Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja Osiołkiem i nie tylko ;)

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.12.2025 23:56

megidh napisał(a): Spisky Hrad jest jedynym zamkiem, jaki widziałam na Słowacji, więc nie mam z czego tworzyć rankingu. Ale skoro u Ciebie zajmuje on trzecią pozycję, to te z pierwszej i drugiej muszą być świetne. Może się kiedyś sama przekonam.

Życzę Ci tego szczerze , bo najlepiej sprawdzić osobiście :tak: . Co do listy - jest bardzo subiektywna , związana z historią moich odwiedzin w tych miejscach , np. zamek Stará Ľubovňa udało mi się zwiedzić dopiero za trzecim podejściem , dach i sporą część bezcennych eksponatów zamku Krásna Hôrka strawił pożar 10 marca 2012 , kilka miesięcy po naszych odwiedzinach , gdy kończyłem pisać relację ( z 2011 roku ) . Sprawdzam kiedy będę mógł go znowu odwiedzić . Przed pożarem , po remoncie który zakończył się w kwietniu 2011 roku był wspaniały

2011.jpg

W 2016 roku już wyglądał dobrze

Krasna Horka 3.jpg

W tym roku jest lepiej :)

Kr.Ho.2025.jpg

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.12.2025 18:04

Krasną Horkę pamiętam również na długo sprzed pożaru.

Pozdrawiam,
Wojtek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 12.12.2025 20:11

Oravski Hrad oraz Spiski Hrad udało mi się poznać :) kilkanaście lat temu. Miło wspominam ich zwiedzanie, a teraz dzięki Twoim fotkom i opowieściom, mogłam sobie przypomnieć te miejsca :D . Z ochotą również, dzięki Tobie, przypomniałam sobie nasz spacer po Lewoczy...
Szkoda, że jakoś :roll: nie jest nam po drodze na słowackie Podtatrze, bo pokazujesz tyle fajnych miejsc, wartych odwiedzenia! Na szczęście „palcem po mapie” też lubię ;) .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.12.2025 23:43

Franz napisał(a):Krasną Horkę pamiętam również na długo sprzed pożaru.

Za pierwszym i drugim razem nie miałem ze sobą aparatu , trzecim razem ( w 2011 roku ) wracaliśmy po objazdówce bałkańskiej - padły baterie , obiecałem sobie , że następnym razem przygotuję się na każdą ewentualność , bo pamięć coraz gorsza :lol:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.12.2025 00:08

dangol napisał(a):Oravski Hrad oraz Spiski Hrad udało mi się poznać :) kilkanaście lat temu. Miło wspominam ich zwiedzanie, a teraz dzięki Twoim fotkom i opowieściom, mogłam sobie przypomnieć te miejsca :D . Z ochotą również, dzięki Tobie, przypomniałam sobie nasz spacer po Lewoczy...
Szkoda, że jakoś :roll: nie jest nam po drodze na słowackie Podtatrze, bo pokazujesz tyle fajnych miejsc, wartych odwiedzenia! Na szczęście „palcem po mapie” też lubię ;) .

Dawniej częściej chodziliśmy po górach , odwiedzaliśmy Slavkovską , Javorovą i Źiarską dolinę , a także Baranec bo z niego piękny widok na cały Liptov i Niskie Tatry :mg: Chyba każdy ma takie ulubione miejsca w Tatrach

Wakacje 2005 033.jpg

Wakacje 2005 034.jpg

Wakacje 2005 035.jpg

Wakacje 2005 036.jpg

Wakacje 2005 037.jpg

Teraz wolimy Podtatrze , gór już coraz mniej :tak:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.12.2025 17:21

piotrf napisał(a):Dawniej częściej chodziliśmy po górach , odwiedzaliśmy Slavkovską , Javorovą i Źiarską dolinę , a także Baranec

Dawniej też sporo chodziłem po Tatrach - na trasach znalazły się między innymi Gerlach, Łomnica (oczywiście, nie kolejką), Durny, Kieżmarski, Lodowy, Rysy, Mięguszowiecki, Kozi, Świnica i jeszcze parę innych w Tatrach Wysokich oraz prawie wszystkie szczyty Tatr Zachodnich.

piotrf napisał(a):Teraz wolimy Podtatrze , gór już coraz mniej :tak:

Teraz w ogóle w Tatry nie zaglądam, za to moja córka dwa tygodnie temu poszła na Kołowy Szczyt.
Ustępuję Tatry młodemu pokoleniu...

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.12.2025 19:51

Franz napisał(a):Dawniej też sporo chodziłem po Tatrach - na trasach znalazły się między innymi Gerlach, Łomnica (oczywiście, nie kolejką), Durny, Kieżmarski, Lodowy, Rysy, Mięguszowiecki, Kozi, Świnica i jeszcze parę innych w Tatrach Wysokich oraz prawie wszystkie szczyty Tatr Zachodnich.

Na Gerlachu nie byłem , reszta z grubsza ogarniana była dawno temu ( stare dzieje - szkoła , potem zakładowy klub ) , wielu już raczej nie zdobędę . . .

Franz napisał(a):Teraz w ogóle w Tatry nie zaglądam, za to moja córka dwa tygodnie temu poszła na Kołowy Szczyt.
Ustępuję Tatry młodemu pokoleniu...

Na stożku nie byłem , gratulacje dla córki :spoko:
Nam jeszcze się zdarza , ale tatrzańskie szczyty też zostawiamy młodym , wystarczą nam górskie doliny i wodospady

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.12.2025 21:00

Wróćmy na Orawę :)

446.jpg

447.jpg

448.jpg

Podczas odwiedzin w Orawskim Zamku na powrót do kraju warto wybrać drogę 59 przez Dolną , a potem Horną Lehotę . Przy wjeździe do tej drugiej zobaczymy kasztel ( Kaštieľ Augustína Abaffyho ) .
Zbudowany na początku istnienia wsi w XVI wieku , uległ zniszczeniu w 1945 roku , długo pozostawał w ruinie , w 1989 roku został przejęty przez władze Lehoty , w 1990 sprzedany prywatnej firmie , został zrekonstruowany i adaptowany na motel w latach 1991 - 1993 , pamiętam jak zmieniało się pokrycie dachowe , chyba ze względu na różnicę w cenie zniszczony gont zastąpiono blachą . To dwupiętrowa budowla z narożnymi wykuszami ( arkierami ) z oryginalnymi sklepieniami i pozostałościami renesansowych kamiennych detali .

449 Horná Lehota.jpg

450.jpg

Herb rodu Abaffy.png

Abaffy byli węgierską rodziną szlachecką , której założycielem był Aba z rodu Hanva , żyjący w drugiej połowie XIII wieku w Małej Hanvie ( obecnie wieś Abovce , nazwana na cześć Aby ) . Z czasem rodzina podzieliła się na kilka gałęzi zamieszkujących Węgry i Siedmiogród . Z rodu Abaffy pochodziło wielu dostojników zarówno orawskiego i gemerskiego odłamu .
Kiedy po śmierci Franciszka Turzo w 1574 zamek Orawski odziedziczył jego ośmioletni syn , Jerzy . Jednym z jego opiekunów , powierników i przyjaciół , który podczas jego nieobecności prowadził wszystkie sprawy zamku i grodowych posiadłości był Jerzy Abaffy - pełnił funkcję prefekta i kapitana Zamku Orawskiego .

Horná Lehota map.jpg

W centrum wsi znajduje się Kaštieľ Horná Lehota , również należący kiedyś do rodu Abaffy , obecnie jest w prywatnych rękach , dzięki temu został odrestaurowany , gdyby ktoś miał ochotę tutaj przebieg restauracji i sporo o dworze
Ród Abyffy , jeden z najważniejszych rodów szlacheckich na Orawie , rezydował w Hornej Lehocie od końca XVI do początku XX wieku . Otrzymali Horną Lehotę w formie darowizny od rodu Thurzów .
Z publikacji "Wiejskie dwory szlacheckie Katedry Orawskiej" , która ukazała się w 2011 roku dowiemy się , że dwór Horní Lehota należy do wyjątkowych w regionie , ponieważ domy i dwory na Orawie były w większości bardzo skromne . Szlachta była nieliczna i niewystarczająco zamożna , by budować rezydencje w stylu wysokiej arystokracji . Jednak niektórym arystokratom udało się osiągnąć interesujący awans zawodowy i związane z nim możliwości finansowe . Dwór który stopniowo budowany był przez rodzinę Abaffy , jest więc pod względem architektonicznym bardziej okazały i ciekawy z dwoma skrzydłami ukośnymi , pomiędzy którymi znajduje się dziedziniec i tzw. dziedziniec honorowy .

451.jpg

452.jpg

453.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.12.2025 22:25

454.jpg

455.jpg

Nieco dalej wieś Dlhá nad Oravou , a potem wieś Podbiel , w której znajduje się największy zachowany zespół oryginalnej architektury ludowej w Europie Środkowej . Kompleks składa się z 64 oryginalnych drewnianych domów zbudowanych w okresie od XIX wieku do początku XX .

Podbiel herb.jpg

Podbiel ( węg. Podbjel ) – wieś i gmina , której nazwa pochodzi od Białęj Skały - obecnie to punkt widokowy o wysokości 750 m n.p.m., a w przeszłości ważny punkt obserwacyjny .
Po raz pierwszy teren ten był zasiedlony w okresie kultury łużyckiej – prawdopodobnie istniała tam osada , będąca najbardziej wysuniętą na północ na terenie Słowacji . Po drugiej stronie rzeki Orawy ( patrząc od wsi ) znajduje się Czerwona Skała , to także punkt widokowy ( wysokość 690 metrów n.p.m., 130 metrów nad wodami Orawy ) gdyby ktoś miał ochotę na spacer , to wypływa z niej ciekawy wodospad , a oprócz tego można popatrzeć na Podbiel z góry . . .

Czerwona Skała.jpg

Pierwsza wzmianka o Podbielu pochodzi z roku 1564 , kiedy panami Orawy była rodzina Thurzonów .
Mieszkańcy miejscowości zajmowali się głównie rolnictwem , a część zbiorów sprzedawali na jarmarkach w Twardoszynie i Liptowskim Mikułaszu . Niektórzy spławiali drewno pobliską rzeką Orawą , inni dorabiali transportowaniem soli z Liptowskiego Gródka do magazynu w Twardoszynie . W 1786 zaczął funkcjonować browar , oprócz niego działał również młyn oraz 2 tartaki , należące do właścicieli ziemskich . Miejscowe tradycje górnicze i hutnicze sięgają końca XVII wieku , a w 1836 pojawiła się w Podbielu huta z wielkim piecem ( ludowo zwana hamor lub Františkova huta ) do wytapiania żelaza ; rudę dostarczały pobliskie kopalnie , ale wytapiane tutaj żelazo było słabej jakości . Huta od początku miała problemy finansowe i po zniesieniu poddaństwa ostatecznie zamknięto ją w 1863 roku . Ruina huty zachowała się do dziś przy drodze łączącej Podbiel z Orawskim Białym Potokiem .
W 1831 wieś zdziesiątkowała epidemia cholery ( zmarło 80 osób ) . W 1833 wybudowano pierwszą szkołę – była drewniana , a w środku znajdowały się dwie klasy i pokój nauczycielski . W roku 1885 w wyniku pożaru spłonęło 38 domów . Mieszkańcy , którym dokuczała bieda i ciężkie warunki klimatyczne , emigrowali zarówno w inne rejony Węgier , jak i za ocean do Stanów Zjednoczonych . Cały obszar został uznany za Rezerwat Zabytków Architektury Ludowej w 1977 roku.

Wzdłuż głównej drogi stoją drewniane chaty zrębowe , charakterystyczne dla północnej części środkowej Słowacji , kryte gontem z rzeźbionymi gankami , najczęściej ustawione rzędem ku ulicy swoją węższą ścianą . Najbardziej interesująca jest tzw. Bobrova raľa – kompleks domów zbudowanych w jednej linii ( 18 to domy z dwoma mieszkaniami , 2 posiadają trzy mieszkania , a jedno
jest czteromieszkaniowe ) . Budynki mają wspólne podwórza , umieszczone są prawie w identycznych odległościach od siebie . Wszystkich oryginalnych domów z drewnianych bali jest 64 , najstarszym z nich jest dom nr. 115 z 1833 roku .

456.jpg

457.jpg

458.jpg

459.jpg

Ciekawostka - mieszkańcy wsi posługują się specyficznym dialektem dolnoorawskim , z elementami typowymi dla dialektów środkowosłowackich . Zwłaszcza charakterystyczna jest głoska "ä", natomiast wiele wyrazów używanych przez miejscową ludność jest rzadko spotykanych lub wręcz nie występują nigdzie indziej .
W Podbielu odbywają się festyny i festiwale muzyki folkowej i country – „Tavba” , działa też miejscowa grupa wokalna Senková oraz zespół ludowy braci Murinovców . Istnieje też możliwość nocowania w części zabytkowych domów :)

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.12.2025 09:34

Piotrze,
odniosę się tylko do dwóch ostatnich miejsc, bo nie mam więcej czasu na pisanie, ale zamek mnie zmobilizował :mg: :

1. Spiski Zamek - to jest cudo. Na zdjęciach nie widać jego ogromu, dopiero jak się znajdzie w środku, na dziedzińcach widać to. Zamek odwiedziłam ze 3 lata temu przy okazji wizyty w Słowackim Raju, remonty i ich efekty były widoczne. Udostępniona była spora część zamku, ale toalety sobie nie przypominam :D

2. Orawki Zamek - kiedyś często tam wpadaliśmy, doga na południe biegła tuż przy zamku, a teraz przelatuje się za rzeką, szybką trasą, że można zamku nawet nie zauważyć... Ten zamek, dla mnie, jest o tyle ciekawy, że zajmuje dużo przestrzeni, ale w pionie... Kiedyś był w dość opłakanym stanie (w środku) teraz po modernizacji jest tam za pewne ciekawie. Latem zeszłego roku nawet tam podjechaliśmy (wracając ze słowackich Tatr - lubimy tu wpadać i na nie wysokie szczyty i do jaskiń i dolinek, choć z cenami parkingów dorównują już tym z Zakopanego :roll: ) i jakie było nasze zaskoczenie, że wszędzie tylko płatne parkingi (i to nie mało, bo 6-10 eur), zamek - już nie symboliczna opłata tylko chyba 8/9 euro

3. wodospad dodałam do swojej listy - często tamtędy przejeżdżamy, a o nim nie wiedziałam... trzeba tylko być wiosną, bo jak czytam we wrześniu był "suchy"

Resztę moich spostrzeżeń spiszę innego dnia...jak uporam się z stroiszem :mg:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.12.2025 10:50

No nie, co odcinek to takie atrakcje, Piotrze, i to wszystko w maleńkiej Słowacji?
Wioska przeurocza, te domki - aż mi się oczy same śmieją :hearts:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 15.12.2025 14:25

piekara114 napisał(a):...Orawski Zamek ... Ten zamek, dla mnie, jest o tyle ciekawy, że zajmuje dużo przestrzeni, ale w pionie...

Jak żeśmy go zwiedzali, to tak sobie ze współczuciem o jego lokatorach myślałem, co chwila schody a windy brak.
pzdr ;)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.12.2025 15:38

Wszędzie drożeją wstępy do atrakcji turystycznych , ich konserwacja i utrzymanie pochłania ogromne koszty , nie wystarcza niestety zaangażowanie wolontariuszy , potrzebna jest kasa :tak:

piekara114 napisał(a):
. . . wodospad dodałam do swojej listy - często tamtędy przejeżdżamy, a o nim nie wiedziałam... trzeba tylko być wiosną, bo jak czytam we wrześniu był "suchy"

To prawda , najlepiej jest wczesną wiosną z uwagi na ilość wody , ale wrzesień suchy był na całym obszarze Słowacji , w miejscach gdzie lubimy używać SUPa , można było przejść suchą stopą na drugą stronę jeziora :oczy: , ale to nie jest pierwszy raz , pamiętam wcześniejsze takie susze . . .

Domasza1.jpg

Domasza2.jpg

Domasza3.jpg

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.12.2025 15:39

Kapitańska Baba napisał(a):No nie, co odcinek to takie atrakcje, Piotrze, i to wszystko w maleńkiej Słowacji?
Wioska przeurocza, te domki - aż mi się oczy same śmieją :hearts:

Jest tego znacznie więcej , co jakiś czas odnajdujemy kolejne perełki zmieniając drogi powrotu z południa i poświęcamy na ten powrót coraz więcej czasu . Warto :D .

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.12.2025 15:41

longtom napisał(a):
piekara114 napisał(a):...Orawski Zamek ... Ten zamek, dla mnie, jest o tyle ciekawy, że zajmuje dużo przestrzeni, ale w pionie...

Jak żeśmy go zwiedzali, to tak sobie ze współczuciem o jego lokatorach myślałem, co chwila schody a windy brak.
pzdr ;)

Za to nie musieli stosować diet ani poświęcać mnóstwa czasu na siłownię :mg:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja Osiołkiem i nie tylko ;) - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone