dla ludzi i z myślą o ludziach.. owszem będzie fajnie i kolorowo ....
IO Kraków to kolejna wielka pralnia hajsu i pole do wałowania...
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 05.04.2014 09:47

Sven napisał(a):IO Kraków to kolejna wielka pralnia hajsu i pole do wałowania...

Sven, co ty chcesz tu prać ?
Widziałeś wniosek aplikacyjny ?
To są drobne kwoty w porównaniu z Euro 2012. I chyba 1/15 oficjalnej kwoty na Soczi.
Niewarte zachodu. :roll:
Myślę, A4 do Katowic rocznie przynosi więcej wypranej kasy chłopakom z Palermo niż mogłaby przynieść ta olimpiada.

A teraz wisienka na torcie.
Dziś wyszło na jaw, że jak Kraków wraz ze Słowacją zgłosił kandydaturę to natychmiast Wrocław pospieszył z takim samym pomysłem (konkurencje alpejskie w Czechach) :lool:
Ale chyba za późno...
A przecież po Euro nie mogą się podnieść i śmieci im zalegają (a może to w Gdańsku) :lol:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 07.04.2014 06:49

Kiepura napisał(a):...

Nie narzekaj - nie jest tak źle u Ciebie a UE jeszcze nie rozwiązują. :wink:
franko
Cromaniak

Postnapisał(a) franko » 07.04.2014 07:16

Sporo tego.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.