Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Side lato 2024

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 05.04.2025 09:00

Dziękuje :piwo:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.04.2025 10:48

Grzegorzu, dzięki za bardzo ciekawą relację :D Mam nadzieję, że kiedyś skorzystam z Twoich wskazówek.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 05.04.2025 15:35

piekara114 napisał(a):Dzięki za relacje. …
Jak już pisałam, dużo zobaczyliście jak na ten gorący okres.
:papa:

piotrf napisał(a):Dziękuję za relację :proszedzieki: , też jestem pod wrażeniem intensywności Waszego zwiedzania :spoko: , mimo letnich temperatur . ...
w panujących tam upałach najlepiej wybrać plażę :tak:
Życzę wielu wspaniałych podróży , nie tylko do Turcji
Pozdrawiam
Piotr

te kiero napisał(a):Teşekkür ederim :papa:

ziemniak napisał(a):Dziękuje :piwo:

maslinka napisał(a):Grzegorzu, dzięki za bardzo ciekawą relację :D

Proszę bardzo :D . Było intensywnie zwłaszcza w drugiej części urlopu ale też dużo plazowaliśmy. Dziękuję za śledzenie relacji.

te kiero napisał(a):ostatnia fota wymiata :hut:

Tak mnie natchnęło przy pisaniu podsumowania by ją wrzucić :D .

te kiero napisał(a):Jak jeszcze @piekara wrzuci swoją Rivę Turecką, to już będziem mieli trójcę :rotfl:

piekara114 napisał(a):3. Przy waszych relacjach ja nic nowego nie pokażę, bo malutko na Riwierze widziałam, promil tego co Wy dwaj...O Piotrze nawet nie wspominam....

Z chęcią bym poczytał bo to zawsze inny punkt widzenia i można to samo pokazać z innej strony :D .

piekara114 napisał(a):Nie mogę się zebrać:
1. Nie mam natchnienia...

Coś wiem na ten temat.
piekara114 napisał(a):2. Praca w ostatnim czasie tak mnie wymęcza, że po nie mam siły na większe pisanie...

Miałem taki czas w życiu więc współczuję.
piekara114 napisał(a):4. Muszę planować już Grecję, bo wyjazd za 2,5 miesiąca, a ja na etapie rezerwacji noclegów jestem (ceny mnie przerażają)....

Ja chciałbym jeszcze wrzucić tegoroczny Rzym ale też już myślami jestem przy wyjeździe wakacyjnym i trzeba by coś zacząć planować.

maslinka napisał(a):Mam nadzieję, że kiedyś skorzystam z Twoich wskazówek.

Jeszcze mała ereata, która może się przydać dla samodzielnie podróżujących po Turcji :D .
W zeszłym roku były dwie sieci bankomatów, które nie pobierały prowizji:
PTT (poczta turecka) – stare bankomaty malowane na żółto i nowe na jasnoniebiesko. Pobierałem kilka razy i faktycznie prowizji nie było. Nie zawsze są w nich pieniądze.
Ziraat Bankasi – te są czerwone z białymi napisami. Za dużo ich nie było i jakoś nigdy z nich nie wybierałem kasy.
W Turcji często bankomaty różnych banków stoją obok siebie. Więc jeśli już musicie wybrać sprawdźcie wszystkie bo są różne prowizje. Ja tak zrobiłem pierwszego wieczoru na spacerze w bankomatach przy promenadzie. Sprawdziłem we wszystkich jakie są prowizje i ostatecznie wybrałem w tym gdzie była najniższa.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 14.04.2025 17:55

Nadrobiłem zaległości, a tu już koniec.
Dzięki za bardzo ciekawą relację.
Pokazałeś, że jest co zwiedzać również w tym rejonie Turcji.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 15.04.2025 19:15

empire13 napisał(a):Nadrobiłem zaległości, a tu już koniec.
Dzięki za bardzo ciekawą relację.
Pokazałeś, że jest co zwiedzać również w tym rejonie Turcji.

Cieszę się, że relacja spodobała się :) .
Poprzednia strona

Powrót do Turcja - Türkiye