Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Styczniowe SIDE i okolice

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Styczniowe SIDE i okolice - Güle güle

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 12.02.2025 06:38

Dawigs napisał(a):Dziękuję za świetną relację :spoko: . Miło było zobaczyć miejsca, w których byliśmy i poznać te do których nie dotarliśmy.

:pociesza:
Dawigs napisał(a):Moją zacznę chyba początkiem przyszłego tygodnia. Jest już prawie ukończona ale wybieramy się do końca tygodnia na mały wypad (u nas teraz ferie zimowe).
Pozdrawiam.

Będę na pewno w relacji, jeśli nie aktywnym uczestnikiem to na pewno uważnie śledzącym :D
megidh napisał(a):Dzięki za ciekawą i dostarczającą sporo informacji relację - nie relację :oczko_usmiech:.

To zaszczyt przeczytać od Ciebie takie słowa :cmok: i rzeczywiście nie miało być relacji, ale coś na jej wzór dzięki fajnym forumowiczom powstało.
Dziękuję tutaj wszystkim za słowa zachęty do pisania, bez hejtu forumowego.
megidh napisał(a):Ponieważ też mi chodzi po głowie taki przedsezonowy wyjazd do Turcji, to z ciekawości zapytam jeszcze, z jakiego BP polecieliście i jaki był koszt tej imprezy. Przejrzałam jeszcze raz Twoje wpisy, szukając takich informacji, ale nie znalazłam. Jeśli jednak napisałeś na ten temat, to napisz na której stronie relacji.

Jest w poście o Hotelu klik, Rainbow, 1481zł/os, UAI
piekara114 napisał(a):Dzięki za pokazanie ogromnej ilości miejsc, trudno uwierzyć, że w tydzień tyle zobaczyliście, jak sobie porównam z moim tygodniowym alkiem...to jednak nic nie widzieliśmy....

:spoko: chętnie zobaczę Rivę Turecką pokazaną Twoim okiem :D i przy okazji już dzięki za Wulkaniczną GC...
piekara114 napisał(a):
Dawigs napisał(a):Moją zacznę chyba początkiem przyszłego tygodnia. Jest już prawie ukończona ale wybieramy się do końca tygodnia na mały wypad (u nas teraz ferie zimowe).
Piszesz wcześniej całą relację :?: :idea: i wrzucasz fragmentami? Ja przygotowuję tylko wstęp, a potem na bieżąco, no i spisuję wcześniej jakieś myśli jak mi przyjdą do głowy...

Ja piszę relacje z marszu... tzn inaczej niż kiedyś, może 2x zrobiłem to w wordzie, bo zdarza się tu fatal error (nie mylić z General...); w tej dołożyłem sporo linków, które najczęściej wcześniej sobie zapisywałem w zakładkach.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 12.02.2025 07:48

Dzięki za kolejną świetną relację! Jak zawsze czytało się z przyjemnością. Czekam na następną! ;)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 12.02.2025 15:02

empire13 napisał(a):Dzięki za kolejną świetną relację! Jak zawsze czytało się z przyjemnością. Czekam na następną! ;)

Dzienks za obecność :plusone:

W tym roku plan obejmuje wiosenny Peljesac z okolicą i jesienny Pag z Plitvicami, jak zdrowie dopisze...
piotrf
Weteran
Re: Styczniowe SIDE i okolice - Suplement na koniec cz.3

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.02.2025 20:27

te kiero napisał(a):Tydzień przeleciał niezwykle szybko i ani się nie obejrzeliśmy trzeba było wracać do zimnej P
. . .
To był bardzo udany wyjazd, nawet się nie spodziewaliśmy. Postaramy się tam wrócić, mam nadzieję, za podobny strzał cenowy :czytaj: :lol:

Tą relacją - z pewnego powodu - wymiksowuję się również w pewnym zakresie z forum, co od pewnego czasu już wdrożyłem.

Pięknie , ciekawie i dość intensywnie spędziliście ten tydzień , odwiedziliście bardzo dużo ( moim zdaniem ) okolicznych atrakcji , dziękuję że wirtualnie mogłem w tym uczestniczyć :proszedzieki:
Życzę wielu powrotów do Turcji

Pozdrawiam
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Styczniowe SIDE i okolice - Suplement na koniec cz.3

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 13.02.2025 06:25

piotrf napisał(a):Pięknie , ciekawie i dość intensywnie spędziliście ten tydzień , odwiedziliście bardzo dużo ( moim zdaniem ) okolicznych atrakcji , dziękuję że wirtualnie mogłem w tym uczestniczyć :proszedzieki:
Życzę wielu powrotów do Turcji

Pozdrawiam
Piotr

Zdecydowanie dobre podsumowanie, w kwestii intensywności, to tylko miejscami tak było :) szczególnie przy wycieczce do Antalya. Na śniadania zjawialiśmy się przeważnie ok.9:00, na kolacjach kole 18:15, więc można było jeszcze znaleźć czas przy długim wieczorze i dobrze się wyspać. Apropos spania, trafiliśmy idealnie z materacami i innymi meblami, wygodne i nic a nic nie skrzypiące, więc jak moja Pani już, albo jeszcze spała to mogłem buszować po pokoju.

Oby powrót do Turkiye się sprawdził, choć na I miejscu nadal jest powrót do P i Algarve, jednak ceny zwalają z nóg. Powrotów do Cro w to nie wliczam, choć jeśli wypalą te dwa planowane tegoroczne wyjazdy do Cro, to robimy przerwę.
Jer
Croentuzjasta
Re: Styczniowe SIDE i okolice - Perge cz.2

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jer » 28.02.2025 22:47

te kiero napisał(a):W pewnym dniu na deser zafundowaliśmy sobie wodospad Duden. Wodospad jest pierwszą atrakcją widoczną po przylocie do lotniska Antalya, tzn jest widoczny dla tych co w samolocie siedzą po lewej stronie.

To jest fajne miejsce dla tych, co lubią samoloty latające nad głową i widok na wodospady.
;)
.
Załączniki:
samoloty-turcja-spot.jpg
.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Styczniowe SIDE i okolice - Perge cz.2

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.03.2025 06:30

Jer napisał(a):To jest fajne miejsce dla tych, co lubią samoloty latające nad głową i widok na wodospady.
;)
.

Czyżby miłośnik latania ;)
Pełny przegląd przewoźników - fajne jak się powiększy zdjęcie, dokładnie tak jest nad głowami przy Duden.

---

te kiero napisał(a):Oby powrót do Turkiye się sprawdził

Pojawiły się pierwsze oferty zimowe z BP na przyszły rok :hut: :lol:
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 02.03.2025 22:31

Na wschody po godzinie 8:00 to ja rozumiem, to nie jest wbrew prawom natury :piwo:

Zdjęcia ich niesamowite, tak jak cała relacja. Tak jak Piotr napisał robi wrażenie ile zwiedziliście i Turcja zaprezentowana w nietypowym wydaniu.

Odnośnie miłośników latania to pochwale się, kupione bilety na maj. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to dwa razy zaliczę lot największym pasażerskim samolotem. Niby nic, ale już nóżki chodzą :piwo:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 02.03.2025 22:59

ziemniak napisał(a):Niby nic, ale już nóżki chodzą :piwo:

Niby nic ale zazdro :piwo:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.03.2025 07:08

ziemniak napisał(a):Na wschody po godzinie 8:00 to ja rozumiem, to nie jest wbrew prawom natury :piwo:

Każdy ma swój zegar... dla mnie było to dziwne, już dawno byłbym po śniadaniu ;)
ziemniak napisał(a):Zdjęcia ich niesamowite, tak jak cała relacja. Tak jak Piotr napisał robi wrażenie ile zwiedziliście i Turcja zaprezentowana w nietypowym wydaniu.

Dzięki, od takiego globetrottera miło usłyszeć.
ziemniak napisał(a):Odnośnie miłośników latania to pochwale się, kupione bilety na maj. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to dwa razy zaliczę lot największym pasażerskim samolotem. Niby nic, ale już nóżki chodzą :piwo:

Nie przepadam za lotami, ale chętnie bym się przeleciał, pewnie jest więcej miejsca na nogi :?
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.03.2025 21:51

te kiero napisał(a):
ziemniak napisał(a):Odnośnie miłośników latania to pochwale się, kupione bilety na maj. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to dwa razy zaliczę lot największym pasażerskim samolotem. Niby nic, ale już nóżki chodzą :piwo:

Nie przepadam za lotami, ale chętnie bym się przeleciał, pewnie jest więcej miejsca na nogi :?

Leciałem tym kolosem dwa razy przy okazji wizyty w Australii i muszę napisać , że to jednak inny matrix :tak: , nie tylko na nogi miejsca więcej ( chociaż leciałem klasą turystyczną ) , odniosłem wrażenie , że turbulencje ( są normalną rzeczą przy tak długich lotach ) w tych kolosach są znacznie mniej dotkliwe dla pasażerów ( niemal nieodczuwalne ) :D

Pozdrawiam
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.03.2025 06:51

Taki jeden lot załatwiłby zapewne sprawę kilku czarterów do Antalya :spoko:
I może WC jest w miarę normalne, a nie stanie w nienaturalnej pozie :lol:
Poprzednia strona

Powrót do Turcja - Türkiye