Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.
napisał(a) bluesman » 08.09.2020 20:00
labusm napisał(a):a ktoś z kolegów więcej jeżdżących może laikowi podpowiedzieć na co zwrócić uwagę kupując pedały z zaczepami i buty? Jaki system jeśli są różne , jaki rodzaj zapięć itp, itd...
Polecam na początek Shimano, modeli butów jak i pedałów mnóstwo. Są tańsze i droższe w każdym razie na pewno nawet najtańsze będą ok. Z czasem będziesz mógł zmienić system bo jest ich kilka testowałem różne między innymi Time, ubijaki CB ale wróciłem do Shimano.
Zacznę od pedałów, dobrze byłoby kupić najpierw pedały z jednej strony klasyczne platformy z drugiej spd czyli te przyczepiane. Zaletą Shimano jest fakt, że przy najmniejszym napięciu sprężyny w pedałach (tą się reguluje) OPRÓCZ WYPIĘCIA BOCZNEGO RUCHEM PIĘTY, MOŻNA WYSZARPNĄĆ BUTA DO GÓRY CO JEST ISTOTNE w sytuacjach awaryjnych!)
Przykład poniżej ale są i inne modele zależy ile pieniążków chcesz wydać. Różnią się wagą, trwałością no i ...ceną
https://www.centrumrowerowe.pl/pedaly-s ... gLnwPD_BwEpewna drobna wada one nie układają się łatwo do wpięcia z uwagi na różnicę ciężaru 2 różnych stron
Na początku po prostu będziesz patrzył jak się wpinasz , a po krótkim czasie po prostu będziesz się wpinał

jak wszystko kwestia wprawy. Poza tym będziesz miał wybór na jakim rodzaju pedałów chcesz jechać i czy np. nie masz ochoty użyć w danym dniu adidasów
U nas małżonka jadąc na rowerze w ciężki teren używa właśnie tego typu pedałów (inny model lżejszy ale niestety dużo droższy

i mniej trwały) z tym, że platform używa wyłącznie do zjazdów bo czuje się bezpieczniej.
Nowe pedały zawsze są sprzedawane z blokami czyli elementami metalowymi przykręcanymi do butów więc są kompatybilne. W przypadku używanych butów z blokami i z innego źródła pedałów spd trzeba zachować dużą ostrożność ! bo jeżeli można się będzie wpiąć z wypięciem może się to nie udać !
Rzecz kolejna buty jako, że zaczynasz nie potrzebne są Ci buty profi czyli karbon, zapinanie typu klamra itp. Wystarczą rzepy, sznurówki to pewien przeżytek aczkolwiek też mogą być. Kolejna rzecz do czego będziesz używał butów czy tylko do jazdy ? czy też dużo chodzenia ( buty różnią się protektorem) no i w jakich temperaturach bo wiąże się z tym przewiewność dlatego są różne buty

są też sandały spd

Wybacz, ze nieco zagmatwałem ale spróbuj mi i sobie odpowiedzieć na te pytania