Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
meeg
Cromaniak
Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.

Postnapisał(a) meeg » 05.08.2015 11:19

Wtrącę swoje trzy grosze do tematu łańcuchowego :wink:

Jeżdżę regularnie przez cały rok (wiadomo zimą zdarzają się przestoje ze względu na pogodę - czyli mróz i głęboki śnieg jak to na wschodzie :wink: ), ale w sumie w tamtym roku przejechałam przeszło 6,5 tys. km. z czego dużą część po polnych drogach i szutrówkach. Rower miałam nowy, kupiony w styczniu przed sezonem 2014. Robiłam oczywiście gruntowne przeglądy po przejechaniu najpierw 300 km (pierwsza regulacja), potem po 2000 tys. i kolejno po około 1500 km. Samodzielnie za każdym razem staram się czyścic napęd po i smarować łańcuch przed jazdą. Łańcuch dobrze się trzymał do ok. 5000 tys. Potem jednak przyszło błoto i jesienno zimowy okres zdewastował mój napęd błyskawicznie. Na wymianę łańcucha byłam gotowa już o wiele wcześniej i nawet dziwiło mnie to, że się tak długo nie porozciągał, teraz jednak do wymiany poszedł cały napęd z kasetą, suportem i całym mechanizmem korbowym z przodu. Także niestety był to spory wydatek. Teraz już mam 4 tys. i też szykuję się na kolejny przegląd - zobaczymy czy łańcuch jeszcze pożyje :wink: Napęd wygląda mi ok. - zęby nie są jeszcze wyszlifowane tak jak ostatnio przed wymianą.
Natomiast opony i dętki wymieniam co rok - opony nawet powinnam już teraz bo bieżnik już niestety się widocznie zużył i np. po sypkim piachu już mi się koło bardziej uślizguje.
Inne "pierdoły" do wymiany to np. chwyty kierownicy, które się już masakrycznie ubiły i zeszlifowały - ale to w sumie drobiazg :wink:

Ale takie jest już życie rowerzysty :oczko_usmiech: , że niestety ta rowerowa miłość to taka skarbonka bez dna :wink:

O ulepszaniu na razie nie myślę, bo tutaj np. odchudzanie spoooooro kosztuje, a wątpię czy przy mojej rekreacyjnej jeździe ma to jakikolwiek sens.
Patroniusz
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Patroniusz » 05.08.2015 11:25

[quote="meeg"]Wtrącę swoje trzy grosze do tematu łańcuchowego :wink:

Jeżdżę regularnie przez cały rok (wiadomo zimą zdarzają się przestoje ze względu na pogodę - czyli mróz i głęboki śnieg jak to na wschodzie :wink: ), ale w sumie w tamtym roku przejechałam przeszło 6,5 tys. km. z czego dużą część po polnych drogach i szutrówkach. Rower miałam nowy, kupiony w styczniu przed sezonem 2014. Robiłam oczywiście gruntowne przeglądy po przejechaniu najpierw 300 km (pierwsza regulacja), potem po 2000 tys. i kolejno po około 1500 km. Samodzielnie za każdym razem staram się czyścic napęd po i smarować łańcuch przed jazdą. Łańcuch dobrze się trzymał do ok. 5000 tys. Potem jednak przyszło błoto i jesienno zimowy okres zdewastował mój napęd błyskawicznie. Na wymianę łańcucha byłam gotowa już o wiele wcześniej i nawet dziwiło mnie to, że się tak długo nie porozciągał, teraz jednak do wymiany poszedł cały napęd z kasetą, suportem i całym mechanizmem korbowym z przodu. Także niestety był to spory wydatek. Teraz już mam 4 tys. i też szykuję się na kolejny przegląd - zobaczymy czy łańcuch jeszcze pożyje :wink: Napęd wygląda mi ok. - zęby nie są jeszcze wyszlifowane tak jak ostatnio przed wymianą.
Natomiast opony i dętki wymieniam co rok - opony nawet powinnam już teraz bo bieżnik już niestety się widocznie zużył i np. po sypkim piachu już mi się koło bardziej uślizguje.
Inne "pierdoły" do wymiany to np. chwyty kierownicy, które się już masakrycznie ubiły i zeszlifowały - ale to w sumie drobiazg :wink:
Szacun Meeg bo większość tu piszących to samochodem tyle nie przejeżdża na rok.Pozdrawiam..
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 08.08.2015 19:07

Wczoraj samotna wycieczka bez małżonki .. hm wreszcie mogłem pojechać we własnym tempie :) Trasa Nowy Sącz, Złotne, Hala Łabowska, Runek, Wierchomla, Muszyna, Mały Lipnik, Mniszek, Nowy Sącz. Pokonany dystans 101,5 km. Czas ruchu 5,38 min., czas postoju 30 min. zużycie płynów 5,5 l. Rower ciężki enduro Giant Reign 2 (ca 12 kg), opony 2,25 no i upał ......
Dzisiaj dzień odpoczynku chociaż sam bym pojechał lajtowo, małżonka odpuściła więc ja się przychyliłem, lata nie te :)

P.S. O codziennych jazdach nie piszę bo byłoby to nudne :) Małżonka już ma nabite w tym roku 5500 km :) Ja liczników swoich nie skasowałem pewnie będzie ciut więcej :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 09.08.2015 08:58

ita napisał(a):mi powietrze uciekało jak miałam stare opony, i przebijałam je też co chwilę, odkąd mam nowe trzymają dużo lepiej, ale i tak raz na jakiś czas trzeba dopompować.

[quote"=FUX"]Guma robi się „rzadka", stąd konieczność okresowego wymieniania dętek.[/quote]
mieliście rację, pomogło zdecydowanie :idea:
bluesman napisał(a):Wczoraj samotna wycieczka bez małżonki .. hm wreszcie mogłem pojechać we własnym tempie :) Trasa Nowy Sącz, Złotne, Hala Łabowska, Runek, Wierchomla, Muszyna, Mały Lipnik, Mniszek, Nowy Sącz. Pokonany dystans 101,5 km. Czas ruchu 5,38 min., czas postoju 30 min. zużycie płynów 5,5 l. Rower ciężki enduro Giant Reign 2 (ca 12 kg), opony 2,25 no i upał ......
(...)
P.S. O codziennych jazdach nie piszę bo byłoby to nudne :) Małżonka już ma nabite w tym roku 5500 km :) Ja liczników swoich nie skasowałem pewnie będzie ciut więcej :)

czyli nie tylko ja w ten upał się wybrałem :wink: choć trasa raczej z tych Twoich codziennych... ~20km (okoliczne jeziorka), mógłbym dłużej, nawet cały dzień, ale inne zajęcia były i można było tylko krótko
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 22.08.2015 19:40

Kolega namawia mnie na coś takiego :) ale mnie swędzi :) 4 dni jazdy tam i z powrotem na jeden dzień przyjemności. Trochę daleko i koszt niemały :)

http://www.ksr.org.pl/ksrteam/wycieczki ... -del-velta
m.a.c.
Croentuzjasta

Postnapisał(a) m.a.c. » 24.08.2015 19:16

Bluesman - jadę z Tobą :lol:
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 24.08.2015 22:22

Ale czy może być tylko w dół?
:)
m.a.c.
Croentuzjasta

Postnapisał(a) m.a.c. » 25.08.2015 07:54

romuald22 napisał(a):Ale czy może być tylko w dół?

A ty jesteś rowerzysta czy spadochroniarz :?: :oczko_usmiech:
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 25.08.2015 08:29

m.a.c. napisał(a):
romuald22 napisał(a):Ale czy może być tylko w dół?

A ty jesteś rowerzysta czy spadochroniarz :?: :oczko_usmiech:

Hm ja ludzi jeżdzacych na rowerze dzielę na kolarzy i rowerzystów :mrgreen:
R. uprawia z pewnością downhill :)
m.a.c.
Croentuzjasta

Postnapisał(a) m.a.c. » 25.08.2015 22:06

bluesman napisał(a): Hm ja ludzi jeżdzacych na rowerze dzielę na kolarzy i rowerzystów :mrgreen:

Rozwiń myśl, bo nie wiem do których się zaliczam :lol:
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 26.08.2015 08:35

m.a.c. napisał(a):Rozwiń myśl, bo nie wiem do których się zaliczam :lol:

Kolarze to Ci co systematycznie pokonują rowerem trasy poza miejscem zamieszkania (nie po mieście), ubrani w kask i strój kolarski :papa:
krutom
Cromaniak

Postnapisał(a) krutom » 31.08.2015 23:05

bluesman napisał(a):Kolega namawia mnie na coś takiego :) ale mnie swędzi :) 4 dni jazdy tam i z powrotem na jeden dzień przyjemności. Trochę daleko i koszt niemały :)

Cały czas myślałem, że rower to ma być przyjemność. 8O
m.a.c.
Croentuzjasta

Postnapisał(a) m.a.c. » 01.09.2015 17:23

krutom napisał(a): Cały czas myślałem, że rower to ma być przyjemność. 8O

Przecież przyjemnie jest się zmęczyć na rowerze :mrgreen:
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 01.09.2015 19:37

krutom napisał(a):
bluesman napisał(a):Kolega namawia mnie na coś takiego :) ale mnie swędzi :) 4 dni jazdy tam i z powrotem na jeden dzień przyjemności. Trochę daleko i koszt niemały :)

Cały czas myślałem, że rower to ma być przyjemność. 8O

Masochizm to też przyjemność :)
colargol
Podróżnik

Postnapisał(a) colargol » 02.09.2015 08:27

m.a.c. napisał(a):
krutom napisał(a): Cały czas myślałem, że rower to ma być przyjemność. 8O

Przecież przyjemnie jest się zmęczyć na rowerze :mrgreen:

Jako dorosły facet,uważam,że jest wiele przyjemniejszych czynności aby się zmęczyć.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 100
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone