Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser
Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 23.10.2020 09:43

Rafi70 napisał(a):Również "trochę" pomykam wkoło Torunia , ale stówka w 6h po polach ...wielki szacun . Chciałbym mieć takiego powera . Trochę jezdziłem w mtb w różnych zawodach i najlepsi na dystansach pro (70km) notowali czasy ok 5h, a ci średni ok 6h .
Myślę ,że powinieneś spróbować wystartować w takich zawodach , miałbyś duże szanse zająć dobre miejsce ...

:) Przyznam się, że trzeba rozróżnić mtb od jazdy po płaskim :) Poza tym kolega Piotrulex brał udział w zawodach i zajmował wysokie miejsca nawet dostając nagrody ale na najkrótszych dystansach zmagając się dzielnie z dziatwą i paniami czego nie ukrywał. Też chciałbym zobaczyć start kolegi P. w dystansie mtb mega. Jak przypuszczam przeszkodą będzie brak odpowiedniego sprzętu :( Bo co do woli walki i kondycji nie mam wątpliwości :papa:

p.s. jako laik jak sam napisał może mieć problemy z serwisem w przypadku awarii :(
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 23.10.2020 11:49

Rafi70 napisał(a):Również "trochę" pomykam wkoło Torunia , ale stówka w 6h po polach ...wielki szacun . Chciałbym mieć takiego powera . Trochę jezdziłem w mtb w różnych zawodach i najlepsi na dystansach pro (70km) notowali czasy ok 5h, a ci średni ok 6h .
Myślę ,że powinieneś spróbować wystartować w takich zawodach , miałbyś duże szanse zająć dobre miejsce ...

Te pola to oczywiście polne drogi. Cała droga przeważała w drogi asfaltowe, pewnie z 80%. Śmigałem wczoraj do Kruszwicy przez Gniewkowo. Wyszło niecałe 103km w 5:31h i średnia 18,58. Oczywiście z funkcją start/stop. Ja rowerem jedynie rekreacyjnie, jak mocniej docisnę to po chwili "umieram". No i nie porównuj trasy wytyczonej pod MTB z jazdą po płaskich leśnych czy polnych drogach. No chyba, że sobie jaja robisz ze mnie :). W kilku maratonach MTB brałem udział, ale to zwykle na dystansach 25-30km, gdzie naprawdę się spinałem konkretnie, aby dojechać. Na końcu, na ostatnich 2-3km prostej drogi sporo osób mnie wyprzedzało, a ja już absolutnie mia miałem siły, aby jechać choć kilometr szybciej. Rower mam za 2 koła, ciuchy z Lidla i lekką nadwagę, jeżdżę tylko i wyłącznie dla przyjemności tempem rekreacyjnym :). Może się kiedyś umówimy na 100km pętelkę przez Bydgoszcz, prom w Nieszawie czy Golub-Dobrzyń :)

Oto kilka średnich przy dłuższych trasach, minimum 100km. Nieszawa mi wyszła średnia 17,07km/h, Gdańsk 18,76, Bydgoszcz 18,81, 18,65, 17,92, Kruszwica 18,58, Pakość 20,60 czy Bory Tucholskie 20,55 (normalnie szok 8O )
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.10.2020 08:29

piotrulex napisał(a):

Te pola to oczywiście polne drogi. Cała droga przeważała w drogi asfaltowe, pewnie z 80%. Śmigałem wczoraj do Kruszwicy przez Gniewkowo. Wyszło niecałe 103km w 5:31h i średnia 18,58. Oczywiście z funkcją start/stop. Ja rowerem jedynie rekreacyjnie, jak mocniej docisnę to po chwili "umieram". No i nie porównuj trasy wytyczonej pod MTB z jazdą po płaskich leśnych czy polnych drogach. No chyba, że sobie jaja robisz ze mnie :). W kilku maratonach MTB brałem udział, ale to zwykle na dystansach 25-30km, gdzie naprawdę się spinałem konkretnie, aby dojechać. Na końcu, na ostatnich 2-3km prostej drogi sporo osób mnie wyprzedzało, a ja już absolutnie mia miałem siły, aby jechać choć kilometr szybciej. Rower mam za 2 koła, ciuchy z Lidla i lekką nadwagę, jeżdżę tylko i wyłącznie dla przyjemności tempem rekreacyjnym :). Może się kiedyś umówimy na 100km pętelkę przez Bydgoszcz, prom w Nieszawie czy Golub-Dobrzyń :)

Oto kilka średnich przy dłuższych trasach, minimum 100km. Nieszawa mi wyszła średnia 17,07km/h, Gdańsk 18,76, Bydgoszcz 18,81, 18,65, 17,92, Kruszwica 18,58, Pakość 20,60 czy Bory Tucholskie 20,55 (normalnie szok 8O )

Kolega Piotrulex jak zawsze taki skromny :papa:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 28.10.2020 08:48

Zamierzam w swoim fitnesie zmienić koła na nowe, lżejsze zysk ponad 0,5 kg :) w górach waga kół ma znaczenie :) Jeden minus za cenę tych kół mógłbym kupić niezły używany rower :( tylko po co mi n-ty rower :(
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 08.11.2020 23:21

Dziś byłem w głuchym lesie, brak ludzi w promieniu minimum kilometra, a tu dróżką środkiem lasu zasuwa biegacz w maseczce.....
Obrazek
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 09.11.2020 01:10

surfing napisał(a):Dziś byłem w głuchym lesie, brak ludzi w promieniu minimum kilometra, a tu dróżką środkiem lasu zasuwa biegacz w maseczce.....

To może być mylące. Kilka ostatnich dni spędziłem na górskich wędrówkach i oprócz pięknych widoków i słonecznej pogody najbardziej spektakularny był... smog zalegający doliny i najlepiej widoczny z góry. Myślę, że on zabije o wiele więcej ludzi niż covid-19 :evil: Ponoć przed smogiem maseczka też chroni.

Ta ciemna warstwa odcinająca się od błękitnego nieba to nie są chmury :(
Smog nad Bielskiem.

IMG_20201107_115938963-2 — kopia.jpg
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.11.2020 14:44

Piękne zdjęcia, wspaniała u Was pogoda. U mnie na równinach w lasach nie ma problemu ze smogiem. Czemu ktoś tam u Was śmigał w maseczce ja chyba nawet wolę nie wiedzieć. U siebie też widuję ludzi spacerujących na wsi, nad Wisłą, na bezdrożach w maseczkach. Zwykle brak człowieka w zasięgu wzroku. Jak się piechura wypatrzy to mamy MINUTY, aby maseczkę założyć. Ja nie wnikam :). Rowerem jeżdżę bez, ale wjazdy do miasta sobie odpuściłem. Wieczorami na nordic walking też zasuwamy bez maseczek, choć zawsze mamy takie przy sobie.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 15.11.2020 17:07

Jak widać koledzy jeżdżą :) my też korzystamy z ostatnich jako tako ciepłych dni aczkolwiek 8-9 stopni wymaga już lekkiego opatulenia się włącznie z ocieplaczami na buty i podgrzewanymi wkładkami do nich :( wczoraj 40km i dzisiaj również +10 z czego połowa pod bardzo silny wiatr nie dało się jechać szybciej niż 10-11 km/h.

Dlaczego plus 10 km dzisiaj ? bo po zjeździe ze stromej górki ( po 5km) coś nagle zaczęło małżonce terkotać przy tylnej piaście. Krótka diecezja wracamy bo nie jestem w stanie na szybkiego ocenić co dokładnie się stało ( tyle, że da się jechać).

Gdyby to była dużo większa odległość od domu to zacząłbym dogłębnie sprawdzać, a tak powrót do domu i małżonka zmienia rower. W końcu wycieczka udana :)

Nieco się martwiłem bo piasta DT Hugi 240 gdyby padła no to spore koszty (nie będę drażnił kolegi P. jaki to procent jego roweru ) :mrgreen: Jednak co firma to firma po powrocie okazał się winny moi czyli serwisant :( nie sprawdziłem, że klocki hamulcowe koleżanki małżonki się były skończyły oraz tłoczek hamulca z jednej strony się zapiekł :( Tak to jest jak hamuje się prawie wyłącznie tylnym hamulcem. Roboty na pół godziny + sprawdzenie wszystkich klocków w rowerach.

Częściej jednak sprawdzam rowery, które są używane w górach w terenie, a praktycznie przed każdym wyjazdem i mam zawsze w zapasie ze sobą 2 komplety klocków gdyby trafił się błotny wyjazd :papa:
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 15.11.2020 17:24

Ja dzisiaj delikatnie, 60 po równym, głównie w lesie.
Ostatnio mam jakieś dziwne wrażenie, że jak jadę tam, to wieje mi w twarz i z powrotem też :?
Skimir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skimir » 15.11.2020 18:29

Heh :-)
Może za szybko jeździsz to co się dziwisz, że zawsze w twarz wieje.
Zacznij jeździć do tyłu to będzie wiać w d... :-)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 16.11.2020 13:09

Wczoraj piękna pogoda. U nas koło 10-11 stopni było i kolega wyciągnął mnie na rower. Jego maszyna zabójczo piękna i zaawansowana, a i kondycja do roweru dość dopasowana :). Poszło nieco ponad 40km, z czego z 15km po lasach, trochę piasku, kamieni, górek, zakrętów itd, a reszta leśny asfalt. Sam zwykle robię tę trasę ze średnią koło 18. Teraz mi wyszło prawie 22 i byłem bardziej zmachany niż po relaksacyjnej setce swoim tempem. Kolega poowijany w ciuchy włącznie z kominiarką, ochraniaczami na buty i pełnymi rękawiczkami nawet się nie spocił :). Ja tylko dlatego ubrałem długie portki, aby do niego się dopasować :) Parkingi w lasach bliżej miejscowości zawalone autami, trochę biegaczy, rowerzystów, no pięknie było :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 23.11.2020 09:43

W piątek było pięknie słonecznie choć mroźno. Wyskoczyłem w lasy pośmigać i 55km wyszło. Po raz pierwszy odkąd sięgam pamięcią złapałem kapcia. Z 20km od domu gdzie dojechanie samochodem wielkich szans powodzenia by nie miało. Finalnie wyglądało jakbym na jakąś gałązkę z kolcami najechał przednim kołem, gdzie bieżnik już mizerny. Od kiedy zacząłem robić dłuższe wycieczki to wożę z sobą zestaw do klejenia + pompeczkę. Zamiast od razu skleić to pompowowałem co 3km, a operację wulkanizowania dopiero w domu przeprowadziłem ...
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 23.11.2020 11:52

nie wystarczyłaby zapasowa dętka ? jakoś trudno mi zrozumieć ludzi, którzy nie wożą ze sobą zapasowych dętek (co najmniej jednej) a do tego jeżdżenie na mizernym bieżniku czyżby szkot z kolegi wyszedł ? :papa:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 26.11.2020 11:21

Ciekawe czy w ogóle lub co ile godzin serwisujecie amortyzatory przednie :) mam na myśli amortyzatory powietrzne :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 29.11.2020 09:15

Dzisiaj zmiana sprzętu na narty biegowe :) Jako, że spadło sporo śniegu w mieście zakładamy, że na wysokości około 1000m będzie go dużo więcej, na wszelki wypadek gdyby była zmiana diecezji na dłuższy marsz w bagażniku jak co roku pojawiły się rakiety śnieżne ale to stwierdzimy na miejscu :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 169
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone