Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja Osiołkiem i nie tylko ;)

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 20.11.2025 20:46

Niby taki mały kraj ta Słowacja, a całkiem sporo jest tam do obejrzenia.
Byłam w Słowacji (lub jak kto woli "na Słowacji) kilka razy, ale tylko niewielki kawałek tego kraju zobaczyłam.
Mam nadzieję, że byłeś w tych miejscach, które znam i że je pokażesz, bo z chęcią je powspominam.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.11.2025 13:44

megidh napisał(a):Mam nadzieję, że byłeś w tych miejscach, które znam i że je pokażesz, bo z chęcią je powspominam.

Również mam taką nadzieję :D , byłoby mi łatwiej prowadzić relację , gdybym wiedział które rejony masz na myśli . Mam wrażenie , że powoli zbliżamy się do tych rejonów w relacji - przed nami spacer po Popradzie , Lewocza , Bardejov , Zamek Spiski , Zborov , Świdnik . . .

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 21.11.2025 16:14

piotrf napisał(a):
megidh napisał(a):Mam nadzieję, że byłeś w tych miejscach, które znam i że je pokażesz, bo z chęcią je powspominam.

Również mam taką nadzieję :D , byłoby mi łatwiej prowadzić relację , gdybym wiedział które rejony masz na myśli . Mam wrażenie , że powoli zbliżamy się do tych rejonów w relacji - przed nami spacer po Popradzie , Lewocza , Bardejov , Zamek Spiski , Zborov , Świdnik . . .

Masz dobre wrażenie Piotrze. Byliśmy w Popradzie, w Lewoczy i w Zamku Spiskim. Ale największe wrażenie zrobił na nas Słowacki Raj.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.11.2025 17:23

piotrf napisał(a):Mnie również przytrafiło się zwiedzanie w tamtych latach , dokładnie w 1978 roku , z plecakiem i pełną butlą gazową ( wtedy jeszcze czerwoną :oczko: ) wędrowaliśmy , bo szkoda było "dewiz" na transport , do Krakowa wróciliśmy "stopem" z wycieczką niemiecką , autokarem FDJ :tak:

Niezapomniane wspomnienia...

Pozdrawiam,
Wojtek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 21.11.2025 17:38

piotrf napisał(a):... spacer po Popradzie , Lewocza , Bardejov , Zamek Spiski , Zborov , Świdnik . . . ...

Będzie co oglądać. ;)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.11.2025 11:30

megidh napisał(a):Masz dobre wrażenie Piotrze. Byliśmy w Popradzie, w Lewoczy i w Zamku Spiskim. Ale największe wrażenie zrobił na nas Słowacki Raj.

W Słowackim Raju byliśmy kilka razy , zdarzało się , że kilka wizyt obyło się bez zdjęć , lub ze zdjęciami , których publikować nie należy :oczko: , ale opisywała go Agnieszka ( maslinka ) , sławekk , janniko , Wojtek ( Franz ) , Kamilla ( pomorzanka zachodnia ) i inni . Gdy uda mi się "odkopać" zdjęcia , postaram się do tego coś wrzucić :)

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.11.2025 11:32

Franz napisał(a):Niezapomniane wspomnienia...

To se ne vrati . . .

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.11.2025 11:42

longtom napisał(a):
piotrf napisał(a):... spacer po Popradzie , Lewocza , Bardejov , Zamek Spiski , Zborov , Świdnik . . . ...

Będzie co oglądać. ;)

Mam taką nadzieję ;) , chociaż zdjęć robimy zdecydowanie mniej niż kiedyś i póki co szukanie ( choć u południowych sąsiadów lepiej używać "vyhledávání" :lol: ) zdjęć z różnych spacerów zajmie jeszcze sporo czasu :tak:

Pozdrawiam
Piotr
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 24.11.2025 15:28

piotrf napisał(a):
Trenczyn to perełka , której również pominąć nie sposób :D , z ciekawą historią , wspaniałym zamkiem , dobrymi lodami i piwem - dla mnie prawie raj :mg:

Dla mnie też, bardzo przyjemnie się tam mieszka. Dodatkowym plusem są piękne trasy rowerowe wzdłuż Wagu. Na wycieczki zazwyczaj jeździmy do Bratysławy, Tarnawy, ale odwiedziliśmy też Nitrę, Komarno, Pezinok, Pieszczany… Ta część Słowacji jest mi lepiej znana.

Miejsca, które są tu opisywane kojarzę z wypadów na Słowację na „gorące źródła”, gdy byłam jeszcze dzieckiem. Dwa lata temu pojechaliśmy w te strony z mężem. Miło wspominam zachód słońca nad Liptovską Marą (bardzo fajny punkt widokowy przy autostradzie), spacer do Popradskiego Plesa, pyszną kawę w Karma Coffee na rynku w Liptovskim Mikulašu (żona właściciela kawiarni jest Polką) i kąpiel w Kalamenach. :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.11.2025 18:14

W pięknym miejscu mieszkasz :spoko: i równie ciekawe miejsca odwiedzacie - Nitra to ponad 1 000 lat historii , graniczne Komarno to również wspaniałe zabytki z twierdzą włącznie , Pieszczany to stare uzdrowisko i spotkanie trzech cesarzów w jednym hotelu uzdrowiskowym :tak: , Trnava - najstarsze wolne miasto królewskie na Słowacji , tylko z Bratysławą po ostatniej wizycie mam niemiłe skojarzenia , związane z poważną awarią samochodu znajomych , ale i tak chętnie tam wrócę , bo wcześniej bardzo lubiłem to miasto :)

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.11.2025 18:56

piotrf napisał(a):W Słowackim Raju byliśmy kilka razy , zdarzało się , że kilka wizyt obyło się bez zdjęć , lub ze zdjęciami , których publikować nie należy :oczko: , ale opisywała go Agnieszka ( maslinka )

Nigdy nie byłam w Słowackim Raju. (Być może pomyliło Ci się z Janošikovymi dierami w Małej Fatrze ;))

Co do Trenczyna - pełna zgoda :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.11.2025 20:01

maslinka napisał(a):
piotrf napisał(a):W Słowackim Raju byliśmy kilka razy , zdarzało się , że kilka wizyt obyło się bez zdjęć , lub ze zdjęciami , których publikować nie należy :oczko: , ale opisywała go Agnieszka ( maslinka )

Nigdy nie byłam w Słowackim Raju. (Być może pomyliło Ci się z Janošikovymi dierami w Małej Fatrze ;))

Bardzo prawdopodobne , przepraszam , pisałem z pamięci , a pamięć zawodna jest jednak :tak: :cmok:
Dziękuję za zwrócenie uwagi , muszę zwrócić uwagę na to , żeby sprawdzać swoje skojarzenia co do relacji . . .

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.11.2025 10:04

poprad herb.png

Poprad ( węg. Poprád , niem. Deutschendorf ) – leżące na wysokości 672 m n.p.m. nad rzeką o tej samej nazwie miasto powiatowe na terenie Słowacji , w kraju preszowskim , z 50 tysiącami mieszkańców jest największym miastem w historycznym regionie Spisz .
Od X wieku należące do Królestwa Węgier tereny były niemal puste , więc po najazdach tatarskich w pierwszej połowie XIII wieku król sprowadził osadników niemieckich , którzy zakładali osady ( na terenie dzisiejszego miasta takich osad było kilka ) i wkrótce niemieccy osadnicy stanowili większość mieszkańców . Dzisiejszy Poprad to zlepek tych miasteczek i osad , z których najwcześniej bo już w 1251 roku wzmiankowane są Maciejowice ( słow. Spišské Matejovce , niem. Matzdorf ) . Właściwy Poprad ( niem. Deutschendorf ) i Spiska Sobota ( słow. Spišská Sobota , niem. Georgenberg ) , która była najważniejszą , konkurującą z Lewoczą i Kieżmarkiem osadą okoliczną , wzmiankowane były w 1256 roku . Kolejna , wzmiankowana w 1268 roku była Wielka ( słow. Veľká , niem. Felka ) , a w 1276 miejscowość Straże ( słow. Stráže pod Tatrami , niem. Michelsdorf )

Popmap.jpg

Miejscowości te w 1412 roku zostały zastawione królowi polskiemu w ramach tzw. zastawu spiskiego , co przyczyniło się do ich rozwoju . Stanowiły część polskiego starostwa spiskiego .
W granicach Rzeczypospolitej znajdowały się formalnie do 1772 , choć teren ten został zajęty przez Austriaków już w 1769 roku i włączony ponownie do Królestwa Węgier .
Później do tych miejscowości dołączyła Kwietnica - uzdrowisko , które rozwinęło się w XIX wieku . w 1918 roku miasto znalazło się na terytorium Czechosłowacji . Podczas II wojny Niemcy zorganizowali na terenie miasta obóz koncentracyjny , w 1944 roku mieszkańcy narodowości niemieckiej uciekli na zachód . . .
W 1946 roku połączono Poprad ze Spiską Sobotą i z Wielką , w 1960 przyłączono Straże , a w 1974 Maciejowce .

Najbardziej lubimy w Popradzie rynek Św. Idziego ( Námestie svätého Egídia ) , ze schodów po południowej jego stronie , pomiędzy ładnymi kamieniczkami widać Tatry . . .

239.jpg

240.jpg

241.jpg

242.jpg

CDN
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 26.11.2025 11:52

Odwiedziliśmy Poprad dwa lata temu. Nocowaliśmy niedaleko, w Nowej Leśnej. Wieczorem miasto wyglądało jak wymarłe, na Rynku nie było żywej duszy. To był duży kontrast w porównaniu do Trenczyna, w którym zawsze się coś dzieje. Niedzielne przedpołudnie w Liptowskim Mikulaszu to też zupełne pustki.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.11.2025 12:42

Niemal cała północno wschodnia i wschodnia część Słowacji taka jest , kiedyś przejeżdżając w niedzielne przedpołudnie w kierunku Rumunii mieliśmy wrażenie , że wioski zupełnie opustoszały , jedynie przy zbiorniku Veľká Domaša było lepiej , tak nad brzegiem jak i na wodzie widać było ludzi . . .

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja Osiołkiem i nie tylko ;) - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone