Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja Osiołkiem i nie tylko ;)

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 29.11.2025 16:14

269.jpg

270.jpg

271.jpg

272.jpg

Po obejrzeniun kościoła ruszamy w miasto ;) zaglądając w uliczki i podziwiając pięknie odnowione kamienice miejskie

273.jpg

274.jpg

W jednej z uliczek zauważyliśmy usytuowane na wzgórzu , 2 km na północ od centrum Lewoczy , sanktuarium maryjne Mariánska hora , które jest najpopularniejszym celem pielgrzymek słowackich katolików .

275.jpg

276.jpg

CDN
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 29.11.2025 17:55

piotrf napisał(a):Niezaprzeczalnym atutem i atrakcją jest piękne położenie Popradu i widok z tego miasta na południową stronę Tatr , a także bliskość Tatrzańskiej Łomnicy oraz Wysokich Tatr . O każdej porze roku jadąc w tamtym kierunku podziwiam ten widok - Tatry przykryte chmurami po polskiej stronie , a widoczne od południa . Kilka razy udało się też popatrzeć na nie prawie bez chmur

Tak, widok na Tatry od słowackiej strony jest niesamowity.
I podziwianie go, czy w chmurach, czy w słońcu, nie znudzi się chyba nigdy.

24-29. 08.słowacja (7).jpg

24-29. 08.słowacja (89).jpg

24-29. 08.słowacja (96).jpg

24-29. 08.słowacja (115).jpg

24-29. 08.słowacja (263).jpg
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.11.2025 00:00

megidh napisał(a):Tak, widok na Tatry od słowackiej strony jest niesamowity.
I podziwianie go, czy w chmurach, czy w słońcu, nie znudzi się chyba nigdy.

Dawno temu , jeszcze w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku jechaliśmy służbowo przez Poprad do Bańskiej Bystrzycy , widziałem szczyty Tatr w słońcu nad Popradem zanurzonym we mgle . Zrobiłem zdjęcie , ale nie umiem go odnaleźć , natomiast mam ten widok w pamięci :D

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.11.2025 00:18

Dominującą od tej strony budowlą jest gotycki Kościół Farny św. Jakuba . Ta trójnawowa świątynia jest drugim co do wielkości kościołem gotyckim na terenie Słowacji . Ma 49,5 m długości , 27,4 m szerokości , a jego wysokość to 60,7 m . Pierwsze miejsce pod tym względem dzierży katedra św. Elżbiety w Koszycach .
Budowę jednego z najcenniejszych słowackich budynków sakralnych ukończono w 1370 roku , a powstał on na fundamentach wcześniejszego , pochodzącego z XIII wieku kościoła . Posiada malowidła pochodzące z okresu pomiędzy XIV a XVII wiekiem oraz 18 gotyckich , renesansowych i barokowych ołtarzy , w tym jeden wykonany z lipowego drewna , bez użycia gwoździ , a każdą rzeźbę wykonano z jednego kawałka drewna . Został wykonany w latach 1508 - 1517 przez Mistrza Pawła z Lewoczy i umieszczony w nawie głównej . Jest to jeden z najwyższych ołtarzy ( najwyższy gotycki ) na świecie , posiada 18,62 m wysokości . Centralna figura ma 2,43 m wysokości całość to swoiste arcydzieło porównywalne z dziełem Wita Stwosza . Ołtarz został pozłocony w 1517 roku .
Prócz głównego Mistrz Paweł wykonał ołtarze : gotycki św. Piotra I Pawła w roku 1500 , gotycko - renesansowy św. Mikołaja ( około 1507 roku , ale figura św. Mikołaja pochodzi z lat 1360 - 1370 ) , św. Anny Samotrzeciej ( ukończony przed 1516 rokiem ) . Część ołtarzy jest wcześniejsza , różnych fundatorów , część późniejszych ołtarzy jest dziełem uczniów Mistrza Pawła .
W kościele św. Jakuba jest zakaz robienia zdjęć , zdjęcia ołtarza pochodzą z netu .

277.jpg

278.jpg

279.jpg

280.jpg

281.jpg

282.jpg

Obok kościoła znajduje się Ratusz , ale my najpierw chcieliśmy zobaczyć rynek , wokół którego jest około sześćdziesiąt odrestaurowanych kamieniczek

283.jpg

284.jpg

285.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.11.2025 00:37

286.jpg

287.jpg

288.jpg

289.jpg

290.jpg

291.jpg

Dzieci niezawodnie wskażą Wam miejsce , gdzie można kupić lody ;) niemal idealne w taki upał . . .

292.jpg

293.jpg

CDN
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.11.2025 16:51

piotrf napisał(a):Dawno temu , jeszcze w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku jechaliśmy służbowo przez Poprad do Bańskiej Bystrzycy , widziałem szczyty Tatr w słońcu nad Popradem zanurzonym we mgle . Zrobiłem zdjęcie , ale nie umiem go odnaleźć , natomiast mam ten widok w pamięci :D

Pod koniec lat 70' wiele szczytów - w tym słowackich - widziałem z bardzo bliska, znaczy pod własnymi stopami, ale nie robiłem wtedy zdjęć...

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.11.2025 18:07

Franz napisał(a):Pod koniec lat 70' wiele szczytów - w tym słowackich - widziałem z bardzo bliska, znaczy pod własnymi stopami, ale nie robiłem wtedy zdjęć...

Podobnie miałem również w latach 80' i 90' , nawet dwutygodniowe wyjazdy czasem przynosiły jedno , dwa zdjęcia , bo nie zdjęcia były wtedy najważniejsze , tak już zostało do dziś , chociaż dzięki telefonom robimy ich sporo , to potem , przy przeglądaniu zostaje najwyżej jedna czwarta :mg:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.11.2025 18:55

Rynek jest sporych rozmiarów , jego długość odpowiada trzem szerokościom . Najciekawszą kamienicą jest piękna renesansowa kamienica zakończona zachowaną kompletnie attyką . Jest to Dom Turzonów - stojąca na dwóch działkach zakupionych w XV wieku przez ten potężny ród kamienica , w której fundatorzy mieszkali do 1532 roku . Później należała do innych właścicieli , ale nosi nazwę tych , którzy ją zbudowali . W latach 1903 – 1904 otrzymała bogate sgraffitowe ozdoby frontu , utrzymane w kolorze bordo , zawierające m.in. herby Turzonów , Hilarego Csákyego i jego małżonki , Spiskiej Żupy oraz miasta Lewoczy . Poźniejsi właściciele również byli żupanami – urzędnikami państwowymi , handlującymi metalami , działali w górnictwie i hutnictwie , nie tylko na Spiszu , ale także w Polsce , Czechach , Niemczech i Austrii .

294.jpg

295.jpg

296.jpg

297.jpg

W końcu przyszedł czas na symbol miasta , którym jest ratusz , pierwotnie gotycki z XV wieku ( drewniany budynek strawił pożar w 1550 roku ) , na przełomie XVI i XVII wieku odbudowany w stylu późnorenesansowym , znajdujący się w centralnej części rynku pomiędzy kościołami ewangelickim i św. Jakuba . Kościół ewangelicki zbudowany w latach 1825 - 1837 zastąpił stary , drewniany kościół lewockich protestantów , który istniał od 1713 roku w miejscu dzisiejszego cmentarza ewangelickiego . Żeby zwiedzić zabytki na rynku , poszliśmy po bilety do muzeum , które mieści się w domu Mistrza Pawła . Bilety te uprawniają również do zwiedzania ratusza i renesansowego Domu Gaspara Haina , który był w XVII wieku levockim rejentem oraz kronikarzem .
Budynek tej jest ważny , bowiem w tym domu pierwszy raz odśpiewano patriotyczną pieśń , która stała się hymnem Słowacji .

298.jpg

srodek.jpg

299.jpg

300.jpg

301.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.11.2025 20:12

Na południowej elewacji Ratusza widnieje pięć namalowanych postaci kobiecych , które symbolizują pięć cnót mieszczańskich : umiar , ostrożność , odwagę , cierpliwość i sprawiedliwość .

302.jpg

303.jpg

304.jpg

305.jpg

Jeszcze kilka zdjęć z wnętrz muzealnych

306.jpg

307.png

308.jpg

309.jpg

310.jpg

311.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.11.2025 20:28

Po wyjściu jeszcze próbowałem zerknąć do Kościoła św. Jakuba , człowiek który pilnował by nie robić zdjęć zdobył u mnie 10/10 możliwych punktów :spoko:

312.jpg

313.jpg

Potem została nam tylko droga powrotna do Osiołka i jazda w kierunku kolejnego miejsca z listy . Do Lewoczy jeszcze wrócimy przy okazji wizyty w Nowej Wsi Spiskiej , Spiskim Czwartku , i Kieżmarku .

314.jpg

315.jpg

316.jpg

317.jpg

319.jpg

320.jpg

321.jpg

CDN
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 01.12.2025 12:24

Piotrze - widoki na Tatry z poprzedniej strony wątku są fantastyczne :hearts:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 01.12.2025 12:47

Jeden, jedyny raz byłem w Popradzie na wycieczce szkolnej w ostatniej klasie technikum (już 18l skończone)... dawno temu :oczko_usmiech:
I to co pamiętam, to to, że do domu przywiozłem 2l wódki, wybitnie taniej jak na ówczesne przeliczniki :diabelek:
Po prostu chciałem się podzielić tym wspomnieniem :lezekwicze:
Ale jak oglądam Twoje zdjęcia, to chyba się tam sporo pozmieniało ... :proszedzieki:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.12.2025 14:08

Kapitańska Baba napisał(a):Piotrze - widoki na Tatry z poprzedniej strony wątku są fantastyczne :hearts:

Dziękuję :cmok: , zmotywowałaś mnie do robienia większej ilości zdjęć tam :tak:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.12.2025 14:48

majkik75 napisał(a):Jeden, jedyny raz byłem w Popradzie na wycieczce szkolnej w ostatniej klasie technikum (już 18l skończone)... dawno temu :oczko_usmiech:
I to co pamiętam, to to, że do domu przywiozłem 2l wódki, wybitnie taniej jak na ówczesne przeliczniki :diabelek:
Po prostu chciałem się podzielić tym wspomnieniem :lezekwicze:
Ale jak oglądam Twoje zdjęcia, to chyba się tam sporo pozmieniało ... :proszedzieki:

Różnica cen była ogromna , podobnie jak i dostępność różnorodnych napojów :oczko_usmiech: , były kolejki na granicach . . .
Michale , od tamtych "wesołych" czasów mnóstwo się zmieniło , ten przygraniczny folklor niemal zanikł , nawet kilka sklepów przygranicznych zostało zamkniętych po tej zmianie ( również restauracji , które przy nich powstały ) , bo czekanie na klientów składających się niemal wyłącznie z "handlowców przygranicznych" przestało mieć sens :oczko:

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 01.12.2025 15:04

Piękne :hearts:
Zawsze zachwyca i zadziwia mnie ten widok - płasko, płasko i Tatry. Po naszej stronie jest zupełnie inaczej :oczko:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja Osiołkiem i nie tylko ;) - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone