Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser
Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.

Postnapisał(a) bluesman » 11.03.2021 11:15

piekara114 napisał(a):
bluesman napisał(a):a na aliexpress taki patent
Link na ali ten sam co wyżej...

Już poprawiam :) też uważam, że na hak jest the best :) są też kufry na hak :)
Dobrze się tylko zastanowić na ile rowerów będzie bagażnik, znajomi nie założyli wnuczki więc musieli zmienić z uchwytu na 2 rowery uchwyt na 3 rowery, a co jak się trafi 2 wnuk ?
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 11.03.2021 11:37

Wszystkich sytuacji nie przewidzisz. A dziecięcy rowerek to łatwo wszędzie upchać :mrgreen:

Paten z ali fajny, ale chyba w naszym kombi się nie da.....
krutom
Cromaniak

Postnapisał(a) krutom » 17.03.2021 18:00

bluesman napisał(a):... a co jak się trafi 2 wnuk ?

Można dokupić dostawkę na kolejny rower.
Niektóre bagażniki na to pozwalają, ale także trzeba przewidywać przed zakupem.
przykładowo

Coś się porobiło z częściami rowerowymi. Są duże braki, a do tego ceny poszybowały.
Zamówiłem widelec Rock Shox'a w Bikestacji. Podobno był. Dziś anulowali zamówienie. Wyprzedany, nowych nie ma.
Oferta korb, kaset, nawet łańcuchów ubożuchna.
Podobno pandemia.
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 18.03.2021 09:52

krutom napisał(a):
bluesman napisał(a):... a co jak się trafi 2 wnuk ?

Można dokupić dostawkę na kolejny rower.
Niektóre bagażniki na to pozwalają, ale także trzeba przewidywać przed zakupem.
przykładowo

Coś się porobiło z częściami rowerowymi. Są duże braki, a do tego ceny poszybowały.
Zamówiłem widelec Rock Shox'a w Bikestacji. Podobno był. Dziś anulowali zamówienie. Wyprzedany, nowych nie ma.
Oferta korb, kaset, nawet łańcuchów ubożuchna.
Podobno pandemia.

Akurat Łukasza znam :) nieco wiem na temat sposobu działania mają powystawiane sprzęty i jeżeli jest chętny dopiero je sprowadzają, natomiast na na stanie raczej nie mają nic :) Jakiego widelca szukasz ? Co do ceny masz rację dlatego ja szukam innych źródeł, ostatnio korzystam namiętnie z olx-a i wyrwałem niesamowite części :) np rock shox sid carbon nowy 26' 120 mm za 1600zł 1350 gr. cena sklepowa koło 8000 zł lub nowy hamulec hydrauliczny przód xtr- bl/brm 985 za 450 zł waga 190gr
krutom
Cromaniak

Postnapisał(a) krutom » 18.03.2021 10:38

bluesman napisał(a):
..... Co do ceny masz rację dlatego ja szukam innych źródeł, ostatnio korzystam namiętnie z olx-a i wyrwałem niesamowite części :) np rock shox sid carbon nowy 26' 120 mm za 1600zł 1350 gr. cena sklepowa koło 8000 zł lub nowy hamulec hydrauliczny przód xtr- bl/brm 985 za 450 zł waga 190gr

Składam w ramach hobby takiego trochę oldschoolowego górala/XC.
Mam całą grupę DEORE LX. Jeździł na niej młody.
Założenie: ma być niedrogo, ma być zbliżony maksymalnie do początku lat 2000, czyli np kierownica będzie 25,4 a nie 31,8 czy 35mm. I tu jest spory wybór np AMOEBA. Koła 26", V-breaki. Koła już mam na piastach Deore.
No taki kaprys.
Podobno mężczyzna musi spłodzić dom, urodzić syna i złożyć rower, czy jakoś tak :oczko_usmiech:

Wyszukałem już fajną ramę taką z epoki.
Podobno Szwajcarzy robią ją dalej.
Są widelce Rock Shoxa na Alledrogo. Nie chce wydać więcej niz 1200. Zatem w budżecie mieści się sprężyna z manetką do blokady skoku ewentualnie powietrze z blokadą ale bez manetki (można dokupić)

Rower jako drugi będzie jeździł po lasach (asfalty, szutry, czasem jakieś ścieżki).
Opony cienkie. Ma być łatwo i przyjemnie. Do żadnych wyczynów nikt mnie nie zmusi. :mrgreen: :lol: :papa:
Magda O.
Cromaniak

Postnapisał(a) Magda O. » 18.03.2021 11:58

piekara114 napisał(a):Minus dachowego bagażnika jest taki, że trzeba mieć na czym stanąć aby zapiąć rower, zwłaszcza przy wyższym samochodzie. No i opór powietrza przy jeździe.
Dlatego my jeżdżąc na wycieczki rzucamy rowery do bagażnika naszego kombi :D Nawet jeśli casami trzeba przednie koło zdjąć z ramy to jest to szybka piłka.

Poza tym jak będę chciała pojechać gdzieś sama, to nie dam sobie rady z umieszczeniem tam rowera. Bagażnik to było dla nas najlepsze rozwiązanie, ale na razie niestety musimy kombinować inaczej :roll:

bluesman napisał(a):
Mowa jest o konkretnym aucie :) S. Swift więc do wysokich nie należy:) przy 2 rowerach przy bagażniku na klapę też opory są bo rowery wystają poza obrys czołowy auta i niesamowita kombinacja z zakładaniem/ściąganiem chyba, że w co wątpię ktoś z paskowym jeździ na co dzień ale ja takiego nie spotkałem natomiast z dachowymi nawet w zimie :) :) Natomiast jeżeli ktoś bierze na dach goły rower bez bagażniczków, pompeczek, fotelików, błotników i jeszcze skręci kierownice równolegle do osi auta to opory nie są wielkie. Tylko nie wiem czy koleżanka miała na myśli jazdę do Cro czy poza miasto bo jak tylko kawałek za miasto i nie przekracza się 130km/h te opory w spalaniu nie maja wielkiego znaczenia w kontrapunkcie do przyjemności z jazdy. Znający podobno temat koledzy jadąc do Cro podawali info dot. zwiększonego spalania rzędu nawet (sic!) 0,5l/100km w co jakoś nie wierze ale pomiarów nie robiłem :)

Miałam na myśli wyjazdy głównie poza miasto ( max 300 km), ale rozważam też opcję zabrania rowerów do Cro.
Skimir
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Skimir » 18.03.2021 12:28

W mojej opinii, jeśli planujecie wozić rowery nie tylko raz na rok to warto zainwestować w hak i przy kolejnych samochodach zwracać uwagę na to czy jest już zamontowany (no chyba, że planujecie sprzedaż samochodu w bliskiej przyszłości wtedy inwestycja w montaż haka może być mniej opłacalna).

Przy bagażniku zakładanym na hak nie widzę jakichkolwiek zalet innych rozwiązań. Jeszcze jak się poszuka ciekawego rozwiązania to będzie bezkonkurencyjne i wygodne. Tylko nie warto kupować prymitywnych platform na rowery :-)
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 18.03.2021 14:54

krutom napisał(a):....Są widelce Rock Shoxa na Alledrogo. Nie chce wydać więcej niz 1200. Zatem w budżecie mieści się sprężyna z manetką do blokady skoku ewentualnie powietrze z blokadą ale bez manetki (można dokupić)

Rower jako drugi będzie jeździł po lasach (asfalty, szutry, czasem jakieś ścieżki).
Opony cienkie. Ma być łatwo i przyjemnie. Do żadnych wyczynów nikt mnie nie zmusi. :mrgreen: :lol: :papa:

Zastanawiałeś się nad Manitou Markhor ? można trafić poniżej tysiąca złotych (kupiłem w Niemczech małżonce, taniej z przesyłką wyszło niż w Polsce ) skok 100mm, blokada, powietrzny, waga nieco poniżej 1600gr. całkiem kulturalnie pracujący :)
krutom
Cromaniak

Postnapisał(a) krutom » 18.03.2021 16:46

bluesman napisał(a):
Zastanawiałeś się nad Manitou Markhor ? można trafić poniżej tysiąca złotych (kupiłem w Niemczech małżonce, taniej z przesyłką wyszło niż w Polsce ) skok 100mm, blokada, powietrzny, waga nieco poniżej 1600gr. całkiem kulturalnie pracujący :)

Fajny, ale nie widziałem wersji z pivotami.
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 18.03.2021 17:28

krutom napisał(a):
bluesman napisał(a):

Fajny, ale nie widziałem wersji z pivotami.

My fault :)coś fajnego z pivotami będzie trudno :)
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 26.03.2021 14:20

Leśne drogi już prawie suche. Po weekendzie daje rower do serwisu, gdyż do wymiany kompletny napęd, pewnie przy okazji linki itd. Niebawem znów zaczynam kręcić setki wkoło "komina" :)
Magda O.
Cromaniak

Postnapisał(a) Magda O. » 26.03.2021 14:51

Koniecznie trzeba zacząć sezon, bo forma słaba a plany na ten rok ambitne. Zaczynam w sobotę :oczko_usmiech:
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 27.03.2021 10:26

Wprawdzie 3 tygodnie po operacji ale nie wytrzymuję i zaczynam dzisiaj jakąś delikatną przejażdżką po płaskim :)
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 27.03.2021 22:20

41 km zrobione :)
Bartek81
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Bartek81 » 28.03.2021 21:57

Znacie jakieś nawigacje rowerowe offline,oprócz google maps ?
Co polecacie jeśli chodzi o mapy Bałkanów (Chorwacja/Grecja) ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 172
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone