.png)

.png)
Konradzie,Habanero napisał(a):(...) olx , allegro ?
Dużo tam markowego sprzętu (...)

Skimir napisał(a):Na serwisach allegro, olx jest dużo sprzętu ale różnie z jakością. Możesz trafić z dużym prawdopodobieństwem na złom. Wszyscy piszą - super, sprawny... okazuje się, że złom (chyba, że będziesz jeździć osobiście ale wiesz - chcesz kupić sprzęt za 1000zł więc jak daleko pojedziesz aby zobaczyć, że oferta to ściema?)
W opisie masz napisane: dolnośląskie - zerknij na giełdy typu Lubin - tam tego szpejstwa na tony.
Nie wiem jak z legalnością - pewnie sporo jest odkupionych lub zabranych z wystawek od właścicieli ale jak się trafi ciepły towar to będą mogą być kłopoty.
Jeśli myślisz o wypożyczalni to w takim przypadków stawiałbym na unifikację sprzętu bo to trzeba serwisować. Jak kupisz rowery na różnym osprzęcie to będziesz później walczyć z utrzymaniem tego. Jak będziesz mieć jakiś standard to zawsze złożysz z dwóch jeden, dokupisz trzeci i utrzymasz park "maszynowy". Jak na 10 rowerów będziesz mieć 3 rodzaje łańcuchów, różne rodzaje manetek, suportów, kaset, różnie opony... to wiesz co się będzie działo po awarii - szukanie na już części zamiennych.
Do wypożyczalni to tylko pancerne konstrukcje. Nie jakieś tam wycieniowane ramy aluminiowe z napędami na cienkich łańcuchach. Im rower lżejszy tym fajniejszy ale i łatwiej zepsuć.
boboo napisał(a):Konradzie,Habanero napisał(a):(...) olx , allegro ?
Dużo tam markowego sprzętu (...)
gdyby Ci się trafił czarny Gudereit o numerach x...y...z (mam gdzieś zapisane)
post2104377.html#p2104377
to... zrzekam się i jest Twój![]()
![]()

.png)
Habanero napisał(a):
...Jestem ciekawy Waszych opinii na temat tego, czy taka wypożyczalnia, w miejscowości oddalonej od Wrocławia 25 min. jazdy pociągiem i zlokalizowana bardzo blisko stacji PKP ( 3 min.), miałaby rację bytu i czy Wrocławianie przyjeżdżaliby pociągiem, żeby wypożyczyć rower i pojeździć po okolicznych lasach i wzgórzach trzebnickich. Lokalizacja wypożyczalni - okolice Obornik Śl. Podzielcie się opiniami. Z góry dziękuję za wszystkie za i przeciw.
krutom napisał(a):Mieszkam kilka kilometrów od Puszczy Niepołomickiej.
Masa ludzi przyjeżdża tam pojeździć na rowerze. W weekendy mam wrażenie, że co trzeci samochód z rowerami jedzie albo do Puszczy albo już wraca. Pomimo tego, na leśnym parkingu przy drodze Niepołomice - Targowisko funkcjonuje mobilna wypożyczalnie rowerów. Działają od wiosny do jesieni w każdy weekend bez deszczu.
Są obecni od przynajmniej kilku lat.
Większość jeździ na własnych rowerach, ale są i tacy co wypożyczają. W weekendy w niektórych miejscach Puszczy jest jak na drodze do Morskiego Oka w sezonie.

.png)
.png)
Habanero napisał(a):Jestem ciekawy Waszych opinii na temat tego, czy taka wypożyczalnia, w miejscowości oddalonej od Wrocławia 25 min. jazdy pociągiem i zlokalizowana bardzo blisko stacji PKP ( 3 min.), miałaby rację bytu i czy Wrocławianie przyjeżdżaliby pociągiem, żeby wypożyczyć rower i pojeździć po okolicznych lasach i wzgórzach trzebnickich. Lokalizacja wypożyczalni - okolice Obornik Śl. Podzielcie się opiniami.
.png)
.png)
I chyba szybko się nie zwróci. Koszt wynajmu zwykłego 35/40 zł, elektryk 100 zł. A różnica w cenie roweru większa niż 3krotność zwykłego roweru.Skimir napisał(a):Jak już tak kombinujesz to może elektryki - stały się modne. Realnie ułatwiają dotarcie w miejsca gdzie na pieszo lub rowerem klasycznym byłoby ciężko. Nie są tak wymagające pod względem dopasowania jak rowery normalne (jestem w stanie łatwiej pogodzić się z lekko za małym elektrykiem niż za małym klasykiem). Kosztują dużo więc wielu ludzi nie stać a chcieliby pojeździć...
Tylko tutaj cena rozkręcenia biznesu byłaby trochę inna - za kwotę, którą chcesz przeznaczyć na 10 rowerów, może być kupił pół dobrego elektryka.
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.