Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Side lato 2024

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 25.02.2025 20:04

empire13 napisał(a):Ja mam wrażenie, że Antalya ma niewiele do zaoferowania. Jest kilka obiektów, są widoki ale miasto na max 1 dzień.

Stare miasto nie jest wielkie. Jest tam parę zabytków. Na plus też wąskie klimatyczne uliczki starówki, ładny park, wodospady na rzece Duden, świetne muzeum. Jest też długa plaża. Jest co zobaczyć ale w porównaniu z innymi atrakcjami tego rejonu to przy krótkim urlopie jeśli miałbym wybierać to wybrałbym topowe miejsca kosztem Antalyi.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 25.02.2025 20:12

Przechodzimy przez bramę Hadriana i zanurzamy się w wąskie uliczki Kaleci.
IMG_0450.jpg

IMG_0454.jpg

IMG_0455.jpg

Wypatrujemy hotel Ruin Adalia, który postawiono w miejscu wykopalisk archeologicznych w taki sposób by jak najwięcej wyeksponować :) .
IMG_0452.jpg

Wchodzimy do przedsionka z przeszkloną podłogą i rzucamy okiem na teren wewnątrz kompleksu hotelowego.
IMG0453.jpg

Spacerując dalej przechodzimy obok Złamanego Minaretu.
P6230069.JPG

Meczet pierwotnie zbudowany jako świątynia rzymska w II wieku n.e. W VII wieku został przekształcony w kościół bizantyjski ku czci Matki Boskiej a w XIII wieku z kolei kościół przekształcono w meczet. W 1361 roku, gdy król krzyżowców Cypru odebrał Antalyę Seldżukom, został ponownie konsekrowany jako kościół, tylko po to, aby stać się ponownie meczetem za rządów Şehzade Korkuta, syna sułtana osmańskiego Bayezida II. Główny budynek został zniszczony w pożarze w 1800 roku. Minaret zrekonstruowano a meczet odbudowano w ostatnich latach.
P6230070.JPG

Przy okazji ostatnich prac wyeksponowano na zewnątrz elementy z wcześniejszych świątyń.
IMG_0459.jpg

Idziemy dalej
IMG_0462.jpg

I tak dochodzimy do parku Karaalioğlu. Daje on nieco wytchnienia od upałów :D .
P6230074.JPG

P6230075.JPG

Ładny stąd widok.
P6230077.JPG

Miasto położone w tym rejonie na wysokim klifie.
P6230072.JPG

Góry robią wrażenie.
P6230073.JPG

Ciekawe co to za wojownik :) .
IMG_0463.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.02.2025 21:36

Antalya jest świetną bazą wypadową , wszystko zależy od tego z ilu i z jakich atrakcji chcemy skorzystać . . .
To widać z Twojej relacji :)

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.02.2025 22:25

piotrf napisał(a):Antalya jest świetną bazą wypadową , wszystko zależy od tego z ilu i z jakich atrakcji chcemy skorzystać . . .
Nie byłam w Antalya (oprócz lotniska), ale moja mapka z puntami potwierdza tą tezę, że to idealna baza wypadowa... Ale nie w sezonie.... Na zdjęciach widać upał...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.02.2025 06:54

Inaczej się sprawa ma z taką Antalyą jak ma się pewien sentyment...
Swego czasu pracowałem w firmie, gdzie częstymi gośćmi byli kierowcy przewoźnika Yeni Antalya... i tak ją poznałem :)
Na stacjonowanie w Antalya raczej bym się nie zdecydował, za duże miasto, za dużo codzienności, ale kilka fajnych miejsc może zaoferować + okolica.
Pierwotnie mieliśmy mieszkać w pobliskiej Lara, skąd do Antalya można dojechać komunikacją miejską i to mz jawi mi się jako lepsze rozwiązanie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.02.2025 08:06

te kiero napisał(a):Na stacjonowanie w Antalya raczej bym się nie zdecydował, za duże miasto, za dużo codzienności, ale kilka fajnych miejsc może zaoferować + okolica.
To inaczej niż ja. Poza głównym sezonem z przyjemnością wybrałabym Antalya na bazę, właśnie przez tą "codzienność" tylko w ofercie bp nie ma tam sensownych hoteli...
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 26.02.2025 18:23

te kiero napisał(a):Inaczej się sprawa ma z taką Antalyą jak ma się pewien sentyment...
Swego czasu pracowałem w firmie, gdzie częstymi gośćmi byli kierowcy przewoźnika Yeni Antalya... i tak ją poznałem :)

Fajnie :!: Gdy jeszcze zbytnio nie interesowałem się kierunkiem tureckim to Antalya zlewała mi się z Alanyą :oops: .

piekara114 napisał(a):
piotrf napisał(a):Antalya jest świetną bazą wypadową , wszystko zależy od tego z ilu i z jakich atrakcji chcemy skorzystać . . .
Nie byłam w Antalya (oprócz lotniska), ale moja mapka z puntami potwierdza tą tezę, że to idealna baza wypadowa...

te kiero napisał(a):Na stacjonowanie w Antalya raczej bym się nie zdecydował, za duże miasto, za dużo codzienności, ale kilka fajnych miejsc może zaoferować + okolica.

Tak jak pisze te kiero to nie jest tak, że Antalya nie ma nic do zaoferowania. Wręcz przeciwnie. Czy jest dobrą bazą wypadową? Pewnie tak. Daleko stąd do Alanyi ale za to można się wybrać się np. na górę Tahtali kolejką Olympos, która startuje w rejonie ruin miasta o tej nazwie. Czy to dobre miejsce na wakacje to zależy kto co lubi. Jeśli będzie to hotel przy plaży z świetnym widokiem i zbytnio nie przeszkadzają nam tłumy to czemu nie. Tam gdzie stoją hotel przy hotelu a tak jest na długich odcinkach wybrzeża wszędzie będą tłumy niezależnie czy to będzie Antalya czy inna miejscowość. Wszystkie lokalizacje mają swoje plusy i minusy.

piekara114 napisał(a):… Ale nie w sezonie.... Na zdjęciach widać upał...

O tak, lato to ciężki okres do zwiedzania tych rejonów.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 26.02.2025 18:34

Trochę pochilowaliśmy w cieniu. Wychodząc z parku kupiliśmy pyszne świeżo wyciskane soki z pomarańczy i granatów. Nie były drogie w porównaniu do starego miasta w Side czy targu w Manavgacie.
Kolejna atrakcja niestety w remoncie. 14-sto metrowa wieża Hidirlik z II wieku zbudowana przez Rzymian pełniła funkcję latarni morskiej i fortecy obronnej.
P6230079.JPG

Dostrzegamy też rzymski port.
P6230078.JPG

W drodze powrotnej trafiamy na ulicę z parasolami.
IMG_0466.jpg

IMG_0465.jpg

Na placu przy parkingu wypatrujemy źródło wody.
IMG_0467.jpg

Podchodzimy jeszcze małym parkiem na taras przy windzie, którą można zjechać do rzymskiego portu.
IMG_0477.jpg

To dobry punkt widokowy.
IMG_0475.jpg

Spoglądamy z góry na rzymski port
P6230082.JPG

oraz na Kaleci.
P6230084.JPG

Dobrze stąd widać Żłobiony Minaret i wieżę zegarową.
P6230086.JPG

Na zjazd na dół ani na przejażdżkę tramwajem napunkt widokowy na plażę nie mamy już ochoty. Słońce mocno operuje jest gorąco. Już prawie południe, trzy godziny nieśpiesznego zwiedzania nie wiadomo kiedy minęły.
W drodze na parking ostatni raz przechodzimy koło pomnika Ataturka.
P6230088.JPG

CDN
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 27.02.2025 13:13

No to podbiję wątek. Może nie każdy zauważył relację, a warto tu zajrzeć. ;)

Antalya jako baza wypadowa – zdecydowanie tak.
Mam jednak wątpliwości, czy to miasto, w którym można spędzić więcej niż jeden dzień na zwiedzaniu.
No ale może Dawigs wrzuci jeszcze kilka fajnych miejsc i zmienię zdanie. :)
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 27.02.2025 17:46

empire13 napisał(a):No to podbiję wątek. Może nie każdy zauważył relację, a warto tu zajrzeć. ;)

Dziękuję :) .

empire13 napisał(a):Antalya jako baza wypadowa – zdecydowanie tak.
Mam jednak wątpliwości, czy to miasto, w którym można spędzić więcej niż jeden dzień na zwiedzaniu.
No ale może Dawigs wrzuci jeszcze kilka fajnych miejsc i zmienię zdanie. :)

My byliśmy tylko raz, chociaż nie w sumie to dwa razy ;) .
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 27.02.2025 17:53

Czas na Muzeum Archeologiczne. Tam pewnie będzie klimatyzacja ;) . Dosłownie przy wejściu do muzeum jest bezpłatny parking
My jednak tam nie stanęliśmy. W parkingu podziemnym nie było zasięgu więc po wyjeździe z niego na szybko ustawiałem punkt docelowy. Jak się okazało wybrałem płatny parking przy plaży w pobliżu muzeum.
Nie ma tego złego. Zaglądamy na plażę i idziemy wjechać windą na klif.
IMG_0479.jpg

Na górze z kładki prowadzącej do windy roztaczają się ładne widoki.
IMG_0484.jpg

Tą drogą zjechaliśmy na parking przy plaży.
IMG_0483.jpg

A tu gdzieś na parkingu zostawiliśmy samochód.
IMG_0480.jpg

Klimatyzacja faktycznie jest i to taka intensywna że chłód prawie cofa nas przy wejściu. Normalnie szok termiczny.
W muzeum wystawiona jest bogata kolekcja zbiorów chronologicznie z różnych epok. Począwszy od skamielin, epokę kamienia łupanego, wiek brązu po okres klasyczny i hellenistyczny. Muzeum bardzo nam się spodobało. Dla interesujących się historią starożytną to punkt obowiązkowy.
Jest ceramika.
IMG_0485.jpg

Są mozaiki.
IMG_0489.jpg

Duże wrażenie robią posągi bogów
IMG_0487.jpg

jak i te z sali cesarzy.
IMG_0491.jpg

Ale to sala pogrzebowa z pięknie zdobionymi sarkofagami rozbiła system.
IMG_0495.jpg

IMG_0497.jpg

IMG_0496.jpg

Osobno wyeksponowany jest posąg Herculesa z Perge.
IMG_0499.jpg

Ikonostas z tego co pamiętam przekazany przez potomków Greków wysiedlonych z tych terenów po I Wojnie Światowej a obecnie mieszkających w USA.
IMG_0501.jpg

Było też sporo monet znalezionych na okolicznych stanowiskach archeologicznych. Tu jedna z gablot.
IMG_0504.jpg

W jednej wypatrzyłem nawet nasze środki płatnicze ;) .
IMG_0502.jpg

Na zewnątrz pewnie mniej wartościowe i większe gabarytowo eksponaty.
IMG_0507.jpg

W relacji będzie ok. tygodniowa przerwa. Udaję się do miasta do którego podobno prowadzą wszystkie drogi ;) .

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.02.2025 18:20

Wspaniałości są w tym muzeum , artefakty pochodzą nie tylko z Perge , ale i wielu innych okolicznych starożytnych miast :plusone:

Udanego wyjazdu życzę :papa:

Pozdrawiam
Piotr
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 27.02.2025 19:27

Muzeum robi wrażenie. Wpisuję na listę.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 27.02.2025 20:34

Dawigs napisał(a):
empire13 napisał(a):Ja mam wrażenie, że Antalya ma niewiele do zaoferowania. Jest kilka obiektów, są widoki ale miasto na max 1 dzień.

Stare miasto nie jest wielkie. Jest tam parę zabytków. Na plus też wąskie klimatyczne uliczki starówki, ładny park, wodospady na rzece Duden, świetne muzeum. Jest też długa plaża. Jest co zobaczyć ale w porównaniu z innymi atrakcjami tego rejonu to przy krótkim urlopie jeśli miałbym wybierać to wybrałbym topowe miejsca kosztem Antalyi.

Z drugiej strony jest idealna jeśli ktoś leci na wakacje i chce przeznaczyć jeden dzień aby zobaczyć coś więcej niż hotelowe atrakcje.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.02.2025 23:03

Cześć Grzegorzu! Bardzo ciekawa relacja :D Na razie Turcji nie planuję, chyba że Stambuł ;) Ale gdy będę ją miała na celowniku, dzięki Tobie mam gotowy przewodnik.

Pozdrawiam :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye

Side lato 2024 - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone