Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser
Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 25.08.2020 08:48

piotrulex napisał(a):Dodatkowe info do mojej poniedziałkowej trasy 200km nad morze spokojnym tempem bez szarpania i bez pilnowania średniej. Ja się czułem rewelacyjnie, ale wczoraj się dowiedziałem, że mój organizm nieco bardziej to odczuł. Od wielu lat regularnie oddaje krew jako HDK. Hemoglobina zawsze super z 14,5-15,0 gdzie minimum, które kwalifikuje dawcę to 13,5. Wczoraj z palca miałem 12,2, a z żyły dobiło do 12,5. Taki ze mnie "sportowiec" że nawet nie wiedziałem, że ma to cokolwiek z sobą wspólnego :) Mój organizm jak widać potrzebuje nieco więcej czasu na zregenerowanie się po takim wysiłku. Tak piszę, bo może i komuś innemu ta wiedza się przyda.

Kolega Piotrulex po raz kolejny udowodnił, że można być ponad słabością własnego organizmu brawo :).
Poza tym przed dłuższą jazdą na rowerze badajmy sobie krew :) :papa:
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 25.08.2020 17:41

.....pytanie , czy to się opłaca? Chyba jednak nie :lol:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 01.09.2020 14:37

Ostatnimi dniami brak pogody i/lub czasu na pedałowanie. Jakoś tak czuję, że czegoś mi brakuje :). Na dniach kupuje SPD (pewnie z platformą) oraz niedrogie buty.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 01.09.2020 20:51

piotrulex napisał(a):Ostatnimi dniami brak pogody i/lub czasu na pedałowanie. Jakoś tak czuję, że czegoś mi brakuje :). Na dniach kupuje SPD (pewnie z platformą) oraz niedrogie buty.

Brawo :) warto inwestować w rozwój :) średnia prędkość wzrośnie jak sądzę do 21 km/h, a zużycie śliwek zmaleje do 15 sztuk :papa:

p.s. niedrogie buty to podstawa, po co zbędnie wywalać kasę wszak od lepszych różnią się tylko ceną.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 04.09.2020 12:23

Dzisiaj pękło w tym sezonie: ja 6000 km małżonka 4000 km. Bardzo spodobały nam się trasy w Beskidzie Niskim. Okolice miejscowości Krempna, Radocyna i inne
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 06.09.2020 18:55

Trasy w BN to moje ulubione. Zwłaszcza te w okolicach Wołowca, Nieznajowej, Czarnego i Radocyny.
Niestety w tym roku tylko raz mi się udało tam wyrwać. Może jesień będzie lepsza.
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 06.09.2020 20:48

Zrobiłem dziś 50 km po Jurze. To mój rekord, który jest daleki od waszych ( no dalece krótszy :) ) ale i tak cieszy.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 06.09.2020 21:17

ACandrzej napisał(a):Trasy w BN to moje ulubione. Zwłaszcza te w okolicach Wołowca, Nieznajowej, Czarnego i Radocyny.
Niestety w tym roku tylko raz mi się udało tam wyrwać. Może jesień będzie lepsza.

Co do jesieni na pewno :) Bardzo podobała się nam czysta woda ;)

labusm napisał(a):Zrobiłem dziś 50 km po Jurze. To mój rekord, który jest daleki od waszych ( no dalece krótszy :) ) ale i tak cieszy.

Ładna odległość :) Liczy się przyjemność
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 07.09.2020 08:41

labusm napisał(a):Zrobiłem dziś 50 km po Jurze. To mój rekord, który jest daleki od waszych ( no dalece krótszy :) ) ale i tak cieszy.

Masz za to piękne widoki i urozmaicony teren :)

W moich rejonach to głównie lasami czy polami jeżdżę gdzie kilometry mijają znacznie szybciej niż na pagórkach :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 08.09.2020 09:30

piotrulex napisał(a):Ostatnimi dniami brak pogody i/lub czasu na pedałowanie. Jakoś tak czuję, że czegoś mi brakuje :). Na dniach kupuje SPD (pewnie z platformą) oraz niedrogie buty.

Niebawem montuje

https://www.decathlon.pl/pedaly-mtb-spd ... 58390.html kupione w tym samym sklepie za 169,99zł

wraz z chyba najtańszymi i najbrzydszymi butami :)

https://www.decathlon.pl/buty-rc-100-id_8403016.html kupionymi w cenie 149,99

Ceny na półce niższe niż w necie i w kasie. Zgodnie z prawem kupiłem w cenie jaka była prezentowana przy produkcie. Niedawno te pedały wpadły mi w oko w innym sklepie ich sieci w cenie 149,99zł, ale wtedy jeszcze nie bylem zdecydowany

Wszelkie inne buty jakie mierzyłem, niestety były jeszcze węższe i sztywniejsze, gdzie moja dość szeroka noga, niestety się nie mieściła. Te też musiałem kupić rozmiar większe niż nosze standardowe obuwie

Niebawem testy :)
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 08.09.2020 16:48

a ktoś z kolegów więcej jeżdżących może laikowi podpowiedzieć na co zwrócić uwagę kupując pedały z zaczepami i buty? Jaki system jeśli są różne , jaki rodzaj zapięć itp, itd...
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 08.09.2020 20:00

labusm napisał(a):a ktoś z kolegów więcej jeżdżących może laikowi podpowiedzieć na co zwrócić uwagę kupując pedały z zaczepami i buty? Jaki system jeśli są różne , jaki rodzaj zapięć itp, itd...

Polecam na początek Shimano, modeli butów jak i pedałów mnóstwo. Są tańsze i droższe w każdym razie na pewno nawet najtańsze będą ok. Z czasem będziesz mógł zmienić system bo jest ich kilka testowałem różne między innymi Time, ubijaki CB ale wróciłem do Shimano.
Zacznę od pedałów, dobrze byłoby kupić najpierw pedały z jednej strony klasyczne platformy z drugiej spd czyli te przyczepiane. Zaletą Shimano jest fakt, że przy najmniejszym napięciu sprężyny w pedałach (tą się reguluje) OPRÓCZ WYPIĘCIA BOCZNEGO RUCHEM PIĘTY, MOŻNA WYSZARPNĄĆ BUTA DO GÓRY CO JEST ISTOTNE w sytuacjach awaryjnych!)
Przykład poniżej ale są i inne modele zależy ile pieniążków chcesz wydać. Różnią się wagą, trwałością no i ...ceną :)

https://www.centrumrowerowe.pl/pedaly-s ... gLnwPD_BwE

pewna drobna wada one nie układają się łatwo do wpięcia z uwagi na różnicę ciężaru 2 różnych stron :)
Na początku po prostu będziesz patrzył jak się wpinasz , a po krótkim czasie po prostu będziesz się wpinał :) jak wszystko kwestia wprawy. Poza tym będziesz miał wybór na jakim rodzaju pedałów chcesz jechać i czy np. nie masz ochoty użyć w danym dniu adidasów :)
U nas małżonka jadąc na rowerze w ciężki teren używa właśnie tego typu pedałów (inny model lżejszy ale niestety dużo droższy :( i mniej trwały) z tym, że platform używa wyłącznie do zjazdów bo czuje się bezpieczniej.

Nowe pedały zawsze są sprzedawane z blokami czyli elementami metalowymi przykręcanymi do butów więc są kompatybilne. W przypadku używanych butów z blokami i z innego źródła pedałów spd trzeba zachować dużą ostrożność ! bo jeżeli można się będzie wpiąć z wypięciem może się to nie udać !

Rzecz kolejna buty jako, że zaczynasz nie potrzebne są Ci buty profi czyli karbon, zapinanie typu klamra itp. Wystarczą rzepy, sznurówki to pewien przeżytek aczkolwiek też mogą być. Kolejna rzecz do czego będziesz używał butów czy tylko do jazdy ? czy też dużo chodzenia ( buty różnią się protektorem) no i w jakich temperaturach bo wiąże się z tym przewiewność dlatego są różne buty :) są też sandały spd :) Wybacz, ze nieco zagmatwałem ale spróbuj mi i sobie odpowiedzieć na te pytania
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 08.09.2020 22:21

bluesman napisał(a):
Polecam na początek Shimano, modeli butów jak i pedałów mnóstwo. Są tańsze i droższe w każdym razie na pewno nawet najtańsze będą ok. Z czasem będziesz mógł zmienić system bo jest ich kilka testowałem różne między innymi Time, ubijaki CB ale wróciłem do Shimano.
Zacznę od pedałów, dobrze byłoby kupić najpierw pedały z jednej strony klasyczne platformy z drugiej spd czyli te przyczepiane. Zaletą Shimano jest fakt, że przy najmniejszym napięciu sprężyny w pedałach (tą się reguluje) OPRÓCZ WYPIĘCIA BOCZNEGO RUCHEM PIĘTY, MOŻNA WYSZARPNĄĆ BUTA DO GÓRY CO JEST ISTOTNE w sytuacjach awaryjnych!)
Przykład poniżej ale są i inne modele zależy ile pieniążków chcesz wydać. Różnią się wagą, trwałością no i ...ceną :)

Chociaż z natury jestem oszczędny to chciałbym pieniądze wydać raz a dobrze i nie zmieniać ciągle na inne rozwiązania, więc może od razu wybrać w miarę dobre. Jeżdżę na rowerze raczej od wiosny do jesieni, zimą nie planuję się wybierać, więc buty na temperatury wyższe, przewiewne, natomiast system taki, żebym w miarę wygodnie jeździł i spełniało to swoją rolę, dało się w butach zejść z roweru np do sklepu po picie, niekoniecznie zostawić rower i zwiedzać, ale system taki, żebym się nie zabił bo nie będą się chciały nogi wypiąć lub nie będę umiał :oczko_usmiech: Nie musi to być wszystko profesjonalne i bardzo drogie. Te z linku wydają się niezłe. Rozumiem, że buty muszą być z kompatybilnym systemem bo systemy zapięć są różne?
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 09.09.2020 07:35

labusm napisał(a):
bluesman napisał(a):

Chociaż z natury jestem oszczędny to chciałbym pieniądze wydać raz a dobrze i nie zmieniać ciągle na inne rozwiązania, więc może od razu wybrać w miarę dobre. Jeżdżę na rowerze raczej od wiosny do jesieni, zimą nie planuję się wybierać, więc buty na temperatury wyższe, przewiewne, natomiast system taki, żebym w miarę wygodnie jeździł i spełniało to swoją rolę, dało się w butach zejść z roweru np do sklepu po picie, niekoniecznie zostawić rower i zwiedzać, ale system taki, żebym się nie zabił bo nie będą się chciały nogi wypiąć lub nie będę umiał :oczko_usmiech: Nie musi to być wszystko profesjonalne i bardzo drogie. Te z linku wydają się niezłe. Rozumiem, że buty muszą być z kompatybilnym systemem bo systemy zapięć są różne?

Buty mogą być jakiekolwiek pod spd ważne są bloki i pedały:) bo nowe każde (chyba) pedały są w komplecie z tzw. blokami, które właśnie przykręcasz do butów i już jest kompatybilność aczkolwiek dobrze się upewnić przy zakupie czy aby na pewno pedały są w komplecie z dedykowanymi blokami :) Tu masz przykładowo zdjęcia jak wyglądają bloki i bloki przykręcone do butów

bloki.jpg

przesunic499cie-bloku.jpg.de83a1c8453db5c2bb2c01d0f8c3c759.jpg

Jak sądzę interesują Cię buty typu turystyczne czyli można w nich normalnie chodzić i jeździć na rowerze :) Wyłącznie przykładowo i nie przywiązuj się do tego sklepu tak wyszukiwarka mi szybko wskazała :mrgreen: masz buty turystyczne i sandały spd. Jeszcze jedno, buty Shimano maja zaniżoną numerację więc lepiej przymierzyć wcześniej jeżeli kupujesz taniej przez net, ja np. teoretycznie noszę 43 numer ale Shimano kupuję 44.

te są akurat damskie ale chodzi o idee :) https://www.centrumrowerowe.pl/buty-shi ... 3-pd19190/

https://www.centrumrowerowe.pl/sandaly- ... 00-pd7883/

p.s. tu znalazłem niegłupie pedały :)

https://www.axel-sport.pl/pedaly-spd-pl ... okami.html
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.09.2020 08:20

labusm napisał(a):a ktoś z kolegów więcej jeżdżących może laikowi podpowiedzieć na co zwrócić uwagę kupując pedały z zaczepami i buty? Jaki system jeśli są różne , jaki rodzaj zapięć itp, itd...

Zatem jak laik do laika :)

Kupiłem pedały gdzie z jednej strony mam SPD, a z drugiej tradycyjne platformy. Zdarzają się krótkie, rodzinne, rowerowy wycieczki np. na obiad do miasta gdzie nie mam w planie świrować z obcisłymi gaciami z pampersem czy dziwnymi butami ;) Tak żartem to piszę. Jedziemy więc razem w wygodnych, nierowerowych strojach i zwykłych butach

Nie wiem jakie sa systemy, mi utkwiło to SPD i wydaje mi się, że to taki najpopularniejszy standard. Te wpinane w pedały elementy miałem w zestawie z pedałami. Muszę je tylko przykręcić do butów

Jak na czymś się nie znam to wchodzę w alledrogo, wpisuje to czego szukam i sortuje aukcje po najpopularniejszych. Tak mi wyskoczyły te, które kupiłem. W Decathlon były tańsze niż na allegro, a na sklepie jeszcze tańsze niż u nich w necie. Mieli też swoje Btwin za 99 zeta, ale w opiniach zbyt dobrze to nie wyglądało

Byty kupiłem najwygodniejsze dla mnie i według mnie konieczne jest ich przymierzanie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 167
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone