Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser
Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 10.02.2021 10:01

marze_na napisał(a):
Habanero napisał(a):Jestem ciekawy Waszych opinii na temat tego, czy taka wypożyczalnia, w miejscowości oddalonej od Wrocławia 25 min. jazdy pociągiem i zlokalizowana bardzo blisko stacji PKP ( 3 min.), miałaby rację bytu i czy Wrocławianie przyjeżdżaliby pociągiem, żeby wypożyczyć rower i pojeździć po okolicznych lasach i wzgórzach trzebnickich. Lokalizacja wypożyczalni - okolice Obornik Śl. Podzielcie się opiniami.

Wolę zabrać do pociągu własny rower. Raz, że PKP ma dobre oferty na przewóz rowerów, a dwa, że co swój to swój. Nie mam dobrych doświadczeń z wypożyczanym sprzętem.

Też tak wolę, ale w sezonie ciężko tak z marszu kupić bilet. W połowie sierpnia chciałem tak wrócić z Gdańska. Sprawdzałem 3 kolejne pociągi i niestety w żadnym nie było wolnego miejsca do wykupienia dla roweru, sam bym się zabrał.

W temacie to z wypożyczalni nigdy nie korzystałem, zawsze wolałem targać swój rower lub sobie podarować. Choć rower mam z tych tańszych i słabszych to jest do mnie dopasowany i na każdym innym, jazda na początku przyjemnością nie jest. Z pewnością jednak i na taki biznes trafi się klient.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 10.02.2021 10:33

piotrulex napisał(a):W temacie to z wypożyczalni nigdy nie korzystałem, zawsze wolałem targać swój rower lub sobie podarować. Choć rower mam z tych tańszych i słabszych to jest do mnie dopasowany i na każdym innym, jazda na początku przyjemnością nie jest. Z pewnością jednak i na taki biznes trafi się klient.

Oczywiście, że trafi się klient. :)
Nie wszyscy, którzy mają rowery, chcą targać je ze sobą, albo zwyczajnie nie mają możliwości.

Np. w ubiegłym roku byłem trzy razy w Trójmieście. Nie były to wyjazdy na rower, bo ostatni raz to było przy okazji Baltic Sail.
Po południu było jednak trochę czasu, a więc do wypożyczalni i na rower. I atrakcyjna przejażdżka od molo w Brzeźnie do molo w Orłowie i z powrotem zaliczona. Ale już pętla dookoła Krzyża Jezior Wdzydzkich, to raczej na własnym, dopasowanym. :wink:
Ważne dla tego biznesu jest miejsce, ale jeśli to ma być:
Habanero napisał(a):Głównie płaskie tereny leśne i nadmorski kurort.

to zainteresowanie moim zdaniem będzie.
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 10.02.2021 18:49

piotrulex napisał(a):...
W temacie to z wypożyczalni nigdy nie korzystałem, zawsze wolałem targać swój rower lub sobie podarować. Choć rower mam z tych tańszych i słabszych to jest do mnie dopasowany i na każdym innym, jazda na początku przyjemnością nie jest. Z pewnością jednak i na taki biznes trafi się klient.

Odpowiedni wybór sprzętu będzie bardzo ważny. Jak widać po wpisach na forum i opiniach zaczerpniętych z internetu, wiele wypożyczalni oferuje rowery słabej jakości. Myślę, że tu można coś polepszyć. Nie nastawiam się na zawodowców. Ci z pewnością , jeżeli mieliby pojeździć w prawdziwych górach, to pojadą ze swoim sprzętem, albo skorzystają z profesjonalnych wypożyczalni, oferujących sprzęt z górnej półki i znacznie ciekawsze warunki od tych w mojej okolicy. Kolejnym plusem jest to co już bluesman napisał, a Ty potwierdzasz. Można w dobrej cenie kupić niezły, używany rower. Czyli kwota inwestycji na wejściu nie musi być super wysoka.

walp napisał(a):Oczywiście, że trafi się klient. :)
Nie wszyscy, którzy mają rowery, chcą targać je ze sobą, albo zwyczajnie nie mają możliwości.
....Ważne dla tego biznesu jest miejsce, ale jeśli to ma być:
Habanero napisał(a):Głównie płaskie tereny leśne i nadmorski kurort.

to zainteresowanie moim zdaniem będzie.

Raz, że nie wszyscy chcą je targać, dwa-nie wszyscy mają rowery do jazdy w terenie, trzy- nie wszyscy mają w ogóle rowery w swoim miejscu zamieszkania. Ofertę chciałbym skierować do ludzi lubiących wypoczynek za miastem, w lesie, niedaleko miejsca zamieszkania. Kto wie, może zamiast jechać samochodem na leśny parking i spacer po lesie , znajdą się tacy, którzy wybiorą wypad pociągiem i jazdę rowerem po leśnych drogach. O mobilności tego interesu już pisałem i uważam za duży plus. Mam możliwość w lecie zainstalowania się nad morzem (Rewal), tyle tylko, że ... :? :? Chorwacja by mi wypadła :evil: A tego bardzo nie chcę, jeszcze nie teraz.

Dzięki Panowie za odzew :papa:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.02.2021 08:13

Kończy się piękny zimowy czas i dziesiątki przebieganych na nartach kilometrów ;) Dzisiaj planowane pierwsze kilometry na zewnątrz te domowe się nie liczą chociaż dzięki nim kondycja jest wcale ok. :)
Załączniki:
5.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg
0.jpg
-1.jpg
-2.jpg
-3.jpg
-4.jpg
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 03.03.2021 08:39

Wiosna coraz bliżej więc i sezon rowerowy również :D Chciałam się podpytać o bagażniki rowerowe na auto. Dotychczas pakowaliśmy rowery do pojemnego służbowego Forda Kugi. Niestety nadszedł czas pożegnania z Kugą i na jakiś czas zostaje nam tylko niewielki prywatny Suzuki Swift. Nie mam haka więc w grę wchodzi chyba tylko bagażnik dachowy, a może są jakieś inne opcje? Ktoś coś podpowie?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.03.2021 10:18

Jest coś takiego jak bagażnik na klapę.
Mieliśmy coś bardzo prostego na zasadzie pasów, wg mnie był ok, Pan M. wkurzał się na to i bagażnik znikł. Obrazek

Są też wersje bardziej rozbudowane, więcej rurek niż pasów, cena odpowiednio wyższa.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 10.03.2021 07:47

Moim zdaniem tylko bagażnik dachowy :) jeżeli auto ma relingi to najtańszy kosztuje koło 140zł (poprzeczki) sam taki kupiłem aczkolwiek do wożenia biegówek :) Co do paskowego wcale się małżonkowi nie dziwię :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 10.03.2021 07:55

Przy bagażniku na klapę, podczas postoju dostęp do bagażnika utrudniony.
Poza tym zastanawia mnie, czy takie bagażniki na klapę, przy intensywnym użytkowaniu nie pozostawiają śladów na lakierze?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.03.2021 08:59

Minus dachowego bagażnika jest taki, że trzeba mieć na czym stanąć aby zapiąć rower, zwłaszcza przy wyższym samochodzie. No i opór powietrza przy jeździe.
Dlatego my jeżdżąc na wycieczki rzucamy rowery do bagażnika naszego kombi :D Nawet jeśli casami trzeba przednie koło zdjąć z ramy to jest to szybka piłka.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 10.03.2021 11:10

walp napisał(a):Przy bagażniku na klapę, podczas postoju dostęp do bagażnika utrudniony.
Poza tym zastanawia mnie, czy takie bagażniki na klapę, przy intensywnym użytkowaniu nie pozostawiają śladów na lakierze?

Znajomy woził tak bardzo lekką szosówkę i było OK. W momencie jak dołożył drugi rower to powstały mu zmatowienia na lakierze pod mocowaniami.

piekara114 napisał(a): ... my jeżdżąc na wycieczki rzucamy rowery do bagażnika naszego kombi :D Nawet jeśli casami trzeba przednie koło zdjąć z ramy to jest to szybka piłka.

My robiliśmy dokładnie tak samo. Obecnie do mniejszego HB 5d dwa rowery bez przedniego kółka na szczęście cały czas się mieszczą :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 10.03.2021 18:30

piekara114 napisał(a):Minus dachowego bagażnika jest taki, że trzeba mieć na czym stanąć aby zapiąć rower, zwłaszcza przy wyższym samochodzie. No i opór powietrza przy jeździe.
Dlatego my jeżdżąc na wycieczki rzucamy rowery do bagażnika naszego kombi :D Nawet jeśli casami trzeba przednie koło zdjąć z ramy to jest to szybka piłka.

Mowa jest o konkretnym aucie :) S. Swift więc do wysokich nie należy:) przy 2 rowerach przy bagażniku na klapę też opory są bo rowery wystają poza obrys czołowy auta i niesamowita kombinacja z zakładaniem/ściąganiem chyba, że w co wątpię ktoś z paskowym jeździ na co dzień ale ja takiego nie spotkałem natomiast z dachowymi nawet w zimie :) :) Natomiast jeżeli ktoś bierze na dach goły rower bez bagażniczków, pompeczek, fotelików, błotników i jeszcze skręci kierownice równolegle do osi auta to opory nie są wielkie. Tylko nie wiem czy koleżanka miała na myśli jazdę do Cro czy poza miasto bo jak tylko kawałek za miasto i nie przekracza się 130km/h te opory w spalaniu nie maja wielkiego znaczenia w kontrapunkcie do przyjemności z jazdy. Znający podobno temat koledzy jadąc do Cro podawali info dot. zwiększonego spalania rzędu nawet (sic!) 0,5l/100km w co jakoś nie wierze ale pomiarów nie robiłem :)
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 10.03.2021 19:08

Badanie co prawda stare (ADAC 2012) ale zakładam, że powietrze w międzyczasie nie zgęstniało.
rower_dach_spalanie.png
Oś Y : spalanie na 100 km
Oś X : prędkość
Krzywe:
- zielona: bez żadnych dodatków
- żółta: sam "bagażnik rowerowy" na dachu
- niebieska: 2 rowery z tyłu (bagażnik zamontowany na haku)
- czerwona: 2 rowery na dachu
Samochód: Opel Zafira (B) Diesel
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 11.03.2021 07:57

By całego roweru nie dźwigać są takie bagażniki z uchwytem za przedni widelec

https://www.ceneo.pl/10775886;pla?se=Yx ... gLekPD_BwE

a na aliexpress taki patent

https://pl.aliexpress.com/item/40003546 ... 2e0e5CmoHc
Ostatnio edytowano 11.03.2021 11:19 przez bluesman, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.03.2021 08:58

bluesman napisał(a): Tylko nie wiem czy koleżanka miała na myśli jazdę do Cro czy poza miasto bo jak tylko kawałek za miasto i nie przekracza się 130km/h te opory w spalaniu nie maja wielkiego znaczenia w kontrapunkcie do przyjemności z jazdy.
My poza miasto jeździmy 30-90 km w jedną stronę. O spalaniu nawet nie myślałam (dla mnie to drobiazg, jak chce się wygodnie mieć, więc raczej na to nie patrzymy, nie sugerujemy się tym, ewentualnie jako ciekawostka), bardziej jako komfort jazdy, bo jednak to czuć.... Przynajmniej my swego czasu to odczuwaliśmy...

My myślimy o haku, szerokie auto mamy więc powinno być ok, małą przeszkodą jest konieczność ingerencji w elektronikę samochodu i dlatego rok temu zrezygnowaliśmy z pomysłu, ale kto wie co w tym roku będzie.... Czy będzie czas i chęć na rower czy kajak o górskie łazikowanie będą dominowały....
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.03.2021 08:59

bluesman napisał(a):a na aliexpress taki patent
Link na ali ten sam co wyżej...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 171
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone