Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Renault Espace IV,czyli wolne wnioski na temat van-ów

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 29.02.2012 20:44

anakin napisał(a):
Nie doczytałeś.
Świece zmieniłem.
Wisz co pokazywał komputer??
Własnie tylko "sterownik świec żarowych".
Nie pokazuje,że jest jakiś problem ze świecami(nawet jakby był),tylko ewentualną usterkę sterownika.:roll:
Wymieniłem świece,znikł problem sterownika,choć............nie powinien.

Tak nie odytałem .....komputer nigdy nie pokaży czy to świece ,czy przekaźnik , poprostu tam spada napięcie . natężenie pradu i on to wykrywa i podaje jako błałd / usterka .

No a co Teraz już mu pszeszło ?
nie grymasi ?
Ostatnio edytowano 01.03.2012 11:18 przez auto_gt, łącznie edytowano 1 raz
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 29.02.2012 22:31

anakin napisał(a):
Możesz nie wierzyć,ale wszystko to już zrobiłem! :D
Oprócz.......tankowania e Leżajsku oczywiście. :oczko_usmiech:

Leżajsk Możesz zatankować nawet u siebie - jedź do Biedronki i tam maja taki LEŻAJSK do tankowania :lol: :lol: :lol:
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 01.03.2012 09:01

auto_gt napisał(a):
Leżajsk Możesz zatankować nawet u siebie - jedź do Biedronki i tam maja taki LEŻAJSK do tankowania :lol: :lol: :lol:

Ty!
A może ja złe paliwo leję?? 8O
:wink:
Teraz wszystko (prawie) ok.
No,ale teraz mamy dodatnie temperatury,więc.............. :D
sp3qfv
Podróżnik

Postnapisał(a) sp3qfv » 01.03.2012 09:46

Najgorsze jest to ,że nie widać jest ,co się leje do zbiornika .
Paliwo musi mieć jakiś kolor bo jeśli jest białe ,to podejrzane .Opałówkę bielą kwasem ,kolor osadza się na dnie zbiornika i pozostaje reszta -czyli paliwo -kryształ z resztą kwasu ,który nie został zobojętniony .Taka mikstura później robi spustoszenie w układzie paliwowym .
Widziałem takie rzeczy osobiście ;pomagałem czasami koledze ,który ma warsztat naprawiający diesle ,czasami musiałem zmywać resztki takiego paliwa z rąk bo nie dało się wytrzymać -tak szczypało.
Nie uogólniam ale warto tankować na dużych stacjach o znanych markach i brać paragony w razie draki :?
Teraz z przyzwyczajenia wącham paliwo :D nie w celu odlotu ale jakiś czas temu pracowałem w magazynie i przy wydawaniu paliwa ,toteż mam jako takie pojęcie o jego zapachu .
Ja teraz od kilku lat jestem użytkownikiem i coraz bardziej miłośnikiem francuskiej myśli technicznej :P czyli dwa citroeny : Evasion i Saxo- ten ostatni diesel , także mam co wąchać tankując paliwo.
Na ostatku powiem , że czas podziału samochodów na dobre-niemieckie i te na "F" już jest od kilku lat nieaktualne .
Potrzebny jest jednakowoż mechanik- artysta , który używa najpierw głowy i dopiero decyduje się ,czy użyć nieśmiertelnego zestawu serwisowego ( młotek i przecinak ).
Kolega-mechanik gdy dowiedział się ,że zamierzam kupić citroena próbował mnie zawrócić z tej drogi (miłośnik i użytkownik niemieckich klekotów) ;ale jak zwróciłem mu uwagę ,kiedy stał u niego "francuz" w naprawie to powiedział , że jeden ,dwa egzemplarze w miesiącu .
Żyje on tak naprawdę z naprawy opli wszelkich maści -diesli oczywiście.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 01.03.2012 10:04

sp3qfv napisał(a):Żyje on tak naprawdę z naprawy opli wszelkich maści -diesli oczywiście.

To chyba nie wie jak je naprawiać a w zasadzie serwisować i jeżdżą do niego w kółko. Też znam kilku takich "fachowców" 8)
sp3qfv
Podróżnik

Postnapisał(a) sp3qfv » 01.03.2012 11:11

Nie nie
Zjeżdzają : na lawetach ,na sznurkach z promienia 200km -tani jest ,bo mieszka na uboczu .Zwożą mu w wiekszości handlarze ,ci którzy później sprzedają je jako nówki-nieryski :D
Raczej nie ci sami , może po roku lub więcej to możliwe .Bywam u niego dość często -w celach kurtuazyjnych nie handlowych i jaką taką pamięć wzrokową posiadam :wink:
Naprawa u niego pompy VP44 kosztuje ok 2k zł u konkurencji w dużych miastach pow 3k zł czyli wymiana procesora -sterownika w większości lub całej pompy, jeżeli kwas ją napoczął .
Jak się napatrzyłem jakie samochody u niego stoją to miałem ogląd ,jakich nie kupować .
Robi też taniej niż w serwisach pompy do TIR-ów .Twierdzi , że woli zrobić jedną w tygodniu niż cały tydzień "walczyć" z resztą .
Szybka negocjacja cenowa (czas to pieniądz ) ,zresztą właściciele tych samochodów wiedzą na czym jeżdżą -jeżeli kupują taki towar o ok 1 zł taniej na litrze , to mają z czego zapłacić .Pompa z tira wytrzymuje 2-3 lata na takim paliwie czyli po max pół roku dodatkowo zarabiają .
ADAMOS II
Cromaniak

Postnapisał(a) ADAMOS II » 01.03.2012 15:35

Rysio napisał(a):Gaz jest super ale do gotowania kartofli 8)

Pamiętaj,żem gazownikiem jest.....samochodowym zresztą..... :evil:

Chyba Waść obrazić ....nie chciałeś...... :?: :wink:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.03.2012 16:39

mój mechanik, jak usłyszał hasło, : "może opel w dieslu...?" to uciekł do kanału i zamknął się w sobie :)...prawda taka, że wszystkie się sypią.
sp3qfv
Podróżnik

Postnapisał(a) sp3qfv » 01.03.2012 17:36

Swojej konstrukcji diesle to mają do kitu.
Kładą silniki od innych producentów
od Isuzu -1,7
BMW-2,5
Renault -2,2
Fiat -1,9
Te ostatnie ,okazało się ,że są najlepszymi silnikami diesla .
Te od VW i Mercedesa z ich trwałością i kosztami serwisu to mogą przyprawić o ból głowy i wir w kieszeni (chodzi o najnowsze konstrukcje )

Także teraz ,kupując nowoczesnego diesla , trzeba być przygotowany mentalnie i finansowo do niespodziewanych wydatków
_Rafi_
Croentuzjasta

Postnapisał(a) _Rafi_ » 01.03.2012 18:32

Jak można podepnę sie pod temat.
Dzisiaj byłem w salonie i oglądałem Vana Forda S-Max i Forda Kuga. Ma być to autko dla żony ,a zarazem rodzinne (trójka dzieci) .Z zewnątrz podoba nam się Kuga,ale z tyłu miejsca mało,a ten S-Max pozytywnie nas rozczarował.Miał ktoś doświadczenie z tymi autami ,silnik interesuje mnie 2.0 TDCi ?
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 01.03.2012 18:51

ADAMOS II napisał(a):
Pamiętaj,żem gazownikiem jest.....samochodowym zresztą..... :evil:

Chyba Waść obrazić ....nie chciałeś...... :?: :wink:

Wiesz moje zdanie jest takie, że nie po to sztaby inżynierów pracują aby opracować samochód i jego sposób zasilania by Heniek z Cześkiem w starej szopie robili do tego poprawki. Owszem są instalacje fabryczne przewidziane przez producenta i jeśli zdecydowałbym się na gaz to taki właśnie samochód bym kupił.

arturac napisał(a):mój mechanik, jak usłyszał hasło, : "może opel w dieslu...?" to uciekł do kanału i zamknął się w sobie :)...prawda taka, że wszystkie się sypią.

Powinien w tym kanale zostać i z niego nie wychodzić i nie przynosić wstydu prawdziwym mechanikom. Pewnie jest z tej grupy co z odkurzacza chcieli zrobić odpowietrzacz układu do DTi i ma traumę do dziś :D
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 01.03.2012 19:05

sp3qfv napisał(a):Swojej konstrukcji diesle to mają do kitu.
Kładą silniki od innych producentów
od Isuzu -1,7
BMW-2,5
Renault -2,2
Fiat -1,9
Te ostatnie ,okazało się ,że są najlepszymi silnikami diesla .
Te od VW i Mercedesa z ich trwałością i kosztami serwisu to mogą przyprawić o ból głowy i wir w kieszeni (chodzi o najnowsze konstrukcje )

Także teraz ,kupując nowoczesnego diesla , trzeba być przygotowany mentalnie i finansowo do niespodziewanych wydatków

całkowićie popieram post powyższy .
sp3qfv
Podróżnik

Postnapisał(a) sp3qfv » 01.03.2012 19:14

Ale chodzi tu o wielką ,wielką kasę do wyciągnięcia z naszych kieszeni ,toteż inżynierowie tak konstruują a dokładnie -słuchają księgowych , żeby wytrzymało do końca gwarancji a co później się stanie to już nasze ,użytkowników zmartwienie .
Z LPG nie mogą kombinować akcyzowo, bo to paliwo jest traktowane jako ekologiczne ,a mateńka UNIA ma ekologicznego konika i nie można się jej w tym sprzeciwiać .
Niemcy potrafili na przykład załatwić sprawę ceny LPG ustawowo czyli cena gazu nie może przekroczyć połowy ceny benzyny .

A propos fabrycznej instalacji gazowej to kilka koncernów ma w ofercie samochody z już założoną instalką i gwarancją na nią . Trzeba się przełamać i nie sugerować stereotypem , że lpg to fuj i ble .
Ja osobiście kilka lat temu nie wyobrażałem sobie ,jak można jeździć nie niemieckim i nie dieslem ,ale czas pokazał i stan portfela ,że chyba nie warto iść w zaparte .
Z amatorskim pozdrowieniem
Wojtek
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 01.03.2012 19:20

_Rafi_ napisał(a):Jak można podepnę sie pod temat.
Dzisiaj byłem w salonie i oglądałem Vana Forda S-Max i Forda Kuga. Ma być to autko dla żony ,a zarazem rodzinne (trójka dzieci) .Z zewnątrz podoba nam się Kuga,ale z tyłu miejsca mało,a ten S-Max pozytywnie nas rozczarował.Miał ktoś doświadczenie z tymi autami ,silnik interesuje mnie 2.0 TDCi ?

Tak mnie i żonę też rozczarował , że twardy i niewygodny ,
Przyjechałęm pod salon leciwą Multiplą - pierwsze wrażenie oh , ah , bo to nowe - jak nam zaczęła wyliczac to na 92 tysiacach skonczyła - w Multiplę i do Peugeota , tam 5006 oglągaliśmy taki van już bardziej mięciutki i przyjeniejszy - zapadło jednogłośnie - niż Ford .
W Multiplę i do domu , po 3 kilometrach mówię do kobity , wiesz ,ta Multipla wcale gorzej nie jedzie od tamtych nowych ,a komfort na drodze powiedziłabym lepszy , mniej tłucze - żonka na to - Myślałam o tym samym .....szczęślii wróciliśmy do domu .
Kupta sobie niemca to pancerwageny - twarde , a wygodę szukaj we francuzach.
Teraz mykam Espace 4 i tu mogę powiedzieć że płynie dosłownie .

a dla Ciebie: , kuzyn w italii kupili nówkę Quaskai powiem że pod wrażeniem jestem , zawieszenie sprężyste ,może nie tak mięciutkie jak espace ale dziury łądnie bierze . chyba lepiej zamiast tego co wyżej kupić .

1 raz w życiu miałem niemca pasata B3 i po półroku zmieiłem na Lancię -jeżdziłem 5 lat .
Z
Cromaniak

Postnapisał(a) Z » 01.03.2012 19:34

Kup sobie Qashqaja to w serwisie życie spędzisz :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Renault Espace IV,czyli wolne wnioski na temat van-ów - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone