Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran
Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.07.2015 17:34

Aaaaaaaa.....
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zębatka
Zębatka to listwa zębata a nie koło zębate!
To są dwie różne bajki!

Ja jeżdżę najczęściej na 2-3 kołach z tyłu i największym z przodu, więc nie muszę wymieniać całej kasety.

O czyszczeniu nie wspominałem; rzecz dla mnie oczywista.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 01.07.2015 17:38

krutom napisał(a):
ita napisał(a):... i się zabrać za moją srebrną strzałę :D może mi się odwdzięczy i dłużej mi tyłek powozi, a ja się czegoś nauczę :D

Nie zawsze warto kupować nowy rower, chyba że poprzedni zestarzał się "moralnie". Na to się nic nie poradzi.
Mam dwa rowery górskie jeszcze z przed 20 lat. Jeden na oryginalnym SHIMANO Alivio. Wymieniałem tylko klamkomanetki, opony z dętkami, linki i pancerze, łańcuchy.
Drugi niebawem przejdzie upgrade do Shimano LX, które zostałao w spadku po moim już siedmioletnim rowerze. Dwa zapasowe przydają się dla znajomych. Jak wpadnają, to można wyskoczyć na jakieś 10-15 km zamiast wygrzewać fotele. A i tak zostaje czas na coś lepszego niż zawartość bidona :lol:

Mnie sprawia frajdę nie tylko jazda ale także ulepszanie. Może dlatego obsługa średnio pięciu rowerów jakoś mnie nie znudziła, a bawię się w to już ze 30 lat.
Można posiedzieć na necie wyszukując tańsze komponenty z wyższych grup. np. miedzy manetkami Deore, a Deore XT jest przepaść jeśli chodzi o jakość pracy. To samo dotyczy korb, tylnej przerzutki (przednia nie jest tak newralgiczna).
Poszukaj dobrych opon. W linkach które podałem jest sporo informacji.

Jest kilka dobrych sklepów internetowych. Na PW mogę podać gdzie kupowałem różne komponenty.

Szerokości, napisz co ulepszyłaś. :papa:

:)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 01.07.2015 17:40

te kiero napisał(a):
romuald22 napisał(a):Schodzę do "parku maszyn", a tu u żony "kapeć" z tyłu, a u mnie "kapeć" z przodu.
Dawno takiej sytuacji nie było.
Tośmy se k..na pojeździli. :)

nie wiem o co kaman, ale od pewnego czasu mam podobnie, po dopompowaniu jeżdżę kilka godz, nic nie wskazuje na ubywanie powietrza, po przyjeździe opona jak przy pompowaniu, a za kilka dni jest znów "flak" :!: :?: trochę to pompowanie irytujące

Fux dobrze pisze nic nie jest wieczne :) u mnie dętki co 3 lata są wymieniane bez względu na stan :papa:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 01.07.2015 17:48

ita napisał(a):mi powietrze uciekało jak miałam stare opony, i przebijałam je też co chwilę, odkąd mam nowe trzymają dużo lepiej, ale i tak raz na jakiś czas trzeba dopompować.
Co do łańcucha to jeszcze nigdy nie wymieniałam, mówicie, że trzeba? z 4 tysiące na nim przejechałam :roll: i muszę go wyczyścić i nasmarować, ale nie wiem czy umiem ;)

Jeżeli jeździsz spokojnie, nie na twardych przełożeniach, nie masz dużej siły w łapkach, od czasu do czasu czyścisz łańcuch/napęd wytrzyma i 10 tyś km :)
Czyszczenie ? warto zainwestowac w tzw spinkę, dzięki której palcami ściągniesz łańcuch i np wrzucisz go do 1l słoja, w którym będzie benzyna :) po krótkim szejkowaniu łancuch będzie wypłukany :) Następnie łańcuch się oliwi już założony np strzykawka po kropelce oliwy na sworzeń, a później szmatką do czysta się z zewnątrz wyciera :) Ja przeważnie łańcuch traktuję karcherem obracając korbą doskonale się wypłukuje :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 01.07.2015 17:57

krutom napisał(a): np. miedzy manetkami Deore, a Deore XT jest przepaść jeśli chodzi o jakość pracy. To samo dotyczy korb, tylnej przerzutki (przednia nie jest tak newralgiczna).:

Tu pozwolę sobie polemizować :) Jest różnica w pracy ale nie przepaść. Przepaść jest w cenie, a to wynik marketingu :)
W jednym z rowerów mam najniższy model gripów Shimano kompatybilnych ze Sram chodzą bezbłędnie, a przecież mógłbym użyć model Sram 9.0 sl lub XX tylko po co wydawać kasę ? a no po to by przyszpanować :)
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 01.07.2015 19:20

FUX napisał(a):Aaaaaaaa.....
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zębatka
Zębatka to listwa zębata a nie koło zębate!
To są dwie różne bajki!

FUX czepiasz się. Wiadomo, ze chodziło mi o kasetę. Przecie pisałem gdzieś dalej o ewentualnej wymianie koronek.
Po prostu chciałem być zrozumiany. Jak używam terminologii typu "kaseta", "suport", czy "Hollowtech II" to ludziska robią oczy 8O
A jeszcze wcześniej były wolnobiegi wyparte na przełomie lat 80' i 90' przez kasety. Ale ciężko było to odkręcić. Trzeba było kombinować z imadłami. Nie było w komunie specjalistycznych kluczy.
Pozdrawiam :papa:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 01.07.2015 19:34

bluesman napisał(a):
krutom napisał(a): np. miedzy manetkami Deore, a Deore XT jest przepaść jeśli chodzi o jakość pracy. To samo dotyczy korb, tylnej przerzutki (przednia nie jest tak newralgiczna).:

Tu pozwolę sobie polemizować :) Jest różnica w pracy ale nie przepaść. Przepaść jest w cenie, a to wynik marketingu :)
W jednym z rowerów mam najniższy model gripów Shimano kompatybilnych ze Sram chodzą bezbłędnie, a przecież mógłbym użyć model Sram 9.0 sl lub XX tylko po co wydawać kasę ? a no po to by przyszpanować :)

Nie jeździłem na Sramie. Nie będę się wypowiadał.
Wymieniłem manetki Deore na Deore XT. Jest zasadnicza różnica. Przednia manetka działa w obie strony. Można operować kciukiem i palcem wskazującym zmieniając bieg (zrzucając łańcuch na mniejszą koronkę). Precyzyjniej działa i jakość wykonania lepsza. Mniej plastiku.
Dla mnie przepaść.

Różnica w cenie ogromna, to prawda, ale trafiają się okazje. Shimano Deore XT SL-M770 upolowałem nowe za 265,oo zł. Dla porównania SL-M590 kosztują 164,oo komplet. Różnica dwóch grup.

Moim zdaniem to nie tylko marketing.
Wyższa cena wynika nie tylko z "lepszości". Wpływa na nią wiele innych czynników, także wolumen sprzedaży, a przez to wyższe koszty jednostkowe produkcji.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 01.07.2015 19:43

bluesman napisał(a):Ja przeważnie łańcuch traktuję karcherem obracając korbą doskonale się wypłukuje :)

Ale nie odtłuszcza, chyba że dodajesz jakiegoś detergentu.

Karcher nie jest polecany m.inn. ze względu na piasty. Nie każdy ma dobrze uszczelnione, a później woda w łożyskach. To tak jak z zegarkami. Maja napis 5 ATM czyli 50m, ale faktycznie można w nich tylko myć ręce, a w przypadku markowych producentów brać prysznic. Przy pływaniu jak pojawi się ciśnienie dynamiczne zaczną przepuszczać wodę.
Piasty wody z deszczu nie wpuszczą, ale wodę pod ciśnieniem owszem.
Gdzieś widziałem filmik po takim zabiegu.
Pokazywali też wodę w suporcie.
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 01.07.2015 20:54

Boże, nie wiem o czym do mnie rozmawiacie :wink: ja chciałam tylko łańcuch wyczyścić/zmienić :roll:

wiosną coś mi tam przy kole wymieniali ale nie wiem co :mrgreen: jak jechałam to nagle przestawały mi się koła kręcić tzn pedałowałam, łańcuch się kręcił ale nie jechałam, śmieszne to było, :evil:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 01.07.2015 20:59

ita napisał(a):Boże, nie wiem o czym do mnie rozmawiacie :wink: ja chciałam tylko łańcuch wyczyścić/zmienić :roll:

Zgadzam się.
Co jeden to mądrzejszy. :wink: :)

ita napisał(a):wiosną coś mi tam przy kole wymieniali ale nie wiem co :mrgreen:...

Może nóżkę do podpierania? :wink: :lol:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 01.07.2015 21:11

krutom napisał(a):Ale nie odtłuszcza, chyba że dodajesz jakiegoś detergentu.Karcher nie jest polecany m.inn. ze względu na piasty.

Pisałem wyłącznie o łańcuchu :wink: nie musi być idealnie odtłuszczony wystarczy, że usunięte zostaną drobiny zanieczyszczeń :wink:
Ostatnio edytowano 01.07.2015 21:16 przez bluesman, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 01.07.2015 21:14

romuald22 napisał(a):
ita napisał(a):Może nóżkę do podpierania? :wink: :lol:

Toś Pan wymyślił :mrgreen:

Koleżance zapadka się prawdopodobnie ułamała w tylnej piaście tzw piesek :)
m.a.c.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) m.a.c. » 01.07.2015 21:14

ita napisał(a):Boże, nie wiem o czym do mnie rozmawiacie :wink: ja chciałam tylko łańcuch wyczyścić/zmienić :roll:

No właśnie :D Ja też. A dyskusja przeniosła się o kilka poziomów wiedzy technicznej wyżej. Ale z grubsza łapię o co kaman i wiem, że na pewno czas na nowy łańcuch. A co do nowych kół zębatych to wypowie się serwis.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 01.07.2015 22:04

Obiecane zdjęcia, niestety nie mam ich za dużo może coś z filmów jeszcze sprokuruje bo głównie one były kręcone :)
Załączniki:
IMG_0015.JPG
IMG_0019.JPG
IMG_0020.JPG
IMG_4209.JPG
IMG_4210-crop.JPG
IMG_4221.JPG
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 01.07.2015 22:16

piknie :D
a mnie górka w mieście męczy :roll:
ale ostatnio wyprzedziłam na niej faceta :lol: wszedł mi na ambicje, szkoda, że potem prawie palpitacji serca dostałam :evil: ale nic to codziennie się wprawiam 8)

i chciałam dodać, że ja bardzo lubię mój rower i dobrze mi się na nim jeździ i w sumie to jest w miarę zadbany i na pewno mnie nie słychać jak jadę, albo słabo słychać :wink: czasami mnie takie skrzeczące ruiny mijają, że się dziwię, że ludzi uszy nie bolą :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 98
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone