Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ZDRADA - czerwiec 2024

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 31.03.2025 14:22

AdamSz napisał(a):Nagrody. Ciąg dalszy

ELIMAR

Nagroda w kategorii "Chorwacja'. Podkategoria "Niby nic, a coś"

Uzasadnienie. Relacja oszczędna, ale bardzo intrygująca. Niby prosty tekst, a myśl w tym jakaś głębsza. Oraz poparta autorskimi fotkami, o pewnym zacięciu artystycznym.

Całość stworzyła intrygującą kompozycję. ..Niby proste, a nie jest to jakieś płaskie. "Coś w tym jest" ;) :)

Czy ktoś to zauważył ??

.....

Nagroda specjalna dla ELIMAR, w podkategorii "Relacje"

Zaważyło jedno małe zdanie Autorki .... jak niżej
.
"Ja uwielbiam Povlję, .... , za Ludzi którzy tam mieszkają :)
Mogę śmiało powiedzieć ,że wracam tu jak do siebie :) do zaprzyjaźnionych Gospodarzy u których od lat wynajmuję apartament :)
I cieszę się na to że idąc rano do sklepu po chleb , mijając mieszkańców mogę im powiedzieć : DOBRO JUTRO :verryhappy: ..."

Ujęło mnie to zdanie:) Oczywiście, w Chorwacji wszyscy widzimy Chorwatów, nie tylko naszych gospodarzy. I jako goście, mówimy im pierwsi "dzień dobry" ;) .... Ale żeby, aż przelać to na papier ?? 8O :) .... Nagroda przyznana :)

.....
P.S. Uwaga. Nagroda na teraz. Wyciągnięte z czeluści relacje Kateriny nie są tu klasyfikowane. Z resztą, poza konkurencją :)

.....

....

No nie wiem czym sobie na te nagrody zasłużyłam :) :) :) :jezykprosto: :jezykprosto: :jezykprosto:

Chyba muszę się zebrać i napisać podsumowanie :)
i opisać wszelkie słodko gorzkie aspekty zdrady :verryhappy:
Ostatnio edytowano 31.03.2025 14:27 przez ELIMAR, łącznie edytowano 1 raz
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 31.03.2025 14:25

zumila napisał(a):Fajna relacja :)
Ciekawe czy żałujecie zdrady??
Hvar kusi ale nie mogę nic znaleźć godnego uwagi a po Twojej relacji to już mam całkiem mętlik w głowie ;)

Pozdrawiam

Czy tak całkiem żalujemy ?
to chyba nie :verryhappy:
zawsze coś zwiedziliśmy, zobaczyliśmy , ale żeby zatęsknić to chyba musi upłynąć trochę czasu :)
w podsumowaniu się wypowiem co do słodkich i gorzkich aspektów zdrady :verryhappy:
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 31.03.2025 14:33

agus78 napisał(a):Bo w tym jednym zdaniu zawiera się cała miłość do Cro :serduszka: Szczera, czysta i nieudawana :tak: Miłość, którą zrozumieć mogą tylko Cromaniacy :oczko: Mnie ujęło za to zdanie: "Bo Povlję to się kocha, albo przyjeżdża tylko raz i zostawia miejsce tym co Povlję kochają całym sercem..." :) :hearts: :proszedzieki: Uważam, że można odnieść to do całej Chorwacji :D :smo:
I chyba trochę rozumiem, że ta zdrada była nie całkiem udana. Chociaż Hvar jest piękny i nie można mu odmówić uroku, Brač ma jednak w sobie coś nieokreślonego, że przyciąga i chce się wracać i wracać...Echh, już tęsknię :cfaniak: :tak: Pozdrawiam autorkę relacji :papa:

Dziękuję ,że dotrwałaś do końca mojej relacji :)
Jeszcze tylko zostało mi podsumować czy warto było "puścić" się na Hvar :lol: :lol:
Ale jakoś czas umyka mi przez palce :rotfl:
a w tym roku POVLJA czeka :verryhappy: :verryhappy: :verryhappy:

Pozdrawiam serdecznie :)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 11.04.2025 13:11

ELIMAR napisał(a):
.... No nie wiem czym sobie na te nagrody zasłużyłam :) :) :) :jezykprosto: :jezykprosto: :jezykprosto:

Elimar, jest obszerne uzasadnienie niezależnego jury .... Zasłużyłaś w stu, a nawet w dwustu procentach :spoko:

.....
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 16.05.2025 15:34

CZY WARTO BYŁO Z LOSEM SIĘ DROCZYĆ?
WARSZAWA
Kiedyś w 2025 roku

Minęło już tak dużo czasu od kiedy wróciliśmy z wakacji na Hvarze
- Napisałaś już wszystko? – zapytał
- Nie , jeszcze nie – odpowiedziałam
- Czy to już nie pora?
- Pora, pora , w końcu trzeba podsumować naszą ZDRADĘ
- I ? – zapytał
- Już się zbieram bo czytelnicy relacji się niecierpliwią
- Moje zdanie znasz , więc pisz - odpowiedział
- Ok, piszę

CZY WARTO BYŁO ?
Zdrada jak to zdrada najpierw dostarcza dreszczyku emocji, podnieca, zapiera dech w piersiach a potem przekalkulowana na chłodno podpowiada różne fajne przemyślenia

I tak oto:
TO CO SŁODKIE JAK MIÓD

miód_lawendowy_smaki_dalmacji_chorwacja-1024x683.jpeg

• Nowe miejsca
• Super Gospodarze
• Wygodny apartament za dobrą
• Piękny taras z widokiem na Jadran
• Mnóstwo zwiedzania
• Lawndowe pola
• Lawendowy miód
• Trochę inne wybrzeże
• Ładne, urokliwe dzikie plaże
• Inna Dalmacja od tej którą znamy

TO CO GORZKIE JAK PIOŁUN

istock-587225958-piolun.jpg

• Dłuższa podróż
• Fatalne drogi
• Nie takie piękne miasteczka jak opisują inni
• Mnóstwo domów koło siebie
• Brak intymności na plaży (bardzo dużo turystów a byliśmy przed sezonem)
• Puste knajpki
• Fatalne zaopatrzenie sklepu w Zavali
• Fatalna umiejscowienie owego sklepu
• Zbyt krótko czynna piekarnia
• Upierdliwi sąsiedzi

Ale żeby nie było ….
Pewnie tu kiedyś wrócimy , ot tak po prostu by zobaczyć jak zmienia się Hvar, jak zmienia się Zavala
No i po to czy ZDRADA po latach smakuje tak samo .

Pozdrawiam serdecznie Wszystkich Was czytających moja relację .
ELIMAR

p.s. do zobaczenia w tym roku na starych śmieciach czyli w POVLJI
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 17.05.2025 16:19

Dziękuję za piękną relację. Podziwiam za ciekawość i odwagę w poszukiwaniach :mg:
Jako zatwardziały Sutivaniarz też nieraz miewam przebłyski żeby zobaczyć na własne oczy (nie tylko z Vidovej 8) ), ten zachwalany w wielu relacjach Hvar. Brač to jednak miejsce gdzie relaksujemy się całkowicie więc szkoda mi urlopu na ryzyko ponownego poszukiwania czegoś co właściwie już znalazłem.
Planujemy zatem jak co roku w drugiej połowie czerwca nasycać się plażami Sutivanu i może któregoś popołudnia wybrać do Povliji ;)
Pozdrawiam serdecznie (z drugiej strony wyspy) :hut:
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 18.05.2025 09:16

AdamZ napisał(a):Dziękuję za piękną relację. Podziwiam za ciekawość i odwagę w poszukiwaniach :mg:
Jako zatwardziały Sutivaniarz też nieraz miewam przebłyski żeby zobaczyć na własne oczy (nie tylko z Vidovej 8) ), ten zachwalany w wielu relacjach Hvar. Brač to jednak miejsce gdzie relaksujemy się całkowicie więc szkoda mi urlopu na ryzyko ponownego poszukiwania czegoś co właściwie już znalazłem.
Planujemy zatem jak co roku w drugiej połowie czerwca nasycać się plażami Sutivanu i może któregoś popołudnia wybrać do Povliji ;)
Pozdrawiam serdecznie (z drugiej strony wyspy) :hut:

Dziękuję za miłe słowa :) Dziękuję za cierpliwość i dotarcie ze mną do końca relacji,
Czasem jest tak jak pisałam ,ze chcę coś zmienić, zdradzić stare , wypatrzeć co nowego i myślę ,ze to jest fajne w ludzkiej naturze ,że tego chcemy, ze próbujemy, sprawdzamy :) Potem i tak każdy z nas wybiera to co dla niego najlepsze :) Na Hvarze jest też pięknie i klimatycznie, jednak Brač skradł nasze serca a zwłaszcza Povlja :)
Wracamy do niej w tym roku już w połowie czerwca :)

Może gdzieś wpadniemy na siebie podczas odkrywania nowych zakątków wyspy.
Do zobaczenia >)
ELIMAR
zumila
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zumila » 08.06.2025 21:46

Relacja piękna i ciekawa.
Pewnie kiedyś wylądujemy na Hvarze, choćby na tydzień, a jak się nam nie spodoba to zaleczymy rany Pagiem :oczko:
Pozdrawiam 8)
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 23.06.2025 19:12

zumila napisał(a):Relacja piękna i ciekawa.
Pewnie kiedyś wylądujemy na Hvarze, choćby na tydzień, a jak się nam nie spodoba to zaleczymy rany Pagiem :oczko:
Pozdrawiam 8)

Dzięki za miłe słowa :)
Miło mi ,ze dotrwaliście ze mną do końca :)
Pozdrawiam serdecznie
Pawel41Rz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawel41Rz » 08.08.2025 12:47

Cześć Elimar,

to może ja wrzucę coś od siebie. Właśnie wróciłem z Zavali, mieszkałem w apartamencie Deveron. W poprzednim roku byłem w Povlja w apartamencie Gracin. Sam apartament to bez porównania, w Deveron apartament dwu poziomowy, większy chyba 3 krotnie od Villi Gracin. Co do ceny to 25 euro droższy za tydzień. Apartament w pierwszej linii od morza z prywatna zejściem na plaże. Plaża Petarčica jest prze piękna, dla dzieci przyjazna płytkie zejście nawet 100 m od brzegu z deski SUP widać dno, co w plaży w Povlji nie do uzyskania. Przy plaży bar gdzie można napić się kawy, wina, piwa zjeść lody. Na samej plaży mało osób, bo nie ma do niej dojazdu samochodem, przychodzą okoliczni wczasowicze z apartamentów (a w tamtej części Zavali jest ich bardzo mało). Ta plaża jest po prawej stronie od wyjścia z apartamentu, po lewej stronie również urokliwa plaża ale nie ma na niej naturalnego cienia. Sama miejscowość to typowa wieś, jeden sklep pod górkę z 700 metrów, mały z sieci Studenac, piekarnia z apartamentu bardzo daleko. Plusem w Zavali jest że co 2 dzień przypływa kuter i przywożi na plaże Petarčica siwże ryby (krzycząc "przyjechała Riba:) W Povlji plus że jest wieczorem gdzie wyjść pospacerować po miasteczku. W Zavali jest bardzo dobra restauracja Davor, wszytsko swieże, wg mnie dużo lepsza niż w Povlji. Minusem Zavali jest zrobienie większych zakupów bo dojazd do Jelsy (niby nie daleko) to niezłe wyzwanie przez tunel Pitive i kręte drogi. Podróż od zjazdu na prom nie jest dłuższa (stari grad - zavala niż supertar - povlja, czasowo jest szybiej. Droższy jest dwu krotnie prom i płynie się godzine 45 minut. Plusem promu na Hvar jest pewność na jego wjechanie (oczywiście pod warunkiem wcześniej zakupienia biletu), co na Brać już nie jest tak oczywiste.
Same miasteczka Stari Grad, Jelsa i Hvar wg mnie są ładniejsze niż Bol, Supertar Sumartin.
W następnym opisie podeśle zdjęcia.
Na następny rok planuje zwiedzić wyspę Vis, bo nie lubimy z żona jeździć 2 razy w to samo miejsce. Południowa część wyspy jest prze piękna tylko trzeba lubieć spokój, mało ludzi i wybitne plaże.
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 25.08.2025 11:35

Nasz apartament w Zavali też był większy i z pięknym widokiem na Jadran i to jest duży plus :)
Tak jak pisałam sama Zavala mi się nie podobała, ale Stari Grad , Jelsa , Vrboska i Brusje już tak i pewnie tu wrócimy na kolejne zwiedzanie
SV. Niedielja, Ivan Dolac tez mnie nie zachwyciły.
No i ta jazda przez tunel Pitve to jak młodzież mówi - Traumatyczne przeżycie :) :) :)
W tym roku będą w Povlji wybraliśmy się na wycieczkę na Peljesac i choć daleko to to każdy znajdzie tu coś dla siebie i być może to będzie kolejny cel naszej wyprawy do CRO ? :)
Jeśli zdrowiei siły pozwolą to w styczniu trzeba będzie planować nowa wyprawę :)
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży