Po obejrzeniun kościoła ruszamy w miasto
W jednej z uliczek zauważyliśmy usytuowane na wzgórzu , 2 km na północ od centrum Lewoczy , sanktuarium maryjne Mariánska hora , które jest najpopularniejszym celem pielgrzymek słowackich katolików .
CDN
.png)
.png)
piotrf napisał(a):Niezaprzeczalnym atutem i atrakcją jest piękne położenie Popradu i widok z tego miasta na południową stronę Tatr , a także bliskość Tatrzańskiej Łomnicy oraz Wysokich Tatr . O każdej porze roku jadąc w tamtym kierunku podziwiam ten widok - Tatry przykryte chmurami po polskiej stronie , a widoczne od południa . Kilka razy udało się też popatrzeć na nie prawie bez chmur
.png)
megidh napisał(a):Tak, widok na Tatry od słowackiej strony jest niesamowity.
I podziwianie go, czy w chmurach, czy w słońcu, nie znudzi się chyba nigdy.
.png)
.png)
piotrf napisał(a):Dawno temu , jeszcze w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku jechaliśmy służbowo przez Poprad do Bańskiej Bystrzycy , widziałem szczyty Tatr w słońcu nad Popradem zanurzonym we mgle . Zrobiłem zdjęcie , ale nie umiem go odnaleźć , natomiast mam ten widok w pamięci![]()
.png)
Franz napisał(a):Pod koniec lat 70' wiele szczytów - w tym słowackich - widziałem z bardzo bliska, znaczy pod własnymi stopami, ale nie robiłem wtedy zdjęć...
.png)
.png)
.png)
.png)

.png)
majkik75 napisał(a):Jeden, jedyny raz byłem w Popradzie na wycieczce szkolnej w ostatniej klasie technikum (już 18l skończone)... dawno temu![]()
I to co pamiętam, to to, że do domu przywiozłem 2l wódki, wybitnie taniej jak na ówczesne przeliczniki![]()
Po prostu chciałem się podzielić tym wspomnieniem![]()
Ale jak oglądam Twoje zdjęcia, to chyba się tam sporo pozmieniało ...
, były kolejki na granicach . . .
.png)