CDN
.png)
.png)
.png)
_Piotrek_ napisał(a):Kompleks jest imponujący i już z daleka robi wrażenie. Jak byliśmy kilka (kilkanaście?) lat temu, to w obrębie ruin, można było też obserwować małych mieszkańców zamku, całkiem sporą kolonie susłów, które to raz za razem wychylały swoje małe główki z norek. Dalej tam mieszkają?
.png)
.png)
Franz napisał(a):Już minęło 20 lat, kiedy ostatnio odwiedziłem Spiski Hrad.
, ale za to zmiany w zamku będą lepiej/łatwiej zauważalne przy ewentualnej kolejnej wizycie
.png)
.png)
piotrf napisał(a):To sporo wody w Vyšnoslavkovským vodopáde przepłynęło od tamtego czasu, ale za to zmiany w zamku będą lepiej/łatwiej zauważalne przy ewentualnej kolejnej wizycie
![]()
.png)
.png)
Kapitańska Baba napisał(a):Monumentalne to zamczysko, ogromne
.png)
Spisky Hrad jest jedynym zamkiem, jaki widziałam na Słowacji, więc nie mam z czego tworzyć rankingu. Ale skoro u Ciebie zajmuje on trzecią pozycję, to te z pierwszej i drugiej muszą być świetne. Może się kiedyś sama przekonam.piotrf napisał(a):..., chociaż Spiski Hrad nie jest pierwszym zamkiem w moim prywatnym rankingu , to zajmuje bardzo wysoką pozycję .
Dla mnie na pierwszym miejscu jest Stará Ľubovňa i Trenčiansky hrad , na drugim Krásna Hôrka i Oravský hrad , a przedstawiony Spiski hrad zajmuje trzecie miejsce razem z Makowicą ( Zborov ) .
Powrót do Słowacja - Slovensko