te kiero napisał(a):tak wiem, chętnie bym skorzystał, tym bardziej, że mniejszy opływ powietrza i chyba bezpieczniej w trasie, ale haka brak,
poza tym czy nie trzeba dodatkowej tablicy rej. (z tego co wiem kolega przekręcił tą z auta i dostał mandat) i czy jest swobodny dostęp do bagażnika (kombi)?
Mam kilkuletnie doświadczenie z bagażnikiem na haku. Są plusy i minusy z przewagą tych pierwszych. Ja wożę 2 rowery, opory powietrza mniejsze (vide spalanie) i łatwiej je założyć na bagażnik. Nie ma potrzeby dźwigania ich na dach (mam mini vana więc jest dość wysoko) co w miarę upływu czasu zaczyna być problemem zwłaszcza jak nie ma się super lekkich rowerów. Nie ma też dodatkowego uciążliwego świstu przy przewożeniu. Nie ma potrzeby zabezpieczania bardzo dokładnie manetek/gripów czy pancerzy przed zabrudzeniem Można też bezpieczniej i szybciej jeździć
O mandacie za brak dodatkowej tablicy nie słyszałem w swoim otoczeniu (niestety dotychczas nie zmieniono przepisów więc taka dodatkowa rejestracja jest nielegalna i musiał się trafić wyjątkowy służbista), Dotychczas spotkałem się ze zrozumieniem wśród policjantów zarówno w kraju jak i za granicą. Na bagażniku mam trzecią tablicę duplikat oryginalnej bez hologramu.

.png)
.png)
.png)
.png)