Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Side lato 2024

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 28.02.2025 06:05

Dawigs napisał(a):Czas na Muzeum Archeologiczne.
(...)
Zaglądamy na plażę i idziemy wjechać windą na klif.

O muzeum wiedziałem, ale cóż nie można mieć wszystkiego...

Ale o tej drugiej windzie już nie :cojest:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 06.03.2025 21:35

piotrf napisał(a):Wspaniałości są w tym muzeum , artefakty pochodzą nie tylko z Perge , ale i wielu innych okolicznych starożytnych miast :plusone:

Zgadza się. Wspaniałe eksponaty z wielu miejsc :) .
piotrf napisał(a):Udanego wyjazdu życzę :papa:
Pozdrawiam
Piotr

Dziękuję. Wyjazd udany zarówno pod względem zwiedzania jak i duchowym. I nawet nikogo nie okradziono :spoko: .

empire13 napisał(a):Muzeum robi wrażenie. Wpisuję na listę.

Jeśli lubisz muzea i starożytne artefakty to gorąco polecam.

maslinka napisał(a):Cześć Grzegorzu! Bardzo ciekawa relacja :D Na razie Turcji nie planuję, chyba że Stambuł ;) Ale gdy będę ją miała na celowniku, dzięki Tobie mam gotowy przewodnik.
Pozdrawiam :)

Cześć Agnieszko! Witaj w relacji. Do końca jeszcze trochę zostało więc coś tam jeszcze pokażę ;) .

te kiero napisał(a):
Dawigs napisał(a):Czas na Muzeum Archeologiczne.
(...)
Zaglądamy na plażę i idziemy wjechać windą na klif.

O muzeum wiedziałem, ale cóż nie można mieć wszystkiego...

Ale o tej drugiej windzie już nie :cojest:

O tej drugiej też wcześniej nie wiedziałem :D .
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 07.03.2025 09:15

Gdy opuszczamy muzeum dochodzi piętnasta. Skwar leje się z nieba na dodatek przy windzie na plażę uwijają się pracownicy, Winda nieczynna, trzeba zejść na piechotę. Dobrze, że przynajmniej w górę udało się nam wjechać.

Jedziemy jeszcze w jedne miejsce do Górnych Wodospadów Düden. Te są oddalone od muzeum o ok. 12 km. Na miejscu jest płatny parking, do którego wjazd jest naprzeciwko kas.
Przy samych kasach chaos. Ludzie się nawołują biegają tam i z powrotem. Co rusz ktoś się wpycha bez pardonu przed nas. Z tego co się zdołałem domyślić to część Turków (chyba tych pracujących na państwowych posadach) ma zniżki i ich rodziny chyba też. I jak taki podchodził do kasy to okazywało się, że musiał pokazać kasjerce swoją rodzinę i chyba jakieś dokumenty. Rodzina nie wiadomo gdzie, dokumenty też jakoś szybko nie chciały się znaleźć I tak co chwilę …
W końcu udaje się nam wejść. Pierwsze kroki kierujemy do restauracji by zjeść obiad. Znajdujemy miejsca przy strumieniu z widokiem na mostek. Jest przyjemnie. Menu w języku tureckim więc posiłkujemy się google translatorem on-line. Zauważa to kelner i śpieszy z pomocą w wyborze :) .
IMG_0508.jpg

Z pełnymi brzuchami (jedzenie dobre, ceny nie wygórowane) idziemy zobaczyć wodospady.
Woda ma piękny turkusowy kolor 8O .
P6230089.JPG

Pierwsze kaskady.
P6230090.JPG

P6230091.JPG

Gdybyśmy wiedzieli to pewni tu byśmy zjedli obiad ;) . Fajna miejscówka.
P6230092.JPG

Przy wodospadzie sporo ludzi.
IMG_0513.jpg

P6230103.JPG

P6230107.JPG

IMG_0517.jpg

IMG_0519.jpg

CDN
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.03.2025 11:52

Dawigs napisał(a):
Jedziemy jeszcze w jedne miejsce do Górnych Wodospadów Düden.

Te wodospady znacznie lepiej się prezentują niż odwiedzane przez nas Kursunlu, no ale trzeba było wybierać...
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 08.03.2025 18:13

te kiero napisał(a):
Dawigs napisał(a):
Jedziemy jeszcze w jedne miejsce do Górnych Wodospadów Düden.

Te wodospady znacznie lepiej się prezentują niż odwiedzane przez nas Kursunlu, no ale trzeba było wybierać...

Będą do zobaczenia następnym razem ;) .
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 08.03.2025 18:20

Można też wejść za wodospad i podejrzeć go z drugiej strony :spoko: .
IMG_0537.jpg

Prowadzi tam tunel wykuty w skale. Trzeba uważać by nie uderzyć głową bowiem nie jest za wysoki.
IMG_0528.jpg

IMG_0535.jpg

IMG_0524.jpg

IMG_0530.jpg

IMG_0525.jpg

Wychodzimy kręconymi schodami na zewnątrz i dochodzimy do punktu wyjścia inną drogą.
Po drodze w parku trafiamy na chyba miniaturę Żłobkowanego Minaretu z Antalyi.
IMG_0538.jpg

Bardzo nam się tam spodobało. Teraz patrząc na zdjęcia to te w ogóle tego nie oddają klimatu tego miejsca. Wodospad nie robi takiego wrażenia jak na żywo.
Odwiedzający to w przeważającej większości Turcy, trochę gości z Bliskiego Wschodu. Zachodnich turystów niewielu.

W drodze powrotnej czuję się coraz gorzej. Zrzucam to na karb intensywnego dnia i upału.
Niestety wieczorem zaczyna się katar....

24.06.2024 (poniedziałek).

Tej nocy nie śpię dobrze. Co rusz budzi mnie katar zatykający nos. Wygląda na to, że dopadło mnie to co Mateusza :smutny: . Faszeruję się medykamentami ale i tak cały dzień spędzam na kwaterze. Przydaje się youtube w TV. Jedziemy tylko na obiad do Shekspira.
Mateusz jak zwykle spaghetti.
IMG_0543.jpg

Był i deser. Jeden na naszą trójkę bo wielkie kawałki dawali ;) .
IMG_0544.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.03.2025 07:58

Piękne i ciekawe miejsca :spoko: , mam nadzieję , że uda się nam odwiedzić je przy następnej wizycie .

Współczuję , katar , przeziębienie w upale może być wycieńczające , przeżyłem takie ( dwudniowe :oczy: ) w Albanii , medykamenty nie pomagały , ale pomogła nalewka ziołowa , którą zapodała mi szefowa kampingu widząc mój stan . Pomogła niemal natychmiast :D

Pozdrawiam
Piotr
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 09.03.2025 08:09

Jeśli kasków nie dają, to przy moich 190 cm wzrostu, wyszedłbym z niejednym guzem ;)
Pojechałbym tam dla samej możliwości popatrzenia zza wodospadu.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 09.03.2025 10:52

piotrf napisał(a):Piękne i ciekawe miejsca :spoko: , mam nadzieję , że uda się nam odwiedzić je przy następnej wizycie .

Polecam :D .

piotrf napisał(a):Współczuję , katar , przeziębienie w upale może być wycieńczające , przeżyłem takie ( dwudniowe :oczy: ) w Albanii , medykamenty nie pomagały , ale pomogła nalewka ziołowa , którą zapodała mi szefowa kampingu widząc mój stan . Pomogła niemal natychmiast :D
Pozdrawiam
Piotr

Mnie i syna też dopadł jakiś trzydniowy katar . Nie wiem czy medykamenty pomogły czy po prostu sam po trzech dniach zniknął.
Pozdrawiam
Grzegorz

empire13 napisał(a):Jeśli kasków nie dają, to przy moich 190 cm wzrostu, wyszedłbym z niejednym guzem ;)

Nie dają ;) .
empire13 napisał(a):Pojechałbym tam dla samej możliwości popatrzenia zza wodospadu.

Przy wodospadach jest też szczelina, w której w ciągu dnia przebywają nietoperze. Można je bez trudu dostrzec. Niestety wpadłem na tą informację później więc zdjęć nietoperzy nie będzie :| .
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 09.03.2025 11:05

25.06.2024 Side (wtorek).

W poniedziałek szybko zasnąłem i przespałem całą noc. Obudziłem się wcześnie i poszedłem nawet po chleb do sklepiku. Plaża jeszcze pusta.
IMG_0541.jpg

Na deptaku też tłumów nie ma.
IMG_0542.jpg

Plażowanie jeszcze odpuszczam. W południe jedziemy do restauracji Cihan. Polecił ją nasz gospodarz i my też możemy ją polecić.
Tutaj porcja rodzinna z miksem mięs. Mieliśmy jeszcze obiad na następny dzień :D .
IMG_0549.jpg

Niestety podczas kolejnej wizyty naszemu wielbicielowi spaghetti te danie w
Cihanie nie podeszło i potem ciągnął nas do Shekspira …
Z upływem dnia mój katar ustępuje :lol: . Wieczorem wyciągam rodzinę na wycieczkę na stare miasto.
Samochód zostawiamy na parkingu przy wjeździe na stare miasto. Ten okazuje się nie płatny, Ale to zapewne chwilowa sytuacja bowiem zamontowane były nowe maszyny do poboru opłat i mechanizmy do szlabanów. Końcem czerwca 2024 maszyny do poboru opłat były zafoliowane podobnie jak mechanizmy szlabanów, które nie miały zamontowanych szlabanów.

Wychodząc z parkingu bierzemy meleksa. Filmik z tego przejazdu.

Jest strasznie parno, od zachodu nadciągają chmury. Idziemy rzucić okiem na budowę na terenie muzeum.
Przy kasie biletowej taka informacja.
IMG_0554.jpg

Zaraz za płotem stoją sarkofagi, którym daleko do tych pięknie zdobionych w muzeum w Antalyi. Zapewne te są z innego okresu.
P6250119.JPG

P6250120.JPG

Brzeg morza na wysokości muzeum nie zachęca do plażowania i kąpieli.
P6250122.JPG

Słyszymy w oddali pomruki burzy. Chyba nici z naszych planów. Decydujemy się na powrót do samochodu. Kilka ujęć z drogi powrotnej.
Amfiteatr
P6250112.JPG

P6250113.JPG

Brama Wespazjana
P6250115.JPG

Na drugim planie amfiteatr
P6250126.JPG

z kolei na pierwszym planie ruiny świątyni Tyche i Agory. Za nimi amfiteatr.
P6250125.JPG

Deptak wzdłuż ruin.
P6250128.JPG

P6250130.JPG

Ruiny starożytnej rzymskiej fontanny.
P6250134.JPG

P6250136.JPG

Jak się potem okaże coś tam pogrzmiało, spadło parę kropel i było po deszczu.

CDN
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 10.03.2025 08:47

26.06.2024 Aspendos, kanion Tazi (środa).

Wieczorny spacer poprzedniego dnia miał być sprawdzianem mojej kondycji. Wypadł dobrze więc czas na kolejną wycieczkę. To już półmetek naszych wakacji a poza Side byliśmy tylko w Antalyi :? .
Wybór pada na najlepiej zachowany antyczny teatr w Turcji i chyba gdzie indziej próżno szukać tak zachowanego teatru jak w Aspendos. Miasto zostało założone przez jasnowidza Mopsosa po wojnie trojańskiej.
Na miejscu jesteśmy po 8:30. Na wielkim parkingu stoi jeden samochód. Czyżby zamknięte? Nasze obawy są bezpodstawne, można zwiedzać. Cena 15 EUR.
Już patrząc z parkingu wielkość budowli robi wrażenie,
P6260197.JPG

Wzniesiony za rządów cesarza Marka Aureliusza w II wieku. Zaprojektował go w typowo rzymskim stylu jeden z najsłynniejszych ówczesnych architektów – Ksenon.
P6260138.JPG

Wyjątkowym czyni teatr w Aspendos to, że zachowała się skene – dwupiętrowy budynek za sceną służący jako przebieralnia i magazyn.
P6260137.JPG

Do budowy użyto piaskowca, wapienia i marmuru.
P6260159.JPG

P6260157.JPG

Kolumnada z 59 łukami została dobudowana później w celu poprawienia akustyki.
P6260161.JPG

Będąc na scenie zauważam resztki jakiś wzorów na ścianie. Ciekawe z jakiego okresu to zdobienie.
P6260160.JPG

Wspinamy się w kierunku jednej z antycznych lóż VIP-ów, które znajdowały się nad wejściami dla widzów.
Zasiadamy i my :D .
P6260147.JPG

P6260141.JPG

Z loży taki widok na teatr.
IMG_0565.jpg

Wspinamy się wyżej na koronę teatru.
IMG_0570.jpg

Słońce już mocno grzeje. Żona z synem chwilę mi towarzyszą ale szybko schodzą do będącej w cieniu części teatru.
P6260154.JPG

Zapraszam na kilka ujęć z górnej części.
P6260155.JPG

P6260153.JPG

IMG_0601.jpg

IMG_0602.jpg

Jak widać przez większość czasu byliśmy w teatrze sami :!:
Nic dziwnego na parkingu nadal pustki.
P6260150.JPG

Idziemy zobaczyć jedno z wejść tu widoczne ze sceny u dołu po lewej stronie.
IMG_0608.jpg

Wysokość ścian robi wrażenie.
IMG_0606.jpg

Jeszcze ostatnie zdjęcie ze sceny i wychodzimy.
IMG_0607.jpg

CDN
Załączniki:
P6260149.JPG
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 10.03.2025 21:35

Samemu w takim miejscu przez niemal cały czas? Zazdro.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 11.03.2025 08:05

empire13 napisał(a):Samemu w takim miejscu przez niemal cały czas? Zazdro.

Tak było :D . Ciekawe czy mieliśmy fart czy też rano zazwyczaj jest tam pustawo.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.03.2025 08:16

Skoro w lipcu, styczniu i kwietniu jak ja byłam jest tam pusto to chyba nie jest to powszechnie odwiedzane przez turystów miejsce... zwłaszcza, że w Side jest też teatr do zwiedzenia, a ceny zwiedzania nie są małe....
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 11.03.2025 08:17

Amfiteatr to tylko jedna z atrakcji w Aspendos. Teren do zwiedzania jest znacznie większy.
IMG_0618.jpg

Ścieżka pnie się pod górę a jej kondycja nie należy do najlepszych :| .
Po drodze pierwsza z atrakcji czyli stadion.
P6260164.JPG

Na pierwszy rzut oka wygląda tak sobie.
P6260171.JPG

Nie ma co ukrywać najlepsze lata ma za sobą.
P6260167.JPG

Mateuszowi jednak bardzo się podoba ten antyczny urbex ;) .
P6260169.JPG

Żar leje się z nieba :hut: , Gosia daje za wygraną. Wraca by się schować w cieniu drzew w pobliżu wejścia do amfiteatru.
My wspinamy się dalej. Gdzieś po drodze mamy teraz minąć wschodnią bramę.
To chyba jej pozostałości?
P6260174.JPG

Jeszcze chwila i wyłaniają się mury Bazyliki. Budowla jest ogromna 8O , co potęguje fakt, że jest na wzgórzu. Zapewne miała przyćmić pobliski amfiteatr. Zdjęcia w ogóle nie oddają jej wielkości.
P6260173.JPG

Poniżej Bazyliki trafiamy na prace archeologiczne. Akurat pracownicy wychodzą z wykopu na przerwę kryjąc się w cieniu. Wygląda na to, że odkopują antyczną drogę.
P6260175.JPG

P6260176.JPG

P6260177.JPG

P6260178.JPG

Idziemy jeszcze na wzgórze po prawej. Według mapy była tam świątynia, cysterna i plac miejski (city square)? Ale ciężko tu się zorientować co gdzie było.
IMG_0622.jpg

Za to widok na Bazylikę całkiem fajny :D .
P6260179.JPG

P6260180.JPG

Słońce nie odpuszcza i dajemy za wygraną. Wszystkiego nie obejdziemy. Decydujemy się jeszcze wejść na wzgórze za teatrem.
Teatr wielki, ciężko objąć go obiektywem w całości.
P6260181.JPG

Ale komórką udaje się :) .
P6260183.JPG

IMG_0623.jpg

Gdy podziwiamy z góry teatr … z krzaków wychodzi kobieta. Prosi o zrobienie zdjęcia z amfiteatrem w tle. Prosimy o rewanż. Pyta się nas o drogę powrotną bo … zgubiła się, wodę wypiła a matka czeka przy parkingu. Tłumaczymy jak dojść i, że zaraz sami będziemy schodzić ale kobieta nie chce czekać i rusza sama. Wody też już prawie nie mamy.
IMG_0626.jpg

Odwracam obiektyw w drugą stronę, tam gdzie nie doszliśmy.
P6260185.JPG

Tam też trwają prace archeologiczne. Widać namioty chroniące przed słońcem.
P6260186.JPG

Jeszcze zbliżenie na bazylikę i ruiny za nią.
P6260188.JPG

Zdjęcie z drogi powrotnej.
P6260191.JPG

Schodzimy na parking. Trafiamy na zagubioną nieznajomą. Na szczęście trafiła tu już bez przygód :) .

CDN
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye

Side lato 2024 - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone