Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser
Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.

Postnapisał(a) bluesman » 14.01.2014 11:15

Bardzo dziękuję Heniu za przesyłkę :) podaj dane do przelewu na PW. Sądziłem, że jest grubsza tak jak oryginalne samochodowe ale i tak się przyda zwłaszcza przez swoją długość :)
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 14.01.2014 11:45

bluesman napisał(a):Bardzo dziękuję Heniu za przesyłkę :) podaj dane do przelewu na PW. Sądziłem, że jest grubsza tak jak oryginalne samochodowe ale i tak się przyda zwłaszcza przez swoją długość :)

jak powiedziałem , jeśli się podoba ...

Pracować mi się nie chce ... co robić ? :roll:
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 14.01.2014 11:51

Nie pracuj :mrgreen: ja nie pracuję ...........
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 14.01.2014 23:48

bluesman napisał(a):Nie pracuj :mrgreen: ja nie pracuję ...........

Niestety muszę , nawet chorować nie mam kiedy , jestem niewolnikim kapitalizmu :wink: .
meeg
Cromaniak

Postnapisał(a) meeg » 15.01.2014 10:14

No niestety, ja też muszę pracować, ale gdyby nie praca to skąd brać kasę - więc raczej trzeba się cieszyć że jest :lol:

Wczoraj byłam na spinningu. Tym razem była zmiana prowadzącego i trening był zupełnie inny, bardziej kardio niż interwałowy.
Tak sobie pomyślałam, że muszę sobie zrobić jakiś test kondycyjny, bo aż ciekawa jestem jego wyników. Kilka lat temu, jeszcze przed urodzeniem synka, jeździłam na rowerze ale na mniejszych dystansach i może bardziej rekreacyjnie i spokojnie. Za to dość regularnie bo zazwyczaj od września do maja chodziłam na zajęcia do klubu - spinning, pilatetes, itp. i wtedy na takich zajęciach naprawdę się męczyłam, często aż brakowało mi sił i wytrzymałości mimo bardzo dużej regularności ćwiczeń.

Teraz na spinning chodzę sporadycznie, tylko wtedy gdy nie mam okazji pojeździć w terenie. W domu staram się ćwiczyć regularnie mięśnie brzucha na zmianę z nogami - ale to tylko 10 do 15 minut dziennie wychodzi. Tylko intensywność jazdy rowerem jest dość duża i regularna. Pokonuję dłuższe dystanse niż kiedyś, a podczas jazdy stale pedałuję, nawet na zjazdach się staram. Także podczas jazdy na rowerze praktycznie nie odpoczywam. A i jeszcze od czasu do czasu wieczorem przebiegnę się dookoła osiedla. No i wytrzymałość kondycyjna uważam, że jest rewelacyjna. Podczas wczorajszych zajęć, po półgodzinie intensywnego kardio gdy wszyscy dosłownie padali i niektóre osoby już siadały i przestawały jechać ze zmęczenia, ja jeszcze nie zdjęłam bluzy i nawet nie czułam wysilonego tętna. Wykonywałam wszystkie nawet przemyślne spinningowe "tortury" prowadzacego i nie robiły one na mnie większego wrażenia. Aż się dziwnie na mnie gość patrzył - czy aby na pewno jadę pod obciążeniem. A ja mogłam jechać i ćwiczyć szybciej i pod dużym obciążeniem. A co najdziwniejsze nawet się nie spociłam, gdy inni wypili po butli wody, a pot lał się z nich strumieniami... Po treningu musiałam się tłumaczyć, że często jeżdżę rowerem, bo aż wszystcy na mnie napadli o co chodzi?
Dlatego jestem ciekawa jaka jest obecnie wydolność mojego organizmu. Możecie polecić jakiś wiarygodny test na sprawdzenie?
rodaivuk

Postnapisał(a) rodaivuk » 15.01.2014 10:17

meeg napisał(a):Dlatego jestem ciekawa jaka jest obecnie wydolność mojego organizmu. Możecie polecić jakiś wiarygodny test na sprawdzenie?

Zorganizuj samodzielnie bez niczyjej pomocy Zlot :lol: Wtedy sie przekonasz 8)
A poza tym, Ruffiera sobie zrób. A później przebiegnij się Cooperem.
meeg
Cromaniak

Postnapisał(a) meeg » 15.01.2014 11:25

rodaivuk napisał(a):
meeg napisał(a):Dlatego jestem ciekawa jaka jest obecnie wydolność mojego organizmu. Możecie polecić jakiś wiarygodny test na sprawdzenie?

Zrobiłam przed chwilą Ruffiera i wyszło mi 0,4 ale muszę jeszcze raz to sprawdzić bo tętno sprawdzałam "ręcznie". Muszę pulsometr pożyczyć, bo nie mam w domu.
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 15.01.2014 11:32

rodaivuk napisał(a):

Tu cię jeszcze nie było? Nie powiem byś był jakoś szczególnie oczekiwany :mrgreen:
Jak widać podczytujesz :mrgreen:

Meeg wrzuć sobie temat w google i wszystko Ci wyjdzie :)
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 15.01.2014 11:38

meeg napisał(a):Zrobiłam przed chwilą Ruffiera i wyszło mi 0,4 ale muszę jeszcze raz to sprawdzić bo tętno sprawdzałam "ręcznie". Muszę pulsometr pożyczyć, bo nie mam w domu.

Pulsometr to przydatne narzędzie przy konstruowaniu treningu.
Natomiast to, że się nie pocisz.......... no cóż jest to sposób na regulacje termiczną organizmu i powinnaś sie pocić jakkolwiek kobiety mniej się pocą.
Ja dość szybko zaczynam się pocić i nie jest to kwestia wydolności, a fakt, iż organizm przeczuwa, że za chwile dostanie w tyłek :mrgreen:
Co do spiningu no cóż trudno się porównywać do innych bo każdy jedzie na innym obciążeniu jedyna rada wybrać się wspólnie na jakiś niezły podjazd i wtedy można się porównać :)
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 15.01.2014 12:00

meeg napisał(a):Aż się dziwnie na mnie gość patrzył - czy aby na pewno jadę pod obciążeniem. A ja mogłam jechać i ćwiczyć szybciej i pod dużym obciążeniem. A co najdziwniejsze nawet się nie spociłam, gdy inni wypili po butli wody, a pot lał się z nich strumieniami... Po treningu musiałam się tłumaczyć, że często jeżdżę rowerem, bo aż wszystcy na mnie napadli o co chodzi?
?

Te Meeg , może Ty terminator jesteś ino o tym nie wiesz , bo Ci taki program wgrali , ten w ostatnim odcinku też nie wiedział aż go poszarpała mina p/p . :lol:

łon tysz był przystojny i wysporotowany ... 8O

Obrazek
meeg
Cromaniak

Postnapisał(a) meeg » 15.01.2014 12:11

Wrzuciłam w google bo samo hasło test Ruffiera nic mi nie mówiło. Zrobiłam te 30 przysiadów - tylko w sumie nawet zostało mi jeszcze 4 sekundy do minuty - może trochę za szybko je robiłam? Nie zmęczyłam się w trakcie tego testu, może powinnam mieć jakieś dodatkowe obciążenie?

bluesman napisał(a):Co do spiningu no cóż trudno się porównywać do innych bo każdy jedzie na innym obciążeniu jedyna rada wybrać się wspólnie na jakiś niezły podjazd i wtedy można się porównać :)

Właśnie myślę że pokonywanie różnego typu podjazdów dało mi tę wytrzymałość. Kiedyś przy podjeżdżaniu wąwozem w Wąwolnicy czułam ból mięśni i duże zmęczenie. W trakcie wycieczek zaczęliśmy ten wąwóz wykorzystywać do wspólnych wyścigów i dzieki temu teraz na niego wręcz wlatuję. W zależności od trasy staramy się pokonywać w określonym z góry tempie te łagodniejsze podjazdy, a te bardziej dla nas wymagające pokonujemy już indywidualnie. Mi jak do tej pory najbardziej daje w kość ten podjazd po kocich łbach w Kazimierzu. Może nie ma bardzo dużego nachylenia - nawet nie wiem gdzie takowe sprawdzić, ale koła masakrycznie się ślizgają po kamieniach i do tego jest długi. Z drugiej strony u nas nie ma wielkich gór więc co ja tutaj gadam o podjazdach :oczko_usmiech:

auto_gt napisał(a):Te Meeg , może Ty terminator jesteś ino o tym nie wiesz , bo Ci taki program wgrali , ten w ostatnim odcinku też nie wiedział aż go poszarpała mina p/p . :lol:

łon tysz był przystojny i wysporotowany ... 8O

Dobre :lool: Terminator to mój synek :lool: Przy nim ja padam bez sił :wink:
meeg
Cromaniak

Postnapisał(a) meeg » 15.01.2014 12:21

Ale tak reasumując. Oceniając subiektywnie swoją kondycje mogę stwierdzić, że chyba nigdy w życiu nie byłam w takiej formie jak obecnie. A taką kondycję dała mi tylko i wyłącznie w miarę regularna jazda na rowerze, tylko może trochę bardziej wymagająca. Rower to jednak jest cudowne urządzenie :hearts:
rodaivuk

Postnapisał(a) rodaivuk » 15.01.2014 12:45

meeg napisał(a):
rodaivuk napisał(a):

Zrobiłam przed chwilą Ruffiera i wyszło mi 0,4 ....

Promila czy miligrama? :mrgreen:
rodaivuk

Postnapisał(a) rodaivuk » 15.01.2014 12:46

bluesman napisał(a):
Tu cię jeszcze nie było? Nie powiem byś był jakoś szczególnie oczekiwany :mrgreen:

Na to czego ty oczekujesz to ja mam wy...
meeg
Cromaniak

Postnapisał(a) meeg » 15.01.2014 12:53

rodaivuk napisał(a):Promila czy miligrama? :mrgreen:

:lool: Dobre :lool:
Zaraz mnie zgarną za opiekę nad dzieckiem pod wpływem :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 48
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone