Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser
Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.06.2015 18:32

Dzisiaj zdobyliśmy z małżonką słynną Kralovą Holę :) straszyłem ją szutrem, wysokością i nachyleniem na nic to się nie zdało po prostu wjechała, a jeszcze udało jej sie świstaka sfilmować :) Co chwile pytania gdzie ten sypki szuter, a tu jak na złość zjeżdżajace w dół auta z drewnem po prostu go ubiły :) Zdjęcia będą, muszę znaleźć chwilę czasu na ogarnięcie sie :)
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 30.06.2015 21:52

A ja dzisiaj z żonką chciałem się gdzieś "karnąć" późnym popołudniem. :wink:
Schodzę do "parku maszyn", a tu u żony "kapeć" z tyłu, a u mnie "kapeć" z przodu.
Dawno takiej sytuacji nie było.
Tośmy se k..na pojeździli. :)

Poszliśmy w tej sytuacji na dłuższy spacer.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.07.2015 07:10

romuald22 napisał(a):Schodzę do "parku maszyn", a tu u żony "kapeć" z tyłu, a u mnie "kapeć" z przodu.

nie wiem o co kaman, ale od pewnego czasu mam podobnie, po dopompowaniu jeżdżę kilka godz, nic nie wskazuje na ubywanie powietrza, po przyjeździe opona jak przy pompowaniu, a za kilka dni jest znów "flak" :!: :?: trochę to pompowanie irytujące
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 01.07.2015 07:30

mi powietrze uciekało jak miałam stare opony, i przebijałam je też co chwilę, odkąd mam nowe trzymają dużo lepiej, ale i tak raz na jakiś czas trzeba dopompować.
Co do łańcucha to jeszcze nigdy nie wymieniałam, mówicie, że trzeba? z 4 tysiące na nim przejechałam :roll: i muszę go wyczyścić i nasmarować, ale nie wiem czy umiem ;)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.07.2015 07:34

Guma robi się „rzadka", stąd konieczność okresowego wymieniania dętek.
Łańcuch raczej długo nie pociągnie po takim przebiegu. Może lepiej wymienić?
Smarowanie to olej do pił łańcuchowych do cięcia drewna.
Na szmatę, natrzeć łańcuch, czystą szmatką usunąć nadmiar oleju.
Żadne preparaty w spraju typu WD 40.
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 01.07.2015 07:39

dzięki FUX,
chyba faktycznie powinnam go wymienić, muszę udać się do serwisu chyba.
chciałabym taki łańcuch z odpinanym oczkiem, żeby było łatwiej go czyścić. jeżdżę praktycznie cały rok, w różnej pogodzie i szybko okleja mi się piachem i błotem.
m.a.c.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) m.a.c. » 01.07.2015 08:45

FUX napisał(a):Łańcuch raczej długo nie pociągnie po takim przebiegu. Może lepiej wymienić?

Niektórzy twierdzą, że wymieniając łańcuch powinno wymienić się też zębatki. Robisz tak?
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 01.07.2015 08:49

m.a.c. napisał(a):
FUX napisał(a):Łańcuch raczej długo nie pociągnie po takim przebiegu. Może lepiej wymienić?

Niektórzy twierdzą, że wymieniając łańcuch powinno wymienić się też zębatki. Robisz tak?

jak ostatnio pytałam w sklepie rowerowym o łańcuch to mi mówili, że mam przyjechać rowerem bo zazwyczaj trzeba wymienić też napęd, nie spodobało mi się to zbytnio, zastanawiałam się czy mnie naciągnąć nie chcieli :roll:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 01.07.2015 10:59

ita napisał(a):
m.a.c. napisał(a):

jak ostatnio pytałam w sklepie rowerowym o łańcuch to mi mówili, że mam przyjechać rowerem bo zazwyczaj trzeba wymienić też napęd, nie spodobało mi się to zbytnio, zastanawiałam się czy mnie naciągnąć nie chcieli :roll:

Mieli racje. Po takim przebiegu kaseta też będzie wytarta i na nowym łańcuchu będzie przeskakiwać.
Z tego powodu jest stosowana metoda trzech łańcuchów, pozwalająca na bardziej równomierne zużycie elementów napędowych. więcej między innymi tu, tu lub na innych forach i blogach rowerowych. Wystarczy wpisać w googlu "wymiana łańcucha w rowerze)
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 01.07.2015 11:05

FUX napisał(a):Smarowanie to olej do pił łańcuchowych do cięcia drewna.
Na szmatę, natrzeć łańcuch, czystą szmatką usunąć nadmiar oleju.
Żadne preparaty w spraju typu WD 40.

Zgoda, ale nie do końca.
Smarowanie i czyszczenie, zapomniałeś o czyszczeniu.
Najpierw czyścimy, potem smarujemy każdy pin osobno i następnie znów czyścimy szmatką.
Łańcuch musi być czysty na zewnątrz, bo szybko złapie syf. Nasmarowane mają byś tylko miejsca, w których łańcuch pracuje (zgina się).
Jak smarować.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 01.07.2015 11:07

m.a.c. napisał(a):

Zależy od zużycia. Wyciągnięty łańcuch szlifuje zębatkę i nowy może potem przeskakiwać.
Czasem wystarczy wymienić niektóre częściej używane koronki, a nie całą zębatkę.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 01.07.2015 11:11

te kiero napisał(a):
romuald22 napisał(a):Schodzę do "parku maszyn", a tu u żony "kapeć" z tyłu, a u mnie "kapeć" z przodu.

nie wiem o co kaman, ale od pewnego czasu mam podobnie, po dopompowaniu jeżdżę kilka godz, nic nie wskazuje na ubywanie powietrza, po przyjeździe opona jak przy pompowaniu, a za kilka dni jest znów "flak" :!: :?: trochę to pompowanie irytujące

Raz na 5-6 lat trzeba gumy wymienić, guma się starzeje sama z siebie.
W oponach samochodowych występuje takie samo zjawisko.
Producenci zalecają wymianę nie później niż po 5 sezonach.
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 01.07.2015 11:20

krutom, już chciałam napisać, że Cię nie lubię bo strasznie mi wszystko nagle skomplikowałeś :evil:
ale weszłam dalej w te linki, które podałeś i odszczekuję :lol:
bo mimo, że skomplikowałeś to pomogłeś, muszę to dokładnie poczytać, obejrzeć filmiki i się zabrać za moją srebrną strzałę :D może mi się odwdzięczy i dłużej mi tyłek powozi, a ja się czegoś nauczę :D
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 01.07.2015 11:26

ale o co chodzi z 3 łańcuchami to nie rozumiem :roll:
edit, aa chyba się ma 3 i się je zmienia co ileś tam? eee to już nie ma moje jazdy :roll:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 01.07.2015 16:26

ita napisał(a):... i się zabrać za moją srebrną strzałę :D może mi się odwdzięczy i dłużej mi tyłek powozi, a ja się czegoś nauczę :D

Nie zawsze warto kupować nowy rower, chyba że poprzedni zestarzał się "moralnie". Na to się nic nie poradzi.
Mam dwa rowery górskie jeszcze z przed 20 lat. Jeden na oryginalnym SHIMANO Alivio. Wymieniałem tylko klamkomanetki, opony z dętkami, linki i pancerze, łańcuchy.
Drugi niebawem przejdzie upgrade do Shimano LX, które zostałao w spadku po moim już siedmioletnim rowerze. Dwa zapasowe przydają się dla znajomych. Jak wpadnają, to można wyskoczyć na jakieś 10-15 km zamiast wygrzewać fotele. A i tak zostaje czas na coś lepszego niż zawartość bidona :lol:

Mnie sprawia frajdę nie tylko jazda ale także ulepszanie. Może dlatego obsługa średnio pięciu rowerów jakoś mnie nie znudziła, a bawię się w to już ze 30 lat.
Można posiedzieć na necie wyszukując tańsze komponenty z wyższych grup. np. miedzy manetkami Deore, a Deore XT jest przepaść jeśli chodzi o jakość pracy. To samo dotyczy korb, tylnej przerzutki (przednia nie jest tak newralgiczna).
Poszukaj dobrych opon. W linkach które podałem jest sporo informacji.

Jest kilka dobrych sklepów internetowych. Na PW mogę podać gdzie kupowałem różne komponenty.

Szerokości, napisz co ulepszyłaś. :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 97
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone