Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Soczi 2014/Pjongczang 2018/Pekin 2022

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomasz W
Cromaniak
Re: Soczi 2014/ Kraków 2022?

Postnapisał(a) Tomasz W » 26.05.2014 11:20

Janusz Majcher burmistrz Zakopanego

"Tragedia. Jestem załamany" - tak burmistrz Zakopanego Janusz Majcher skomentował na gorąco wyniki krakowskiego referendum ws. organizacji zimowych igrzysk olimpijskich w 2022 roku. Na "nie" zagłosowało prawie 70 proc. krakowian. Prezydent Krakowa Jacek Majchrowski zapowiedział wycofanie kandydatury miasta. Stolica Podhala najprawdopodobniej w przyszłości nie będzie się już starać o zimowe igrzyska.
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 26.05.2014 17:39

Ale o co chodzi ?
Nikt przecież nie chciał tej Olimpiady.
W każdym razie w Oslo, Gdańsku i we Wrocławiu strzelają korki od szampanów.

Tomasz W napisał(a):
No to chyba żaden z Was nie będzie musiał leżeć krzyżem ani nic podobnego bo lud Krakowa w liczbie (frekwencji) całe 36% wypowiedział się wczoraj przeciwko organizacji igrzysk. I bardzo dobrze, bo skoro nie chcą to nie ma co ich zmuszać do takich "wyrzeczeń". Z resztą, jak pisałem wcześniej nie zasługują na to aby prawo organizacji igrzysk im przyznano. Tak że jest po kłopocie.

Czytasz czasami coś oprócz swoich postów ? Dwukrotnie wyjaśniałem, w tym raz bezpośrednio Tobie, dlaczego zostało rozpisane referendum. I dlaczego wynik będzie taki a nie inny. Zanim się okazało, że nie będzie poparcia warszawskiego rządu dla tej olimpiady jej poparcie wśród mieszkańców było wysokie.

Decyzja nie zapadła wczoraj. Decyzja zapadła wówczas by dla ratowania pani prezydent w referendum "zdjęto" środki z infrastruktury drogowej Małopolski na rzecz południowej obwodnicy Warszawy. Potem już było lawirowanie, że niby jest poparcie. Nie chce mi się szukać, ale gdzieś dzisiaj Majchrowski mówił na ten temat dość zresztą oględnie.

Vjetar napisał(a):
Tomasz W napisał(a):Tak że jest po kłopocie.

Optymista... :lol: :wink:

Jedyny rozgarnięty. :D
Oczywiście, że temat olimpiady nie umarł. Za rok, najpóźniej dwa okaże się, że stać nas na olimpiadę letnią. W Warszawie i Gdańsku. Nie za 1,5 milarda a za 15 miliardów. I z infrastrukturą za 50 miliardów.
Mówił o tym zresztą jeden z warszawskich polityków w wywiadzie radiowym.

Tomasz W napisał(a):Krakowianie się wypowiedzieli i mają kłopot z głowy. Co ich obchodzą ci z Popradu, Zakopanego czy cała reszta Polski? Mam wrażenie, że gdyby to zależało od tych głosujących krakowian to dalej byli by za tym aby być częścią cesarsko królewskiej monarchii a nie Polski. Bo tak było by taniej... :smo:

Przecież reszta Polski nie chciała. 8O
Co do tego, żeby było taniej to w tym samym referendum powiedziano tak kilkakrotnie droższemu metru. Więc raczej strzał kula w płot.

Co do Cesarsko-Królewskiej... Raczej takich sentymentów nie ma.

Ja tu już prezentowałem projekt wydzielenia południa Polski jako oddzielnego państwa. Przyznaje nieco radykalny. :roll:
Ale w toku swojej pracy byłem przyszło mi pracować w wielu miejscach Polski i mój pogląd jest taki, że poza wspólnotą języka i może wyznania nie ma nic w sferze społecznej co mogło by łączyć poszczególne dzielnice. Obecny system polski kolesiowskiej to porażka eksperymentu pod nazwą Polska unitarna. Rząd w Warszawie powinien zajmować się jedynie organizacją armii i centralnej policji, może sprawami zagranicznymi. Cała reszta, w szczególności finanse powinny pozostawać w dzielnicach.

Nierealne ? Jeszcze parę lat temu wynik pana w muszce też był nierealny. :D

realista2 napisał(a):W niedzielę mieszkańcy Krakowa potwierdzili, że są godnymi spadkobiercami wspaniałej historii swojego miasta. Postawili tamę głupocie.
Kłaniamy się nisko.
Czapki z głów.

Daj spokój, przecież wiem, że się cieszysz jak dziecko, że się nie udało. :D
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 27.05.2014 05:34

A z rozmawiał pan z przedstawicielami rządu?

A widzi pan przedstawiciela rządu, który by tu przyjechał i na ten temat się wypowiedział? Bo ja nie.

Gdzieś w Małopolsce bywali...

Bywali, ale tak jakby na marginesie. Wypowiadali się na konferencjach, jeśli już ktoś ich o to zapytał. W tej sprawie tak naprawdę nie mieliśmy rzetelnego poparcia rządu.

Mimo wszystko o deklaracjach rządowych związanych z finansowaniem mówiło się od dawna.

Deklaracje są pewne i nie ukrywam, że trochę wymuszone. Teraz ich nie będzie, ani nie będzie pieniędzy na inwestycje.

http://wiadomosci.onet.pl/krakow/krakow-mogl-dzieki-igrzyskom-zrobic-solidny-krok-naprzod/cq4y4
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 27.05.2014 06:18

Kiepura napisał(a):"Kraków mógł dzięki igrzyskom zrobić solidny krok naprzód"

Święta prawda. Wiem coś o tym ;)

Kiepura, z tego co zrozumiałem, to większość osób głosujących przeciwko olimpiadzie rozumowała w ten sposób: zamiast na olimpiadę, trzeba pieniądze przeznaczyć na inne inwestycje.

Czy ktoś im powiedział, że te pieniądze, jeśli nie na olimpiadę, to owszem, pójdą na inwestycje ale ... gdzieś w kraju?
Jednym słowem to nie jest tak, że teraz zamiast igrzysk automatycznie powstanie metro, bo ... zostaliście z tym sami? :?
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 27.05.2014 06:38

Kiepura napisał(a):W każdym razie w Oslo, Gdańsku i we Wrocławiu strzelają korki od szampanów.

Daleki jestem od takich fajerwerków. Może czujesz się trochę przez "nas" (gospodarzy Euro) oszukany ale zupełnie niepotrzebnie. Osobiście - szkoda, że wtedy Kraków się nie załapał.

Kiepura napisał(a):
Vjetar napisał(a):
Tomasz W napisał(a):Tak że jest po kłopocie.

Optymista... :lol: :wink:

Jedyny rozgarnięty. :D

Bez przesady - też mam swoje "za uszami". :wink:

Kiepura napisał(a):Oczywiście, że temat olimpiady nie umarł. Za rok, najpóźniej dwa okaże się, że stać nas na olimpiadę letnią. W Warszawie i Gdańsku. Nie za 1,5 milarda a za 15 miliardów. I z infrastrukturą za 50 miliardów.
Mówił o tym zresztą jeden z warszawskich polityków w wywiadzie radiowym.

To było oczywiste, że "klasa polityczna + rzutcy samorządowcy + wpływowe lobby lokalne czy tu albo gdzieś tam podniesie te "leżące na ulicy" pieniądze i się nimi zaopiekuje. Każdy zechce coś ugrać dla siebie. :evil:
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 27.05.2014 19:07

weldon napisał(a):Święta prawda. Wiem coś o tym ;)

Kiepura, z tego co zrozumiałem, to większość osób głosujących przeciwko olimpiadzie rozumowała w ten sposób: zamiast na olimpiadę, trzeba pieniądze przeznaczyć na inne inwestycje.

Czy ktoś im powiedział, że te pieniądze, jeśli nie na olimpiadę, to owszem, pójdą na inwestycje ale ... gdzieś w kraju?
Jednym słowem to nie jest tak, że teraz zamiast igrzysk automatycznie powstanie metro, bo ... zostaliście z tym sami? :?[/color]

Nie, większość osób rozumowała olimpiada albo żłobki.

Czy ktoś im powiedział. Owszem, ale to się nie przebiło. W Krakowie są dwie niemieckie gazety, obie prowadziły bardzo agresywną politykę anty.

Trzeba jeszcze powiedzieć o jednym. To mogło trafić na podatny grunt. Kraków nie ma bogatych wujków w rządzie, nie spływają tutaj centralne czy unijne pieniądze. Większość tego co jest robione to za nasze. Ostatnie dwa lata to oszczędności (zresztą udane bo dług znacznie zmalał a budżet jest stabilny).
Zamykanie szkół, likwidacja stołówek szkolnych, rozszerzanie strefy płatnego parkowania itd. Dla wielu ludzi jest to bolesne.
Ludzie nie analizują tylko prosto myślą. Euro 2012 = zamykanie stołówek szkolnych. I tyle.

pójdą na inwestycje ale ... gdzieś w kraju

Problem w tym, że one poszły w siną dal już wcześniej.

Vjetar napisał(a):Daleki jestem od takich fajerwerków. Może czujesz się trochę przez "nas" (gospodarzy Euro) oszukany ale zupełnie niepotrzebnie. Osobiście - szkoda, że wtedy Kraków się nie załapał.

To nie jest kwestia Euro, tylko sponsora, którego Wy macie.
Nie czuje się oszukany tylko protestowałem przeciwko niesprawiedliwemu podziałowi.

Co do fajerwerków, doceniam, że nie masz takich odczuć. Ale wystarczyło poczytać fora internetowe, te bardziej fachowe, by zobaczyć ogromną niechęć (delikatnie to określam) ludzi z Gdańska czy Wrocławia do tej imprezy.
Naprawdę wzruszający był ten wysyp zatroskanych o nasz budżet i w ogóle. :lol:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 27.05.2014 19:44

Kiepura napisał(a):Kraków nie ma bogatych wujków w rządzie

Ty, bez jaj, Łomianki w ogóle mają tylko przeciwników w rządzie, a pobliski Czosnów w ogóle nie ma się do tego nijak, a potrafią sklecić porządne biznesplany i dostać dotacje z Unii na różne, dziwne cele.

Te unijne to sobie trzeba wywalczyć i za to, że ich nie macie, to już tylko sam Kraków odpowiada.
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 27.05.2014 19:57

weldon napisał(a):
Te unijne to sobie trzeba wywalczyć i za to, że ich nie macie, to już tylko sam Kraków odpowiada.[/color]

Daj se spokój z pisaniem takich bzdur. :D

Parę milionów na kanalizacje to każdy dostaje.
Chodzi o miliardowe inwestycje.
Rozdzielane są z politycznego nadania, co przyznają wszyscy łącznie z politykami partii rządzącej.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 27.05.2014 20:31

Może wam niepotrzebne? ;)

:D

Miasto Kraków - złożono: 2193 projektów.
Miasto Warszawa - złożono: 4692 projektów
Trójmiasto - złożono 2171 projektów
Miasto Poznań - złożono 2025 projektów

I o co co chodzi? Źle nie wypadacie pod tym względem. Chyba, po prostu, nie chcecie wiedzieć o tych wszystkich inwestycjach, które u was Unia finansuje i tyle.

To u nas normalne ;)
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 27.05.2014 21:33

weldon napisał(a):Może wam niepotrzebne? ;)

:D

Miasto Kraków - złożono: 2193 projektów.
Miasto Warszawa - złożono: 4692 projektów
Trójmiasto - złożono 2171 projektów
Miasto Poznań - złożono 2025 projektów

I o co co chodzi? Źle nie wypadacie pod tym względem. Chyba, po prostu, nie chcecie wiedzieć o tych wszystkich inwestycjach, które u was Unia finansuje i tyle.

To u nas normalne ;)

No proszę Cię,

Gdańsk dotacje na mieszkańca : 13 761,22 zł
Warszawa dotacje na mieszkańca : 11 354,43 zł
Kraków dotacje na mieszkańca : 6 819,49 zł

Dwa razy mniej projektów w Gdańsku (1298) i dwa razy wyższa dotacja na twarz.
Jak chcesz to sobie wierz, że w Gdańsku takie świetne projekty składają. :lol:
O projektach z budżetu centralnego nawet nie wspominam.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 28.05.2014 06:12

Event Knowledge Services, za przygotowanie wniosku Krakowa o organizację zimowych igrzysk w 2022 roku otrzymała 3,6 mln zł i pewnie wystąpi o wielomilionowe odszkodowanie za zerwanie współpracy. Jesli dodamy do tego finansowe zamieszanie wokół logo i parę innych spraw to powoli zaczyna wychodzić na światło dzienne jaki wałek za publiczne pieniądze nam szykowano.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 28.05.2014 06:46

Kiepura napisał(a):Jak chcesz to sobie wierz, że w Gdańsku takie świetne projekty składają.

No dobra, niech ci będzie, nikt was nie lubi ;)

Nawet sami się już nie lubicie :mrgreen:

Nie martw się, ja cię lubię i jak będziesz chciał, to w każdej chwili mogę ci pokazać co można przy okazji większej, sportowej imprezy osiągnąć.

Zapraszam 8)
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 28.05.2014 07:20

Kiepura napisał(a):Czytasz czasami coś oprócz swoich postów ? Dwukrotnie wyjaśniałem, w tym raz bezpośrednio Tobie, dlaczego zostało rozpisane referendum. I dlaczego wynik będzie taki a nie inny. Zanim się okazało, że nie będzie poparcia warszawskiego rządu dla tej olimpiady jej poparcie wśród mieszkańców było wysokie.
Decyzja nie zapadła wczoraj. Decyzja zapadła wówczas by dla ratowania pani prezydent w referendum "zdjęto" środki z infrastruktury drogowej Małopolski na rzecz południowej obwodnicy Warszawy. Potem już było lawirowanie, że niby jest poparcie. Nie chce mi się szukać, ale gdzieś dzisiaj Majchrowski mówił na ten temat dość zresztą oględnie...

Nie wierzę, że na taki wynik wyborów miały wpływ jakiekolwiek deklaracje rządu lub ich brak. Tym bardziej nie uważam aby Krakowianie uczestniczący w referendum myśleli w momencie głosowania o tym, na co premier przeznaczył pieniądze pochodzące z infrastruktury drogowej w Małopolsce i dla czego one wylądowały w Warszawie. Moim zdaniem w tym momencie przeceniasz intelekt przeciętnego krakowskiego wyborcy.

W mojej opinii odrzucenie w referendum poparcia społecznego dla organizacji igrzysk jest wynikiem toczącej się równolegle kampanii wyborczej, która w dużym stopniu odświeżyła w ludziach nastroje antyrządowe i wyborcy (w większości) ze zwykłej przekory zagłosowali przeciw po to, żeby rządzącym zagrać na nosie.
W konsekwencji takiego wyniku referendum w dłuższej perspektywie stracą Krakowianie, ponieważ bez igrzysk nie będzie impulsu do przyśpieszenia budowy Zakopianki, S7, czy innych inwestycji, odpadnie dedlajn, którego w naszym kraju niestety potrzeba w takich przypadkach. Mieszkańcy Krakowa dając się więc uwieść antyrządowej propagandzie normalnie strzelili sobie w kolano. Przy okazji zniweczyli starania i nadzieje wielu Podhalan i wszystkich tych, którzy chcieli by w Polsce tej imprezy.

Uważam, że taka postawa to żadna zbiorowa mądrość. Dla mnie to świadczy o małostkowości i podatności społeczeństwa na wpływy propagandy klęski. Po co coś robić skoro nam jest dobrze tak jak jest?

PS. Wyobraź sobie mądralo, że czytam coś oprócz swoich postów 8)
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 28.05.2014 07:30

Kiepura napisał(a):
weldon napisał(a):
Te unijne to sobie trzeba wywalczyć i za to, że ich nie macie, to już tylko sam Kraków odpowiada.[/color]

Rozdzielane są z politycznego nadania, co przyznają wszyscy łącznie z politykami partii rządzącej.

No tak. My jesteśmy zawsze pokrzywdzeni. Inni mają bogatych wujków, pieniądze z klucza partyjnego. Spisek goni spisek. A może by tak popatrzeć na to co się samemu robi a nie szukać winnych na zewnątrz? Kompleksy jakieś? :wink:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 28.05.2014 08:02

Tomasz W napisał(a):
Kiepura napisał(a):
weldon napisał(a):

No tak. My jesteśmy zawsze pokrzywdzeni. Inni mają bogatych wujków, pieniądze z klucza partyjnego. Spisek goni spisek. A może by tak popatrzeć na to co się samemu robi a nie szukać winnych na zewnątrz? Kompleksy jakieś? :wink:

Umowę ze szwajcarską firmą Event Knowledge Services też pewnie jakiś gdańszczanin albo wrocławiak pisał...

Krakowowi grozi odszkodowanie za wycofanie się z olimpijskiego wyścigu

...to trochę złośliwie z mojej strony (i tendencyjnie) ale może (czasem) warto uderzyć się we własne piersi.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Soczi 2014/Pjongczang 2018/Pekin 2022 - strona 48
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone