Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Soczi 2014/Pjongczang 2018/Pekin 2022

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kiepura
Cromaniak
Re: Soczi 2014/ Kraków 2022?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 13.04.2014 09:12

Tomasz W napisał(a):
Co tu rozwijać. W większości miast na świecie ludzie byli by dumni z przyznania im prawa do organizacji igrzysk. W Krakowie będą to głosować i spierają się czy warto. Jeśli Krakowianie nie chcą igrzysk, albo nie są pewni czy ich chcą to nie ma co aplikować o ich organizację. W Ałma Acie, Oslo czy Pekinie wezmą to z radością i zorganizują. Po co uszczęśliwiać Krakowian na siłę?

A, o to chodzi. A już myślałem, że dłubiemy w nosie albo co... :D

To trochę poplątanie z pomieszaniem wyszło. Tak informacyjnie tylko.

A. Nikt nam nie przyznał na razie igrzysk. Komitet sam się zgłosił.

B. Referendum miało nie być. Tłumaczyłem dlaczego prezydent zrobił wolte, jakiś czas temu. W momencie w którym się okazało, ze brak jest poparcia ze strony centrali (realnie a nie deklaratywnie) spowodu naruszenia obecnego status quo zarządzono referendum by wyjść z twarzą. Ono jest oczywiście bez sensu, bo wniosek został złożony.

C. Ten portal to jakaś totalna nisza, mało kto w ogóle o nim wie. Chcą za wszelką cenę zaistnieć. Co do poparcia krakowian to badania wykazywały duże poparcie. Sondy na tym portalu nie brałbym poważnie. Inna sprawa, że wobec nagonki mediów i braku poparcia z centrali pragmatycznie myślący krakowianie mogą zagłosować przeciw.

D. Opublikowano stenogramy tych rozmów Walczaka. Tradycyjnie, co innego było co innego opisano.

E. Koszty.

Różne brednie są bez przerwy powtarzane. Już mi się nawet nie chce tego prostować.

Tu są koszty wg wniosku aplikacyjnego.

http://www.tvn24.pl/krakow,50/ile-mozemy-zaplacic-za-igrzyska-wniosek-krakowa-wyciekl-do-internetu,410167.html

Każdy może sobie przeczytać ile pójdzie na infrastrukturę i jaką.
Koszty samej organizacji to 5,6 mld (bezpieczeństwo, wyżywienie itd). Z tego około 3 mld zwraca MKOL.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 18.04.2014 09:58

Nie widzę wątku o Mundialu w Brazylii, więc tutaj zapodam.

Dzisiaj w TVN 24 o 21.00 lub 21.30 program o przygotowaniach do Mundialu, protesty, opóźnienia i takie tam.

:hut:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.04.2014 10:07

kaszubskiexpress napisał(a):Nie widzę wątku o Mundialu w Brazylii, więc tutaj zapodam.

Dzisiaj w TVN 24 o 21.00 lub 21.30 program o przygotowaniach do Mundialu, protesty, opóźnienia i takie tam.

:hut:

Wątek jest. :oczko_usmiech:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 18.04.2014 10:21

Janusz Bajcer napisał(a):Wątek jest. :oczko_usmiech:

Od razu zgadłem, że jak szukać to w kulturze chorwackiej :?

8)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.04.2014 10:37

kaszubskiexpress napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Wątek jest. :oczko_usmiech:

Od razu zgadłem, że jak szukać to w kulturze chorwackiej :?

8)

Autor załoźył wątek w Kulturze. Juź jest w Hyde Parku.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 18.04.2014 10:40

Nie moja to bajka, ale jakby dzięki temu udało się zablokować wyrzucanie ciężko zarobionych pieniędzy w błoto, to krzyżem całą noc w kościele na podłodze gotowym spędzić.

PS. ,a drugą nockę poświęciłbym za odpowiednie potraktowanie tych co zdecydowali o budowie stadionu w Warszawie i wyrzucenie pieniędzy na zbyt wielkie stadiony w Gdańsku i Wrocławiu.
O takim szczęściu jak rozliczenie osób które zdecydowały o EURO 2012 w Polsce już nawet nie śmiem myśleć.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 18.04.2014 13:34

realista2 napisał(a):Nie moja to bajka, ale jakby dzięki temu udało się zablokować wyrzucanie ciężko zarobionych pieniędzy w błoto, to krzyżem całą noc w kościele na podłodze gotowym spędzić.

Dziś masz niepowtarzalną okazję.
Od tego decyzja dotycząca IO pewnie się nie zmieni, ale może innych łask doznasz.
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 26.05.2014 07:37

Kiepura napisał(a):
realista2 napisał(a):Nie moja to bajka, ale jakby dzięki temu udało się zablokować wyrzucanie ciężko zarobionych pieniędzy w błoto, to krzyżem całą noc w kościele na podłodze gotowym spędzić.

Dziś masz niepowtarzalną okazję.
Od tego decyzja dotycząca IO pewnie się nie zmieni, ale może innych łask doznasz.

No to chyba żaden z Was nie będzie musiał leżeć krzyżem ani nic podobnego bo lud Krakowa w liczbie (frekwencji) całe 36% wypowiedział się wczoraj przeciwko organizacji igrzysk. I bardzo dobrze, bo skoro nie chcą to nie ma co ich zmuszać do takich "wyrzeczeń". Z resztą, jak pisałem wcześniej nie zasługują na to aby prawo organizacji igrzysk im przyznano. Tak że jest po kłopocie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.05.2014 07:56

Tomasz W napisał(a):Tak że jest po kłopocie.

Optymista... :lol: :wink:
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 26.05.2014 08:05

Vjetar napisał(a):
Tomasz W napisał(a):Tak że jest po kłopocie.

Optymista... :lol: :wink:

No co? :)
Krakowianie się wypowiedzieli i mają kłopot z głowy. Co ich obchodzą ci z Popradu, Zakopanego czy cała reszta Polski? Mam wrażenie, że gdyby to zależało od tych głosujących krakowian to dalej byli by za tym aby być częścią cesarsko królewskiej monarchii a nie Polski. Bo tak było by taniej... :smo:
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 26.05.2014 09:12

Teraz powinniśmy przerzucić się nad morze i to samo co z pomysłem igrzysk zrobić z pomysłem toru F1...
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 26.05.2014 09:55

Apoloniusz Tajner

"- Jestem zaskoczony i to negatywnie takim wynikiem referendum w Krakowie. To była przecież olbrzymia szansa nie tylko dla miasta, regionu i Polski, ale także dla polskiego sportu - tak wyniki referendum w Krakowie dotyczącego organizacji zimowych igrzysk olimpijskich w 2022 roku w tym mieście skomentował Apoloniusz Tajner, prezes Polskiego Związku Narciarskiego"

Jacek Majchrowski

"- Musimy zakończyć pracę nad kandydaturą, rozliczyć i podsumować projekt - zaznaczył prezydent miasta. Według niego, kiedy Kraków zaczynał starania o przyznanie organizacji ZIO w 2022 r., dysponował wysokim poparciem społecznym, wyrażonym w obiektywnych sondażach.
- Niestety, poprzednie władze Komitetu Konkursowego Kraków 2022, kierowanego przez posłankę PO Jagnę Marczułajtis-Walczak, roztrwoniły to zaufanie, a czas, który mieliśmy do jego odbudowania był zbyt krótki - ocenił Majchrowski.
Jak oświadczył, Kraków pokazał w referendum, że jest prawdziwie demokratyczny. - Najwyższa frekwencja w kraju w wyborach do europarlamentu i imponująca frekwencja w referendum lokalnym udowadniają, że nam zależy i że chcemy współdecydować o działaniach miasta - podkreślił.
- Żałuję, że rozstrzygnięcie referendalne przekreśla szanse Krakowa i Małopolski na realizację tego projektu, który oceniałem jako niezwykle ważny dla rozwoju całego regionu - dodał."

Gdyby jeszcze ludzie w Krakowie rozumieli jakie to ważne ...
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 26.05.2014 09:56

arb napisał(a):Teraz powinniśmy przerzucić się nad morze i to samo co z pomysłem igrzysk zrobić z pomysłem toru F1...

Ten projekt jest istotnie głupi i to całkiem co innego niż igrzyska.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 26.05.2014 10:06

W niedzielę mieszkańcy Krakowa potwierdzili, że są godnymi spadkobiercami wspaniałej historii swojego miasta. Postawili tamę głupocie.
Kłaniamy się nisko.
Czapki z głów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.