Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser
Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 16.07.2020 17:46

Wczoraj zaliczyłem skręcenie stawu skokowego podczas jazdy na rowerze :( W nietypowy sposób mianowicie przy krótkim stromym podjeździe stanąłem na pedałach i jako, że używam między innymi pedałów stricte szosowych oraz tzw kręcę na okrągło czyli obie stopy pracują cały czas, naciskając, ciągnąc do tyłu, ciągnąc do góry i pchając do przodu podczas ciągniecie do góry but wyskoczył mi z pedału przez co uderzyłem lewą stopą w przednie koło cudem zachowując równowagę ( za mną jechał Tir )
Musiałem czubkiem buta trafić pomiędzy szprychy stąd zwichnięcie :( Do tego jeszcze 60 km do domu ale dałem radę :) co ciekawe ból był mniejszy podczas jazdy niż musiałem wyjść do domu :) 4 dni bitego leżenia i potem jakieś ruchy z kulami :) Nie mam usztywnienia, całe szczęście, że tylko tyle ;)

IMG_20200715_224714.jpg
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 26.07.2020 15:36

Jeździmy dalej :) dzisiaj małżonce pękły 3000 km w tym sezonie :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2020 20:31

Po urlopowej przerwie - 40 km asfaltem (bo w lesie nad zalewem się nie dało, dzikie tłumy spacerowiczów i rowerzystów.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 03.08.2020 09:03

pääkäyttäjä napisał(a):Po urlopowej przerwie - 40 km asfaltem (bo w lesie nad zalewem się nie dało, dzikie tłumy spacerowiczów i rowerzystów.

Ja ostatnio czasowo średnio wyglądam, zawsze coś jest do ogarnięcia. Tak więc jak już się wyrwę to staram się zrobić magiczną setkę. Za 2-3 tygodnie w 2 osoby wybieramy się na dłuższą trasę. Mamy w planie dojechać na raz nad morze, a to jakby nie patrzeć nieco ponad 200km i to MTB nie najlepszymi drogami. Jak na razie 100 kilkanaście km to mój rekord i tak się zastanawiam czy tyłek to wytrzyma :)
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 03.08.2020 09:09

W sobotę odbyliśmy przyjemną wycieczkę Wiślaną Trasą Rowerową od Uścia Solnego w stronę Wierzchosławic ( wyszło 55 km). Fajnie, pusto, takie miejsca lubię :D

piotrulex napisał(a): Jak na razie 100 kilkanaście km to mój rekord i tak się zastanawiam czy tyłek to wytrzyma :)

A właśnie odnośnie do powyższego mam pytanie: czy używał ktoś może siodełka żelowego? Myślę o tym, jak sobie chociaż trochę ulżyć w cierpieniu - po sobocie dramat, a po 70 kilometrach sprzed 3 tygodni to już w ogóle :lol:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 03.08.2020 10:23

Magda O. napisał(a):W sobotę odbyliśmy przyjemną wycieczkę Wiślaną Trasą Rowerową od Uścia Solnego w stronę Wierzchosławic ( wyszło 55 km). Fajnie, pusto, takie miejsca lubię :D

piotrulex napisał(a): Jak na razie 100 kilkanaście km to mój rekord i tak się zastanawiam czy tyłek to wytrzyma :)

A właśnie odnośnie do powyższego mam pytanie: czy używał ktoś może siodełka żelowego? Myślę o tym, jak sobie chociaż trochę ulżyć w cierpieniu - po sobocie dramat, a po 70 kilometrach sprzed 3 tygodni to już w ogóle :lol:

Używasz damskich spodenek rowerowych z "pampersem"?

W temacie pytania to do starego roweru kiedyś kupiłem takie z Lidla, komfort siedzenia sporo się podwyższył i po duzej przerwie powróciła przyjemność z jazdy :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.08.2020 10:56

Magda O. napisał(a):W sobotę odbyliśmy przyjemną wycieczkę Wiślaną Trasą Rowerową od Uścia Solnego w stronę Wierzchosławic ( wyszło 55 km). Fajnie, pusto, takie miejsca lubię :D

Może to pora wybrać się do naprawdę porządnego sklepu rowerowego na dobranie i ustawienie siodełka? Plus jeszcze taki, że po zmianie butów oraz wsadzeniu se spodenek z pampersami, zmienia się też wysokość siedzenia a co za tym idzie, komfort...
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 03.08.2020 12:17

piotrulex napisał(a):
Używasz damskich spodenek rowerowych z "pampersem"?

Tak, zawsze... to nie jest tak, że mnie cały czas boli. Problem pojawia się po kilkudziesięciu kilometrach - kość ogonowa przypomina o swoim istnieniu :roll: Muszę jeszcze pokombinować z ustawieniem siodełka, zanim polecę wydawać kasę na nowe ;)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 03.08.2020 12:30

Tak. Warto pokombinować z siodełkiem, ale o tym to nie mam zielonego pojęcia. Warto poszukać wśród znajomych, może ktoś nieodpłatnie pomoże w tym zakresie. W dobrych sklepach rowerowych jest też usługa dopasowania ustawień roweru do potrzeb konkretnej osoby.
Ostatnio edytowano 03.08.2020 13:29 przez piotrulex, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 03.08.2020 13:25

Magda O. napisał(a):A właśnie odnośnie do powyższego mam pytanie: czy używał ktoś może siodełka żelowego? Myślę o tym, jak sobie chociaż trochę ulżyć w cierpieniu - po sobocie dramat, a po 70 kilometrach sprzed 3 tygodni to już w ogóle :lol:

Pytasz o samo siodełko czy nakładkę na nie ? Na dłuższe trasy siodełko nie może być zbyt szerokie i miękkie. Co do zasady trzeba po prostu codziennie jeździć wówczas pupa się przyzwyczaja tzw pampers powinien być gruby lepiej sprawdzić go przed zakupem oglądając. Małżonka używa tylko jednego typu siodełka jej znajoma również i mimo moich wielokrotnych prób zmiany na lżejsze i bardziej profi nie dały się jej pośladki przekonać. W związku z tym w każdym rowerze ma takie ponadto przy okazji wielkiej obniżki kupiłem na zapas 2 dodatkowe siodełka bo one z czasem się wygniatają czy wycierają od upadków na bokach.

Ten model to Selle Italia Trans am lady Flow.

trans am ldy.jpg
Ostatnio edytowano 03.08.2020 13:34 przez bluesman, łącznie edytowano 1 raz
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 03.08.2020 13:31

bluesman napisał(a): Na dłuższe trasy nie może być zbyt szerokie i miękkie siodełko

Tego nie wiedziałam. Tym bardziej pozostaje mi na razie przetestowanie ustawień siodełka.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 03.08.2020 13:35

Magda O. napisał(a):
bluesman napisał(a): Na dłuższe trasy nie może być zbyt szerokie i miękkie siodełko

Tego nie wiedziałam. Tym bardziej pozostaje mi na razie przetestowanie ustawień siodełka.

Przeczytaj powyżej, gdybyś mieszkała w Małopolsce mógłbym Ci takie wypożyczyć do spróbowania :) Samo ustawienie siodełka jest bardzo ważne podstawa to powinno być poziomo. Poza tym w obrębie jednego modelu siodełka mają rozmiary :)

polecam przeczytać :)

https://naszosie.pl/2012/10/25/selle-it ... ru-siodla/

p.s., są sklepy, które wypożyczają siodełka do testów. Są one czerwone i mają specjalne napisy. Mnie się udało takie testowe, nowe kupić za pół ceny :) napisy mi nie przeszkadzaja bo to jest 100% takie same siodełko jak bez napisów :)

kit carbonio.jpg
Ostatnio edytowano 03.08.2020 13:48 przez bluesman, łącznie edytowano 1 raz
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 03.08.2020 13:47

bluesman napisał(a):
Przeczytaj powyżej, gdybyś mieszkała w Małopolsce mógłbym Ci takie wypożyczyć do spróbowania :) Samo ustawienie siodełka jest bardzo ważne podstawa to powinno być poziomo :)

Ok, dzięki za rady :) mieszkam w Małopolsce, w stolicy :wink:
Kupię też nowe "pampersy", bo wydaje mi się, że moje nie są wystarczająco grube.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 03.08.2020 13:49

Magda O. napisał(a):
bluesman napisał(a):
Przeczytaj powyżej, gdybyś mieszkała w Małopolsce mógłbym Ci takie wypożyczyć do spróbowania :) Samo ustawienie siodełka jest bardzo ważne podstawa to powinno być poziomo :)

Kupię też nowe "pampersy", bo wydaje mi się, że moje nie są wystarczająco grube.

W Krakowie ? Będę w Krakowie z piątku na sobotę bo jedziemy w odwiedziny do syna i mamy zamiar buszować po Krakowie na rowerach :) Małżonka ma zostawiony w Krakowie rower z takim własnie siodełkiem :)
Ostatnio edytowano 03.08.2020 13:52 przez bluesman, łącznie edytowano 1 raz
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 03.08.2020 13:51

bluesman napisał(a):
Magda O. napisał(a):
bluesman napisał(a):

W Krakowie ?

Tak.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 165
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone