Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.05.2020 14:03

piotrulex napisał(a):
piotrulex napisał(a):Na piątek jak pogoda i czas pozwoli, przejażdżka Bydgoszcz-Toruń-Bydgoszcz. Taka pętelka po obu stronach Wisły. Zaliczając jakieś jedzonko czy ciekawe miejsce koniecznie trzeba do 100km dociągnąć. To dla mnie taka magiczna cyfra, gdzie mało kiedy udaje się na to znaleźć czas, pogodę no i ochotę :)

103km pięknie poszło. Pogoda dopisała. Chodzi mi po głowie, aby nad morze w tym roku się szarpnąć rowerem, ale to 220km mi zlicza. Sporo, zwłaszcza, że jak na razie to raptem setki robię. Przychodzi to co prawda coraz łatwiej, ale to jednak ponad 2x więcej. Plan jednak jest :) Powrót np. pociągiem, a to też atrakcja :) Dystans się zauważalnie skraca jak zamiast MTB zaznaczę na mapy.cz szosówkę. Jednak o zgrozo, większą część trasy pokazuje DK91, na co się absolutnie nie piszę

Z Brna do Wiednia pojechałem kiedyś rowerem. Obaj z kumplem wracaliśmy już pociagiem na raty - to Ty też dasz radę ;) Mapy.cz wyznaczają Ci trasę po DK91? Nie wiem, skąd i dokąd dokładnie ale apka Mapy.cz wytyczyła mi taką trasę (mapy.cz w wersji www chyba robią podobną): https://mapy.cz/s/daturanake (są dwa warianty - horské kolo i silniční kolo, na to bacha ;)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 25.05.2020 15:08

pääkäyttäjä napisał(a):
Z Brna do Wiednia pojechałem kiedyś rowerem. Obaj z kumplem wracaliśmy już pociagiem na raty - to Ty też dasz radę ;) Mapy.cz wyznaczają Ci trasę po DK91? Nie wiem, skąd i dokąd dokładnie ale apka Mapy.cz wytyczyła mi taką trasę (mapy.cz w wersji www chyba robią podobną): https://mapy.cz/s/daturanake (są dwa warianty - horské kolo i silniční kolo, na to bacha ;)

Pięknie :)

Toruń - Gdańsk

Gdańsk wybieram jako docelowy gdyż do domu mogę wtedy wrócić pociągiem

Rower górski to 220km i fajna trasa
Rower szosowy to 190km i spora część trasy w śladzie DK91, a ścieżki rowerowej przy niej nie ma. Tak w sumie z 60-70km, a to już spora część trasy :(
Ostatnio edytowano 25.05.2020 17:17 przez piotrulex, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 25.05.2020 16:59

Czy próbował ktoś wyznaczyć trasę rowerową metodą przesuwania znacznika po trasie w Google Maps? i nie mam tu na myśli terenu lecz drogi większe i mniejsze ? Mnie się na dłuższym odcinku nie udało :( google wstawia swoje wersje. Mam swoją dobrze znaną trasę, a google już po chwili zmienia mi ją i jako główną pokazuje mi swoją i ją zlicza :roll: Próbowałem metodą miejsc docelowych ale jest ich ograniczona ilość :papa:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 29.05.2020 09:18

Wczoraj nieco podżyłem bo zacząłem instalować cyngle XTR-a. Jako, ze mam wewnętrzne prowadzenie linek czyli w ramie poczytałem jak to się robi i ochoczo przystąpiłem do działania :). Lewa manetka (przerzutka przód) poszła gładko, u góry i na dole przeciąłem linkę, na która od dołu nasunąłem cienką rurkę, wysunąłem stara linkę wsunąłem nową, usunąłem rurkę łatwe nie ? :) Zabrałem się za tylną podobnie jak przednia tylko .... po obcięciu linki odwróciłem się na chwilę i po powrocie okazało się, że cała linka stalowa po prostu się wysunęła się z ramy przed nałożeniem na nią rurki 8O przyznam się, że nieco się załamałem :( Ponad 10 min prób trafienie linką z góry w wąski otwór (rower do góry nogami) nakierowania silnym magnesem poprzez ramę nic nie przyniosły :(
W końcu ściągnąłem ślizgi dla linek pod suportem i ukazał się nieco większy otwór, przez który udało mi się wsunąć miniaturowy magnes neodymowy na szprysze i dzięki niemu złapałem koniec linki i wyciągnąłem:)
Kląłem w myślach na siebie bo w jednym opisie wymiany było mocno podkreślone by taśmą przylepić końcówkę linki by czasem się nie wysunęła :papa:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 29.05.2020 09:57

Wczoraj rozpoczął się 5 Krynicki Rajd Rowerowy. Przez całą Polskę z Krynicy Morskiej (start 28.05) do Krynicy Zdrój (meta 07.06) jedzie grupa rowerowych zapaleńców mają zaplanowane pokonanie 1179km.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 29.05.2020 10:45

Ciekawe ile im to zajmie i czy na zdjęciu są te rowery, na których będą jechać ? Pomysł fajny :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 05.06.2020 08:57

2 maja mój ulubiony podjazd na Przehybę pokonywał sam Rafał Majka :) a jest co jechać :) Byłem tam również wczoraj wraz z małżonką :)
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 08.06.2020 11:32

Mam pytanie do bardziej doświadczonych rowerzystów: czy możecie polecić stronę z mapami tras rowerowych? W Polsce i w Europie, takich z informacją, czy dana trasa przebiega przez drogę dla samochodów ( po takich nie jeżdżę), czy jest asfaltowa, czy żwirowa, jaki stopień trudności, czy są przewyższenia, a jeśli tak, to jakie.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 08.06.2020 11:47

Magda O. napisał(a):Mam pytanie do bardziej doświadczonych rowerzystów: czy możecie polecić stronę z mapami tras rowerowych? W Polsce i w Europie, takich z informacją, czy dana trasa przebiega przez drogę dla samochodów ( po takich nie jeżdżę), czy jest asfaltowa, czy żwirowa, jaki stopień trudności, czy są przewyższenia, a jeśli tak, to jakie.

Nie jestem doświadczonym rowerzystą ale czasem takie informacje pozyskuję z TEJ mapy. Nie jest ona jednak zbyt aktualna i widzę, że wielu szlaków rowerowych na niej nie ma. No i dotyczy tylko Polski.
Jest też sporo aplikacji na telefon do nawigacji rowerowej. Tu niestety nie pomogę bo korzystam wyłącznie z Google Maps ale gdy poszukasz to znajdziesz ich naprawdę sporo, łącznie z opisami i recenzjami.
lu5asz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lu5asz » 08.06.2020 13:22

Magda O. napisał(a):Mam pytanie do bardziej doświadczonych rowerzystów: czy możecie polecić stronę z mapami tras rowerowych? W Polsce i w Europie, takich z informacją, czy dana trasa przebiega przez drogę dla samochodów ( po takich nie jeżdżę), czy jest asfaltowa, czy żwirowa, jaki stopień trudności, czy są przewyższenia, a jeśli tak, to jakie.

Ja wyznaczam trasę na dwóch serwisach :Komoot i Ridewhithgps.Tam wszystko jest podane,jaka droga ,przewyższenia itd.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 08.06.2020 13:29

Mi wystarcza mapy.cz

Fajne, ciekawe trasy, dużo atrakcji turystycznych.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2020 13:57

Jak wyżej - poza mapy.cz (jest apka na telefon) nie znam żadnej lepszej. Pokazuje trasy, w zależności od wybranego roweru, układa odpowiednie trasy i wszędzie tam, gdzie się da, wyznacza je poza asfaltem. Nie zawiera informacji, czy jest asfalt czy żwir ani stopnia trudności ale za to info o przewyższeniach tak. Trasy rowerowe są opisane (nazwy, etc.).

mapycz.JPG
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 08.06.2020 14:01

Super, dziękuję Wam bardzo. Przejrzę sobie to wszystko i na pewno coś uda mi się zaplanować :D
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 08.06.2020 17:47

Z moich okolic niezłe kompendium wiedzy zostało tu przedstawione tu http://www.rowerempogorach.pl/

Opisy są dość szczegółowe, bo sama mapa niewiele daje jak nie umie się jej czytać :papa:

p.s. warto wrzucić w net lub na youtube zapytanie dotyczące interesującego nas regionu i zawsze znajdzie czyjaś relacja czy to po polsku czy w innym języku, nigdy się nie zawiodłem :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 10.07.2020 16:38

Dzisiaj coś mnie tknęło i przy okazji wymiany klocków hamulcowych i łożysk mechanizmu korbowego zmierzyłem grubość tarcz hamulcowych we wszystkich rowerach no i nieźle się zdziwiłem 8O Tylna tarcza w fullu małżonki miała 1,2 mm ! natychmiast poszła do wymiany. Nowa ma 2 mm grubości. Będę częściej sprawdzał trzeba być czujnym :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 164
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone